Кінотеатр українського фільму «Ліра» розпочне роботу у вересні з новим директором

Кінотеатр українського фільму «Ліра» розпочне роботу у вересні з новим директором

12 Серпня 2015
3471
12 Серпня 2015
19:06

Кінотеатр українського фільму «Ліра» розпочне роботу у вересні з новим директором

3471
Кінотеатр українського фільму «Ліра» розпочне роботу у вересні з новим директором
Кінотеатр українського фільму «Ліра» розпочне роботу у вересні з новим директором

Кінотеатр українського фільму «Ліра» відкриває новий сезон 10 вересня. Таке рішення було ухвалено під час зборів об'єднання ХУК («Хвиля українського кіно») 12 серпня.

 

Цього вечора кінематографісти завітають до закладу вже під новою вивіскою - замість тичасової радянської назви «кінотеатр імені Чапаєва» «Лірі» повернуть її історичне ім'я.

 

На церемонії очікують представників Міністерства культури України, Київської міської державної адміністрації. Фільм-відкриття нового сезону «Ліри» - стрічка-концерт «Чапай, прощавай!» авторства кінорежисера Дмитра Томашпольського.

 

Принцип формування репертуарної політики зазнає змін: щодватижні у програмі «Ліри» демонстуватимуться фільми з тематичної програми. На початку вересня на екрані - стрічки-лауреати премії Національної спілки кінематографістів України за 2014 та за 2013 роки. Наступні два тижні, як розглядалося на зборах ХУКа, демонструватиметься нова тематична підбірка документальних робіт об'єднання «Вавилон'13».

 

Тематичні рубрики, що супроводжують кінопокази «Ліри», до яких аудиторія уже звикла, залишаться. Серед них - і лекції кінокритика, автора програми «Аргумент кіно» на «1+1» Володимира Войтенка, який щотижня на громадських засадах зустрічається з глядачами.

 

Доповнять такі заходи кінотеатру  майстеркласи фахівців кіногалузі, а також  нові артові програми за участі поетів і музикантів. Останнім напрямком опікуються волонтери Ольга Гузій та Ганна Осмоловська. Щодо проведення майстеркласів можна звертатися до начальниці відділу кінопрокату комунального підприємства «Київкинофільм» Лариси Зубенко.

 

Формуючи аудиторію українського кіно, учасники ХУКа вдаватимуться до нових форм спілкування із глядачем. Для цього здійснюється оновлення сайту «Ліри».

 

Кінотеатр стане інтерактивнішим. Глядачі зможуть обирати фільми для перегляду шляхом голосування на Facebook-сторінці «Ліри», брати  участь у щотижневих розіграшах квитків на Facebook-сторінці програми «Кіно з Яніною Соколовою», що виходить в ефірі 5-го каналу.

 

Також поціновувачі українського кіно матимуть можливість попередньо бронювати квитки на найпопулярніші кіносеанси. Таку практику запису із успішного досвіду французьких кінотеатрів запропонував упровадити кінокритик Сергій Васильєв-молодший.

 

До ньового сезону кінотеатр оновив і проектор. Тепер завдяки цифровому обладнанню Panasonic фільми можна буде переглянути у значно кращій якості. На часі заміна звукового обладнання, редизайн залу та заміна крісел. Втім, у  «Київкінофільмі» кажуть, що для цього ще потрібно знайти кошти і засоби дипломатії для театру «Актор», із яким «Ліра» ділить приміщення.

 

У новому сезоні «Ліра» працюватиме на чолі з новим директором Олесею Лавроненко, яка невдовзі залишить посаду у Держкіно, де вона є завідувачем Сектору інтелектуальної власності та ведення Держреєстру виробників, розповсюджувачів та демонстраторів фільмів.

 

Попередній директор кінотеатру Надія Трубайчук, як повідомила «Детектор медіа» пані Зубенко, залишає свою посаду у зв'язку з виходом на пенсію.

 

Головним пріорітетом «Ліри» лишатиметься українське кіно. Адже, як зауважив кінокритик Олександр Шпилюк, попри всі освітні та комунікаційні заходи, найцікавішою для глядача є програма кінотеатру.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», перший сезон «Ліри» з оновленим репертуаром був успішним. За чотири місяці роботи кінотеатру, «Київкінофільму», учасникам об'єднання «Хвиля українського кіно» (ХУК) та кінорежисерам вдалося зібрати чотири з половиною тисячі глядачів.  Основний репертуар кінотеатру складають сучасні українські фільми, що демонструються вже після прем'єр - другим чи третім екраном. Ініціаторами створення кінотеатру українського фільму на базі «Київкінофільму» виступили самі кінодіячі - Дмитро Томашпольський, Мирослав СлабошпицькийВалентин Васянович, Олена Дем'яненко, Олександр Шпилюк.

 

У цьому кінотеатрі довгого прокату 93 стрічки можна було обрати для перегляду з-поміж 294 сеансів. Із них відбулося 13 прем'єр та 25 зустрічей із кінорежисерами. Це перший подібний прецедент на етапі становлення нового українського кіно. Відбувся він завдяки роботі волонтерів.

 

Діячі з громадської організації «Сучасне Українське Кіно» (СУК) щосуботи презентували у кінотеатрі нові кіноальманахи (загалом 10), показ яких проходив переважно з аншлагами.

 

Учасники ХУКа долучилися до проведення акцій «День Сергія Параджанова», «День солідарності з Олегом Сенцовим», «День Миколи Мащенка», показ фільму Михаїла Кауфмана «Навесні» у живому музичному супровіді.

 

Кінотеатр «Ліра» провів також конкурс рецензій.

 

ХУК надав підтримку громадській організації «Культурний десант», що проводить покази українських фільмів на Донбасі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3471
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду