Український трилер в окупації, божевілля на двох і жінки на межі нервового зриву. У Венеції розпочався 81 міжнародний кінофестиваль

Український трилер в окупації, божевілля на двох і жінки на межі нервового зриву. У Венеції розпочався 81 міжнародний кінофестиваль

29 Серпня 2024
214
29 Серпня 2024
09:00

Український трилер в окупації, божевілля на двох і жінки на межі нервового зриву. У Венеції розпочався 81 міжнародний кінофестиваль

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
214
Мостра (так називають фестиваль в Італії) є найстарішим і одним із найбільш впливових у світі — разом із Каннами та Берліном.
Український трилер в окупації, божевілля на двох і жінки на межі нервового зриву. У Венеції розпочався 81 міжнародний кінофестиваль
Український трилер в окупації, божевілля на двох і жінки на межі нервового зриву. У Венеції розпочався 81 міжнародний кінофестиваль

Цьогоріч в основному конкурсі традиційно багато режисерських імен; а є ще паралельні «Горизонти», «Горизонти Екстра», позаконкурсні покази. Головне журі очолила французька режисерка Ізабель Юппер, котра вже сказала: «У нас із фестивалем довга і прекрасна історія. Стати привілейованою глядачкою — велика честь».

Фільмом відкриття став «Бітлджус Бітлджус» Тіма Бертона. «Золотого лева» за внесок у кінематограф отримають лавреат почесного «Оскара», австралійський режисер Пітер Вір і переможниця чужопланетних монстрів, американська актриса Сігурні Вівер.

Розказуємо про найбільш очікувані, на нашу думку, прем’єри Мостри.

«Медовий місяць», реж. Жанна Озірна (Україна), «Пісня землі, що повільно горить», реж. Ольга Журба (Україна — Данія — Швеція).

Хоча обидва ці фільми показують поза конкурсом, їхніх прем’єр ми, звісно, чекатимемо з особливими інтересом.

Повнометражний ігровий дебют Жанни Озірної розроблений і знятий у рамках програми розвитку Венеційського фестивалю Biennale College Cinema — для кінематографістів, які знімають свій перший або другий повнометражний фільм. По завершенні серії воркшопів Biennale College Cinema надає грант у розмірі 200 тисяч євро.

«Медовий місяць»

Дія фільму відбувається у квартирі у маленькому містечку поблизу Києва, де мешкає пара закоханих, Тарас і Оля. Вони проводять першу ніч у своїй новій квартирі. На світанку їх будять вибухи. Їм не вдається вчасно покинути місто, а тим часом російські війська облаштовують штаб просто у дворі їхнього будинку. Подружжя опиняється у пастці у квартирі без електрики, води та мобільного зв’язку. Лірична драма перетворюється на трилер.

Головні ролі зіграли Роман Луцький («Безславні кріпаки», «Відблиск») і молода акторка Ірина Нірша (серіал «Принцип насолоди»). Співрежисером монтажу виступив Філіп Сотниченко — автор «Ля Палісіади», а продюсером — Дмитро Суханов, який раніше продюсував комедію Антоніо Лукіча «Мої думки тихі».

У документальній «Пісні землі, що повільно горить» показано сцени з життя в Україні протягом перших двох років після початку повномасштабного вторгнення Росії. Фільм фіксує зміни, що відбулися в суспільстві, яке долає шлях від паніки перших тижнів до прийняття смерті й руйнувань, які стають трагічною нормою. Над картиною працювали українські оператори: Володимир Усик («Ля Палісіада»), В’ячеслав Цвєтков («Земля блакитна, ніби апельсин») і Михайло Любарський («Люксембург, Люксембург»).

«Пісня землі, що повільно горить»

У фільмографії Ольги Журби є яскраві дебютні роботи: короткометражка «Папині кросівки», представлена на Міжнародному кінофестивалі у Локарно, і повнометражна неігрова драма «Назовні», відзначена в Берліні «Нагородою свободи та прав людини імені Віллі Брандта для документального кіно».

«Бітлджюс Бітлджюс», Тім Бертон (США)

Венеція для Бертона — місце найвищого тріумфу: тут йому в 2007 році вручили «Золотого лева» за внесок у світовий кінематограф. Фільм відкриття — так само вшанування найвищого рівня.

Згідно з сюжетом, Лідія, героїня з першого «Бітлджюса» 1988 року, після несподіваної сімейної драми повертається додому у Вінтер-Рівер разом із родиною. Її бунтівна донька Астрід знаходить на горищі таємничий макет міста і випадково відкриває портал до потойбічного світу. Проблеми назрівають в обох світах, і, здається, впоратися з ними може тільки бешкетний демон Бітлджюс, який влаштує хаос у своєму фірмовому стилі.

До своїх ролей із фільму 1988 року повернулися Майкл Кітон, Вайнона Райдер і Кетрін О’Гара; також узяли участь Дженна Ортега в ролі Астрід, Джастін Теру, Моніка Беллуччі та Віллем Дефо. Ортега фактично повторює роль Венздей з однойменного серіалу, знятого Бертоном двома роками раніше.

«Бітлджюс Бітлджюс»

«Джокер: Божевілля на двох», реж. Тодд Філліпс (США)

Ставши Джокером і вбивши Мюррея Франкліна в прямому ефірі по телебаченню, Артур Флек потрапляє в психіатричну лікарню Аркгем, де знайомиться з докторкою Гарлін Квінзел. Вони шалено закохуються одне в одного. Гарві Дент, окружний прокурор Готема, порушує справу проти Артура через його попередні дії, і Гарлін вживає заходів, щоб врятувати коханого.

Власне, саме Венеційський фестиваль вивів Філліпса на вершину кіноіндустрії, коли він дістав тут «Золотого лева» за першого «Джокера». Навряд чи йому вдасться повторити цей успіх, але фільм безумовно приверне увагу хоча б через те, що головні ролі виконують зірки екстракласу: Хоакін Фенікс і Леді Гага, а за формою «Божевілля на двох» є мюзиклом.

«Джокер: Божевілля на двох»

«Кімната по сусідству», режисер Педро Альмодовар (Іспанія)

75-річному Альмодовару, власне, вже нічого не треба доводити: він — живий класик світового кіно. Однак і зараз він знаходить способи дивувати глядачів.

Зокрема, «Кімната по сусідству» — перша повнометражна англомовна картина цього режисера.

Центральні персонажі фільму — три жінки, що живуть в одному будинку в Нью-Йорку. Це мати й дочка, які заплуталися у стосунках, а також подруга матері. Більше про сюжет нічого не відомо, але з великою ймовірністю це знову буде улюблена тема Альмодовара про жінок на межі нервового зриву, тим паче що головні ролі зіграли Тільда Свінтон і Джуліанна Мур, обдаровані саме в амплуа емоційної гри.

«Кімната по сусідству»

«Квір», режисер Лука Гуаданьїно (США — Італія)

Фільм знятий за сценарієм Джастіна Куріцкеса, заснованим на однойменному романі класика контркультурної літератури, кумира бітників і хіпі Вільяма Берроуза.

Дія фільму відбувається в 1940-х роках. Оповідач на ім’я Лі (псевдо Берроуза) згадує про своє життя в Мехіко після втечі від наркоторговців Нового Орлеану. Лі гає час серед американських студентів-емігрантів і власників барів, що виживають завдяки підробіткам і виплатам за військовим біллем. Він переслідує молодого чоловіка на ім'я Аллертон, образ якого заснований на Адельберті Льюїсі Маркері — американському моряку, з яким Берроуз був близький свого часу.

Головні ролі виконують Деніел Крейг і Дрю Старкі.

«Квір»

«Марія», реж. Пабло Ларраін (Німеччина — США — ОАЕ — Італія)

Пабло Ларраін починав як успішний чилійський режисер (зокрема, здобув «Срібного ведмедя» в Берліні), однак із 2016 року будує міжнародну кар’єру, знімаючи англомовні фільми й серіали; зокрема, в його доробку байопіки «Джекі» про Жаклін Кеннеді та «Спенсер» — про принцесу Діану.

«Марія»

«Марія» — кінобіографія ще однієї знаменитої жінки: оперної співачки Марії Каллас. Головну роль у картині зіграла Анджеліна Джолі.

Колаж: Микола Шиманський, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
214
Читайте також
03.08.2024 10:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2 376
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду