Парад політичних монстрів: Show must go on?

11 Січня 2008
18630
11 Січня 2008
07:19

Парад політичних монстрів: Show must go on?

18630
Нашому телебаченню бракує жорсткого інтерв’ю – тільки воно може поставити вітчизняного хамократа на місце.
Парад політичних монстрів: Show must go on?
На щастя, цілих два тижні українське телебачення майже не радувало народ черговими і позачерговими прямими ефірами за участю депутатів і міністрів різних ґатунків, у тому числі й тих, про яких я писав у статті Політичні монстри made in Ukrainian TV. Звичайно, натомість з’явилися інші монстри і дрібненькі монстренятка, одразу ж упіймані за хвости постійними авторами «ТК», але все ж фактична «відпустка від політики», в яку вклинювалися хіба що привітання зі святами від Ющенка, Тимошенко, Яценюка, Януковича і Черновецького, дозволяє спокійно продовжити почату розмову. А саме: до чого призведе масований телевізійний наступ на глядача/виборця демагогів ленінсько/гітлерівського типу і що варто робити в цій ситуації тим телевізійникам, у яких ще працює кебета, і тим експертам, котрі розуміють небезпеку публічного проституювання основних демократичних цінностей.
 
У тому світі, який зветься демократичним і в якому мас-медіа мають певну вагу (а ще – коли йдеться про поважні видання, телеканали та радіостанції і певну соціальну відповідальність), питання із представленістю політиків демагогічно-неототалітарного спрямування розв’язується досить просто. По-перше, редакції суворо дозують кількість появ в ефірі і на газетних шпальтах тих, хто сповідує суспільно небезпечні методи впливу на масову аудиторію. Простіше кажучи, тих, хто постійно фальсифікує факти й оббріхує опонентів, заносять у негласні редакційні «чорні списки». А це змушує партійних босів позбавлятися подібної публіки у своїх лавах (якщо, звісно, у цих партій уся діяльність не побудована на ленінських методах...). Недемократично? Порушує свободу слова? Ні, ставить бар’єр словесній сваволі, яка девальвує демократію.
 
По-друге, є такий жанр – «жорстке інтерв’ю». Це коли ведучий чи інтерв’юер – не відсторонений споглядач, а активний і компетентний суб’єкт діалогу; скажімо, говорить політик, що уряд Януковича повернув за 2007 рік вкладникам «Ощадбанку» 900 мільйонів гривень, а ведучий одразу ж пояснює політику (і телеглядачам) різницю між «виділив» і «повернув», вказує точну кількість коштів, передбачених у бюджеті-2007 на цю справу (650 мільйонів), розповідає, чому сотні мільйонів не дійшли до людей і т.д. І не заграє до політика, не переймається тим, чи той не образиться і чи прийде наступного разу: не захоче прийти, не захоче брати участь у публічних заходах, – то автоматично перетвориться на політичного мерця.
 
По-третє, існують на Заході і такі цікаві речі, як закони, спрямовані проти політичного радикалізму; і хоча останнім часом їх не надто часто застосовують, у ті роки, коли червоні, коричневі і сіро-буро-малинові партії тоталітарного спрямування намагалися ствердитися на західній політичній арені, ці закони успішно застосовувалися. І хто скаже, що це було неправильно?
 
Звичайно, просто взяти і перенести на наш ґрунт західний досвід не випадає. Адже у нас «політичні радикали» визначатимуться не за рішенням незалежної від усього, крім законів і здорового глузду, судової влади, а згідно з волею того чи іншого президента, прем’єра чи мультимільярдера. Крім того, хіба в нас не існує своїх негласних «чорних списків», які закривають доступ на телебачення, радіо та у пресу (принаймні, до значної частини з них) найбільш освічених та відповідальних політиків? Враження таке, що ці списки є, і вони спільні для всіх власників ЗМІ, котрі дружно не люблять «надто розумних»...
 
Тож залишається жорстке інтерв’ю. Але як використовувати його, коли у нас більшість ЗМІ, а надто телевізійні канали, з усієї сили обслуговують ту чи іншу групу політичної «еліти», а не працюють на країну, на громадянське суспільство? Як діяти, коли телеведучий навіть суб’єктивно (я не кажу про грошовий чинник) почувається не представником виборців, а обслугою «еліти» (винятки, мабуть, можна перерахувати на пальцях однієї руки)?
 
Утім, існує ще одна річ, яка без військових трибуналів і заборон на професію здатна приборкати демагогічних популістів-брехунів (це найм’якший термін на означення українських політиків певного типу, чи не так?). Ідеться про регламент, іншими словами – про правила публічного говоріння чи то у парламенті, чи то на телебаченні, чи то перед студентами. Пам’ятаю, як свого часу були заскочені наші науковці, котрі потрапили до США на конференцію в одному з українознавчих центрів і, за давньою вітчизняною традицією, почали засідання секції («панелі», як там прийнято говорити) з великим запізненням, а потім захотіли продовжити це засідання на стільки ж часу, на скільки спізнилися. «Е, ні! – сказали їм. – Спізнюватися – то ваша справа, коли ви хочете обкрадати себе. А от закінчити ви повинні вчасно, бо ваша “панель” – то частина загального процесу. Регламент!».
 
Так от, якби регламенту дотримувалися у Верховній Раді, то ефективність українського законодавчого органу або впала б до нуля (оскільки практично всі закони і постанови у нас ухвалюються із брутальними порушеннями регламенту – взяти хоча б голосування чужими картками), або, навпаки, істотно зросла б, бо загроза не те що розпуску, а елементарної ліквідації (під загальні оплески виборців) державної структури, яка тільки дискредитує засади парламентаризму, могла би спонукати бодай частину депутатів узятися за розум чи принаймні зробити вигляд, що цей розум у них є...
 
А телебачення? І там дотримання регламенту (точніше, певних правил публічної дискусії, оскільки слово «регламент» – це щось надто незвичне для ведучих телешоу й може подразнювати їхні ніжні вуха) може зробити диво. Уявімо лишень деяких завсідників телешоу, котрі традиційно перебивають своїх опонентів (при цьому звинувачуючи їх у хамстві) та верзуть добре поставленими голосами різні нісенітниці, часом просто-таки грандіозні, яким безжально відключають мікрофони, коли перевищений ліміт часу! Це буде просто-таки революція в українській політиці (навіть коли цей мікрофон відключатимуть після останнього попередження), бо поставить нарешті вітчизняного хамократа – мабуть, уперше після 1917 року – на місце...
 
Не випадково Ленін так ненавидів парламентаризм, який він вважав чи не головним чинником, що заважає «всесвітній перемозі пролетарської справи». Не випадково і Гітлер так ненавидів парламентаризм, який не давав «істинній арійській трудовій демократії» запанувати щонайменше на половині земної кулі. Ну, а Мао Цзедун, так той узагалі був категорично-лаконічний: «У вибори я не вірю... Гвинтівка народжує владу!».
 
Китай – тема окрема. А от Ленін та Гітлер обидва скористалися незрілістю парламентських систем у своїх країнах і кризовими суспільними явищами для завоювання абсолютної влади. В тому числі – і за допомогою цілеспрямованої дискредитації парламентаризму, і з використанням значної маси популістів, здатних переговорити і переагітувати майже кого завгодно за допомогою вщент брехливих «фактів». Он Лев Троцький у своїх відозвах говорив про «генерала Петлюру», а на додачу ще й «агента світової буржуазії», – тоді як Симон Васильович ніколи не був навіть поручником, а на додачу ще й належав до соціалістів. Але що Троцькому у 1918 році було до фактів – головне, щоб тимчасово привернути на свій бік українське селянство, а там усіх вишикують стрункими лавами!
 
А от у Британії ані нацисти, ані комуністи шансів ніколи не мали. Скільки Комінтерн вкладав коштів у страйк англійських шахтарів 1926 року, а соціалістична революція так і не відбулася. Так само нацисти вгатили шалені гроші у підтримку діяльності німецьких товариств у США – але мільйони вихідців із Німеччини віддали перевагу раціональній і «холодній» демократії перед бурхливою і «гарячою» тоталітарною практикою. Дійшло до того, що Сталін наказав британським комуністам відмовитися від гасла «радянської Англії» і завойовувати владу парламентськими засобами, визнавши, таким чином, що існують сильніші за демагогічний тоталітаризм речі...
 
І, повертаючись до наших проблем, зазначу наостанок: Україна, звичайно, не Росія, але і не Британія. Тоталітарні віруси ще довго житимуть у нашій суспільній атмосфері, і наразі створювати для них живильне середовище на вітчизняному телебаченні, запрошуючи туди в першу чергу політиків ленінсько/гітлерівського типу, – це щонайменше непрофесійно.
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18630
Читайте також
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
6 009
04.03.2008 08:33
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
65 640
04.01.2008 09:00
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
17 859
27.12.2007 14:48
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
26 461
13.12.2007 22:22
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
19 744
07.11.2007 13:40
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
9 738
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
оса
5965 дн. тому
Автор прав: частенько просто поражает, как ведущие в ответ на откровенный "косяк" со стороны гостя студии не задают вопрос, который просто вертится на языке и по логике должен быть задан.
5965 дн. тому
Ни понял. Аффтар сабралси вести пирондачу. Карашо. Ждем када облажаится, ведь пдеть - не мешки варочать.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду