Хто такі буктьюбери і коли їхні влоги почнуть на щось впливати

Хто такі буктьюбери і коли їхні влоги почнуть на щось впливати

17 Лютого 2021
5225
17 Лютого 2021
12:30

Хто такі буктьюбери і коли їхні влоги почнуть на щось впливати

5225
Книжкові влогери потрапляють у замкнуте коло й ходять по ньому.
Хто такі буктьюбери і коли їхні влоги почнуть на щось впливати
Хто такі буктьюбери і коли їхні влоги почнуть на щось впливати

8 лютого на своїй сторінці в Facebook співзасновниця та головна редакторка інтерет-видання «Читомо» Оксана Хмельовська поділилася враженнями від кількості відгуків на пропозицію роботи. Для кращого розуміння пропонованої теми подаю фрагмент допису без скорочень. Отже, пряма мова:

«Минулого тижня виставили ми на Читомо вакансію на редактора/ку новинної стрічки. Вирішили нічого не прикрашати, і писати, як є: грошей небагато, але ми хочемо, щоб ви якісно працювали 40% вашого робочого часу. Вирішили відсікти претендентів наявністю тестових завдань (2 новини (одна англомовна) й один інформаційний запит), мотиваційного листа. І геть не сподівалися, що прийде 121 (!) відгук на вакансію. Буквально 90% претендентів виконали всі завдання. Мотиваційні листи – пісня, усі люблять читати змалку, ходили до бібліотек, працювали продавцем у книжковому магазині або волонтером на Форумі видавців. Для 60% -- це робота мрії».

Загалом можна порадіти, що в Україні таки існує пласт читаючих людей попри статистику про поступову втрату інтересу до читання книжок. Проте око зачепилося ось за це: «У 20% є власні книжкові блоги, телеграмканали або навіть книжкові рубрики у ЗМІ». І не лишив без уваги красномовний та частково правильний висновок: «Думаю, чи не пов’язано це з плачевною ситуацією на ринку ЗМІ й скороченнями робочих місць на книговидавничому ринку».

Чому пані Хмельовська права частково? Тому, що український книговидавничий ринок за весь час свого існування ніколи або майже ніколи не цікавив ЗМІ. А отже, редакції книжкових видавництв або скорочували, або – навіть не передбачали таку посаду, як піарник. Ба більше. Відділи з книжкового PR існували й були активними свого часу лише у тих редакціях, які були «дочками» відомих російський видавничих домів. Насамперед мова про «ЕКСМО» і «АСТ». Згадані відділи дбали про інформаційний супровід винятково російських авторів/авторок. Та/або – книжкових новинок, випущених у Росії, і тут громадянство автора не грало ролі.

Інформаційний та культурний простори, які вважалися так званими «спільними», а по факту – російськими, був для книговидавничого ринку другої половини 2000-них – першої третини 2010-тих дуже комфортним. Особливих зусиль для просування продукту докладати не треба. На російську літературну «зірку» все одно чекали в Україні нетерпляче. Для неї завжди були місця в ефірах, переважно ранкових, розвороти в друкованих ЗМІ. Прізвище збирало перегляди в інтернет-виданнях, капіталізуючи їх.

Натомість автори та оглядачі українських, особливо – україномовних видань лишалися маргіналізованими. Й мусили дбати про себе та своє просування самі. Видавець жодним чином не вкладався в просування автора, на що чулося й досі чується чимало нарікань. Єдине – автору могли оплатити дорогу задля участі в великих книжкових форумах. І то – по Україні. Про готель, добові, а тим більше – про гонорар за виступ у більшості випадків не йшлося. Розмови про оплату праці взагалі непозбувно бентежили та навіть дратували й ображали.

Таким чином, більше сотні резюме на пропозицію від «Читомо» пишуть не скорочені працівники видавництв. Бо, повторюся, їх не могли скоротити з посад, яких давно не передбачено. Натомість про плачевну ситуацію на ринку українських ЗМІ підмічено правильно. Адже з телевізійних ефірів зникли навіть ті нечисельні майданчики, котрі розповідали про книжку та автора.

Найбільше таких було в ефірі «UA:Першого». Але останній випуск програми Євгена Стасіневича «Букоголіки» датується 2019-тим роком. При тому, що прожив він у ефірі неповний рік, стартувавши в квітні 2018-го. І хоча згадане «Читомо» анонсувало продовження й навіть третій сезон, не так сталося, як гадалося. Чи помітив глядач «втрату бійця»? Питання більше до глядача. Тим більше, що інша книжкова програма – «Книга. Ua» - припинила вихід ще раніше, 2017-того. Між іншим, одним із її ведучих свого часу був Борислав Береза, тепер відомий політик.

Складно згадати, де ще, крім «UA:Першого», системно виходили подібні проекти. Сумно, але доведеться визнати – це не формат «Світське життя», бо українські книжники світським життям не живуть. Принаймні, тим, яке показує в своїх програмах Катя Осадча. Але разом із книжковими кудись зникли й спеціалізовані проекти про кіно. Невже й кіно перестало бути рейтинговим?

Тож нема нічого дивного, що кіномани й книголюби пішли в інтернет. Їх уже не задовольняє навіть співпраця з спеціалізованими майданчиками. Освоївши YuTube, вони відкривають, як було сказано вище, власні канали. Які водночас є вже не замінниками, а повноцінними ЗМІ. Хоча, на відміну від кіновлогерів, яскраво виражених лідерів серед книжкових влогерів нема. Звісно, прочитавши це, згадані, хай неназвані влогери наввипередки почнуть мірятися лідерством. Читай – кількостями переглядів та підписників. І кожен почне обурено спростовувати твердження. Але YuTube лише на перший погляд виглядає простим, самодостатнім способом реалізації власного творчого потенціалу. Особливо якщо ви молода та амбітна людина з непереборним бажанням ділитися таємними, як вважаєте, знаннями.

Книжкові влогери потрапляють у замкнуте коло й ходять по ньому. Ось Анна, буктьюберка (є такий неофіційний термін) знайомить своїх глядачів із книжками, які не змогла дочитати до кінця. Отже, ці книжки, на її думку, погані. Втім, у іншому влозі авторка прочитані книги хвалить. Озвучені думки є не висновками експертки, з ними можна погоджуватися чи ні, проте впливати на читацький вибір панна Анна навряд зможе. Те саме скажемо про влогерку Дашу, яка не лає прочитані книжки, а хвалить. Інформація подана жваво – і так само не є для загалу дороговказом.

Схожі книжкові відеоогляди можна знайти тут, тут, або тут. Кому цікаво – більше книжкових влогів викладають ось у цій ФБ-спільноті. Але на загальний стан книговидавничої справи в Україні вони не впливають. Хоча справді намагаються заповнити інформаційний вакуум щодо книжкової справи в Україні. Відтак усе це більше нагадує хобі, зайняття себе у вільний час, аніж справді популярний, а отже – впливовий, здатний капіталізувати себе інформаційно-культурний контент.

Чи є можливість вийти на інший рівень? Є, й не єдина. Один із кроків описаний вище – запропонувати свій талант виданню з ширшою аудиторією. Й об`єднати зусилля. Інший крок цілком здатні зробити суб`єкти видавничої справи, залучивши буктьюберів до огляду найперше своєї продукції. З подальшим поширенням уже на своїх інтернет-майданчиках. Ще дієвіше повернути книжкові рубрики в телевізійні ефіри. Хто забув: свого часу таку вела на ICTV Юлія Мендель, чинна речниця президента Володимира Зеленського. А вищий пілотаж – залучити в медіа до популяризації книжкової справи відомих українців. Вони на даний момент можуть стати – й стануть – популярними буктьюберами.

Фото: hromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5225
Читайте також
04.03.2021 15:30
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
5 026
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду