Нове життя почни з себе

7 Травня 2008
15479
7 Травня 2008
12:07

Нове життя почни з себе

15479
Розважально-пізнавальна спортивна програма із Миколою Томенком на ICTV виявилася успішною, а от олюднити самого політика не вдалося.
Нове життя почни з себе
Політик Микола Томенко міг би заслуговувати на повагу через те, що в своїй щирій затятості він послідовний. І проект «Почни нове життя з Миколою Томенком», який стартував на каналі ICTV на Великдень, 27 квітня, о 13.00, міг би продовжити добру традицію, яку започаткував у своєму проекті «Надзвичайні новини» Костянтин Стогній. Розпочавши свій новий проект на ICTV, Костянтин Петрович одночасно оголосив про припинення служби в міліції. Тепер він – незалежний журналіст, державна служба ні до чого не зобов’язує. Ризикну припустити: ця обставина позитивно вплинула на рейтинг програми Стогнія.
 
На Великдень, у день Христового Воскресіння, я, наївний, чекав дива – Томенко, ставши ведучим телепрограми про здоровий спосіб життя, оголосить у першому випуску про свій відхід від української політики і здасть депутатський мандат. Дива не сталося. З політиками взагалі не трапляється див. У них імунітет на все хороше. Через те я не вірю в меседжі, які вже другу неділю посилає мене Микола Володимирович із телеекрану.
 
Але спочатку – про формат самої програми. Є спортивні зали, є відомі люди, які освоюють той чи інший вид спорту, є майстри цього самого виду спорту, які дають корисні поради новачкам, і є магазин спорттоварів (він же партнер проекту), де можна купити необхідне спорядження. Як водиться, родзинкою стають зірки української естради, спосіб життя яких із певною натяжкою можна вважати здоровим. У перших випусках це були вегетаріанець Сашко Положинський і непитущий дайвер (пірнальник по-нашому) Віктор Павлік. Вважається, що глядача приваблять насамперед зірки у спортивних трусах. Але для мене приємним відкриттям стали спортсмени, котрі брали на себе функцію тренерів. У першій програмі в баскетбол із зірками грав Олександр Волков (не плутати з однойменним політиком), у другій вигравала в зірок у пінг-понг Маргарита Песоцька. Про обох я чую вперше. Очевидно, це не робить мені честі – спортивним життям земної кулі я взагалі не цікавлюся і крім Кличків та Блохіна з Дерюгіною в телевізорі та на фотографіях нікого не впізнаю. Спортсмени ж Волков і Песоцька виявилися несподівано цікавими та зовсім не ходульними персонажами. Вони не говорять зайвого, зате навіть лежачи на дивані відчуваєш – якщо ти ще не зайнявся спортом, то лише тому, що у тебе не було таких цікавих та оригінальних тренерів. Поєднання зірки естради та зірки спорту в даному форматі цілком гармонійне.
 
Тому в цих тандемах зірка української політики виглядає відверто зайвою. Як і всюди, куди український політик виходить за межі сесійної зали Верховної Ради.
 
Далі – про «формат» Миколи Томенка. Я не стояв на помаранчевому Майдані 2004 року. Але ті, хто там був постійно, у своїх оцінках були однозначні: «Томенко – ді-джей». Влітку 2005-го таку ж саму характеристику дали йому, на той час – віце-прем’єру з гуманітарних питань, ведучі ранкової програми з музичного каналу М1: «З усіх наших ранкових гостей Томенко – найкращий. Справжній диск-жокей!». Причому «польовим командиром» колишнього комсомольського активіста навіть помаранчева преса не називала. Напрошується висновок: Миколі Володимировичу справді личить образ шоумена. З урахуванням активного комсомольського минулого – правильного шоумена. До «комсомольського» образу дуже добре підходить і затята боротьба Томенка з еротикою по телевізору, яка широко висвітлювалася, зокрема і «Детектор медіаю». Про те, як Микола Володимирович завзято шукає шкідливий секс у газетних кіосках по регіонах України, аби боротися з цим соціальним злом, можна дізнатися з матеріалів офіційного сайту Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.
 
Спорт як більш здорова альтернатива сексу – ось що пропагували комсомольці ще з 20-х років минулого століття. Потім масовий спорт у СРСР поволі починав ставати одним із символів консервативної, якщо не сказати тоталітарної держави. І в цьому нинішній політик та вчорашній комсомольський ватажок Микола Томенко помітно послідовний. А оскільки він до всього ще й сповідує та декларує консервативні погляди, які називає традиційними українськими цінностями, підтверджується ще одна істина: у консервативних людей проблеми з почуттям гумору. Все це, взяте разом, помітно в перших випусках програми «Почни нове життя».
 
Навіть якщо фраза Томенка: «Баскетбол, на відміну від шахів – гра для розумних», і претендує на те, аби стати дотепом, у його вустах вона звучить абсолютно серйозно. Очевидно, Томенко справді так думає. Мої переконання в тому, що Томенко неприпустимо для осудної людини серйозний, підтверджує ще один епізод. Розповідаючи, як під час гри у баскетбол ректор Львівської богословської академії з команди суперників штовхнув його, Микола Володимирович абсолютно щиро обурюється: «Як можна поєднати християнську ідеологію з тим, що мене чуть не збили?». Чи ось Віктор Павлік згадує, як у шкільні роки грав у пінг-понг підручниками (я теж через це пройшов. – А.К.), а Томенко негайно наголошує менторським тоном: «Не рекомендую теперішнім школярам робити цього!». Як ще про способи покарання не нагадав (у нашій школі за пінг-понг на перервах вчителі забирали та нищили дефіцитні пінг-понгові кульки)… Ну а за цю фразу я готовий Томенкові пробачити навіть хрестові походи на секс: «В мене була мрія довести, що українець зросту метр сімдесят, біла людина, може бути визначним баскетболістом!».
 
Та головне в усьому цьому – на граючого тренера всієї неспортивної України Томенко так і не тягне. Нехай диктор за кадром гордо повідомляє про його подвиг – змусив помаранчевих міністрів у 2005 році стати на ковзани. Піар – не подвиг, а стимул. Про акцію згадують досі, але не в спортивному контексті. З таким же успіхом Віктор Янукович між заохотити біло-блакитний уряд влаштувати автомобільні перегони – він сам був автогонщиком. Займався Янукович і боксом, але битися політики і без нього вміють. Ще вони вміють нічого не робити між виборами, під час яких теж мало що роблять, окрім як замовляють політичну джинсу. Ось політики максимально затягують формування парламентської більшості, потрібної для роботи. Потім блокують трибуну, на тижні паралізуючи власну роботу. Далі – не висувають єдиного кандидата проти Черновецького і, як я підозрюю, готуються звинуватити один одного в його перемозі на виборах столичного мера. Нарешті політики визнають галопуючу інфляцію і при цьому дають країні ненормальну в такій ситуації кількість вихідних днів, зникаючи з країни на відпочинок. За всі ці заслуги українські політики регулярно отримують свої зарплати і доплати. Від цього життя вони не відмовляються. Воно їх влаштовує. Нове починати не хочуть.
 
Микола Томенко – не виняток. Пропагувати здоровий спосіб життя, лишаючись при цьому діючим українським політиком, що само по собі нездорово, – нонсенс. Гаразд, нехай Микола Володимирович не здає депутатський мандат, аби поринути з головою в спортивно-телевізійне життя. Нехай сексу багато і його не подолати навіть віце-спікеру. Нехай із кар’єрою музичного продюсера не склалося – опікування «Ґринджолами» на високому рівні зашкодило репутації групи. Зате можна продовжити кар’єру телеведучого спортивних програм. Виправдати, зрештою, репутацію ді-джея. Стати визначним білим баскетболістом при зрості 170 см. Але якщо при всьому цьому хочеться лишатися політиком і отримувати стабільну зарплату – то чому б самому не почати нове життя і не перерахувати хоча б одну місячну депутатську платню чи хоча б один гонорар від однієї програми на спортивні потреби якогось дитячого будинку? Чи не змусити колег по парламентській сесійній залі зробити те ж саме – на ковзани ж політики колись стали…
 
Словом, спроба зробити розважально-пізнавальну спортивну програму на ICTV виявилася, як на мене, досить успішною. А спроба олюднити і «приземлити» політика, як завжди, провалюється. Телебачення у цьому не винне. Для позитивного результату треба, аби політик пішов із політики, як Стогній – із міліції.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15479
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
митець
5830 дн. тому
всі політики - аморальні люди. хоч вони в костюмах від бріоні, хоч у спортивних!!!!!
+++
5831 дн. тому
Ну, не может это быдло без телеэкрана!
Олег
5831 дн. тому
Для Зої Комсюків не любив і не люблю. Продажні всі. ВІзьміть Зінченка, для прикладу. Кинув СДПУо, кинув НУ, кого кине далі? Їм головне - тусня, влада і хавчик безплатний. Так Микола, щоб не забули про класного пацана, давайте нагадаємо про нього у кросівках. А якщо Зої скучно без комсомолу, то в нас є молодьожноє звєно КПУ. Дзвоніть Пєті Сімоненку.
Томенко
5832 дн. тому
Как хорошо быть депутатом. На работу не ходи, а деньги тебе немалые платят, обслуживают, все тебя любят, везде тебе двери открыты. Хоть на корт, зоть в бассейн, хоть в спортзал какой, на телевидение. И нигде, заметьте(!) денег я не плачу, потому что обо мне государство заботится. Ну как тут не поагитировать работяг заводских и сельский люд заниматься спортом и здоровым образом жыття? Я же так о них забочусь, вот скоро с себя все депутатские привилегии сниму (как обещал на выборах), и начну жить на обну зарплату. И на работу ходить стану. И зарплату себе сделаю средне-украинскую. Честно-честно! Вот прям завтра! Сразу после дождика в четверг!
кокотюха
5832 дн. тому
я не знаю правильних політиків. не люблю ніяких. а політичні стосунки вже нехай вони між собою тойво... самі
Лесь
5832 дн. тому
Пропоную Кокотюсі і Третякову з Балогою,які фінансують Телекритику й платять гонорари чесним журналістам опублікувати список правильних політиків і неправильних. Зрозуміло - навіщо країні програма про активний і здоровий спосіб життя -якщо Третякову не подобається
славко В
5832 дн. тому
а вітя павлік співав за регіони в 2004 році. ну і компашка в колі томаса
рогнеда
5832 дн. тому
А Олександр Волков-баскетболіст таки політик - народний депутат, зараз від Регіонів
преображенський
5832 дн. тому
"Не обовьязково заради хобі кидати свою роботу". А політика хіба - це робота? Що вони роблять, що виробляють? В сенсі - проізводят? Нічого. До речі, що б там не пив Кокотюха, пива він ТОЧНО ніколи не пив. Він його не любить. Про інше не знаю.
автор
5832 дн. тому
Так я, до речі, про секс і не говорю... Так само, як і не бюрюся з ним... А не сприйняття в мене не лише Томенка, а всіх українських політиків. У політику вступити навіть гірше, ніж у какашку. Какашку відчистити можна, відмити - і чисто, а політика воня, хоч чисть, хоч не чисть. У комсомолі я був, так само, як у піонерах (мені 37 років), але комсомольським та піонерським активістом - ні. "Телекритика" - не лише про телебачення, але політик у якості телеведучого - це як раз про телебачення. Загалом приблизно такої реакції я і чекав, давайте ще. Тільки тепер, якщо хочете реакції на коментар, підписуйтесь. Бо мій текст підписаний. З коментів помітно, що мене хтось знає. Але з анонімами спілкуватися не хочеться. Бо я маю смілисвість підписувати тексти, де, за визначенням політично заангажованих коментаторів, "нема нічого", а наповнені "чимось" глибокі коментарі - чомусь анонімні. Иоже, їх автори бояться показати, хто саме тоне у власній глибині?
Українець
5832 дн. тому
Заздрісному молодому поколінню порада - не подобається програма: зробіть кращу. Переконайте канали замість російських серіалів поставити програму про спорт чи оздоровлення, знайдіть спонсорів і вперед! Зірки спорту й музики зразу ж прибіжать до Кокотюхи записувати інтерв"ю
Зоя З
5832 дн. тому
Андрію,й справді-з Вас не вийшло ні політичного оглядача,ні журналіста,й хоча б обєктивного статиста.Аналізом й реценцією тут не пахне.Без логіки-вінігрет із слів,думок й емоцій.Невдалі паралелі із Стогнієм.Костя теж як не був(починаючи з ЦГЗ МВС)ні журналістом,ні міліціонером,так й ним не став.Й причина звільнення з МВС насправді зовсім інша.Так що не плутайте грішне з праведним.Стосовно почуття гумору в Томенка-воно в нього добре розвинене,сама добре знаю.Звинувачувати в комсомольському минулолому-теж не зовсім розумно.Ми всі вийшли з нього, і це була не найгірша школа.Прикро,бо сьогодні нічого подібного в державі немає,це трагедія,але не про це мова.Позитив Миколиного задуму-орієнтація суспільства на "здоровий образ життя". І це дуже добре.Бо що найбіільше сьогодні губить українців-низький рівень культури життя.Саме культури,а не рівня життя.ПРо це говориться в звіті голови Комісії з питань охорони здоровя при президентові шановного академікаі Поліщука.А проблема Ваша,як Ви самі зазначили-в тому,що Ви не стояли на Майдані,не перехворіли романтикою революції й перемін,що не знаєте,хто такий О Волков(!).памятаючи Ваші політичні "огляди"-метаморфози,у Вас немає елементарної громадянської позиції.Звідси й всі судження про всі суспільні процесий несприйняття Томенка. Так що краще вчіть матчастину,поглиблюйте інтелект,розширюйте кругозір. А політикам й справді-поближче до народу,аби" поскидали" свої животи!
Юля Т
5832 дн. тому
хлопці,не треба сваритися. Гляньмо на рейтинги. Другий єфир в два рази краще пройшов за перший. Це говорить,що люди повірили Колі. Тепер всіна спорт майданчики,гей! В ьаскетбол і теніс вже навчилися. І це велика справа для народу. А я вам обіцяю авторський цикл про бридж та преферанс)
Странно
5832 дн. тому
ИМХО, признаваться в незнании Александра Волкова-баскетболиста довольно рискованно. А кого тогда знать?
Янукович
5832 дн. тому
Я зовсім не фанат Томенка, але ця стаття - типове "мочилово". Ніяким "аналізом" програми тут і не тхне. Сподіваюсь, це не заказуха, а щире неспрйняття Томенка Кокотюхою. Але до чого тут "Телекритика"? Вона ж про телебачення, а не про антипатію жуналіста Х до політика У.
Жлобам Украіни
5832 дн. тому
Проблемна украінських письменників - жлобство. У політиків і зарплати великі й популярність - більша. Андрюха : працюй більше.бухай менше й народ потягнеться до тебе. Про секс краще мовчи - дурна прикмета для чоловіків: чим більше говорять - тим менше можуть!
Респект Томенку!
5832 дн. тому
Зовсім необов"язково заради хоббі кидати свою роботу. Щось не чув, щоб Томенко заявляв про те, що збирається стати телеведучим. Він говорив про піар активному способу життя. І як на мене, це сміливий крок для політика. Справді, спортсмени часто стають політиками, а от щоб навпаки - наведіть приклад. Я за те, щоб хоча би половина гладких депутатів спробувала перед камерою наблизитися до м"яча або ковзанів!
Ганьба бухарям
5832 дн. тому
Хочеться як би вірити Кокотюсі, якіий п"є пиво на дивані й умнічає про спорт - але друже візьми мяч і покаже який ти спортсмен. Томенко - перший політик, що реально пропагує спорт
Я
5832 дн. тому
ЖЖЕТЕ))))
Тюлька
5832 дн. тому
Ксюха,я тобі казала,що колись цілувалась з Кокотюхою? Тепер не шкодую)) Він зміг розгледіти головний СМІСЛ програми "Спорт як більш здорова альтернатива сексу "))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду