Китайська влада вилучила з мережі документальний фільм про екологічні загрози містам

Китайська влада вилучила з мережі документальний фільм про екологічні загрози містам

7 Березня 2015
3206
7 Березня 2015
14:46

Китайська влада вилучила з мережі документальний фільм про екологічні загрози містам

3206
Китайська влада вилучила з мережі документальний фільм про екологічні загрози містам
Китайська влада вилучила з мережі документальний фільм про екологічні загрози містам

Адміністративний офіс з регулювання кіберпростору Китаю оголосив 4 березня про закриття у мережі 32 сайтів. До нового масового прояву цензури у Пекіні повідривертає увагу Міжнародна федерація журналістів (IFJ).

 

До таких заходів влада країни вдалася через «недотримання відповідних положень щодо поширення негативної інформації та фабрикації фейкових новин». Жодних доказів на підтвердження цього наведено не було.

 

Цензурна хвиля поглинула у мережі документальний фільм «Під куполом» (Under the Dome), присвячений екологічним проблемам країни. У ньому показано масштаби промислових викидів і забруднення повітря у містах, внаслідок чого городяни задихаються від смогу. . .  

Кінострічку наприкінці лютого випустила колишня ведуча Центрального державного телебачення Китаю (CCTV) 39-річна журналістка Чай Цзінь (Chai Jing). Протягом доби з моменту запуску онлайн її переглянули понад 155 млн. користувачів.

 

МФЖ подає хронічку цього акту цензури.

 

28 лютого влада наказала утримуватися від перегляду фільму.

 

3 березня Бюро управління Інтернетом у Пекіні та шанхайський відділ пропаганди КПК оприлюднили другий наказ. Згідно з ним усі медіа мали видалити документальну стрічку зі своїх сайтів до 21:00 вечора.



Крім того, відділ пропаганди ЦК КПК зажадав від усіх адміністративних осіб вилучати будь-які повідомлення й коментарі, які піддають дії уряду сумніву чи нападкам.

 

За іронією долі, відзначає МФЖ, цей наказ супроводжувався розпорядженням тримати його у секреті.

 

Азійсько-Тихоокеанський офіс МФЖ заявив: «Визнає це китайська влада чи ні, однак забруднення повітря лишається проблемою, що викликає тривогу громадськості країни. Натомість серія інцидентів свідчить, що нікому не дозволено досліджувати її, ба, навіть обговорювати фільм на цю тему».

 

Міжнародна федерація журналістів, яка представляє понад 600 тис. медійників у 131 країні світу, закликала Голову КНР і Генерального секретаря ЦК КПК Сі Цзіньпіна розслідувати справу згідно з його заявою про те, що люди мають право контролювати уряд.

 

Spiegel online пише про перипетії, пов'язані з показом і забороною фільму «Під куполом», виробництво якого фінансовано з приватних джерел і обійшлося у 150 тис. євро.

 

Наступного дня після його появи у мережі новопризначений міністр з навколишнього середовища, університетський професор Чень Дзінін (Chen Jining) надіслав SMS авторці стрічки, висловивши їй подяку. Після цього на прес-конференції він заявив, що Чай Дзінь науково довела небезпеку забруднення повітря. «Ця стрічка викликає захоплення», - додав міністр.

 

Інтерв'ю Чай Дзінь опублікувала газета ЦК Компартії Китаю «Женьмінь жібао», Однак його вилучили з сайту.

 

На прохання до Чай Дзінь надати ексклюзивне інтерв'ю Der Spiegel отримав від неї категоричну відмову.

 

«Як пояснити, що про фільм, який так розворушив китайців, спочатку був поширений в інтернеті, отримав похвалу від міністра навколишнього середовища і в державних медіа, через 4 дні перестали повідомляти, а через 5 днів вилучили з мережі?» - ставить питання німецьке видання.

 

Der Spiegel посилається на думку колишнього головного редактора забороненого тижневика Freezing Point Лі Датоня (Li Datong), який ставить під сумнів тезу про монолітність комуністичної влади у сьогоднішній КНР. «В апараті китайського урядує різні відділи й різні погляди», - пояснює він.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Фото - http://www.ifj.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3206
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду