ICTV шукає Віктора Януковича — молодшого: пластичні операції, шамани та спекуляції

28 Лютого 2017
2021
28 Лютого 2017
08:49

ICTV шукає Віктора Януковича — молодшого: пластичні операції, шамани та спекуляції

2021
ICTV знову шукає Віктора Януковича — молодшого, що загинув два роки тому. Знімальна група каналу вирушила до озера Байкал та в Канаду, аби знайти докази, що він живий.
ICTV шукає Віктора Януковича — молодшого: пластичні операції, шамани та спекуляції

Віктор Янукович — молодший трагічно загинув 20 березня 2015 року, коли його автомобіль провалився під кригу на озері Байкал. 19 лютого 2017 року, до других роковин його смерті, журналісти «Фактів тижня» на ICTV поставили собі амбітну мету — знайти покійного сина колишнього Президента України. Сюжет вражає масштабами — чотири країни (з дорогою туди й назад це понад 25 тисяч кілометрів шляху), десятки опитаних свідків, детективні пошуки в Канаді, спіритичні сеанси на озері Байкал, загалом 13 хвилин ефіру. І при цьому найближчий до хоч якогось доказу результат — коментар канадця: «Я бачив його кілька разів. Він був із компанією. Такий років 35, високого зросту. Його супроводжували старші чоловіки, їздив на дорогій автівці… Минулого місяця я його бачив востаннє».

«Смерть найменшого сина, колишнього народного депутата, викликає чимало запитань. Ось єдине коротке відео, яке підтверджує загибель. Автомобіль провалюється крізь кригу. Потім когось дістають з ополонки», — заявляє кореспондент Михайло Колесников і вирушає до озера Байкал. На шляху від Іркутська журналісти «зупиняються біля кожної крамниці», але ніхто нічого не знає. Рятувальники теж нічого не розголошують, бо інформація «закрита». Журналістам видається підозрілим і те, що біля озера Байкал, на пам’ятнику, встановленому в пам’ять про всіх, хто там загинув, не згадується син Януковича. При цьому журналісти 30 секундами раніше заявили: «Офіційна влада Росії так і не підтвердить загибель саме сина Януковича». Тож тут логіка незрозуміла — навіщо вписувати в пам’ятник ім’я людини, чиєї смерті офіційно не визнали?

Далі журналісти вирушають у Канаду. Тут канадський коп українського походження Володимир Світличний бачив чоловіка, зовнішність якого «в принципе, совпадает вот с младшим Януковичем Виктором». Користуючись технікою, встановленою в поліцейській автівці (де можна відстежити «кредитні картки, відео з камер спостереження, паспорти»), журналісти і Володимир ідуть по сліду буцімто молодшого сина екс-Президента. У готелі, де той зупинявся, на його фото реагують словами: «Можливо. Можливо він, можливо не він. Я не певен».В автосалоні, де розшукуваний придбав авто, натомість заявляють, що не будуть розголошувати інформацію про клієнтів. Проте журналісти роблять висновок не зі слів, а з інтонацій менеджера: «За інтонаціями відчуваємо: ця людина була в автосалоні». Глядачам оцінити інтонацію, на жаль, не дали.

За допомогою комп’ютерної бази даних журналісти знаходять місце, де «людина, схожа на Януковича-молодшого, жила тривалий час». Незрозуміло, щоправда, за допомогою якої бази даних — невже канадський полісмен відстежив паспорт чи кредитну карту ймовірного Януковича? На цьому будинку слід «Януковича» в Канаді обривається. Полісмен та журналісти висувають свої версії, як таке могло статися. Одна з них звучить у дусі серіалу CSI. «Здесь очень много пластических хирургов, и эта информация конфиденциальная. Поэтому здесь мы не можем подтвердить, делал кто-то операцию или не делал», — коментує полісмен.

І все ж у «кварталі найдорожчих маєтків Торонто» журналісти знаходять чоловіка, який бачив Віктора Вікторовича: «Я бачив його кілька разів. Він був із компанією. Такий років 35, високого зросту. Його супроводжували старші чоловіки, їздив на дорогій автівці… Минулого місяця я його бачив востаннє». Одного свідка журналістам виявляється достатньо, щоби заявити: «Тож, можливо, ніхто на Байкалі не тонув? А відео, яке показали спочатку російські, а потім українські телеканали — фейк?» Таку думку підтверджує і юрист-кримінолог Ганна Маляр: «Версія інсценування найбільше підходить до цієї ситуації. Можна припустити, що самому Віктору Вікторовичу остогидло носити за собою історичний шлейф свого тата».

Але журналістам і цього виявляється замало, тож вони викликають на допомогу шамана з озера Байкал. Його звати Валентин Хагдаєв, він представник роду Буян, племені Булагацького, підроду Хагдеошул, гілки Баргайтан. «Білий шаман, він за легендою може бачити душі померлих, зараз він спробує дізнатися, чи справді помер Янукович-молодший», — заявляють журналісти. І висновок шамана невтішний: «Такова была, видимо, его судьба — утонуть, оставить память свою здесь. Судьба связана с Байкалом».

«Факти» не здаються й останнім елементом розслідування стає дружина сина Януковича: «Про дружину Януковича-молодшого Оксану Корочанську жодної звістки. Востаннє вона засвітилася, коли тікала з Межигір’я». Журналісти вирушають шукати її батьків у місто Соледар, але там, за словами сусідів, живуть уже інші люди.

Тож, пошукавши на двох континентах, ICTV, по суті, так нічого й не знайшли. Знову. Адже дев'ять місяців тому Віктора Януковича — молодшого телеканал уже шукав у Бразилії. Складно навіть уявити, скільки часу й сил знадобилося Михайлу Колесникову, щоби зробити цей сюжет. Але ще складніше уявити, навіщо «Факти» вирішили його робити. У них не було (і не з’явилося) жодних перспективних доказів того, що син Януковича досі живий. У Канаду та на Байкал журналісти їздили фактично показувати людям фото, причому в Росії його повинні були востаннє бачити два роки тому. Ми вже мовчимо про момент із шаманом, який просто нівелює всю серйозність розслідування й нагадує сюжет «ТСН» дворічної давності «Екстрасенси не відчувають Віктора Януковича серед живих». Крім того, тільки на YouTube є більше двох тисяч відео, що розповідають про інсценування смерті Януковича, тішить лише, що в ICTV найбільше переглядів.

Детальніше про це і те, як Борис Колесников катається на лижах, а журналісти починають помічати учасників торговельної блокади, читайте в матеріалі «Блокадний камінґ-аут “1+1”. Огляд підсумкових тижневиків каналів ICTV, “Україна”, “1+1”, “Інтер” і 5-го каналу за 19 лютого 2017 року».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2021
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду