11 Квітня 2023
9775
11 Квітня 2023
09:00

9775
Спецвипуск гумористичного шоу викликав значно ширший спектр емоцій, ніж можна було б очікувати.

7 квітня на телеканалі ТЕТ відбулася прем’єра проєкту «Ліга сміху. Волонтерський десант». Проєкт складається із серії ігор, під час яких на сцені змагаються по дві команди. Кожна команда є волонтерським об’єднанням гравців «Ліги сміху» й допомагає країні під час війни. Хтось розбирає завали, хтось дає безплатні концерти, возить на фронт необхідне обладнання, пригощає військових кавою, збирає гроші на потреби ЗСУ тощо. Тому на переможця чекає незвичний приз: йому доручається виконання якоїсь конкретної волонтерської місії. Наприклад, у першій грі на кону стояло право транспортувати пікап, придбаний на благодійні гроші, до зони бойових дій.

Гарік Бірча

Під час гри команди беруть участь у трьох конкурсах, а оцінюють їх вісім членів журі, які також або служать у ЗСУ, або волонтерять. Це актор, гуморист і сержант ЗСУ Гарік Бірча, актор, гуморист і нацгвардієць Олександр Пікалов, бізнесмен Гарік Корогодський, телеведуча Маша Єфросиніна, актор Юрій Ткач, співак Володимир Дантес, телеведучий Андрій Бєдняков та актор Станіслав Боклан. Ведучим «Ліга сміху. Волонтерський десант» став незмінний Євген Кошовий. Спочатку планувалося, що співведучим буде гуморист Віктор Розовий, але він не зміг взяти участь у зйомках через «притрушеного сусіда», як сказав Кошовий. Зараз Розовий на фронті.

Євген Кошовий

Назва проєкту, головний приз конкурсу, склад гравців і суддів ще на старті не залишили сумнівів, що учасники спецвипусків не вдаватимуть, що війни немає, та не жартуватимуть про щось на кшталт карантину чи, боронь боже, Януковича. І це вже перемога на інформаційному фронті. Наше телебачення відчуває гострий дефіцит адаптованого до сучасних реалій гумору, який вкрай потрібен українцям. Сміх зі звичайних побутових речей, звісно, відволікає на деякий час і загалом корисний для здоров’я. Але він не рятує від страху. Саме висміювання ворога зменшує його силу та вплив і надихає на боротьбу. З іншого боку, над глядачами нависла гостра загроза недоречного гумору, бо жартувати про війну — це дуже тонка крига.

Кадр виступу команди «VIP Тернопіль»

Перша гра надала приклади невдалих жартів, але й показала хороше. Деякі номери, як спрогнозувало журі, увійдуть у «золотий фонд» українського гумору.

Отже, в першому спецвипуску проєкту «Ліга сміху. Волонтерський десант» узяли участь волонтерське об’єднання «VIP Тернопіль» на чолі з Віктором Гевком, що склалося переважно із гравців однойменної команди «Ліги сміху», а також об’єднання «Бригада У» на чолі з Ігорем Ласточкіним, що поєднало представників понад п’яти команд Ліги.

«VIP Тернопіль»

«Бригада У»

Першими в конкурсі під назвою «Полотно» стартував «VIP Тернопіль» і з розбігу обрушив на глядачів гумор рівня «Российская мама спрашивает: ты где был, сынок? Мусор выносил! А это что за пакет? Ой, я походу батю выбросил», «Пивоваров без Самогоноварова — гроші на вітер» і «Горить, палає срака в Соловйова». На обличчях деяких суддів, що їх інколи показував оператор, з’явилася напруга.

Маша Єфросініна

Але закінчився номер неочікувано: гравці виконали нежартівливу патріотичну пісню. «Хто як не ми спалить мости, хто побудує знов? Ми віримо, майбутнє в нас є, лише коли разом», — ішлося у приспіві. На екрані в цей час показували відеонарізку з довоєнного та воєнного життя України, наприклад, святкування 30-річчя Незалежності України, а також момент проголошення Незалежності у 1991 році, звільнення полонених азовців, деокупацію Херсона, Ластівчине гніздо в Криму, перемогу Kalush Orchestra на «Євробаченні» та цитату «самого Шевченка», як висловилися автори в пісні. Після такого духопідйомного фіналу зі своїх місць підвелися всі вісім суддів, тобто команда отримала максимальні 8 балів. «Люди добрі довели мене до сліз», — поділився почуттями Станіслав Боклан. У нього і правда блищали очі. Самогоноваров був спокутуваний і забутий.

На щастя, передчуття неминучого нападу «іспанського сорому», що з’явилися після першого виступу, не виправдалися. І це заслуга наступних гравців — «Бригади У». Ця команда навіть традиційну подяку спонсорам примудрилася перетворити на веселий скетч, після чого Кошовий сказав: «О, зараз буде класний гумор».

Жарти у «Бригади У» виявилися місцями брутальними (Зеленський «дзвенить» на рамці металошукача в аеропорту та пояснює: «That's my balls» або «Як отримати ДНК Путіна, якщо Кабаєва та Соловйов чистять зуби»), але загалом актуальні та смішні. Два номери команди про перейменування вулиць («Прямуйте по Повісточній, там завжди пусто») та про змагання політекспертів Невзорова та Піонтковського в назвах своїх стримів довели зал до істерики. «Проколовся» навіть виконувач ролі Піонтковського Ігор Ласточкін, який не втримався від усмішки. Команда також отримала максимальні 8 балів від суддів.

Невзоров і Піонтковський

Другий конкурс під назвою «Театральний», за правилами, не мав торкатися теми війни та виконувався із залученням зіркового судді. «VIP Тернопіль» запросив Машу Єфросиніну та обіграв серіал «Венздей», а «Бригада У» за допомогою Андрія Бєднякова поставила «Чисто англійське вбивство». Обидва номери мали приблизно однаковий високий рівень акторської гри та гумору, але саме тут «VIP Тернопіль» несподівано отримав від суддів на один бал менше. Не проголосував за тернопільців Володимир Дантес, і в нього чомусь не спитали, а що саме йому не сподобалося. Здається, таким чином журі виправило свою помилку з минулого конкурсу, коли помітно сильніша «Бригада У» заробила стільки ж балів, скільки конкуренти. Адже попереду залишався останній, музичний конкурс на тему українських реалій, і там уникнути нічиєї було б важче.

«Венздей»

«Англійське вбивство»

Досвідчене журі мало рацію: виявити переможця в останньому конкурсі було б украй складно. «Бригада У» знову вразила нестандартним гумором і створила справжній хіт на тему пісні «Як тебе не любити, Києве мій».

Музичний конкурс «Бригада У»

А «VIP Тернопіль» перетворила виконання свого номера на цікавий кліп і залучила до нього Василя Гуменюка з лігосмішної команди «Вінницькі», який зараз перебуває на фронті. Запис того, як він повністю екіпірований співає на тлі танка, з’явився на екрані. От як тут не дати максимум балів?

Музконкурс Тернопіль

«Коли ми зазвичай чули пісні про країну у мирному житті, ми думали: та ну камон, еврібаді. А зараз ти бачиш по очах людей, що стоять на сцені, що ці пісні від щирого серця. Дякую вам за це, хлопці та дівчата», — поділився враженням Андрій Бєдняков.

Наприкінці автори проєкту показали телеглядачам короткий відеозвіт про те, як переможці передали пікап військовим і віддали шану актору «Ліги сміху» з команди «Наш формат» Роману Іваненку, який загинув на фронті 28 лютого 2023 року.

За добу перший випуск «Ліга сміху. Волонтерський десант» набрав у ютубі понад 400 тисяч переглядів. «Посміялись і поплакали», — подякували акторам користувачі в коментарях.

Попереду ще три спецвипуски, які будуть транслюватися щоп’ятниці на каналі ТЕТ. За місяць, якщо порахувати співвідношення нападів «іспанського сорому» та сліз подяки, можна буде з’ясувати, чи адаптувався нарешті український гумор до української реальності.

9775
29.06.2023 15:00
Марія Спалєк