Про Берію, Абвер, Апостола і крислату журавлину

20 Березня 2008
34054
20 Березня 2008
12:48

Про Берію, Абвер, Апостола і крислату журавлину

34054
Репліка у відповідь на статтю Андрія Кокотюхи про серіал «Апостол» («Інтер»).
Про Берію, Абвер, Апостола і крислату журавлину
Ні, Андрій Кокотюха – таки письменник, а не якийсь там поп(пост)модерніст, котрих не вгризеш навіть молодими зубами. От прочитав його статтю «Хороший Берія» і захотілося самому подивитися бодай останні серії стрічки «Апостол», доторкнутися до кульмінації телесеріалу, пересвідчитись, чи має рацію автор статті, а чи ні, і взагалі – що то за звір, цей фільм.
 
Між іншим, сто разів зарікався дивитися російські фільми «про війну»: 90% туфти, 9% пропаганди і 1% (у кращому разі) правди – таким є сьогодні стандартний воєнний фільм, не має значення, суто московського чи за участю Києва виробництва. І все ж Кокотюха спокусив витратити шмат інтернет-трафіка на перегляд двох останніх серій «Апостола». Попри те, що сміливе твердження Кокотюхи – мовляв, «проти того, що остання війна – частина нашої з Росією спільної історії і в ті часи всі змішалися, рятуючи спільну батьківщину від загарбників, поки що не особливо виступають навіть прогресивні українські історики», – має дуже мало спільного з дійсністю. Ані з тою, що була у 1941–45 роках, ані з теперішньою. Але про українську історію доби Другої світової якось іншим разом. Нині ж – про російську телевізійну оповідь на тему «війнушки».
 
Загальне враження – надто багато тієї сакраментальної «крислатої журавлини» (вона ж «развесистая клюква»), тільки виробництва не Олександра Дюма-старшого, а російсько-радянського. Втім, у минулу добу деяких ляпів сценаристи і режисери не припускалися – або хтось із авторів фільму воював, або рятували консультанти, які самі були учасниками війни. Тепер же варто було запросити консультантом хорошого історика, які трапляються в Російській Федерації, але, схоже, чи то зекономити вирішили (як економлять книговидавці та газетні боси на літературних редакторах), чи то надто багато «туфти» було в самому задумі авторів стрічки.
 
Отже: не наставляв комсклад НКВС («офіцерів» тоді ще не було) так на ворога пістолети, як це роблять американські поліцейські. Інакше тримали вони зброю. Дрібничка? Ні, бо з цим пов’язані різні бійки, вибивання зброї з рук ворога, зрештою, долі героїв. Якщо і дрібничка, то саме така, яка складає загальну картину.
 
Дуже маловірогідною видається сцена, коли абверський майор доводить до самогубства свою підлеглу, котра, мовляв, спала з «брудним слов’янином». Панове, це ж літній офіцер! Навряд чи він член НСДАП, чи тим більше фанатичний нацист! Значно більше шансів, що він у Першу світову війну молодим лейтенантом пройшов дорогами України чи Білорусі й мав чудову нагоду пересвідчитися, що не все так погано у слов’янстві із сексуальної точки зору... Ба більше: це ж Абвер! Гніздо змовників, противників як нацизму, так і комунізму! Сам адмірал Канаріс – заповзятий ворог Гітлера (це потім визнає Нюрнберзький трибунал), з п’яти керівників відділів – троє змовників. Ні, така поведінка може мати єдину підставу – якщо в буремні молоді роки майбутній майор підхопив від партнерки-слов’янки якусь погану хворобу. Але ж хіба можна на таких речах, не позначивши їх бодай пунктиром, будувати сюжетні лінії?
 
Ба, Гітлер, на відміну від Сталіна, нерідко зважав на громадську думку; так, наприкінці 1942 – на початку 1943 року жінки-арійки, чиїх чоловіків-євреїв мали відправити в табори знищення, провели у Берліні (якраз у розпал битви під Сталінградом!) маніфестації протесту, ризикуючи власним життям. І диво сталося – чоловіків було врятовано. Загалом близько двох тисяч. А тих, чиї жінки не наважилися (чи, можливо, з тих чи інших причин не захотіли) вийти на вулицю, відправили просто в Аушвіц...
 
Так що СД, СС, Гестапо – там подібна сцена могла (і повинна була б) мати місце. Але не у Вермахті та Абвері.
 
Тепер про фінал стрічки. Головний герой потрапляє в Іран. Як ми розуміємо – північний Іран, на берег Каспію. А чиї війська увійшли до Ірану влітку 1941 року, ще й не просто увійшли, а з боями? Правильно, СРСР та Британії. Червона армія окупувала північ країни, британці – південь. Зроблено це було, щоби поставити на місце тамтешніх симпатиків Гітлера (на чолі з шахом, між іншим) і взяти під охорону нафтопромисли, комунікації (через які густим потоком ішли до СРСР поставки по ленд-лізу), державні установи тощо. Аби протидіяти пронацистським терористам та диверсантам. Ясна річ, не обійшлося при цьому без усюдисущих «органів». Запитання: скільки часу за таких обставин могли би швендяти вулицями великого портового міста двоє непевних осіб – подвійні й потрійні агенти Апостол та Машка?
 
І головне. Маємо: літерний поїзд, броньований спецвагон, літо (ночі короткі та світлі), європейську частину СРСР, 1942 рік. Саме в цьому часопросторі розгортається одна з кульмінацій стрічки. Але ж... Перед нами взірцева «крислата журавлина». Будь-який, а тим більше спеціальний потяг мав зенітні установки, найчастіше – зчетверені кулемети на спеціальних платформах. А ще – пости спостереження за повітрям, влаштовані якомога вище. Отож у першу хвилину пильні зенітниці (найчастіше це були дівчата) помітили б трійку Апостолових диверсантів і... Наслідки зрозумілі, чи не так?
 
А тепер – про Лаврентія Павловича Берію в контексті сюжету стрічки. Якраз його поведінка і його стратегія представлені чи не найкраще під оглядом історичної правдивості. Залишмо на совісті борзописців часів перебудови байки про «беріївські гареми» (ні, пуританином він не був і йому справді час від часу привозили «спецдівчат», але якби він стільки пив і гуляв, то цікаво, де б узявся час керувати під час війни колосальним монстром – НКВС, а після війни очолювати ядерний та ракетний проекти, а у вільний час займатися боротьбою за владу з колегами-конкурентами (на такій нещадній боротьбі була побудована вся сталінська система)? А от що правдиве – так це граничний цинізм, готовність використати в разі потреби будь-які засоби і... вміння використовувати інтелігенцію. Як гуманітарну, так і технічну. Досить згадати знамениті «шарашки», куди збирали всіх, хто був здатен рухати науково-технічний прогрес – від Корольова і Туполєва до Солженіцина і Копелєва – і кого попередники Берії просто фізично знищували. А як самовіддано працювали учасники «атомного проекту»! Сам Курчатов голими руками витягав радіоактивні елементи з аварійного реактора. Страх? Звісно. Але й знання психології інтелігентів. Зрештою, Лаврентій Павлович мав середню спеціальну технічну освіту, а потім вчився на інженера-нафтовика, що для тодішнього політбюро знаменувало неабиякий рівень підготовки...
 
Одне слово – Істомін-Апостол був Берії вельми потрібен, і в жодному разі не наказав би нарком ліквідувати його після того, як той удало зіграв всю партію, досягнувши потрібного результату. Згадаймо, що саме Берія успішно реанімував «Червону капелу», розвідувальну мережу у Західній Європі, майже знищену і провалену його попередниками. Ну, а по війні резиденти «Червоної капели» повернулися в СРСР і... потрапили у луб’янські камери. На зберігання, так би мовити. Але їх не розстрілювали, щоб не псувати «цінний матеріал». Цілком можливо, що Істоміна-Апостола, якби така людина справді існувала, чекала би подібна доля. Але найшвидше його би спробували вигідно «розміняти» в одній із наступних спецоперацій. Адже йшов тільки 1942 рік...
 
Так що «реабілітації Берії» у стрічці при всьому бажанні не знайдеш. Бо це був не оперетковий злодій, а персонаж рангу шекспірівських злочинців (як, скажімо, у протилежному таборі Герман Геринг, льотчик-ас Першої світової війни і переможець у двобої з радянськими представниками звинувачення на Нюрнберзькому процесі). А от реабілітація НКВС – відомства, нічим не кращого за нацистську структуру РСХА, куди входили й СС, і СД, і Гестапо, – наявна. Ба більше: головне у фільмі «Апостол» під оглядом ідеології – це «документальний» зачин кожної серії, де нас «годують» хронікальними зйомками нацистських військових парадів, потім кадром із фрагментом топографічної карти з написом Moskau і кільцем навколо міста, потім – вочевидь оборонними сюжетами із червоноармійцями; це все успішно діє на підсвідомість, нагадуючи про «великого Сталіна» і всю супутню лабуду, яку реанімують, підживлюють сьогодні у Росії, намагаючись втовкмачити в голови людей (і не лише російських громадян), що начебто існує «свій», «рідний», «хороший», «вітчизняний» тоталітаризм.
 
Отож хоча б пару серій «Апостола» таки варто було подивитися. Щоби зайвий раз переконатися в тому, що чекісти – це головні герої російських стрічок.
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34054
Читайте також
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
5 997
03.09.2008 07:34
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
9 083
18.03.2008 12:23
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
39 057
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Не кацап
5882 дн. тому
Vm, ви помилилися сайтом. Вам не сюди. Заходьте на сайт ФСБ
vasya
5883 дн. тому
Да согласен с автором статьи в том что Берия весьма яркая и неоднозначная личность и как раз концовка-то весьма реальна , он был самым выдающимся организатором после самого Сталина в том правительстве, про которого и Сталин говорл что Берия может все. При этом он конечно был беспощадным человеком. Кстати то что именно чекистов в фильмах теперь на Росии воспевают видно даже потому что очень слабо говорится про ГРУ - военную разведку, и хотя формально фильмы "диверсант" и "диверсант-2" про военную разведку, но такого термина тогда не былоприменительно к своим а были разведчики - полковые, дивизионные и прочая а спецназ назывался тогда гвардейскими минерами а с диверсантами и шпиенами боролся как раз СМЕРШ - контразведка. Но поскольку в киноиндустрии со штирлица - все чекисты - разведчики , настоящие почти невидны- ну разве Шарапов, который до милиции служил в полковой разведке.
vasya
5883 дн. тому
Извините за ошибку в предыдущем посте как раз "простой" комисар УГБ и равнялся комкору или политическому комисару 1-го ранга в армии, я забыл. Так вот сержант обычный носил три триугольника, а сержант УГБ НКВД (а не просто НКВД что видно по синей фуражке) носил (и что важно равнялся ) три кубаря старлея, литеха обычный носил два кубаря а литеха в УГБ две шпалы - т.е. как майор в армии , три шпалы старлея УГБ - это подполковник а капитан УГБ - 4 шпалы - полковник. Это равенство предполагало именно и оклад не ниже соответсвенного в армии и разные льготы и права (в этом смысле умилительна картина как старлей УГБ в фильме "вариант омега " краснеет в ЗАГСе как школьник а не реально ставит там всех на уши и по стойке "смирно" - но это ляпы уже советского кино). В 1943 после введения погон им присвоили соответсвенно пелицам и звания , т.е майоры стали генерал- майорами,а старлеии - подполковниками, сержанты - старлеями , младшие сержанты - просто литехами.
vasya
5883 дн. тому
Пару замечаний - у Берия (кстати его фамилие не склоняется) не среднее специальное а у единственого в том политбюро дореволюционное высшее образование(он архитектор а не нефтяник), также он знаменит тем что работал в контразведке того правительства в баку которое расстреляло 25 бакинских комисаров, т.е. у него опыт работы в "оргагах" еще досоветский - это вам не унтер Жюков. По фильму , типичная ошибка (или нарочная) - это неправильное отображение званий в петлицах комсостава УГБ НКВД - майор госбезопасности носил не три шпалы (их носил старлей госбеза) а один ромб и равнялся генерал-майору , а его шеф с тремя ромбами- назван почти правильно - комисаром , только забыли прибавить первого ранга - это генерал-полковник , так что берия мог спокойно сделать такую замену - майора на комисара. Система званий была такая нарочно - звание маленькое а знаки отличий от следующего ряда званий - вспомните фильм "вариант омега" там главный герой старлей носит шпалы подполковника а евстигнеев играет роль майора с ромбом и секретаршей.
ТАша
5883 дн. тому
Росіяни відбудовують свою імперію - якщо не в реальному світі, то хоча б в головах своїх підданих. І у них це виходить. Головне, щоб ця зараза не поширювалася на наших громадян (без врахування п*ятої колони) - історію треба вивчати, а не молитися на людожерів з її сторінок...
vm
5883 дн. тому
а бандеровцы - главные герои "освободители2 украины. правда, неизвестно на каком фронте и от кого освобождали... Известно только, что сначала на деньги абвера, а потом на вспомоществования американской и британской разведок.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду