detector.media
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
20.10.2022 10:00
#НетВойны. Про що зараз жартує російський КВН
#НетВойны. Про що зараз жартує російський КВН
Жодної згадки про Україну, позитивне ставлення до санкцій та першокласний расизм до росіян «другого сорту».

В історії совка не було більш народного™ та впливового розважального проекту, ніж КВН. Не лише тому, що ця програма породила купу зірок та інших шоу. А й тому, що вона сама символізує совок: команди з московських колоній (привіт, Дагестан та Білорусь) мріють колись потрапити в метрополію та поборотися за прихильність столичного журі. 

Якщо не враховувати політичних коментаторів на Прямому, українці, на щастя, практично забули про КВН. Але «Детектор медіа» в межах антропологічного дослідження вирішив усе ж глянути, що зараз «Первый канал» видає за народний гумор та зріз «русского человека». 

Я подивився фінал 2021 року, літній кубок 2022-го, зустріч випускників 2022-го, останню на сьогодні гру Вищої ліги та останню на сьогодні гру Першої ліги. І висновок із них один:

Війни не існує

Якщо за останні вісім років та особливо останні вісім місяців ви стежили за російським телебаченням (навіщо?), то знаєте, що головна тема на ньому — це Україна. «Детектор медіа» якось навіть підрахував, що під час президентських виборів у 2019 році нашої держави стосувалися 60% усіх випусків російських токшоу. Цілком імовірно, зараз цей відсоток іще більший. 

І від КВН на фоні повномасштабної та, ймовірно, найбільш медійної війни в історії можна було б очікувати аналогічної уваги. Ну, знаєте, висміювання української армії, відсилок до воєнних мемів, таких очевидних згадок Зеленського! Але нічого цього в КВН немає. 

У жодному з ефірів не лунають слова «Україна», «війна» чи принаймні «специальная военная операция». У жодному випуску немає найменшого натяку на найбільшу за вісімдесят років війну в Європі. 

Ми очікували від КВН різних проявів державної пропаганди, проте цей, мабуть, найсильніший із можливих. Уявіть, який контроль повинен бути за командами, щоб жодна з них не згадала про головну тему в країні. Причому не лише в заздалегідь підготовлених номерах, а й навіть у конкурсі імпровізацій. Ведучий запитує: «Куда лучше не поступать?» І кавеенівці відповідають: у секту, у православну школу, у Слізерін. Втеча з Росії сотень тисяч чоловіків тим часом натякає на правильну відповідь.

Ще одна абсурдна локація для ігнорування війни з Україною — це українська Ялта в українському Криму на сцені закладу з українською назвою «Мрія». І все ж КВН якось дає раду й цьому. Дві з трьох команд лише повторюють майже ідентичний жарт про «Крим наш». Цю фразу озвучує чоловік неєвропейської зовнішності й колеги кажуть йому: «Ты свою рожу видел? Крым уже двести пятьдесят лет Турции не принадлежит». Ех, Росія, країна поневолених тєрпіл.

 

 Після звільнення Крим доведеться помити з милом

Поневолені тєрпіли

Коли дивишся КВН, особливо сильно відчуваєш, чим українці відрізняються від росіян. «Дорогие друзья, в XVI веке братья Строгановы отправили Ермака покорять Сибирь. И вот спустя четыри столетия сибиряки приехали к вам, чтобы покорить Пермь», жартує про свою колонізацію «Омская сборная». Але ні в її номері, ні в номерах інших подібних колоніальних команд, звісно ж, немає навіть натяку на «підкорення» когось. Лише комусь. 

Після років цивілізованих та рівноправних медіа дико бачити, наскільки расизм — це інтегральна частина КВН. Практично кожна команда має у складі «тупого дагестанця», «хитрого турка», «таджика-таксиста». До них спокійно звертаються словами «ви» та «вас», виділяючи частину громадян в окрему групу. Культура та звичаї (навіть релігійні!) неєвропеоїдних народів Росії постійно зводяться до жартів. «Первый канал» транслює «Клуб культивування меншовартості». 

Мабуть, найкраще це помітно на прикладі команди з Білорусі «Доктор Хаусс» у фіналі 2021 року. Їхній виступ складається з того, що в Білорусі досі 1994 рік, що вони винні Росії грошей (і замість віддавати борги визнали Крим російським), що білоруське міністерство закордонних справ недолуге, що кавеенівці вважають ведучого Олександра Маслякова «хазяїном», а Лукашенко називає Путіна «шефом». Це фінальна цитата першого конкурсу: «В Новый год, когда в Москве будет полночь, в Могилеве в это же самое время тоже будет полночь. Мы так гордимся тем, что живем с такими людьми в одно время».

А це фінальна цитата білорусів перед їхньою піснею: «Возможно, это прозвучит странно, но, если так получится, мы не хотели бы единолично побеждать. Мы бы эту победу разделили с россиянами. Потому что, как показывает история, все великие и главные победы, мы добивались именно вместе». Сама пісня, як ви розумієте, розповідає про спільні радянські перемоги. Але навіть вона висміює участь Білорусі: наприклад, та «не заважала» знімати совкові фільми.

Якщо вам цікаво, то все це приниження подарувало «меншим братам»  третє місце.

 Коротко про етнічну політику Росії

Шуткозамещение

Єдина пов’язана з війною річ, про яку можна згадувати в КВН, — це санкції. І то, мабуть, тому, що Росія живе під ними вже вісім років та спеціально применшує їхнє значення.

Найпопулярніший жарт на цю тему — це імпортозаміщення. Команда бере якусь західну річ («Шрека», «Шерлока Голмса», «Гаррі Поттера», «Джеймса Бонда») та замінює на «російську» версію. Зазвичай від цього у творах різко зростає градус алкоголізму. А от градус критики влади та вітчизняного виробника лишається близьким до нуля. Типовий посил таких жартів: без «Кока-коли» росіяни зможуть нарешті відчути смак віскі. Деякі команди дозволяють собі ще ностальгію за втраченими брендами. А найгостріший жарт за всі п’ять ефірів звучав так: «Нам бы наше заместить, импортное еще поработает».

Ще одна подібна тема — це фейкова вартість долара. Учасники натякають, що ціни в рублях не відповідають валюті. Але чому так сталося, хто в цьому винен? Невідомо.

Також невідомо, чому росіяни зазнають персональних обмежень. В ефірі жартують, що спортсменам доводиться виступати в КВН, а музиканти поїдуть на «Євробачення» через VPN. Проте «Первый канал» пропагує до цього позитивне ставлення. Жартівники жартують, що хочуть виглядати наче люди, які потрапили під санкції. А до багатіїв у залі звертаються «собрались невыездные». 

Натомість знаєте, про кого говорять погано? Про селебритіз, які потрапили в немилість до російської влади. У КВН можна почути фразу на кшталт «Ну, и где сейчас твой Ургант?» Але, знову ж, без деталей, що сталося та чому. 

Все. Це вичерпний перелік речей, які принаймні дотичні до війни у програмах КВН. І враховуючи, що вони повторюються в чотирьох різних ефірах, припускаємо, що цим цензура «Первого канала» й обмежується. Можна згадувати лише про певні проблеми пересічних росіян — і то, аби применшити їхнє значення жартами. Суворо заборонено згадувати про війну. Та, від гріха подалі, навіть про Україну. 

Серйозно, у фіналі минулого року назву нашої країни згадували один раз, а про Володимира Зеленського жартували дві різні команди. У жодному з чотирьох випусків цього року немає не те що назви, а навіть натяків на Україну, конкретних українців чи бойові дії. Визначення, яке росіяни використовують для позначення ситуації, в якій вони опинилися, для всіх команд звучить однаково — «этот год». 

 Добре, що росіяни визнають, як вони виглядають на фоні європейців

Крапелька могутності Росії

І все ж, ну що б це була за російська пропаганда, якби вона взагалі не намагалася зобразити велику та сильну державу? За чотири випуски цього року було буквально чотири подібних жарти. Але різні команди все ж згадали, що: 

Четвертий жарт — єдиний у цьому році, який все ж натякає на війну й територіальні амбіції Росії. Його озвучила команда «Русская дорога» в ефірі на початку вересня:

«Чё, опять за границу собираетесь? Вы чё, не надо. Путешествуйте по России! Она с каждым годом больше становится. А вы еще в старой не везде были».

Сподіваємося, після оголошення масової мобілізації в Росії всі причетні до народної радянської телерозваги вже отримали нагоду здійснити «подорож». Та бути оціненими найвищою оцінкою в історії КВН —  200 балів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY