З наступного року Роскомнагляд погрожує застосуванням санкцій до «провокативних» ЗМІ у Криму

З наступного року Роскомнагляд погрожує застосуванням санкцій до «провокативних» ЗМІ у Криму

1 Жовтня 2014
6365
1 Жовтня 2014
11:42

З наступного року Роскомнагляд погрожує застосуванням санкцій до «провокативних» ЗМІ у Криму

6365
З наступного року Роскомнагляд погрожує застосуванням санкцій до «провокативних» ЗМІ у Криму
З наступного року Роскомнагляд погрожує застосуванням санкцій до «провокативних» ЗМІ у Криму

З 2015 року Роскомнагляд застосовуватиме санкції до кримських ЗМІ, що вестимуть, на погляд російського регуляторного органу, «провокаційну політику». Про це 30 вересня на першому засіданні комітету «Держради» Криму з інформаційної політики, зв'язку і масових комунікацій заявила заступник міністра внутрішньої політики, інформації та зв'язку республіки Юлія Мартинова, повідомляє «Крим. Реалії».

 

Як зазначається на сайті самопроголошеного уряду Криму «Кримінформ», члени комітету порушили питання «агресивної інформаційної політики стосовно російського Криму, що проводить низка ЗМІ як усередині республіки, так і за її межами». Зокрема, мова йшла про інформаційний портал «События Крыма».

 

«Заголовки статей там явно провокаційні. Я хотів би знати, що це за інформаційний портал, чи діє він на території Криму і хто його господарі», - заявив депутат Олександр Шевцов.

 

Юлія Мартинова в свою чергу зазначила, що подібні питання у членів парламентського комітету можуть виникнути не тільки до одного засобу масової інформації. «На території Республіки Крим будуть до кінця року діяти всі ті ЗМІ, які були зареєстровані за законодавством України, оскільки їм були видані відповідні ліцензії. До 1 січня 2015 року у всіх засобів масової інформації є час, щоб пройти перереєстрацію, зареєструвати юридичну особу відповідно до російського законодавства й отримати ліцензію в Роскомнагляді», - повідомила пані Мартинова.

 

За її словами, після проходження такої процедури Роскомнагляд отримує право застосовувати відповідні санкції до подібних провокаційних ЗМІ. «До цього моменту застосувати санкції неможливо, оскільки ЗМІ перебувають поза російським правовим полем», - зазначила Юлія Мартинова.

 

Зі свого боку голова комітету Сергій Шувайников наголосив, що редактор видання «События Крыма» Руслан Югош перебуває за межами Криму. «Фактично, це грантоїди - або гроші Києва, або Європи, або Америки. Ми це прекрасно розуміємо, що люди на цьому заробляють. Я не сумніваюся, журналісти, які живуть у Криму, для виживання підробляють там. Інтернет не має кордонів, у будь-якому місці України можна розміщувати інформацію і робити свою негативну справу стосовно Криму, беручи будь-який факт і використовувати з негативної точки зору. Це вже прийоми психологічної інформаційної війни, яка завжди була, є і буде. Питання тільки в тому, що ми можемо цьому протиставити», - сказав пан Шувайников.

 

У відповідь на закиди проросійської кримської влади інформаційний портал  «События Крыма» зазначив на своєму сайті, що «існує виключно на кошти засновників і рекламодавців, і на сьогоднішній день не є одержувачем якого-небудь гранту».

 

Нагадаємо, станом на 24 вересня документи на реєстрацію в Роскомнагляді в Криму подали 42 місцевих ЗМІ з 3121 вже зареєстрованих в Криму - це близько 1% ЗМІ півострова.

 

2 червня одному із засновників порталу «События Крыма» Руслану Югошу зателефонували з відділу з боротьби з кіберзлочинністю головного комітету «поліції» Криму і запросили на бесіду. Журналіст відмовився від зустрічі, посилаючись на те, що він перебуває за межами півострова. Наступного дня без жодних офіційних пояснень та документів до відділу з боротьби з кіберзлочинністю викликали 73-річну мати пана Югоша. У неї намагалися з'ясувати подробиці про професійну діяльність її сина і радили переконати медійника не продовжувати свою діяльність, оскільки вона «псує репутацію Криму». Руслан Югош заявляв про спроби тиску на нього як на журналіста з боку кримської поліції.

 

Нагадаємо, 8 вересня російські правоохоронці провели обшук помешкання кримської активістки і блогера Єлизавети Богуцької, саму її відвезли до районного відділу поліції Сімферополя. За повідомленням журналіста Шевкета Наматуллаєва, в будинку Богуцької «шукали зброю, наркотики і літературу». Єлизавета Богуцька неодноразово писала в соціальних мережах і різних виданнях гострі матеріали, спрямовані проти анексії Криму і на захист прав кримчан, незгодних з приєднанням Криму до Росії. Через шість годин допиту активістку відпустили. Після цього Богуцька залишила Крим.

 

Представник ОБСЄ з питань свободи Дуня Міятович висловлювала заклопотаність у зв'язку з перешкоджанням свободі слова в Криму.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6365
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду