Коли чується «Глас»

1 Лютого 2008
11447
1 Лютого 2008
11:38

Коли чується «Глас»

11447
Єдиний український християнський просвітницький канал можуть дивитись 900 млн людей. А ми про це й не знаємо.
Коли чується «Глас»
Дива в ефірі починаються з несподіваних та незаперечних фактів. Уже три роки телекомпанія «Видавництво «Глас» продукує досі єдиний в Україні просвітницький канал «Глас». Кабельне та супутникове мовлення покриває, окрім нашого простору, країни Європи, Близького Сходу та Північної Африки. «Глас» можуть дивитись понад 900 млн людей. Чи ми про це знаємо?
 
Майже все мовлення здійснюється українською мовою, хоча, хто хоче – в кадрі і поза ним говорить російською.
 
За географією «Глас» робить програми (окрім українських) про Росію, Ізраїль, Кіпр, Грецію, Білорусь, Польщу, Вірменію, Туреччину, Боснію та Герцеговину, Грузію, Молдову. Поруч із висвітленням теми православ’я, йдуть розповіді про католиків, греко-католиків, іудеїв, караїмів. Канал можна кваліфікувати як історико-культурний та просвітницький, адже він виховує. Своїми програмами «Глас» намагається працювати на відродження духовності українського народу, збирає мудрість із усього світу. А між тим довкола – тиша. У ЗМІ також…
 
А тепер про те, чого немає на «Гласі». Неймовірно, але факт: тут немає реклами. Жодної – ані комерційної, ані політичної... Відсутні попса, шоу-бізнес будь-якої національності, анатомія вбивств і бандитизму, «мило», приватне життя зірок, гризня політиків, сцени брехні, безсоромності, насильства, ненависті. А що ж замість цього? Як вони існують і з чого складаються щоденні й цілодобові програми «Гласу»? Яку музику грає на своїй трубі отой ангел у верхньому куточку екрану? Звичайно, сам ефір «Гласу» стратегічно відповідає словами преподобного Парфенія Голосіївського з наших країв: «Людська воля полягає в тому, щоб бажати доброго і знаходити на це засоби».
 
Безперечно, «Глас» – канал християнської віри. Чи багато ми знаємо про неї, про скарбниці її духовних багатств та заповітів? Це не патетика, це програма каналу – допомогти глядачам почути слова істини, премудрості, добра і правди. Побачити діяння святих апостолів і великомучеників та благородні справи простих людей. І відділених від нас століттями, і сучасних.
 
Наскільки це своєрідно та виразно виглядає на екрані, спитаєте ви? Подивімося на звичне і постійне – на погоду. Тут так само дають інформацію про градуси і вітер, дають прогноз – але це показують на незвичайній мапі України із храмами-святинями, що є в усіх українських землях. Тож про погоду розповідають за святими орієнтирами від Почаївської до Святогірської лаври. Й Україна бачиться у світлі святинь, краси, єдності та різноманітності Божого світу. А до прогнозу завжди додається підбадьорливе: «Де б ви не були, шукайте тепло і сонце в собі».
 
Телеглядач уже давно звик, що теледійства здебільшого затиснено в сухі прямокутники великих і малих студійних коробок, де навіть дихається важко – у всуціль подібній інформації та політичних сутичках. Але ж Божий світ прекрасний і широкий! І тому замість рекламних блоків між програмами «Глас» дає етюди-замальовки навколишнього і далекого світів, пейзажі, жанрові сценки. Неодмінна рубрика – «Божого світу краса». Уважна камера фіксує пташину на гілці, зимові міські сквери, сповнені дітлахів, запорізький чи кримський степ, хвилю зимового моря, камчатські вулкани незвичайної краси. А відтак легше дихається і в ефірі. Особливо коли на пейзажі та музику покладено рядки віршів Івана Франка, Лесі Українки, Сергія Єсеніна, Федора Тютчева, Миколи Бажана, Анни Ахматової, що вже само по собі є незвичайною справою для наших телеканалів. До того ж, контрапункт музики і зображення тут взагалі дуже високого класу.
 
Тож природними й необхідними виявляються слова молитви, Закону Божого, циклу «Житія святих» – теленовел про життя святих і подвижників благочестя. Цикли «Портрет», «Людина праці» розповідають про визначних і простих людей, – як минувшини, так і сучасності, – які досягли вершин не лише в окремій галузі суспільного, наукового, творчого життя, але в утвердженні добра, у служінні ближньому. Від ремісників-диво-майстрів до «Святителя Луки» – геніального хірурга і прославленого архієрея. До «Ста років життя Платона Севбо» – вченого, винахідника і конструктора, що не втратив Бога в душі.
 
Щодня глядачі «Гласу» мандрують «Шляхом до святині» та вирушають на пошуки «Спадщини». Тут показують і наші, українські святині, і Кижі чи неперевершені у своїй красі новгородські будівлі. І головне ж – ніщо тут не чуже. Відчувається особлива турбота каналу про тих, кому дано талант від Бога. Скажімо, розповідь про Миколу Леонтовича з його дивовижною музикою й обробками українських пісень. Трагічна сюжетна подія фільму про композитора вражає: пішов пішки до батькової хати, а там його застрелив якийсь чекіст. І все… Утім, як цитує «Глас» протоієрея Василя Зінківського: «Як буде пройдене життя-так воно відгукнеться і в вічному житті».
 
Є на «Гласі» низка цікавих та професійно зроблених фільмів про художників і митців – «На перетині доріг» (про Євгена Гребінку і Тараса Шевченка), робота про Раїсу Кириченко, «Два літа Антона Чехова», фільми про Олександра Довженка, Ніну Матвієнко, Аду Роговцеву… А також про інших, у кого є Іскра Божа.
 
Безперечно, ця іскра є і в тих, хто працює і створює продукцію на «Гласі». Від молодих – студентів київських кінематографічних та телевізійних факультетів – до ветеранів просвітницької справи. Несподівано зустрівся тут із Віктором Кущем (ми з ним колись зробили цілу «Справу Бейліса»).Тут працюють і мої побратими з уславленого «Київнаукфільму» – режисер Людмила Михалевич та оператор Ігор Кривоніс. А вже вони добре знають просвітницькі нюанси..
 
Усі фільми та програми телеканалу «Глас» – власного виробництва. В ефірі справді немає ані хвилини закупного продукту – все своє. Враховуючи великий обсяг мовлення, це дуже непросто. До того ж, тут турбуються про дитяче мовлення. Крім сторінок «Євангелія», тут тричі на день виходить дитяча програма «Добре слово»: зранку – щоби дітлахи радісно пробуджувались, та ввечері – щоб засинали з миром у душі. В дитячих програмах є й мультиплікація, і комп’ютерна графіка. Слово надається й повчальній літературі, пояснюються моменти богослужіння, як треба поводитися в храмі. Програма «Дитячі долоньки» відкриває таємниці малярства і дає наснагу і практику маленьким художникам. Дітлахи з цікавістю блукають хащами «Шишчиного лісу» разом із акторами та ляльками. Між пригодами і жартами малеча дізнається про християнські цінності та загальнолюдські чесноти.
 
А тим часом у зовсім дорослих і практичних людей «реального телебачення» постають зрозумілі питання. Хто ж стоїть за цим каналом? Можна відповісти профільно – Бог. А хто ж фінансує все це – чималий дружний колектив, техніку, експедиції християнським світом, великий обсяг мовлення? Які політичні сили стоять за цим (хоча «Глас» принципово не бере участі у виборчих перегонах), яка конфесія? І за чиїм, зрештою, благословенням чи покровительством це робиться?
 
Парадокс, таємниця? У будь-якім разі – інтрига, підтверджена словами преподобного Ісаї Пустельника: «Справа добра, вчинена таємно, Богові приємна». Я знаю, але не скажу, за чиїм благословенням діє «Глас»: Бог бачить. Мені невідоме ім’я людини чи групи людей, котрі фінансують канал – вони не хочуть, аби про це знали: «Не згадуй про свої добрі справи, щоб пам’ятав їх Бог» (Іоанн Златоуст).
 
Зате про колектив я можу сказати. Директором із творчих питань тут працює потомствений режисер і драматург Олександр Денисенко, генеральним продюсером – Вадим Бондаренко, відповідальним редактором і навіть адміністраторами трудяться теж духовні особи. Тож єдиний в Україні християнський просвітницький канал – таки особливий. А головне – він діє.
 
 
Від «ТК»: Засновниками ТОВ «Телерадіокомпанія Глас» є ТОВ «Телевізійна компанія «Орбіта» (Донецька область, місто Красноармійськ) та ТОВ «Інвестрозвиток» (місто Донецьк). «ТК» не вдалося отримати офіційної інформації про власника телекомпанії, проте за неофіційною інформацією її пов’язують із Геннадієм Васильєвим – народним депутатом від Партії регіонів, під контролем якого також начебто перебувають телеканали КРТ («Київська Русь») та UBC («Український бізнес-канал»).
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11447
Читайте також
26.07.2010 17:42
Юрій Іванов
, для «Детектор медіа»
35 215
13.05.2010 11:04
Юрий Иванов
, для «Детектор медіа»
20 362
28.02.2008 11:46
Юрий Иванов
для «Детектор медіа»
31 010
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег
5926 дн. тому
Кілька днів назад увімкнув телеканал Глас, а там вечірня казочка для малюків. Все це добре, але телеведучий говорив по-русски. Набридло. Доки буде продовжуватися русифікація українців??? Треба діяти, інакше Україна перетвориться у губернію Росії. На ігнор усі російські телепередачі, газети і т под.
Євстрахій
5930 дн. тому
Приберіть до біса цю тупу московську пропаганду!! "Глас" на мило!!!
привет Кадаф МП
5932 дн. тому
2стеллс: уж лучше кто угодно чем Редигер... или МП уже внес свои купюры в Библию и {CENSORED} церковного иерарха не считается чем-то противоестественным.
стеллс
5933 дн. тому
Эх, умники... Жаль вас. Своей свидомитстю у вас уже совсем глаза заплыли. Прежде, чем рассуждать на тему патриархатов, учебники чтоль почитали бы... Вразумились, что есть каноничность. Откуда вообще православие и церковь возникла. Кто крестил Русь, зачем и почему. "ЧЖУН ГО-ПОДНЕБЕСНОЙ!" - просто смешно, когда читаешь это относительно канала Глас. А вот что совсем не смешно, так это то, что свидомые "ура-патриоты" с пеной у рта в буквальном смысле слова рычат и матерятся о Москве, но банально становятся жертвами политических технологий, о которых, как заблудшие овцы, даже не подозревают. Оскорбили митрополита Владимира... Зачем? Вам рассказать, кто такой "патриарх" Денисенко? Откуда он, ваш патриот, и откуда его "церковь"? Да нет в этом смысла, хоть и написано уже тонны материалов. Жаль вас. Бога бы побоялись. Вы же вряд ли понимаете, что под лозунгом "единой церкви", у определенной группы лиц, которым вы подвякиваете на патриотические темы (причем настолько несостоятельно по сути, и настолько живо эмоционально!), задача одна - это вывести УПЦ из-под патриархата, как института, и подчинить церковь папству (введя в т.н. "единую поместную церковь" УГКЦ). А ведь не против ли этого воевали все наши предки, в том числе так уважаемые нынешними патриотами казаки и пр. на протяжении столетий? Шевченко Т.Г., вами канонизированный почти одобрил бы эту идею, а?
RTT
5934 дн. тому
Це канал пропаганди УПЦ МП, за яким стирчать вуха диких московських попів з РПЦ. А про духовність, то чого вартий попсовий і соромицький ефір про день народження "блаженішава" Владіміра Сабодана (Самоката). На "Гласі" не гребують і відвертим прозелітизмом, коли розповідають про греко-католицького хлопчика, який "став на путь істини" і прийняв на себе московське православ"я! Ганьба.
глазок-смотрок
5934 дн. тому
Ваш Богобоязненный канал-точная проекция одной такой штуки, что торчит с тылу Верховной Рады уже третий год. Типа церковь Александра Невского, крышованная двумя дупататами (была такая на месте погребения Ватутина-ну. так подвиньте "освободителя Киева, бандеровцами убиеннного", и при том используйте его святые мощи- его бальзамировали серьезные спецы , так что все будет в жилу-обретете нетленными) Точная ставка-гениальный по картинке канал при гавняной гарнизонной москальской сути. Характерно, что основано было это мегопгиятие донецким товагищем Нусенкисом пги Московской патриархии и тихо сползло в качестве филиала в Украину(Нусенкис обставил головной офис ТА ТЫ ШО- и внутри Садового кольца, и в паре прихваченных подмосковных пионерлагерей). НОРМАЛЬНАЯ ПЯТАЯ КОЛОННА. ТОЛЬКО НАДО БЫТЬ НЕАНАЖИРОВАННЫМ, ВНЕСЕКТАНТСКИМ ПЕРСОНАЖЕМ, ЧТОБЫ ПРОХАВАТЬ ГЛУБИНУ ГЕОПОЛИТИЧЕСКОГО ХОДА НА ЭТОМ КАНАЛЕ. ПОСКОЛЬКУ СОЮЗ ЧЕКИСТОВ-ПУТИНЦЕВ С НЕОСЕРГИАНЦАМИ(ЛЮБАЯ ВЛАСТЬ, ЛИШЬ БЫ ПАТРИАРХ В ПОЛИТБЮРО!) ЦВЕТЕТ И ПУХНЕТ, СЛЕДУЮЩИМ ХОДОМ-ПРАВИЛЬНО-СТАЛА ЧАСОВНЯ МП ВНУТРИ ВЕРХОВНОЙ РАДЫ. ВОТ ИМЕННО С ЭТОГО МОМЕНТА СЛЕДУЕТ ЗВАТЬ ВР-ВЕРХОВНОЙ ЗРАДОЙ! РЕБЯТА, ИМПЕРИЯ КОНЕЧНО ВОЗРОДИТСЯ. ТОЛЬКО НАЗЫВАВТЬСЯ ОНА БУДЕТ –ЧЖУН ГО-ПОДНЕБЕСНОЙ!
Христя
5934 дн. тому
Кілька разів потрапляла на канал випадково,клацаючи дистанційкою у пошуках цікавого. І щоразу переконувалась, що "Глас" - це рупор московського патріархату.Тепер канал ігнорую.
Exx
5934 дн. тому
внеГЛАСное правило показывать только МП, в кадре даже мельком нежелательны церкви киевского патриархата. Неудивительно, корни донецко-российские, владелец - входит в дюжину самых богатых, но не публичный, олигархов страны
стэллс
5935 дн. тому
А что вы подразумеваете под словами "російське православіє"? Вам же сказали, что канал вещает на укр. языке. Репорты о Православии всего мира. Что значит "російське православіє"? Есть каноничная УПЦ. Исторически каноничная. Не политическая церковь, которых у нас пара-тройка образовалась в силу политических волнений последнего времени, а берущая свое начало со времен Крещения Руси. Или Русь тоже москали крестили? (ах, ну да, я забыл про новый исторический постулат свидомости: Адам был украинцем. да)
Олег
5935 дн. тому
В телеканала велика цензура. і вони ніяку віру не признають крім християнство. а всі програми і людей про яких вони розповідають намагаються пов"язати з релігією. Хоча ці люди далекі від релігії були
Ярослав
5935 дн. тому
А ще "Глас" орієнтується виключно на російське православіє і їхніх українських посіпак з МП.
Олег
5935 дн. тому
Типова піар стаття для канала
Уточнение
5935 дн. тому
Надо уточнить: Геннадий Васильев в 2002-2004 годах и во время "помаранчевой революции" был генеральным прокурором Украины. Именно тогда он и "сколотил" свои капиталы. Как? Брал большие взятки и крышевал коррупцию. Теперь он медиа-деятель...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду