Як журналісти допомогли «зірвати» акцію під САП

Як журналісти допомогли «зірвати» акцію під САП

26 Липня 2018
1762
26 Липня 2018
11:30

Як журналісти допомогли «зірвати» акцію під САП

1762
«Бійки» та «зеленка» витіснили з новин Назара Холодницького
Як журналісти допомогли «зірвати» акцію під САП
Як журналісти допомогли «зірвати» акцію під САП

Суть практично будь-якої акції протесту, якщо вона не проплачена, а справжня, полягає в тому, щоби привернути увагу до певної проблеми. Продемонструвати політикам, окремим службам, громадськості своє незадоволення ситуацією та пропозиції щодо виходу з неї. Але через призму українських ЗМІ мітинги часто виглядають інакше: на перший план виходять бійки, образи та політики, а про суть заходів згадують десь у бекґраунді. Це якщо взагалі згадують, а не, як канал «Україна», перетворюють кількатисячні акції за деолігархізацію на виступ прем’єр-міністра щодо ринку землі. 

17 липня подібне сталося із заходом Центру протидії корупції, Автомайдану та Небайдужих «Холодницький, пакуй речі і на вихід», на якому вимагали відставки голови Спеціальної антикорупційної прокуратури через закриття так званої справи рюкзаків проти Олександра Авакова та Сергія Чеботаря. Радше за все, ви чули про цю акцію, адже на ній «Шабуніна облили зеленкою та закидали "рошенівськими" тортами». Справа в тому, що паралельно з мітингом активістів під САП відбувалося ще два «заходи», організовані Іллею Кивою та Всеволодом Філімоненком. Ось як, наприклад, «Українська правда» описала дії першого: «Провокатори з боку Киви облили зеленкою та закидали тортами керівника ЦПК Віталія Шабуніна». А це стосується  другого: «Привів до САП провокаторів, які створюють суперечки між першими двома групами». «Громадське», навпаки, віддає «зеленку й торти» людям Філімоненка. УНІАН описує події так: «Зловмисники, які напали на Шабуніна, вибігли з-за спин учасників акції, якою керував Кива». Ілля Кива при цьому звинуватив у нападі на себе самого Шабуніна й заявив, що той «виконує брудні вказівки своїх хазяїв». 

Хай там як, але для більшості журналістів події під Антикорупційною прокуратурою парадоксально звелися саме до дій Киви та Філімоненка, а не до акції з вимогами відставки Холодницького. На перше місце вийшов часто гіперболізований конфлікт, а вимоги та контекст дій антикорупціонерів лишилися другорядними. Журналісти, свідомо чи ні, посприяли тому, щоби громадськість «не почула» активістів. 

Серед національних телеканалів, мабуть, найгіршою ситуація була на «1+1», за яким раніше ми вже помічали «захист» фігурантів справи рюкзаків. Ведуча Юлія Бориско анонсує сюжет 17 липня так: «Під час погрому у державних антикорупціонерів Спеціальну прокуратуру САП і Національне бюро НАБУ пікетували активісти. Ламали двері і обливалися зеленкою. У директора Центру протидії корупції Віталія Шабуніна внаслідок чого навіть хімічний опік очей. З приводу чого колотнеча...» Таким чином у «ТСН» змішали в одну новину дві різних: «погром» був лише в НАБУ і двері ламали лише там. А от зеленка була лише біля Спеціалізованої прокуратури. І нею не «обливалися», внаслідок чого Шабунін отримав опік очей. Антикорупціонера облили — це не було масовою чи взаємною дією. Та й навряд чи потрібно називати всіх учасників цих подій одним словом — «активісти». У посольстві США та НАБУ частину з них назвали тітушками. Журналісти «Плюсів», очевидно, намагалися додати сюжету яскравості, але ж не потрібно робити це ціною точності інформації. При тому, що далі кореспондент каналу доволі чітко роз’яснює обставини, хоч і не згадує деяких деталей, наприклад, доказів буцімто проплаченості «контрмітингів». 

«Сутичками» ситуацію під САП назвали й на «UA:Першому». «Сутичками обернулися протести під Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою. Між собою побилися сьогодні мітингувальники», — розповідає ведуча Анна Чередниченко. Хоча далі кореспондент описує ситуацію так: «Зі сторони мітингувальників під прапорами соціалістів в нього [Віталія Шабуніна. — MS] полетіли торти, далі його облили зеленкою». Погодьтеся, «бійка між мітингувальниками» — це не найкращий вибір слів стосовно односторонньої агресії проти однієї людини. Можете самостійно подивитися, як виглядали «сутички», «Радіо Свобода» зафільмувало ситуацію

Дивували й матеріали в мережі. Insider повідомив, що «прихильники та противники Спеціалізованого антикорупційного прокурора Назара Холодницького почубилися між собою». «Україна молода» винесла в заголовок те, що «під будівлею САП Ілля Кива з протестувальниками кидались тортами та зеленкою». Тут, як і, наприклад, на Lb.ua, основою новини стали саме провокації, а про причину протесту антикорупціонерів — закриття справи рюкзаків — навіть не згадали. На «Обозревателе» про це теж промовчали, та ще й назвали текст «...Шабуніна облили зеленкою на мітингу Ківи», фактично склавши для читата помилкове перше враження про подію. На «Стране» скандалізували акцію в заголовку: «Кива и Шабунин устроили митинговый баттл под зданием САП». Подібних було чимало: «Под САП поссорились протестующие», «Кива и Шабунин устроили перепалку под зданием САП», «В Києві "активісти" б’ються з "активістами"»

А ґран-прі відходить виданню «Апостроф», яке подало всю подію цілком із позиції Іллі Киви та заявило таке: «Варто відмітити, що під час мітингу СПУ біля стін САП сталася провокація. Група антикорупціонерів на чолі з Віталієм Шабуніним спробували зірвати акцію. Мітингувальники з обох сторін закидали Шабуніна та Киву зеленкою». 

Загалом, виглядає так, немов журналісти потрапили в успішну теплову пастку. Так у військовій авіації називають фальшиві цілі, які замість справжніх літаків атакують ракети з самонаведенням. Замість розповідати про реальну акцію, вимоги та їхні причини, ЗМІ сконцентрували свою увагу й увагу аудиторії на чергових яскравих провокаціях, витіснивши таким чином суть подій на другий план. Звісно, ніхто не повинен був присвячувати мітингу антикорупціонерів спеціальні репортажі та ігнорувати позиції всіх інших сторін. Але досить сумно, що одного обливання зеленкою достатньо, щоб миттєво розмити суть акції в українських медіа і перетворити захід на «сутички».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1762
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду