Дмитро Кисельов: „Сьогодні Пинзеник у прямому ефірі ICTV буде рвати СНД на шматки”.

29 Січня 2003
1159

Дмитро Кисельов: „Сьогодні Пинзеник у прямому ефірі ICTV буде рвати СНД на шматки”.

1159
"Об’єтивність – тільки в раю. На небесах. Тобто нас оточують біси, зваби та спокуси. " "Об’єтивність – тільки в раю. Ми ж живемо в піднебессі. Так що об’єктивність не може бути хімічно чистою. Втім, ми її і не прагнемо, оскільки змушені виробляти цінності.
Дмитро Кисельов: „Сьогодні Пинзеник у прямому ефірі ICTV буде рвати СНД на шматки”.
"Об’єтивність – тільки в раю. На небесах. Ми ж живемо в піднебессі. Тобто нас оточують біси, зваби та спокуси. Так що об’єктивність не може бути хімічно чистою. Втім, ми її і не прагнемо, оскільки змушені виробляти цінності..." "Об’єтивність – тільки в раю. На небесах. Ми ж живемо в піднебессі. Тобто нас оточують біси, зваби та спокуси. Так що об’єктивність не може бути хімічно чистою. Втім, ми її і не прагнемо, оскільки змушені виробляти цінності..."

На сьогоднішній чат-конференції "Детектор медіа" з Дмитром Кисельовим – головним редактором інформаційної служби ICTV - обговорювалися проблеми та перспективи українського інформаційного мовлення.

Як вже повідомляли ЗМІ, російський журналіст Дмитро Кисельов у лютому планує випуск на РТР нової щотижневої програми. Але, як повідомив Кисельов у сьогодняшньому чаті, нові проекти у Москві не завадять йому, як і раніше, продовжувати свою роботу на українському телебаченні. Навіть попри деякі тертя із Олександром Богуцьким, генеральним директором ICTV, означені ним як „такий собі контрапункт у стосунках, що завжди виникає між директором театру та головним режисером. Це нормально. Так виробляється електрострум, щоб авто рухалося”.

У відповідь на запитання про причини перенесення авторської програми „Подробно с Дмитрием Киселевым” на більш ранній, ніж у прайм-тайм, час сам журналіст назвав бізнес-інтереси менеджерів каналу.

В останньому своєму інтерв’ю у газеті „День” Д.Кисельов назвав серед власних досягнень створення у „Фактах” „ценностно-ориентированной команды”. І як він висловився у продовження цієї тези у чаті: „Люди, котрі не поділяють наші цінності, справді, не вписуються в нашу команду”.

Що дало привід зіронізувати учасникам нашого чату про „довгоготривалий процес вписування” в цінності команди каналу, наприклад, відомого репортера, парламентського кореспондента ICTV, Віктора Сороки. За словами Дмитра Кисельова, він особисто як головний редактор запитує у Віктора Сороки, чи не має у того особистих застережень, - очевидно, щодо редакторських правок. А ось Артем Шевченко, колишній журналіст помаранчового каналу, а нині – репортер „1+1”, підтвердив те, що Д.Кисельов проти волі самого журналіста спонукав В.Сороку виправити авторський текст одного з сюжетів таким чином, щоб там звучало”конструктивна більшість та неконструктивна опозиція". Щоправда, Дмитро відповів у чаті, що „коли у Віті є застереження, то все залишається так, як він написав. Я зобов’язаний довіряти своїм репортерам”.

Телеведучий позиціонує сам себе як „талановитий, активний та працездатний громадянин, який включився у потік глобалізації”. Про вибір професії говорить, що „якби не телебачення, то я був би нейрохірургом, але я і зараз займаюся чимось схожим

А щодо роботи в українській журналістиці, зокрема, щодо власної ролі у ній, видається, особливих ілюзій не має. За його філософією, „чистої об’єктивності не існує”. „Втім, ми до неї і не прагнемо, - сказав він під час чат-конференції, - оскільки змушені виробляти цінності. Хоча певної журналістської технології потрібно дотримуватися, наприклад, має бути присутня інша точка зору”. „Західні журналісти самі слово „об’єктивність” вимовляють з певною долею самоіронії, - стверджує Дмитро. – Вони вважають, що у ньому забагато пафосу. Проте, ми намагаємося дотримуватися канонів західних новин”. Принаймні, щодо наявності іншої точки зору, - уточнив журналіст. І якби запитали, чи часто це відбувається, то, на думку Дмитра Кисельова, „практично, завжди”. „Адже я насправді дуже рідко погоджуюся зі своїми співрозмовниками, - говорить він. – Але сперечатися – не функція ведучого. Якщо ви запитаєте про різні точки зору, то наш канал – чемпіон. Він представляє найширшу палітру учасників прямого ефіру в Україні. Сьогодні, наприклад, Пинзеник у прямому ефірі о 18:45 буде рвати СНД на шматки”.

Щоправда, на репліку учасника чату: „уявіть, що станеться, коли люди подумають, що ваші новини – правда”, - Дмитро не відповів. А у дискусії щодо проблем українських ЗМІ він зазначив, що найбільше заважають у роботі непрозорі правила гри. На його думку, „прозорі правила гри – це коли кожен займається своєю справою – президент, парламент, міністри уряду, журналісти, ремонтники доріг, селяни. А зараз багато чого за них вирішують в тіньовий спосіб. Вони - лише декорація”. До речі, й проти своєї декоративної ролі на ICTV він також не заперечував. Загалом Дмитро Кисельов вважає , що в українському медіа просторі катастрофічно не вистачає розмовних форматів та власного телепродукту. А ще глибоких та професійних видань, типу російських "Эксперт", "Ведомости", "Новое Время" і подібних. І що немало важливо – не вистачає ЗМІ із гарною репутацією. З приводу причин закриття на телеканалі ICTV політичної програми "День седьмой" з Віталієм Портниковим, Дмитро зауважив, що про цензуру не йдеться, лише про неможливість журналіста працювати в оперативній програмі, розриваючись між Москвою та Києвом. Російський журналіст Кисельов твердить, що вважає Україну найдемократичнішою країною, принаймні в СНД і ще, що „задумується про Україну щодня, коли не щогодини”.

Він назвав українську владу „слабкою”. „Якщо говорити про Кучму, то він не мій ідеал політичного діяча. ...Розмірковуючи про Кучму, думаю перш за все про інститут влади - президентство, а не про особистість”.

За власними словами, Кисельов вважає „зміцнення держави цілком благородним завданням”. Чим він, очевидно, й займається. „Націоналізм був доречним, коли держави не було, - впевнений він. - А зараз він контрпродуктивний. Я б його замінив на державництво”. Це, напевно, вкладається у його попереднє твердження про відсутність в Україні цінностей і про його власну місію по їх створенню... Принаймні, його пояснення відмінності пострадянської журналістики від західної полягає у наступному: „на Заході відтворюють цінності, а ми їх змушені творити, а значить, і за них агітувати”.

Про „кількість дружин, чи скоро Дмитро поїде з України, чому москалі заробляють українські гроші” учасники чату на „Детектор медіа” поговорити бажання не виявили.... Дарма щодо цього хвилювався напередодні чат-конференції Дмитро...

Повну версію чат-конференції шукайте в рубриці „Архів чату”.

Оксана Лисенко, „Детектор медіа”

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1159
Читайте також
04.07.2023 09:00
Олексій Мустафін
для «Детектора медіа»
1 949
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду