Зірки без якості, якість без зірковості

11 Жовтня 2007
7739
11 Жовтня 2007
09:41

Зірки без якості, якість без зірковості

7739
Зірки без якості, якість без зірковості
Якщо корупція є рушійною силою української економіки, а відповідно – і суспільства, то корпоративність у найвужчому і найнеприємнішому значенні цього слова є визначальною і непорушною складовою вітчизняного телебачення. От вам смажений факт, будь ласка: «українська» «Фабрика зірок», Новий канал.
 
Не в моїх правилах критикувати проект, який встиг лише заявити про себе. Та про окремі прорахунки, які одразу вилізли назовні й опустили його до звичайної програми одного популярного каналу, хоча із самого початку нас усіх налаштували на те, що буде проект національного масштабу, – розкажу. Почнемо з назви: «Фабрика зірок» – українською в проекті лише слово «зірка» та Роман Віктюк. Я не ідіот і добре пам’ятаю, що Україна двомовна країна. Двомовна, панове, а не російськомовна. Тому природно виглядало, коли б один ведучий, бодай для годиться, розмовляв українською. Певен, це не відлякало би росіян і російськомовних українців і не дуже страшно вплинуло би на бажані рейтинги, можливо навіть трошки додало.
 
Про ведучих взагалі слід сказати окремо, вони виявилися втиснутими в чужий для них формат, тому виглядали неорганічно і надто збуджено. Вже одразу можна констатувати той факт, що ведучих подібного формату – Могилевську та Кузьму – їм не перевершити, бо ті, як то кажуть, потрапили в свою «тарілку». Звичайно, найцікавіше нас чекає далі. Особливо інтригує, як вчитиме «естрадному» вокалу оперна діва і як іще та яким місцем проявлять і покажуть себе засвічені та пересвічені з усіх сторін зірки шоу-бізнесу, адже ними вже доволі переситились у «Танцях з зірками».
 
Однозначно – проект цікавий. І я дуже хочу, щоби він відбувся, став популярним і, найголовніше, допоміг юним талантам зрозуміти, що кривляння перед камерою – це ще не все шоу.
 
Загалом, складається приємне враження, що телебачення поволі провітрює ефіри від поганого повітря, що залишилося від перегонів народних обранців. Почали з’являтися нові програми, і це похвально й позитивно. Але ці програми засвідчили також і брак ідей, і лінь творчої думки – як інакше пояснити появу програм-двійників: старшенької «Критичної точки» на телеканалі «Україна» та молодшенької сестри «За вікнами» на каналі СТБ? Обидва проекти класні, професійні, соціальні. Там і там журналісти демонструють вищий пілотаж розслідувань, викриттів і розвінчувань, але фактично роблять одне й те саме. З’являється інтрига – хто кого, або нехай виживе найсильніший. А ще ж ось-ось до змагання долучиться українська версія програми «Максимум» на ICTV. Що ж, конкуренція – запорука якості.
 
До речі, «Знак якості» – нещодавня прем’єра «Інтера» з ведучим Костянтином Грубичем. Цей проект слід вважати соціальним, хоча він усе більше збивається на розважалку. «Знак якості» – приклад того, як формат підходить ведучому. Костя Грубич – людина порядна і моральна, відповідно, йому хочеться довіряти, тим паче, що творці проекту стверджують: за все сказане і показане відповідають головою. От лише одне мені видається дивним – що всі продукти в нас корисні та поживні, а всі виробники неухильно дбають про покупця та якість. Допоки у програмі «Знак якості» не стануть чітко, по іменах називати тих виробників, чия продукція не витримує тестів якості, вона сприйматиметься як банальна реклама і лабораторія підрахунку кількості калорій та кулінарних рецептів.
 
А насправді, як воно все дивно переплелось у нашому житті – «Фабрика зірок» і «Знак якості». Те й інше існує, але незалежно одне від одного – зірки без якості, якість без зірковості.
 
На картинці – фрагмент обкладинки журналу Yellow із Романом Віктюком.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7739
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Небайдужий
6039 дн. тому
Уважаемый автор, если Вы так ратуете за государственный язык в эфире, не допускайте в своем материале об этом таких грубых ошибок: нет в мове хтось там якось..."ВИГЛЯДАЄ", а есть - "МАЄ ВИГЛЯД"!
Олег
6039 дн. тому
Насправді таке враження, що на Новому каналі не має ведучих крім пана Доманського. Ви гляньте їхню сітку телепрограми і пан Доманський ведучий декількох проектів. Це що? Зажерство? Чи канал не може, або просто не хоче шукати нових обличч. Здається, що телеканал просто падає. Гляньте на їхній дизайн з зеленим кольором, а особливо студію новин - це жах. Скажу правду. На думка спадає картина шкільних років. коли зелений колір фарбували кімнати туалетів. Жах
Петра
6044 дн. тому
Поздравить "Новый" с премьерой не получается, полный провал, возможно проект доручили не тем людям, а возможно он вообще не нужен на нашем ТВ, ничего нового и интересного, а тем более яркого. ЖАЛЬ, ЖАЛЬ, ЖАЛЬ !!!!!!!
Логист
6044 дн. тому
Доманський - "гениальный" ??? Это что-то новое... Василиса, невыговаривающая большую половину букв, - открытие ??? "Фабрика" с ведущими пролетела однозначно, более неудачных нельзя было и предугадать. Первые репортажи не интересны, никакой интриги, одна тягомотина. Очень жаль, но кажется проекта здох, не успев полноценно родиться. "Знак якості" - не услышал ни одного производителя, которого бы заклеймили позором, все шоколад варят да минеральную воду пьют, по-моему Грубич наоборот опустился, а не поднялся.
Ольга
6044 дн. тому
І справді, продовжуючи тему двомовності, - в нас країна аж ніяк не російськомовна, а тому дуже прикро, що в програмах деякі ведучі розмовляють російською, мовляв, аби бува не образити російськомовне населення. Чому ж це цікаво про україномовне ніхто так не піклується? "Танці з зірками" теж не відстали, хоча там один ведучий і говорить українською, але все ж хотілося б, щоб українська переважала, адже наша мова, окрім того, що державна, іще й красива, влучна, повноцінна, - мова, що осягнула і переклала найкращі літературні твори. А щодо всіх тих скопійованих програм, то й дійсно складається враження наче наші нічого самі придумати не спроможні. Дуже жаль.
TK+
6044 дн. тому
«1+1» отчитали за рекламу Национальный совет Украины по вопросам телевидения и радиовещания объявил предупреждение за нарушение правил трансляции рекламы телеканалу «Студия «1+1». Как сообщает proUa, такое решение было принято по результатам внеплановой проверки общества с ограниченной ответственностью «ТРК «Студия «1+1». Проверкой зафиксировано нарушение части 5 статьи 13 Закона Украины «О рекламе», согласно которой, трансляция кино- и телефильмов продолжительностью свыше 90 минут может перерываться рекламой или какими-либо редакционными материалами каждые 30 минут при условии, что после последнего перерыва фильм продолжается не менее 20 минут. В материалах внеплановой проверки зафиксированы значительные отклонения в эфире «Студии «1+1» от отмеченной выше нормы.
хильдур
6045 дн. тому
дело совсем не в языке, дело в творческом браке, похоже, что люди, отвечающие за проект, понимают в этом хуже торговцев помидорами. насчет кузьмы и могилевской - согласна. их невозможно переиграть, хотя доманский - гениальный телеведущий, но не на своем месте он. фроловой лучше только "шейковать", тоже здесь она никакая.
ПионерВсемПример
6045 дн. тому
Виктюк все больше хочет стать култовым. Еще култовее, чем етсь на самом деле. Все вы навреное замечале в метро банеры с его фразой "Я выну из них душу..." Нашел в интернете яркий (хотя и черно-белый) видео-ролик с изображением Театра Теней repka.tv/video/991
глядач
6045 дн. тому
Вперше згоден із Гнатенком. Будь-ласка, не вживайте ненормативну лексику, бо повідомлення буде видалене, а ваша IP адреса буде заблокована назавжди!
Валентин
6045 дн. тому
Проэкт "Фабрика зирок" заслуживает скорее названия "Хвабрика". Поскольку совсем не соответствует заявленному , как украинская фабрика. Ведущие русскоязычные. В гала-концерте не прозвучало ни одной украиноязычной песни. А у нас ведь страна Украина!!!! и половина населения говорит на украинском языке!!! Гости в основном из российского шоубизнеса. Логичнее тогда было бы пригласить победителей фабрик из разных стран. А получилась бледная копия российского проэкта. Ведущие. Он кривоног (уж простите, но для ведущего проэкта, который пытаются сделать красивым, ковалерист на сцене, на мой взгляд - нефонтан) А ведущая и вовсе шипелява!!! Диалоги же и шутки ведущих зачастую на грани дурного вкуса и скабриозности. Сама же монера ведения порой скатывалась к манере общаться подростков . Может этот проэкт только для них? Но и э
лера
6045 дн. тому
пане костю, де ви знайшли в "знаку якості" стільки позитивного на адресу виробників? наскільки мені доводилось бачити - якраз навпаки, більшість продуктів не відповідають якості. правда, я бачила перші випуски, може, щось змінилося:(
Профи
6045 дн. тому
"Фабрика звезд" однозначно провальный проект, потому что вторичен и даже третичен. Согласен, что Украина все таки не русскоязычная страна, Фроловой необходимо нанять логопеда и научить ее все таки выговаривать шипящие, Доманский хороший ведущий, но не для этого формата уж точно. Проект рождался мучительно - видно сразу. Печально, но его ждет не особая слава и скорое забвение. Биг бордами дело не спасешь. На счет "За окнами" и "критична точка" действительно дефицит идей, хотя сами по себе проекты интересные.
BoaConstriktor
6045 дн. тому
КОли дружина дивилася "Фабрику", то і я одним оком глянув, відразу ж зауважив, що все цілком російськомовне... Навіть Віктюк російською розмовляв, а потім щось там пояснював "новобранцям" українською... Думаю, що в такому форматі проект перетвориться на "Дурдом-2" - якісь необґрунтовані зйомки камерою зверху, погана якість зображення... (тут глядач мав би почуватися сам учасником, а не спостерігачем... відповідно верхні плани мали б бути зведені до мінімуму) не знаю, той уривок, який я бачив, не сподобався. З приводу "За вікнами" - знаю від людей, які над проектом працювали: багато не встигли зробити, матеріал вийшов сирим, студія мене не вразила (якось куцо), у першому випуску показали найкращі репортажі, тож треба чекати 2, 3, 4... там і побачимо.
Аллочка
6045 дн. тому
Власне кажучи, рейтинговий провал цього проекту - закономірна кармічна кара за кон'юнктурність, яка відображається в цілком російськомовному режимі шоу.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду