#НетВойны. Про що зараз жартує російський КВН

#НетВойны. Про що зараз жартує російський КВН

20 Жовтня 2022
6770
20 Жовтня 2022
10:00

#НетВойны. Про що зараз жартує російський КВН

6770
Жодної згадки про Україну, позитивне ставлення до санкцій та першокласний расизм до росіян «другого сорту».
#НетВойны. Про що зараз жартує російський КВН
#НетВойны. Про що зараз жартує російський КВН

В історії совка не було більш народного™ та впливового розважального проекту, ніж КВН. Не лише тому, що ця програма породила купу зірок та інших шоу. А й тому, що вона сама символізує совок: команди з московських колоній (привіт, Дагестан та Білорусь) мріють колись потрапити в метрополію та поборотися за прихильність столичного журі. 

Якщо не враховувати політичних коментаторів на Прямому, українці, на щастя, практично забули про КВН. Але «Детектор медіа» в межах антропологічного дослідження вирішив усе ж глянути, що зараз «Первый канал» видає за народний гумор та зріз «русского человека». 

Я подивився фінал 2021 року, літній кубок 2022-го, зустріч випускників 2022-го, останню на сьогодні гру Вищої ліги та останню на сьогодні гру Першої ліги. І висновок із них один:

Війни не існує

Якщо за останні вісім років та особливо останні вісім місяців ви стежили за російським телебаченням (навіщо?), то знаєте, що головна тема на ньому — це Україна. «Детектор медіа» якось навіть підрахував, що під час президентських виборів у 2019 році нашої держави стосувалися 60% усіх випусків російських токшоу. Цілком імовірно, зараз цей відсоток іще більший. 

І від КВН на фоні повномасштабної та, ймовірно, найбільш медійної війни в історії можна було б очікувати аналогічної уваги. Ну, знаєте, висміювання української армії, відсилок до воєнних мемів, таких очевидних згадок Зеленського! Але нічого цього в КВН немає. 

У жодному з ефірів не лунають слова «Україна», «війна» чи принаймні «специальная военная операция». У жодному випуску немає найменшого натяку на найбільшу за вісімдесят років війну в Європі. 

Ми очікували від КВН різних проявів державної пропаганди, проте цей, мабуть, найсильніший із можливих. Уявіть, який контроль повинен бути за командами, щоб жодна з них не згадала про головну тему в країні. Причому не лише в заздалегідь підготовлених номерах, а й навіть у конкурсі імпровізацій. Ведучий запитує: «Куда лучше не поступать?» І кавеенівці відповідають: у секту, у православну школу, у Слізерін. Втеча з Росії сотень тисяч чоловіків тим часом натякає на правильну відповідь.

Ще одна абсурдна локація для ігнорування війни з Україною — це українська Ялта в українському Криму на сцені закладу з українською назвою «Мрія». І все ж КВН якось дає раду й цьому. Дві з трьох команд лише повторюють майже ідентичний жарт про «Крим наш». Цю фразу озвучує чоловік неєвропейської зовнішності й колеги кажуть йому: «Ты свою рожу видел? Крым уже двести пятьдесят лет Турции не принадлежит». Ех, Росія, країна поневолених тєрпіл.

 

 Після звільнення Крим доведеться помити з милом

Поневолені тєрпіли

Коли дивишся КВН, особливо сильно відчуваєш, чим українці відрізняються від росіян. «Дорогие друзья, в XVI веке братья Строгановы отправили Ермака покорять Сибирь. И вот спустя четыри столетия сибиряки приехали к вам, чтобы покорить Пермь», жартує про свою колонізацію «Омская сборная». Але ні в її номері, ні в номерах інших подібних колоніальних команд, звісно ж, немає навіть натяку на «підкорення» когось. Лише комусь. 

Після років цивілізованих та рівноправних медіа дико бачити, наскільки расизм — це інтегральна частина КВН. Практично кожна команда має у складі «тупого дагестанця», «хитрого турка», «таджика-таксиста». До них спокійно звертаються словами «ви» та «вас», виділяючи частину громадян в окрему групу. Культура та звичаї (навіть релігійні!) неєвропеоїдних народів Росії постійно зводяться до жартів. «Первый канал» транслює «Клуб культивування меншовартості». 

Мабуть, найкраще це помітно на прикладі команди з Білорусі «Доктор Хаусс» у фіналі 2021 року. Їхній виступ складається з того, що в Білорусі досі 1994 рік, що вони винні Росії грошей (і замість віддавати борги визнали Крим російським), що білоруське міністерство закордонних справ недолуге, що кавеенівці вважають ведучого Олександра Маслякова «хазяїном», а Лукашенко називає Путіна «шефом». Це фінальна цитата першого конкурсу: «В Новый год, когда в Москве будет полночь, в Могилеве в это же самое время тоже будет полночь. Мы так гордимся тем, что живем с такими людьми в одно время».

А це фінальна цитата білорусів перед їхньою піснею: «Возможно, это прозвучит странно, но, если так получится, мы не хотели бы единолично побеждать. Мы бы эту победу разделили с россиянами. Потому что, как показывает история, все великие и главные победы, мы добивались именно вместе». Сама пісня, як ви розумієте, розповідає про спільні радянські перемоги. Але навіть вона висміює участь Білорусі: наприклад, та «не заважала» знімати совкові фільми.

Якщо вам цікаво, то все це приниження подарувало «меншим братам»  третє місце.

 Коротко про етнічну політику Росії

Шуткозамещение

Єдина пов’язана з війною річ, про яку можна згадувати в КВН, — це санкції. І то, мабуть, тому, що Росія живе під ними вже вісім років та спеціально применшує їхнє значення.

Найпопулярніший жарт на цю тему — це імпортозаміщення. Команда бере якусь західну річ («Шрека», «Шерлока Голмса», «Гаррі Поттера», «Джеймса Бонда») та замінює на «російську» версію. Зазвичай від цього у творах різко зростає градус алкоголізму. А от градус критики влади та вітчизняного виробника лишається близьким до нуля. Типовий посил таких жартів: без «Кока-коли» росіяни зможуть нарешті відчути смак віскі. Деякі команди дозволяють собі ще ностальгію за втраченими брендами. А найгостріший жарт за всі п’ять ефірів звучав так: «Нам бы наше заместить, импортное еще поработает».

Ще одна подібна тема — це фейкова вартість долара. Учасники натякають, що ціни в рублях не відповідають валюті. Але чому так сталося, хто в цьому винен? Невідомо.

Також невідомо, чому росіяни зазнають персональних обмежень. В ефірі жартують, що спортсменам доводиться виступати в КВН, а музиканти поїдуть на «Євробачення» через VPN. Проте «Первый канал» пропагує до цього позитивне ставлення. Жартівники жартують, що хочуть виглядати наче люди, які потрапили під санкції. А до багатіїв у залі звертаються «собрались невыездные». 

Натомість знаєте, про кого говорять погано? Про селебритіз, які потрапили в немилість до російської влади. У КВН можна почути фразу на кшталт «Ну, и где сейчас твой Ургант?» Але, знову ж, без деталей, що сталося та чому. 

Все. Це вичерпний перелік речей, які принаймні дотичні до війни у програмах КВН. І враховуючи, що вони повторюються в чотирьох різних ефірах, припускаємо, що цим цензура «Первого канала» й обмежується. Можна згадувати лише про певні проблеми пересічних росіян — і то, аби применшити їхнє значення жартами. Суворо заборонено згадувати про війну. Та, від гріха подалі, навіть про Україну. 

Серйозно, у фіналі минулого року назву нашої країни згадували один раз, а про Володимира Зеленського жартували дві різні команди. У жодному з чотирьох випусків цього року немає не те що назви, а навіть натяків на Україну, конкретних українців чи бойові дії. Визначення, яке росіяни використовують для позначення ситуації, в якій вони опинилися, для всіх команд звучить однаково — «этот год». 

 Добре, що росіяни визнають, як вони виглядають на фоні європейців

Крапелька могутності Росії

І все ж, ну що б це була за російська пропаганда, якби вона взагалі не намагалася зобразити велику та сильну державу? За чотири випуски цього року було буквально чотири подібних жарти. Але різні команди все ж згадали, що: 

  • Урсула фон дер Ляєн замерзає без російських енергоносіїв,
  • Росія має закляття, проти якого всі безсилі, — плата за газ у рублях,
  • Джо Байден дуже старий.

Четвертий жарт — єдиний у цьому році, який все ж натякає на війну й територіальні амбіції Росії. Його озвучила команда «Русская дорога» в ефірі на початку вересня:

«Чё, опять за границу собираетесь? Вы чё, не надо. Путешествуйте по России! Она с каждым годом больше становится. А вы еще в старой не везде были».

Сподіваємося, після оголошення масової мобілізації в Росії всі причетні до народної радянської телерозваги вже отримали нагоду здійснити «подорож». Та бути оціненими найвищою оцінкою в історії КВН —  200 балів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6770
Читайте також
14.01.2023 10:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
14 106
17.12.2022 10:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
8 384
25.03.2022 13:01
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
13 648
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ivan
525 дн. тому
З дитинства не стежу за КВН, але був серйозний скандал близько 2015 коли ДАЛС не змогли виграти і це перший рік без українців. Дует з Белгорода мав українські прізвища, але кажуть ніби росіяни. Наскільки ч розумію в Росії було велике розчарування КВН, говорили про корумпованість... Воно вже тоді не було популярним, а стало ще менше. Зараз це скоріше рух за інерцією, совкод***ство...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду