Властивості пам’яті

Властивості пам’яті

4 Липня 2023
1929
4 Липня 2023
09:00

Властивості пам’яті

Олексій Мустафін
журналіст і медіаменеджер
1929
Може статися, що теперішні російські агенти впливу під маскою «хороших росіян» на українському телебаченні повторюють шлях їхніх попередників в Україні часів Кучми.
Властивості пам’яті
Властивості пам’яті

У 20-ті роки минулого сторіччя популярним був анекдот, герой якого повертався додому та скаржився дружині, що його не прийняли в комуністичну партію. «Чому?»  — дивувалася та. «Бо секретар парторганізації сказав, що не можна приймати до партії людину, що грала на скрипці на весіллі повстанського отамана, який більшовиків різав», — продовжував чоловік. «Ну так сказав би їм, що не було такого», — обурювалася дружина. «Та як тут скажеш, — дратувався чоловік, — коли всі члени партосередку на тому весіллі за столами сиділи».

Це й справді цікаво, коли бачиш, як обростають міфами події, свідком яких ти був особисто. Хоча, вже як викладач історії за дипломом, ніби й маєш розуміти, що так відбувається завжди. Бо такі властивості людської пам’яті. Здатність забувати неприємне для тебе особисто, домислювати те, чого, можливо, й не було, «але неодмінно мало бути». І взагалі — переживати минуле, спираючись на досвід, отриманий лише згодом. Усе це століттями дозволяло виживати — окремим людям і цілим народам. «То, что было не со мной, помню», — був такий рядок в одній радянській пісні.

Але про один міф, що народжується просто в нас на очах, мушу сказати. Не зовсім безневинний, як на мене. Бо якщо спробувати зрозуміти, що відбувалося в Україні за часів Леоніда Кучми, за інтерв’ю декого з чільних тоді медійних діячів, може скластися враження, що жили ми тоді хоч і в не зовсім вільній, але майже європейській державі. І все було б добре, але «невинному тогда еще попались пьющие товарищи». Жителів кучминського «парадізу», мовляв, спокусив російський «змій», заславши сюди своїх агентів і їхніх помічників — журналістів і політтехнологів. Наслідком чого й стала акція «Україна без Кучми!» та Помаранчева революція.

Росія, звісно, весь цей час не сиділа, склавши руки. Але у випадку з Україною це була, відверто кажучи, «дорога з двостороннім рухом». І я б ще посперечався, хто на цій дорозі в 90-ті був рухливішим і активнішим. Бо українські політики й олігархи тягнули сюди росіян самі — і так, що аж гай шумів. Звісно, не як агентів. А як виконавців власних замовлень. Бо почуття меншовартості, успадковане, мабуть, ще з радянських часів, нашіптувало: куди там вітчизняним журналістам і технологам до російських! Хіба можна порівняти їхнє телебачення з нашим? А їхнє «голосуй, або програєш» з… а з чим, власне, можна це зіставити?

Українським «господарям життя» здавалося, що ось прийдуть «іміджмейкери з Москви» (вибачте за чергову цитату) — і зроблять все так, як їм би хотілося. А хотілося їм, урешті-решт, того ж самого, що вже було в Москві. Бо більшість політиків, не кажучи вже про олігархів, були виховані в одному просторі із запрошеними — і навіть смаки мали тотожні.

Читайте також:  

При цьому, звісно, вони могли й не задумуватися, що ці «специ» везуть із собою у валізах і які зв’язки теліпаються за ними як штірліцевський парашут — бізнесові, політичні чи навіть шпигунські. Ззовні, до речі, гості могли й не виглядати як монстри з фільмів жахів. Дмитро Кисельов, скажімо, не кидався не перехожих із розмовами про ядерний попіл, навпаки, міг і шалик з українською символікою начепити, і про стандарти європейської журналістики розказати. Або ж навіть категорично відмовитися працювати за темниками — сьогодні в це важко повірити, але факт, був присутній при цій сцені.

Нинішній російський пропагандист Дмитро Кисельов у 2011 році працював у Києві на телеканалі ICTV та навіть організував свій кулінарний клуб «Сковорода», в рамках якого «об’єднував» еліти двох країн. Джерело: tabloid.pravda.com.ua

Між іншим, саме тому, що «сидів за столом на тому весіллі», я не вірю в якось глобальну шпигунську спецоперацію із єдиною мережею дисциплінованих агентів, які діють за однією командою. Російські прибульці тоді були різними. І очевидно конкурували між собою. Щонайменше. Я вже не кажу про здатність московського «центру» планувати операції такого масштабу і такої координації — тепер ми знаємо, що вона значною мірою була переоцінена. Звісно, засланців могли використовувати — і згодом точно використовували — навіть як прямих агентів. Але прибували сюди вони насамперед як найманці місцевих «баронів».

Чому «барони» вважали, що здатні тримати їх під контролем? Хоча б тому, що вважали себе розумнішими (і за гостей, і за тубільців зрештою). Та й не сприймали вони тоді Росію як щось вороже. Навпаки. Українські олігархи прагнули бути своїми на всьому пострадянському просторі. А як інакше? Це ж «одна шоста» — величезні ресурси, ще більші можливості!

Інша справа, що по той бік кордону українських олігархів своїми ніколи не вважали — але ілюзію підтримували з цілком прагматичних міркувань, бо теж сподівалися українських «недопартнерів» використати. І використовували, зрештою.

Схема ця поширювалася, між іншим, не лише на політику. Ми ж пам’ятаємо, якими аргументами пояснювали бажання українських співаків і співачок ставати своїми в Росії? Ринок, можливості, ресурси… все знайомо. Зрештою, щоби пробитися «туди», вони вже тут починали співати російською — навіть із жахливим акцентом.

Не варто, до речі, вважати, що все це — в минулому. Просто ввімкніть телевізор. Кількість росіян — звісно «хороших», але таких, які знову й знову тягнуть за собою в Україну російські наративи, звички й інтереси — зашкалює. Можна, втім, і без телевізора — навала «гостей зі сходу» виплескується вже і з ютуба. Аргументи «навіщо» — ті ж: перегляди, величезний ринок, можливості… та й куди українцям до до латиніних і бикових?

Ну, а років через десять «сивочолі метри», вочевидь, пояснюватимуть наступним поколінням, що це росіяни навʼязували їм усіх цих «експертів». А те, що потім вони виявилися прямими агентами чужого впливу — ну то хіба наша провина? Що поробиш — такі вже властивості людської пам'яті…

Олексій Мустафін, журналіст і медіаменеджер

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1929
Читайте також
04.06.2023 10:00
Наста Захаревич
для «Детектора медіа»
5 565
20.08.2018 14:08
Ярослав Зубченко
для «Детектора медіа»
0
10.04.2002 09:59
студентка Інституту журналістики
1 034
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду