Російський патріотизм в українському телеефірі

9 Листопада 2007
20910
9 Листопада 2007
15:20

Російський патріотизм в українському телеефірі

20910
«Русские сенсации» та «Лучшие анекдоты России» дивимося у праймі, «Невідому Україну» чи «Запорізьку Січ. Витоки» - о 3-й ночі.
Російський патріотизм в українському телеефірі
Патріотизм – почуття прекрасне. Гадаю, ніхто з цим твердженням сперечатися не буде. Патріотизм асоціюється з гордістю за свій народ, любов’ю до рідної землі. В усьому світі патріотизм високо цінується (і не лишень серед своїх). Приємно бачити, як люди різних національностей, представники різних держав, тримаючи в руках прапори (чи невеличкі прапорці) на всіляких міжнародних форумах, спортивних змаганнях, шанують, популяризують символіку своєї держави.
 
Я щиро радію тому, приміром, як культивується патріотизм у сучасній Росії. Він присутній скрізь – у навчальних закладах, військових частинах, на сценах кіноконцертних залів. Хоч живу в Україні, я щодня у великій кількості на власні очі бачу символи російської державності у себе вдома. Приходжу з роботи, як і мільйони моїх співгромадян, вмикаю в прайм-тайм загальнонаціональні українські телеканали: о 19. 25 – 20.20 з понеділка по четвер на Новому каналі – серіал «Солдаты-13»; о 20.15 – 21.20 з понеділка по четвер на «1+1» – серіал «Кадеты-3»; о 20.20 – 21.25 з понеділка по четвер на ІСТV – серіал «Улицы разбитых фонарей – 6»…
 
Добре зроблене кіно, професійно, з хорошою грою акторів. Але характерно, що у всіх цих серіалах насиченість символіки вражає. Вона всюди – у кабінетах командирів, казармах, на трибунах, будинках, на формі... Режисерами так майстерно і патріотично вибудовуються середні та великі плани, в які начебто випадково, але надзвичайно виразно «потрапляють» російські символи: прапор, герб, портрет Президента Путіна... І це – упродовж серії чи не на кожній другій-третій хвилині. І це – прайм-тайм українського телеефіру. З дня у день. Сотні серій, тисячі «символічних кадрів». Чи то режисери такі патріотичні в Росії, чи їхні консультанти – не важливо. Важливим є інше – цим продуктом уже кілька років хтось уміло «виховує» українського телеглядача. А нині – основним сімейним вихователем у нас, як відомо, є телевізор.
 
Щодо «виховання», але вже з іншого, етичного боку, можна ще перелічити такі програми: на СТБ о 20.20 – 22.00 щовівторка, а о 22.00 – 23.00 щонеділі – «Русские сенсации»; на каналі ТЕТ сім днів на тиждень о 7.30, 17.00, 19.30 та 23.30 – «Дом-2»; на ІСТV щосуботи о 10.20 та 14.10 – «Лучшие анекдоты России»…
 
... І це без особливої деталізації! Просто безпретензійний, побіжний погляд на програму телепередач з 12 по 18 листопада...
 
Я ставлю собі і вам кілька запитань:
1. Любов до чиєї армії, міліції, країни виховують ці серіали?
2. Що роблять успішні (судячи по шаленому валу реклами) вітчизняні загальнонаціональні телеканали для виховання патріотизму своєї держави?
3. Чи є ця ситуація нормальною з погляду інформаційної безпеки держави?
 
І насамкінець ще один уривок із програми телепередач:
 
15 листопада, Новий канал
03.05 – «Невідома Україна»
03.50 – «Запорізька Січ. Витоки»
04.05 – «Козацький флот»
04.20 – «Зоряний час козацтва»
04.40 – «Козацтво. Руїна»
 
Що тут додаси? З такими часовими та тематичними пріоритетами – справді й до Руїни недалеко...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Микола Гриценко, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20910
Читайте також
17.10.2009 11:31
Микола Гриценко
для «Детектор медіа»
36 153
31.10.2007 18:28
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
10 755
19.10.2007 10:42
Костя Гнатенко
22 059
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Виталий
6015 дн. тому
уважаемые, рынок увы пока не позволяет делать много своего, но время идет, и если еще 3-4 года назад об украинском сериале и не думали, то теперь он есть. Относительно квот - да, это глупость, если зрителю что-то не нравится, то он не смотрит, а раз смотрят, значит все устраивает
N C
6016 дн. тому
новий канал останнім часом нагадує філію російського телебачення, до того ж ненайкращого...
bed
6016 дн. тому
ПІДТРИМУЮ АВТОРА НА ВСІ 100% В УКРАЇНІ НЕМА, НАЖАЛЬ, ДЕРЖАВНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ, на відміну від Росії
РадіО
6017 дн. тому
Покажіть мені ту людину, що в наш час регулярно дивиться ТІЛІВІЗЄР!?
Дмитрий
6018 дн. тому
А нефиг квоты устанавливать в эфире! Квотирование бред!
Luminiferuos
6018 дн. тому
+ 4 русских каналов по крайней мере в Киеве. В которых идут "правильные" новости. Все это может в итоги дать такие результаты...
Алегарф
6018 дн. тому
Действительно. Вон 5-й канал даже не скрывает того, где "пятая колонна" зарыта. Это ж надо, "Голос Америки" вещает из Ленинской Кузни! Конспираторы-демократоры, понимаешь : )))
Гимлер
6018 дн. тому
А кто в этой стране не работал на оккупантов? И почему дети должны быть лучше своих отцов?
Алегарф
6018 дн. тому
Нє, чувак, я усьо дєлаю з власної ініціативи - не люблю бути заангажованим - тоді воно якось і правдивіше получаєцця. Ну, а від щирої подяки і великого спасибі ніколи не відмовлюся : )
Алегарфу
6018 дн. тому
Чувак, тобі "Телекритика" платить, чи ти з власної ініціативи фігачиш коменти в такій кількості???
Алегарф
6018 дн. тому
Щаслива Ви людина, Миколо! 90-ті роки, я так підозрюю, Ви пережили десь у мальовничому українському селі, хто така рабиня Ізаура чи Термінатор - Вам невідомо. Ви не бачили всього того голівудського ширпотребу, яким пічкали нас і наших дітей упродовж довгих років з екранів телевізорів, куплених за крівні роками відкладувані гроші. Цікаво, якби нам тоді телевізори повидавали безкоштовно, ну, в якості гуманітарної допомоги, чи стали б ми так прискіпливо видивлятися, шо ж воно за чудасію може показувати оте технічне кольорове диво. Чи може Вам пощастило провести усі ці роки десь на безлюдному острові, і Ви ніколи не тримали у руках папірці з американською символікою у вигляді американських президентів. Цікава штука, взагалі-то, з тими грішми виходить! От тільки-но подумайте. Сидять ото ті американці у своїх штатах, малюють своїх вождів на клаптиках паперу, нас переконують, шо то є найцініша і найнеобхідніша у світі річ - валюта їхня, а ми їм аж занадто, здається мені, вдячні за ту їхню місіонерську діяльність. Ги, подумаєш, вмостилися собі товстими дупами на офісних стільцях - та акціями усілякими там бавляться, з купки на купку перекладають. І найзаможніші в світі! Ото вправність! Хе, навчили б нас по телебаченню такій майстерності - може б і ми змогли. Та я глибоко сумніваюмся, бо то їм, мабуть, ой як не вигідно. Тому й підсовують нам своє „другої свіжості” кіно. А ще, подейкують, війну в Югославії у 90-му році саме через ті кляті доляри розв"язали. Бо, бачте, Європа хотіла увійти у нове тисячоліття з власною конкурентноспроможною валютою. Ото таке у всіх них і художнє мистецтво - дуже вже якесь математичне... Та про що це я. Ага, згадав. Значить так, Росія - нам не товариш!!! : )
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду