Спасибі Партії регіонів за нашу хоч і недолугу, але демократію...

21 Листопада 2007
6230
21 Листопада 2007
10:31

Спасибі Партії регіонів за нашу хоч і недолугу, але демократію...

6230
Що сталося б в Україні, якби у грудні 2004 року перемога «помаранчевого табору» стала настільки ж тотальною, як за рік перед тим - опозиції у Грузії?
Спасибі Партії регіонів за нашу хоч і недолугу, але демократію...
Різноманітні політичні ток-шоу та телепрограми із запрошенням до студій політиків та політологів засвідчують: у грузинських проблемах сьогодні розбираються геть усі. І при цьому у своїй більшості ці «метри» налаштовані дуже і дуже критично. Якими гучними словами не нагороджують тільки вони грузинського президента Саакашвілі! Тут і «фюрер», і «диктатор», і «сатрап», і «блазень з обличчям дегенерата», і «бандит». Такими ж приблизно словами нагороджує лідера своєї країни й радикальна опозиція (принаймні, це нам демонструють російські телеканали, оскільки грузинське телебачення з Києва, наскільки мені відомо, так просто не подивишся). У свою чергу, Саакашвілі не соромиться характеризувати своїх опонентів як «агентів іншої держави» (всі знають, якої саме) і закидати їм пряму зраду національних інтересів країни. Такі ж звинувачення висувають на адресу грузинських опозиціонерів і ті нечисленні вітчизняні політологи, які відверто підтримують політику глави Грузинської держави.
 
Одне слово, весело. Добре, хоч на адресу Ніно Бурджанадзе поки що не чутно з телеекранів матюків від наших не надто джентльменистих і не надто добре голених вічних р-революціонерів...
 
Не берусь, на відміну від численних фахівців-з-чого-завгодно, давати жорсткі оцінки всім учасникам поточних політичних подій у державі, яка є не тільки офіційним стратегічним партнером України, а й ментально чимось дуже близьким і симпатичним для більшості українців. Для того, щоб напевно сказати, хто є хто у Сакартвело, мабуть, треба якщо не пожити там кілька років, то хоча б постійно відстежувати з Києва – до найменших тонкощів – економічне, політичне й культурне життя цієї країни. А от щоб нагадати деякі прикметні риси теперішніх подій і провести певні паралелі з Україною, гадаю, вистачить і загальнодоступної інформації.
 
Отже: хто такі чільні діячі грузинської опозиції? Що за політичні партії стоять за ними? І які цілі переслідували ці партії у минулому?
 
Звичайно, подробиці тут може розписати тільки фахівець, але, наскільки мені відомо, практично всі нинішні запеклі вороги Саакашвілі і його помірковані опоненти свого часу були не просто союзниками й учасниками «революції троянд», а ще й брали активну участь у структурах виконавчої влади Грузії під орудою того ж самого «Міши», відставки якого вони нині вимагають (хіба що крім лейбористів і ще когось). Хіба Бадрі Патаркацішвілі, головний фінансист опозиціонерів і запеклий антисаакашвіліст, не обіймав ще недавно посади президента Національного Олімпійського комітету та президента Федерації бізнесменів Грузії? Хіба лідер «Партії майбутнього» й один з кандидатів на посаду президента Гія Маїсашвілі не був близьким соратником Саакашвілі і не написав для нього економічну програму? Хіба головний обвинувач «фашистського режиму» Іраклій Окруашвіли не був міністром оборони цього самого режиму і не створював особисто його мілітарну міць? І так далі, - список можна продовжувати.
 
А яке найстрашніше звинувачення висунуте на адресу Міхаїла Саакашвілі? Що у його автомобілі і з його благословення був убитий прем‘єр країни Зураб Жванія. Ще один активний учасник, ба більше – один із лідерів «революції троянд», себто скинення режиму Шеварднадзе...
 
Іншими словами, «бойові дії» (щастя, що ці слова можна брати в лапки) у Грузії точаться майже виключно між колишніми соратниками, які у листопаді 2003 року дружно піднялися проти «антинародного режиму» – і перемогли, причому з таким «рахунком», що політична опозиція в країні на якийсь час просто перестала існувати. Сьогодні ж між колишніми союзниками лягла лінія фронту, причому компроміс між більшістю з них видається властиво неможливим – надто далеко зайшли... Якщо вірити словам грузинських політиків – то ідейні розходження. Якщо довіряти власній українській інтуїції – то головним чином кланові інтереси та невгамовані (і невгамовувані!) амбіції.
 
А тепер на хвильку спинимось і замислимося: а що сталося б у нас в Україні, якби у грудні 2004 року перемога «помаранчевого табору» стала настільки ж тотальною, як за рік перед тим – команди Саакашвілі-Бурджанадзе-Жванія у Грузії? Якби Партія регіонів не просто відступила на якийсь час, а взагалі припинила своє існування? Якби СДПУ(о) саморозпустилася, а ПСПУ не подавала ніяких ознак життя? Якби всі телеканали стали такими, як 5-й?
 
Отож дозволю собі як людина, котру дуже важко запідозрити у симпатіях до Партії регіонів (адже в цій політичній силі неозброєним оком видно тоталітарні тенденції; ви хоч в одному її рекламному телеролику чи у 2006, чи у 2007 році почули слово «свобода»? суцільні «стабільність» і «добробут», під якими охоче підписалися б найвизначніші диктатори минувшини і сучасності), тим не менше, подякувати цій партії за її існування і за користь, яку це існування приносить українській демократії. Бо ж у іншому випадку, боюся, у нас ще 2005 року головний політичний конфлікт, винесений на майдани країни і помножений у кілька разів за допомогою ЗМІ, проліг би по лінії «Ющенко-Тимошенко», а «любі друзі» з обох боків довели б його до високого градусу.
 
А так... Доводиться бути демократами. І не лише тим, хто внутрішньо прагне демократії, а і їхнім опонентам. Бо ж без демократії не виживеш у країні, де немає спільного знаменника. Україна – не Грузія. На жаль? Чи на щастя?
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6230
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
петр
6017 дн. тому
Автору Во-первых, история не знает сослагательного наклонения. Во-вторых, им приходится быть не демократами, а непоследовательными, трусливыми слабаками. даже Тимошенко В-третьих, пусть автор перечитает свои статьи конца 2004 - начала 2005. Не стыдно?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду