«Будьте здорові» на НТН: торжество здорового глузду з легким відтінком упередженості

«Будьте здорові» на НТН: торжество здорового глузду з легким відтінком упередженості

13 Квітня 2019
3909
13 Квітня 2019
15:00

«Будьте здорові» на НТН: торжество здорового глузду з легким відтінком упередженості

3909
Маємо досить сувору ведучу у студії, яка інформує глядачів про ситуацію з тією чи іншою соціально небезпечною хворобою в Україні. А також експеримент із живими учасниками на тему випуску та інфографіку, яка ілюструє медичну статистику.
«Будьте здорові» на НТН: торжество здорового глузду з легким відтінком упередженості
«Будьте здорові» на НТН: торжество здорового глузду з легким відтінком упередженості

Програми про здоров'я — золота жила для телебачення. Бо своїм здоров'ям цікавляться всі, від великих начальників до скромних різноробів, а ходити до лікарів на планові обстеження охочих мало. Адже набагато комфортніше послухати поради лікарів, лежачи на дивані.

Запускаючи проект «Будьте здорові», редактори телеканалу НТН, вочевидь, сушили голови над вічною проблемою телевізійних програм про здоров'я — як пройти між Сциллою чорнушно-жовтого балагану й Харибдою нудної дидактичної лекції.

Судячи з першого та другого випусків, авторам «Будьте здорові» це вдалося. Вони зробили ставку на здоровий глузд, продемонструвавши максимально практичний підхід до кожної теми.  

Ведуча програми Марія Пуговиця, оголошуючи її, не заламує руки в передчутті трагічної статистики щодо померлих від кору чи гепатиту С (такими були теми двох перших випусків «Будьте здорові»).

Тут не показують крупними планами пеніс чи вагіну у виразках, як це було в програмі СТБ «Я соромлюсь свого тіла». Так само не виносять у студію страхітливі муляжі збільшених у кілька разів людських органів, як Олена Малишева в російському медичному шоу «Жить здорово!».

Але й нудних, хай і корисних лекцій на одну тему, скажімо, що таке грибкова інфекція та як від неї захиститися, як це було нещодавно у програмі «PROздоров'я з Іриною Коваль» на каналі «Еспресо», в «Будьте здорові» на НТН теж сахаються, як чорт ладану.

Реклами медичних клінік та препаратів, чим грішать деякі медичні програми на українських телеканалах, тут теж немає. Так само відсутній у «Будьте здорові» інтерактив, що його практикують на вже згаданому «Еспресо tv».

Натомість маємо досить сувору ведучу у студії, яка інформує глядачів про ситуацію з тією чи іншою соціально небезпечною хворобою в Україні. А також експеримент із живими учасниками на тему випуску та інфографіку, яка ілюструє медичну статистику.

У перервах між інфографікою, розповіддю про перебіг чергового експерименту, історичними екскурсами та історіями хвороб зірок Марія Пуговиця спілкується у студії з лікарем-фахівцем, який спеціалізується на лікуванні заявлених у перших випусках «Будьте здорові» хвороб — кору чи гепатиту С.

Звісно ж, у програмі про кір неможливо було оминути проблему з вакцинацією. Почали здалеку, розповівши, що від 1768 року, коли Катерина Друга зробила щеплення від віспи, цю смертельну хворобу подолали в Європі аж за 250 років потому. І лише тоді, коли щеплення від віспи стало обов'язковим.

Тим часом, нагадала ведуча, офіційно в Україні 83 % населення має щеплення від кору. Її співрозмовник, лікар-інфекціоніст, офіційну цифру піддав сумніву, адже багато батьків купують довідки, щоби в дітей не було проблем зі школою чи дитсадком. Але, ще раз наголосили обоє, і ведуча, і її гість, жодного іншого лікування, окрім щеплення, від кору не існує.

Виявилося, що це дуже добре розуміють не лише лікарі, а й українська співачка Оля Полякова. Яка, дізнавшись, що 8 березня учасниця її колективу захворіла на кір, упродовж 72 годин змусила всіх своїх артистів, не оминувши й себе, зробити щеплення.

Але, як сказала ведуча Марія Пуговиця, зробила це Оля Полякова тільки тому, що її мама — лікар.

Натомість інша мама, учасниця експерименту «Будьте здорові», так і не наважилася зробити своїй 9-річній доньці щеплення від кору. Точніше, прищепити кір, аби потім на нього ніколи не хворіти.

На цю жінку не справили належного враження негативні результати аналізу дочки на наявність імуноглобулінів. Вона лишилася стійкою в своїх упередженнях проти вакцинації взагалі.

Треба сказати, що ніхто з редакторів програми, які запропонували мамі експеримент, на неї не тиснув, малюючи апокаліптичні прогнози життя без вакцинації. Якщо ця жінка переконана в своїх упередженнях, то це її право.

Механізм зараження у студії показали на прикладі фішок різного кольору. Суть ілюстрації наочна — що більше «вакцинованих» фішок зеленого кольору в рядах доміно, то менше жовтих, які символізують зараження від червоної фішки, покликаної позначати заражену людину.

І хоча статистика захворюваності на кір в Україні вражає — торік він уразив 55 тисяч людей, а з початку цього року захворіло ще 33 тисячі, смертельними стали трохи більше 30 випадків. Отож, батьки, які бояться щеплень, можуть розраховувати, що в їхніх дітей більше шансів вижити, ніж померти. Принаймні, саме такі висновки напрошуються з цієї статистики.

Тим паче, журналісти НТН, вирушивши на пошуки вакцини проти кору, так і не знайшли її в жодному медзакладі, куди зверталися. І цей момент, який цілковито заперечує інформацію МОЗ про повну забезпеченість вакциною від кору всіх медичних установ у кожній області, змушує запідозрити авторів «Будьте здорові» в певній упередженості проти МОЗ.

Ця упередженість, хай і замаскована під об'єктивність, дається взнаки і в запитаннях ведучої до гостя, лікаря-інфекціоніста Ігоря Жигарєва.

Марія Пуговиця запитує в нього, чому за такої кількості хворих на кір в Україні не оголошено епідемію. І це в той час, коли у США 30 випадків кору змусили оголосити надзвичайний стан.

«Може, чиновники просто не хочуть лякати населення, оголошуючи епідемію?» — запитує ведуча.

«Так, — киває у відповідь її візаві, — але не тільки тому. Річ у тім, що право оголосити епідемію має виключно головний санітарний лікар України, якого в нас нема вже кілька років. Ну, й ніхто не хоче брати на себе відповідальність за епідемію, бо це матиме в наслідку додаткові витрати».

І що в цьому місці мусить подумати глядач? Правильно, що держава в нас ладна навіть ризикувати життям власних громадян, аби лише не створювати зайвих проблем для себе.

Тобто, з одного боку, в «Будьте здорові» наголошують, що ліків від кору немає і єдиним виходом не заразитися є вакцинація. Зіншого ж, просувають думку, що МОЗ, оголосивши про повну забезпеченість усіх областей України потрібною вакциною, бреше. Тому що журналісти програми не знайшли її в аптеках. Відтак цей випуск нової медичної програми можна сприймати як шпильку в бік МОЗ. Точніше, його очільниці у статусі в. о. Уляни Супрун. Насправді вакцина принаймні у приватних клініках є, в чому переконалися журналісти «Детектора медіа» особисто.

Другий випуск, присвячений «лагідному вбивці» гепатиту С, виявився толерантнішим до української системи охорони здоров'я. Бодай тому, що такий діагноз в Україні торік поставили «лише» півтисячі пацієнтів. Це, звісно ж, не десятки тисяч, які захворіли на кір. Але моторошних фарб, змальовуючи наслідки гепатиту С, на який нині хворіє два мільйони людей у світі, теж не шкодували.

«Ми говоримо відверто та доступно про медицину. Не робіть убивчих помилок», — закликає Марія Пуговиця на початку кожного випуску.

Як на мене, в цьому слогані варто було би змінити слово «медицина» на «лікування». Адже, судячи з усього, наголос автори програми «Будьте здорові» роблять усе-таки на профілактику небезпечних захворювань. У цьому випадку — гепатиту С, що вражає не лише печінку, призводячи до її руйнування, а й інші органи.

Позаяк ніхто з наших зірок не зізнався в діагнозі гепатит С, ведучій довелося розповідати про найвідоміший зірковий випадок цієї болячки в американської зірки Памели Андерсон. Яка змогла подолати хворобу за 12 років, заразившись від свого чоловіка. Але якщо хтось думав, що гепатит С передається повітряно-крапельним або статевим шляхом, він глибоко помилявся.

Адже ця хвороба передається лише при будь-якому контакті з кров'ю хворого. На цьому наголошує лікар-інфекціоніст Віктор Третьяков, якого Марія Пуговиця запросила до своєї студії.

«Чи давно ви були в манікюрному салоні або в стоматолога? — суворо запитує Марія Пуговиця в глядача. — Якщо були, то не виключено, що ви вже заражені гепатитом С. Адже людина роками може не знати про цю хворобу».

Тут напрошується в музичний супровід котрийсь із реквіємів Моцарта чи Верді, але натомість глядачеві НТН пропонують експеримент із манікюрними салонами. Бо, виявляється, саме там на клієнтів очікує найбільша небезпека у вигляді недбалої стерилізації інструментів для обробки нігтів.

Аби довести цю нехитру істину до глядача, йому спочатку показують, як стерилізує свої інструменти майстриня манікюру Ірина Медунецька. Далі вона інспектує різні салони, від найдешевших до найдорожчих, виносячи свій вердикт щодо кожного. Висновок такий — що дешевший салон, то більший ризик захворіти на гепатит С.

Але в цьому експерименті немає нічого нового. Ба більше, він занадто вже нагадує програми Нового каналу, від «Абзацу» до «Таємного агента», де вже котрий рік поспіль розповідають, наскільки важливо вимагати в майстрів манікюру правильної стерилізації інструментів. Щоби не заразитися в тому числі й гепатитом С.

Головним же, як на мене, в цьому випуску стала інформація про те, що нині від гепатиту С можна вилікуватися не за рік, а за 12 тижнів. Про різницю в лікуванні розповіли двоє жертв цієї хвороби, які вилікувалися. Перша з них, Віра, настільки злякалася діагнозу, який міг не дозволити їй побачити, як ростуть діти, що зголосилася на лікування інтерферонами.

На це пішов рік і купа грошей, 5-6 тисяч гривень щодня. Причому лікування від гепатиту С, згадує Віра, дуже скидалося на хіміотерапію — після нього вилазило волосся й нудило. Але коли за рік лікування аналізи показали, що хвороботворчий вірус зник, вона була щаслива.

Другий герой програми, Юрій, дізнавшись про свій діагноз, вирішив не мучити себе лікуванням інтерферонами й почекати появи ефективніших препаратів. І таки дочекався — 2018 року з'явилися ліки прямої дії проти гепатиту С, що дають результат у 95 % випадків. Як каже Ігор, його врятували індійські дженерики, цілком доступні за ціною для будь-якого українця.

Назви цих препаратів у програмі «Будьте здорові» не наводять, але дають надію на видужання тим, хто захворів на гепатит С. Від якого, наголошує Марія Пуговиця, не застрахований ніхто.

Отож, другий випуск програми «Будьте здорові» на каналі НТН виконав своє завдання — показати, як можна боротися з небезпечною хворобою, не нарікаючи на МОЗ.

Фото: НТН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3909
Читайте також
10.06.2019 13:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
4 517
29.05.2019 11:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
1 958
16.05.2019 14:13
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
4 142
22.04.2019 12:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
2 058
15.04.2019 16:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
12 939
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олена
1837 дн. тому
Я вже рік дивлюсь програму "Будьте здорові" на Чорноморській телекомпанії. А так можна -брати і використовувати чужу назву па іншому телеканалі?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду