Поліція у Криму відпустила блогера Єлизавету Богуцьку, але забрала всю техніку

Поліція у Криму відпустила блогера Єлизавету Богуцьку, але забрала всю техніку

8 Вересня 2014
3718

Поліція у Криму відпустила блогера Єлизавету Богуцьку, але забрала всю техніку

3718
Поліція у Криму відпустила блогера Єлизавету Богуцьку, але забрала всю техніку
Поліція у Криму відпустила блогера Єлизавету Богуцьку, але забрала всю техніку

Сьогодні, 8 вересня, у другій половині дня кримська активістка і блогер Єлизавета Богуцька, в будинку якої сьогодні вранці проводився обшук, залишила приміщення райвідділку поліції в Сімферополі (Крим). Про це повідомляє «Центр журналістських розслідувань».

 

Єлизавета Богуцька провела у відділку поліції близько шести годин. Вона повідомила, що обшук в її квартирі проводився в рамках кримінального провадження за фактом бійки, яка начебто сталася, коли активістка разом з кримськотатарською громадою брала участь у зустрічі Мустафи Джемілєва 3 травня в Армянську (Крим). За повідомленням пані Богуцької, вона проходить у справі в якості свідка.

 

«Я три години чекала на слідчого. До цього зі мною розмовляли оперуповноважені з приводу того, як я ставлюся до президента Росії. Сказали, що нібито мої пости у Facebook  містять екстремістські висловлювання. І вже слідчий проводив зі мною бесіду на тему подій 3 травня. Ще повідомили, що на мою адресу приходять заяви від сусідів. Нібито їм не подобаються мої висловлювання з приводу РФ», - повідомила Єлизавета Богуцька.

 

За словами адвоката активістки Еміля Курбедінова, слідчий заявив, що існує відеозапис з Єлизаветою Богуцькою, зроблений під час подій 3 травня. При цьому він не надав жодних документів, які б підтверджували його наявність. Сама Єлизавета Богуцька пов'язує обшук, проведений у неї вдома, із виборами, які пройдуть в Криму 14 вересня. «Події відбулися 3 травня, а обшук - тільки зараз. Виникає враження, що таким чином правоохоронці намагаються якось тиснути на людей, що можуть впливати на формування іншої точки зору у певної частини населення», - припускає активістка.

 

Під час обшуку російські правоохоронці вилучили з будинку Єлизавети Богуцької все комп'ютерне обладнання, а також мобільний телефон.

 

«Сказали, що є відеозйомка з пані Богуцькою, присутньою на державному кордоні, який Джемілєв хотів перетнути. Нібито на ній зафіксовано її обличчя та видно, як вона знімала те, що відбувається, на телефон. Його вилучили, як і все обладнання Єлизавети Богуцької, яке знаходилося у неї вдома», - сказав адвокат активістки.

 

Нагадаємо, сьогодні, 8 вересня, російські правоохоронці провели обшук помешкання кримської активістки Єлизавети Богуцької. Після цього її відвезли до районного відділу поліції Сімферополя. За повідомленням журналіста Шевкета Наматуллаєва, в її будинку «шукали зброю, наркотики і літературу». Єлизавета Богуцька неодноразово писала в соціальних мережах і різних виданнях гострі матеріали, спрямовані проти анексії Криму і на захист прав кримчан, незгодних з приєднанням Криму до Росії.

 

3 травня Меджліс скасував святкування Хидирлеза після того, як лідеру кримських татар Мустафі Джемілєву заборонили в'їзд до Криму. Замість цього кримські татари поїхали зустрічати пана Джемілєва в Армянськ. Міліція і спецназ не пропускали колону, однак кримські татари прорвали кордон спецназу. Коли прибулий на місце подій глава МВС Криму заявив, що Мустафу Джемілєва не пропустять до Криму, Меджліс закликав людей перекривати траси, що й було зроблено. За фактами «незаконних публічних акцій», прокуратура Криму направила дві постанови до Слідчого комітету РФ і ФСБ «для організації кримінального переслідування стосовно винних осіб». Учасникам «незаконних публічних акцій» присудили штрафи.

 

За останні кілька тижнів у Криму почастішали обшуки в кримськотатарських сім'ях. Правоохоронці вриваються в будинки під приводом пошуку зброї, наркотиків і екстремістської літератури. Останні масові обшуки були проведені в Нижньогірському районі.  У Чорноморському районі правоохоронці провели обшук в будинку підприємця Мустафи Османова, який у грудні минулого року на Майдані Незалежності у Києві готував плов для протестуючих в центрі Києва.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3718
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду