Як у телевізорі спалахнули танці

Як у телевізорі спалахнули танці

21 Травня 2021
3301
21 Травня 2021
12:00

Як у телевізорі спалахнули танці

3301
В Україні в 2000-х рр. кожна медіагрупа, яка себе поважає і дбає про рейтинги, почала вигадувати формати з танцювальними елементами. Ну, а школи танців, своєю чергою, почали постачати для цих шоу масовку.
Як у телевізорі спалахнули танці
Як у телевізорі спалахнули танці

Дев’ятий епізод документального серіалу «Спалах» оповідає не так про нову танцювальну культуру в Україні, як про танці як важливий для українців шар масової культури. Причому ризикну порівняти їх із футболом.

Не всякий футбольний уболівальник — активний гравець. Швидше навпаки: спортсменів, тим більше аматорів серед мільйонів глядачів футболу в Україні в рази менше. Проте футбольні трансляції мають стабільний рейтинг як видовище й активно обговорюються за пивом як під час перегляду, так і потім, до наступного показу. Загалом футбол уже давно перетворився зі звичайної спортивної гри на недешеве видовище, яке має своїх «зірок», і ці «зірки» потрапляють до новин і телесюжетів численних світських хронік. Отже, футбол чимдалі більше набуває ознак шоубізнесу.

За аналогією, танці в Україні так само зайшли на територію шоубізу з десятків мільйонів телеекранів. Це визнають спікери «танцювального» «Спалаху», зокрема відомі, медійні хореографи Раду Поклітару та Олена Коляденко. Як оглядач телеконтенту з більш як п’ятнадцятирічним стажем готовий підтвердити правоту їхніх тверджень. Бо спалах моди на танці відбувся в нашій країні лише на два роки пізніше, ніж у Європі, завдяки «Танцям із зірками» — телевізійному шоу, що стартувало в ефірі «1+1» у жовтні 2006 року. А започаткували формат на ВВС 2004-го, після успіху продали у 16 країн світу, наша винятком не була.

Перші «Танці з зірками» запам’яталися, окрім оригінальних танцювальних номерів, появою на телебаченні абсолютно нової зірки, без лапок, Влада Ями. З партнера Наталі Могилевської танцівник стрімко перетворився на абсолютно самодостатню персону, і тепер по праву вважається одним із «танцювальних» облич українського шоубізнесу. Також перший сезон зробив тріумфатором Володимира Зеленського, тоді ще актора-коміка. Глядачі віддали перевагу парі Зеленський — Шоптенко, чим відправили на друге місце пару Могилевська — Яма. Але вже наступного дня, за словами самої Наталі Могилевської, вона почала репетицію шоупрограми з балетом Олени Коляденко «Freedom». Нарешті, мегазіркою став балетмейстер Григорій Чапкіс, бо після його участі в «Танцях із зірками» мода на танці принесла його школі величезну кількість нових учнів.

І не лише його — школи танців почали рости в Україні, мов гриби після дощу. А шоу «Танцюють всі» на СТБ остаточно закріпила за танцювальними проєктами лідерство в ефірах. Кожна медіагрупа, яка себе поважає і дбає про рейтинги, почала вигадувати формати з танцювальними елементами. Ну, а школи танців, своєю чергою, почали постачати для цих шоу масовку.

Якщо слухати спікерів «Спалаху», напрошується висновок: їм саме такий підхід до танців, саме така трансформація танцювальної культури не дуже подобається. Хоча Влад Яма обмовляється: навіть заробітчанство в Україні не таке, як за її межами. Для прикладу, каже він, наш танцівник заробляє на шоу до 500 доларів на місяць, а десь у Китаї — в чотири рази більше. Хореограф Анатолій Сачівко має трошки інше, можна сказати — радикальніше бачення танців у різних проєктах. На його переконання, треба не повторюватися, не наслідувати формати, не танцювати так, як скажуть, а більше фантазувати й імпровізувати. Мусить відбутися зворотна трансформація: від шоубізнесу знову до культури.

Чи можливо таке в епоху, коли масовий глядач вимагає розваг? Не знаю. Самі учасники «Спалаху» теж не готові сказати. Натомість визнають: якщо донедавна в нічних клубах відвідувачам пропонували танцювальні програми на годину-півтори із залученням групи артистів, то нині їх скорочують до кількох чоловіків та жінок із красивими тілами та обмежують простір для артиста. Танці почали продавати секс, а на території сексу чужі не ходять.

Хоча нічні клуби і сцени з пілонами — фінал епізоду. Дуже цікаво було дивитися й слухати початок, коли пан Поклітару згадує не лише свою, а й мою радянську молодість. Танцями я не займався, проте в моєму житті вони були. Й мали поділ на правильні й неправильні, «чисті» та «брудні». До перших належали бальні та українські народні, й танцюююча пара була неодмінним елементом будь-якого шкільного дійства, починаючи від першого дзвоника. Про гуртки при Палаці піонерів та ледь не при кожній школі взагалі мовчу.

«Брудними танцями» вважалося все, що нагадувало брейк-данс. Ним цікавилося чимало однокласників, і якось одного разу при школі влаштували неофіційний брейківський тренінг. Вела його професійна спортсменка, швидко здобула авторитет серед найзавзятіших шкільних хуліганів. Директору це не сподобалося, і він офіційно заборонив у школі танці, які й без нього не дозволяла радянська пропаганда. Ну, а мені, дописувачу міськрайонної газети, не вдалося опублікувати допис про заборону брейк-дансу, чим не виправдав надії шкільних хуліганів, та обійшлося без репресій.

Йдеться про те, що, як зазвичай на пострадянському просторі, активно почало спалахувати раніше заборонене. А те, що дозволяли, відступало на маргінеси. Зокрема, у «Спалаху» звучить сум із приводу еміграції великої кількості артистів ансамблю імені Вірського. Легендарним гопаком ще можна вразити світ, проте в Україні ця культура вважається вчорашнім днем. Бальні танці поволі перестають вважатися чимось сучасним, хоча у школі мого сина старшокласників учили вальсу цілий рік, аби станцювали на випускному. Втрутився ковід, випускного не відбулося, вальсування виявилося марним витрачанням часу. Не знаю, чи хтось шкодує. Проте гопак і вальс усе ж таки продаються значно гірше, ніж брейк та інші танці з елементами акробатики й гімнастики. На те вони нові часи.

Фото: YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3301
Читайте також
22.06.2021 14:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
9 688
30.04.2021 09:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
4 560
31.03.2021 11:32
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
4 914
18.03.2021 17:00
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
5 962
22.01.2021 09:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 981
16.12.2020 13:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
4 947
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду