Нового Ревізора чомусь не б’ють

Нового Ревізора чомусь не б’ють

24 Березня 2015
6602
24 Березня 2015
09:02

Нового Ревізора чомусь не б’ють

6602
Новий «Ревізор» справляє враження вже не гостросоціального, яким він був, а суто розважального (але й прикладного) проекту
Нового Ревізора чомусь не б’ють
Нового Ревізора чомусь не б’ють

5-й сезон «Ревізора», як і було обіцяно Ганною Жижею, таки стартував на Новому в березні. З новим ведучим - Вадимом Абрамовим. А також із новими об'єктами ревізії - супермаркетами.

 

Як чудово пам'ятають усі шанувальники «Ревізора» з Ольгою Фреймут, останній сезон програми за її участі просто-таки кишів епізодами з нападами на знімальну групу. Що, до речі, «успішно» повторює «Інспектор Фреймут» на каналі «1+1». Тобто родзинкою перевірок у виконанні Ольги Фреймут стають не так скандальні порушення в закладах громадського харчування чи деінде у сфері послуг, як потрощені телекамери, синці ведучої або ж колорит французької тюрми.

 

У новому сезоні «Ревізора», коли ведучим став Вадим Абрамов, напади на знімальну групу чомусь різко припинилися. Якщо погуглити «Вадима Абрамова побили», пошукова система не видасть жодного посилання на цю тему, тоді як на аналогічний запит із тегом «Ольга Фреймут» гугл вивалює цілий букет різноманітних пруфів на цю тему.

 

Можливо, в нового ведучого все попереду і Ганні Жижі доведеться ще не раз рятувати його якщо не з буцегарні, то від шалених охоронців, але, здається, справа не тому, скільки часу ти працюєш «Ревізором». Річ у тім, що в обох ведучих цілком різні підходи до перевірок. Точніше - до людей, які змушені з ними контактувати часто-густо не з власної волі.

 

Коли починалася програма з Ольгою Фреймут, байдуже, на Новому чи на «1+1», глядач завмирав перед екраном в очікуванні обов'язкового скандалу. Чому? Здавалося б, перед нами сущий янгол. Утім, цей білявий янгол занадто вже часто перетворювався на свого антипода, біляву бестію чи й фурію. Цей безперечний дар перевтілення Ольги Фреймут, звісно ж, допомагав тримати в тонусі глядача і знімальну групу, але занадто вже заважав налагоджувати нормальні людські стосунки між перевіряльниками та їхніми жертвами.

 

В оновленому «Ревізорі» (принаймні, це простежується у випуску від 16 лютого) жодної агресії, точніше, налаштованості на неї, нема. Можливо, секрет у новому ведучому - фактурному хлопі з бородою, який із легкістю факіра долає всі перешкоди на шляху до кухні чи вбиральні, а також до готельного номера. Спробуй такого не пустити, він, мабуть, не лише процитує витяг із закону про журналістську діяльність чи захист прав споживача, але й суто фізично зможе за себе постояти.

 

Тож ревізія деяких закладів Умані для Вадима Абрамова стала такою собі легкою прогулянкою туристичним містом на Черкащині. Щоправда, з неминучими перевірками чистоти приміщень, якості обслуговування та цінової політики. Отож уманський випуск дуже вже скидався на якийсь туристичний путівник із ексклюзивними рекомендаціями ведучого - тут можна попоїсти смачно й безпечно, сюди краще ногою не ступати, а ось тут могло бути й краще, але наразі «фіфті-фіфті».

 

До речі, Вадим Абрамов куштує всі замовлені страви, на відміну від Ольги Фреймут, яка чомусь замовляє те, що не їсть через різні причини. Тим самим новий ведучий додає собі балів, адже, обідаючи в незнайомому закладі, наражається на реальну небезпеку отруїтися. Завдяки цьому свідомому ризикові довіра глядачів до ведучого посилюється.

 

Ба більше - якщо вже він поселяється в готелі, то обов'язково намагається скористатися ванною або душем. Під час цих процедур із ним трапляються всілякі негаразди, які він успішно долає за допомогою команди на чолі з шеф-редактором Ганною Жижею. Остання їздить із підопічним у всі відрядження, і це теж - одна з відмінностей нового «Ревізора».

 

Те, що Ганна Жижа подеколи опиняється в шафі готельного номера - приємний комічний бонус.

 

Поведінка Вадима Абрамова з персоналом закладу, що перевіряється, не виходить за межі побутового етикету. Навіть коли він вживає ненормативну лексику, коли бачить просто-таки позамежний бруд у місцях загального користування чи, борони боже, на кухні, ці слова чують лише члени знімальної групи. Кухарі, продавці, офіціанти, власники харчевень та інші персонажі бачать перед собою завжди усміхненого доброзичливого мачо.

 

Щоправда, кухар харчевні «Три піскарі» на трасі Київ - Одеса так збентежилася й перехвилювалася через ревізію Вадима Абрамова, що два тижні лежала в лікарні зі спазмом судин. Але, як пояснила юрист постшоу «Страсті за ревізором», у нашому кодексі немає статті за доведення до лікарняного, тож ведучий не може відповідати за те, що жінка захворіла. Тим паче, всі бачили - ведучий розмовляв із нею цілком доброзичливо.

 

А коли Вадимові Абрамову «влаштовують темну» в крамниці з гордою назвою «Маркет 8», вимкнувши світло над стелажами, «Ревізор» не втрачає гумору, продовжуючи свою священну справу.

 

Із феєричних родзинок цього випуску - хасидська їдальня. Навряд чи хтось уявляв, що в Умані є цілий хасидський квартал, де навіть усі вивіски написано івритом, і місцеві не розуміють навіть англійської, не кажучи вже про українську чи російську мову. Незважаючи на очевидне небажання місцевих хасидів пускати «Ревізора» до їдальні, Вадиму Абрамову все-таки вдалося туди пробратися й навіть скуштувати місцевих страв та напоїв. Хоча на цьому приємні враження від їдальні скінчилися - санітарна обстановка на кухні явно не відповідала нормам.

 

Зате ресторан швидкого харчування «Пан Кабан» виявився настільки приємним сюрпризом за рівнем обслуговування та якістю їжі, що залишалося хіба що разом із усім дружним колективом поплакати від щастя, коли їм, єдиним в Умані, таки дали заповітну табличку з відзнакою «Ревізора».

 

У такому ж доброзичливо-карамельному дусі витримано й постшоу «Страсті за ревізором». Сергій Притула, викликаючи на килим героїв перевірок, лише злегка кпить над ними, не переходячи межі. Ба більше, продавчині Анжелі, яка залишилася сама в торговому залі, коли всі його покинули, він подарував 5 тисяч гривень. Бо жінка, виявилося, звільнилася з «Маркету 8» (не через перевірку «Ревізором», як вона сама уточнила в студії) і збирається на заробітки за кордон.

 

Одне слово, новий «Ревізор» справляє враження вже не гостросоціального, яким він був, а суто розважального (але й прикладного) проекту. І мета його авторів, здається, - знизити рівень агресії в суспільстві, змученому революцією та війною.

 

З одного боку, такий підхід цілком себе виправдовує, дозволяючи відпочити від екстремальних (інших на телебаченні не показують) новин. З другого - дуже гальмує динаміку як самих перевірок, так і постшоу після випуску. Але хто сказав, що український глядач не заслужив права на спокійний понеділковий вечір у компанії приємних людей?

 

P.S. Доки цей текст готувався до публікації, з'ясувалося, що під час зйомок проекту «Ревізор» у Бердичеві сталися два конфлікти з викликом міліції. Випуск про події в Бердичеві вийшов в ефірі телеканалу 23 березня, о 19:00.

 

 

Фото - revizor.novy.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6602
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду