«Артист» як гра в детектив(а)

«Артист» як гра в детектив(а)

22 Квітня 2019
2027
22 Квітня 2019
12:00

«Артист» як гра в детектив(а)

2027
У «гру в імітацію» азартно граються не лише режисер Анатолій Матешко та сценарист Ренат Гільфанов, але й усі актори, задіяні в «Артисті».
«Артист» як гра в детектив(а)
«Артист» як гра в детектив(а)

Ім'я Анатолія Матешка в титрах телесеріалу — запорука якості. Адже він автор телебомби 90-х «День народження Буржуя», який відтоді не зраджував свою звичку знімати гостросюжетні фільми. Зробивши виняток для повнометражного мюзиклу «Трубач», Анатолій Матешко продовжив знімати багатосерійні фільми для телебачення, більшість із яких — детективи, часом на межі трилерів («Невиправні», «Хто ти?», «Потрійний захист», не кажучи вже про екранізацію романів Дар'ї Донцової про детектива-аматорку Дашу Васильєву для російського телебачення, зняті на початку нинішнього тисячоліття).

Новий міні-серіал «Артист», показаний на каналі «Україна» в квітні, ніби й продовжує лінійку гостросюжетних фільмів Анатолія Матешка. Адже головний герой упродовж восьми серій теж розплутує загадкові злочини.

Але річ у тім, що робить він це вимушено, бо тут ідеться про реальний вибір між життям і смертю не серіального героя, до ролі якого він звик, а його власний.

Позаяк Максим Нестеренко (Михайло Гаврилов) професійний актор, який шість років знімався в ролі саме оперативника, йому це до певного часу вдається.

Серіал «Артист» можна назвати іронічним детективом, де поєднується власне детектив і гра в нього, але аж ніяк не ліричною комедією, як визначають жанр фільму на сайті каналу «Україна».

Елементи комедії, а ще більше — самоіронії режисера, в «Артисті», безумовно, присутні, і це помітно буквально з перших кадрів. У них Анатолій Матешко постає перед глядачем власною персоною в ролі самого себе, тобто режисера, який знімає чергову сагу про бравого опера.

В останніх кадрах він теж з'являється, закільцьовуючи сюжет про нелегкі пригоди актора Максима Нестеренка в ролі опера. Але у фіналі всесильний режисер, який вигнав Максима із серіалу, нині згоден на всі умови головного героя, навіть на підвищений гонорар, аби лише він знімався у його новому фільмі про самого себе.

У фіналі Макс із Настею Лавринович (Євгенія Лоза), справжньою поліцейською, дивляться його в кінотеатрі. Самоіронія режисера і сценариста тут теж відчувається — герої сміються з того, як усе, що з ними відбувалося, в кіношному варіанті перебільшено і прикрашено.

Тобто маємо класичний прийом гри у грі. В серіалі «Артист» це навіть не подвійна, коли герой вимушений жити чужим життям, а потрійна гра, втілена ще й на екрані.

Втім, на подібний розвиток подій прямо вказує сама назва фільму «Артист». І від першого до останнього кадру цій грі підпорядковується вся сюжетна канва впродовж усіх вісьмох серій.

Починається «Артист» із досить звичної для подібного жанру зав'язки. Актор Максим Нестеренко, якого зрештою вбивають у кадрі нескінченного поліцейського серіалу, опиняється в цілковитій безвиході. З одного боку, його зраджує кохана-партнерка в серіалі, яка, звісно ж, задля підсилення драматичного ефекту, робить це з його найкращим другом.

З іншого ж, цей розлучений чоловік, який, утім, дуже любить свою доньку, пообіцявши відсвяткувати її день народження в ресторані, заборгував неймовірну суму якомусь дуже крутому авторитету. Авторитет робить акторові пропозицію в дусі Дона Корлеоне (ту саму, від якої неможливо відмовитися), інакше Макса просто знищать. Акторові пропонують відвезти кейс у місто Кам'янецьке, за 300 кілометрів від неназваної столиці невідомої, але російськомовної держави (й чому це вже давно нікого не дивує?).

За доставку валізи авторитет на прізвище Балога (цікаво, чи не подасть хтось із представників відомого закарпатського клану до суду на сценариста за образу честі й гідності?) обіцяє Максимові пробачити його величезний борг. Про всяк випадок посилаючи назирці своїх посіпак.

Але в голові головного героя щось клацає й замість того, щоб їхати прямо до місця призначення, він різко повертає із траси, вилітаючи на бетонні блоки, якими загороджена дорога. Його машина перевертається й котиться бетонним настилом униз. Перевернувшись догори дриґом, авто починає потихеньку тліти. В цей час поруч зупиняється машина, водій якої встигає витягти героя й покласти його на узбіччя, турботливо підклавши під голову свою куртку. Коли ж актор, трохи очунявши, шепоче «там, там», показуючи в бік свого авто, незнайомий рятівник вирішує, що там є люди, й біжить їх рятувати. Але не встигає й підривається разом із машиною Макса. Він просто не знав, що врятована ним жертва аварії мала на увазі не людей, а щось інше.

Далі Максим приходить до тями вже в лікарні того самого міста, куди він мав доставити кейс, у бинтах і з діагнозом «контузія». Коли до героя доходить, що його переплутали з якимось капітаном Олексієм Лемешевим, який, вочевидь, і був його рятівником і мав прибути до місцевого поліцейського відділку, актор вирішує скористатися шансом сховатися від минулого під новим іменем.

Завдяки тому, що Максим Нестеренко цілих шість років грав роль опера, йому до певного часу вдається імітувати роботу справжнього оперативника, наслідуючи прийоми і знахідки свого серіального героя.

Тим часом авторитет Балога посилає на пошуки зниклого разом із загиблим актором кейсу такого собі фахівця з пошуку скарбів на прізвище Корбут (актор Арсен Босенко).

Корбут, шукаючи сліди кейсу, за невеличкий хабар отримує доступ до тіла нібито Максима Нестеренка й виявляє, що труп у морзі не його. Задля цього він вириває зуб у трупа, аби порівняти його із зубною картою актора. Зрештою, цей фахівець таки знаходить живого артиста й намагається вибити з нього зізнання, де той подів кейс, який мав довезти в Кам'янецьке за дорученням Балоги.

Позаяк загальна атмосфера фільму «Артист» буквально просякнута іронією, епізоди взаємодії головного героя із «фахівцем із пошуку втрачених скарбів» Корбутом є відвертою пародією на штампи російсько-українських серіалів про бандитів 90-х. Відповідно до яких героя спочатку катують, а потім узагалі змушують копати собі могилу в лісі.

Епізод, коли герой, копаючи яму для себе, молиться, як уміє, і присягається, що розпочне праведне життя, якщо Господь його врятує, а Бог у відповідь на його палкі прохання й обітниці насилає блискавку на найближче дерево, відверто гротесковий.

Ну, не можна без сміху дивитися, як бандит із пістолетом у руці відволікається на дерево, що загорілося від блискавки, і в цей момент Максим стрімголов тікає, не розбираючи дороги. Не інакше, як Господній промисел, заводить його переслідувача в болото. Але наш герой настільки вжився в роль праведника (адже він дав обітницю й на якусь мить увірував!), що простягає руку, чи то пак гілку для порятунку потопельника.

Втім, останній від допомоги відмовляється, не в змозі перебороти почуття обов'язку перед босом, який його найняв. Відтак за кілька секунд від бандита залишаються тільки бульки на поверхні трясовини.

У «гру в імітацію» азартно граються не лише режисер Анатолій Матешко та сценарист Ренат Гільфанов, але й усі актори, задіяні в «Артисті».

Помітно, що від цієї роботи всі вони буквально кайфують. Адже коли ще випаде нагода не просто зіграти роль у черговому серіалі «про ментів» чи «перевертнів у погонах», але й подивитися на себе збоку, як на виставу у виставі.

Вони й дивляться, старанно підкреслюючи — все, що відбувається на екрані, не варто сприймати всерйоз. Бо й фатальна жінка Інга Жоріна (Ірина Новак), яка хоче зробити нового опера своєю іграшкою, пішовши на крайні заходи у своїй війні за нього з поліцейською Настею (Євгенія Лоза), і вже згаданий авторитет Балога (Олександр Ганноченко), готовий на все задля повернення власного добра, як і продажний опер Віталій Неділько (Іван Залуський), — не більше, ніж вигадані персонажі у вигаданих обставинах.

І саме тому в цьому серіалі все закінчується добре. Максима, якого, за законом, треба судити за підробку документів, оголошують учасником поліцейської спецоперації під прикриттям. Адже він допомагає вивести на чисту воду «хазяйку міста» Інгу Жоріну разом із, як виявилося, її спільником Балогою, а заразом і перевертня в погонах, місцевого поліцейського Віталія Неділька. Який, виконуючи завдання «хазяйки», мав знищити як актора у вимушеній ролі оперативника, так і колишнього ділового партнера Інги. За те, що останній почав їй заважати.

У фіналі, до речі, вельми напруженому, як і вимагають закони гостросюжетного жанру, кров на жертвах після пострілів «крота» виявляється бутафорською, а от арешти злочинців — справжніми.

Ну і, як уже було згадано на початку, головний герой, завдяки своїм карколомним пригодам і нестримному піару на них у ЗМІ, отримує від продюсера пропозицію знятися в повнометражному фільмі. При цьому диктуючи свої умови гонорару, кажучи, що «предложение будет дерзким», але їх одним помахом голови в бік продюсера схвалює режисер Анатолій Миколайович. Той самий, у ролі якого зняв сам себе Анатолій Матешко.

На цьому коло сюжету фільму «Артист» замикається. Проте на цьому його іронічність не закінчується.

Адже у постскриптумі серіалу один із посіпак Балоги, які рили землю навколо місця аварії в пошуках зниклого кейсу (до речі, вже після арешту їхнього боса), таки знайшов валізу і, не сказавши напарникові ні слова, рвонув із місця знахідки у своє власне світле майбутнє. Вочевидь, забезпечене вмістом того самого кейсу, який таки не згорів під час ДТП.

Фото: Tv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2027
Читайте також
16.05.2019 14:13
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
4 096
18.04.2019 14:12
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
6 640
15.04.2019 16:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
12 881
01.04.2019 14:50
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
1 917
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду