Сепаратисти відібрали у видавця газету «Новости Краматорска» - він змушений виїхати з Донеччини

Сепаратисти відібрали у видавця газету «Новости Краматорска» - він змушений виїхати з Донеччини

26 Травня 2014
10268
26 Травня 2014
16:06

Сепаратисти відібрали у видавця газету «Новости Краматорска» - він змушений виїхати з Донеччини

10268
Сепаратисти відібрали у видавця газету «Новости Краматорска» - він змушений виїхати з Донеччини
Сепаратисти відібрали у видавця газету «Новости Краматорска» - він змушений виїхати з Донеччини

Олександр Толстогузов, видавець і головний редактор газети «Новости Краматорска», що виходить у м.Краматорську (Донецька обл.), був змушений разом з сім'єю виїхати за межі області через тиск і погрози з боку представників так званої «Донецької народної республіки» (ДНР). Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

Головний редактор повідомив, що за його затримання та доправлення у СБУ м.Слов'янська (Донецька обл.) було призначено винагороду.

 

«Я з 24 квітня не в Краматорську. На мою адресу було дуже багато погроз, вони і зараз тривають. Погрози з боку ДНР, однозначно. За мною приходили, як мені розповіли і співробітники, і на стоянці автомобільній, і сусіди по будинку озброєні люди, що хотіли  заарештувати мене. Призначена ціна якась за те, що мене доставлять в Слов'янське СБУ. Сума йде від 100 тисяч, не знаю чого правда - гривень чи доларів», - розповів Олександр Толстогузов.

 

Як розповів пан Толстогузов, сайт газети «Новости Краматорска» працював до початку травня і мав проукраїнську позицію. Проте, зауважив він, до 8 травня до редакції прийшли озброєні люди і, погрожуючи, змусили писати тільки позитивні матеріали про ДНР.

 

«Перед 8 травня до нас прийшли озброєні люди і сказали, якщо ми не почнемо писати все, що вони вимагають, вони нам спалять редакцію і будуть проблеми у співробітників. ДНР приносила свої матеріали, в яких вона хотіла, щоб ми розповідали, яка хороша ДНР і яка погана влада України обрана», - розповідає головред.

 

Після отриманих погроз Олександр Толстогузов прийняв рішення не випускати друковану версію газети і закрити сайт. «На той момент мене вже не було в редакції, але я управляв нею здалеку. Для того, щоб не піддавати загрозі співробітників редакції і близьких мені людей, я прийняв рішення не випускати газету і закрити сайт. З 8 числа газета не виходила, сайт не працював. Тому що загроза була така - неважливо, що ти сам поїхав, постраждати можуть близькі тобі люди і друзі», - пояснив медійник.

 

За тиждень, зазначив він, до редакції знову прийшли озброєні люди і змусили співробітників газети працювати на них. «Туди вломилися озброєні люди і вже без мене знайшли там бухгалтера підприємства, модератора в редакції і сказали, якщо ви не будете випускати газету, у вас будуть проблеми аж до фізичного знищення. Зараз сайт працює, випускається газета. Призначили туди керуючого від ДНР. Я сказав, що від цього відходжу, я не хочу брати на себе відповідальність, тому що нам завжди було не по дорозі з терористами», - розповів пан Толстогузов.

 

Наразі у газеті «Новости Краматорска» призначили нового директора підприємства зі співробітників редакції та наглядача від ДНР. Деякі співробітники, за словами пана Толстогузова, відмовилися працювати під керівництвом ДНР, інші працюють з двох причин - потрібно годувати сім'ї і під загрозою розправи.

 

Нагадаємо, Олександр Толстогузов також видавець газети оголошень «Привет».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 22 травня бойовики так званої «Донецької народної республіки» (ДНР) увірвалися в офіс друкарні «Новый мир» у м.Донецьку з вимогою не допустити поширення спецвипусків низки газет, що належать до медіахолдингу Ріната Ахметова, у яких критикувалася діяльність сепаратистів.

 

Нагадаємо, сепаратисти змусили газету «Провинция» з м. Костянтинівки (Донецька обл.) змінити редакційну концепцію та відсторонили від керівництва видавця і головного редактора. Призначений ДНР головред перейменував видання на «Народную газету».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10268
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду