Стрічка «Плем’я» стала найкращим українським фільмом року за версією Національної спілки кінематографістів (ФОТО)

Стрічка «Плем’я» стала найкращим українським фільмом року за версією Національної спілки кінематографістів (ФОТО)

29 Травня 2015
3116
29 Травня 2015
12:15

Стрічка «Плем’я» стала найкращим українським фільмом року за версією Національної спілки кінематографістів (ФОТО)

3116
Стрічка «Плем’я» стала найкращим українським фільмом року за версією Національної спілки кінематографістів (ФОТО)
Стрічка «Плем’я» стала найкращим українським фільмом року за версією Національної спілки кінематографістів (ФОТО)

28 травня у Будинку кіно було оголошено лауреатів Другої премії Національної спілки кінематографістів України за 2014 рік. Лауреатів нагороджено пам'ятними призами та дипломами.

 

Лідером за кількістю статуеток стала стрічка «Плем'я» Мирослава Слабошпицького. Картина отримала нагороди у номінаціях «Найкращий фільм року» та «Найкращий ігровий фільм».

 

Як з'ясувалося, ці відзнаки дісталися кінокартині після понад 40 нагород міжнародних кінофестивалів. «Важливо, коли тебе цінують вдома», - відзначив кінорежисер, секретар правління НСКУ Дмитро Томашпольський, який вручав премію у номінації «Найкращий ігровий фільм».

 

Приймаючи вітання, Мирослав Слабошпицький сказав: «Це перша відзнака на Батьківщині. Мені дуже приємно отримати ці нагороди в стінах НСКУ, адже я є членом Спілки понад 15 років».

 

Під час вручення нагороди «Найкращий фільм року» Мирослав Слабошпицький звернувся до представників влади. «Шановні можновладці, - заявив кінорежисер, - кінематограф і література - це така ж професія, як і всі інші, і на цьому теж треба знатися. Давайте грайте в свої візхії, а книжки нехай пишуть письменники, а фільми знімають кінематографісти!».

 

 

 Цього вечора Мирослав Слабошпицькийу товаристві оператора й продюсера стрічки«Плем'я» Валентина Васяновича та продюсера картини Олени Слабошпицької мав можливість переконатися, що часом пророки є і у власній Вітчизні

 

Сценарист і письменник Богдан Жолдак завітав на закриття сезону НСКУ

 

У номінації «Найкращий неігровий фільм» перемогла стрічка «Сильніше ніж зброя» творчого об'єднання «Вавилон'13».

 

 

Володимир Тихий прийшов у Будинок кіно як вавилонівець

 

 

...а вийшов як лауреат премії НСКУ

 

Один із лідерів об'єднання кінорежисер Володимир Тихий сказав: «Це певний аванс. Я сподіваюся, що учасники «Вавилона'13» ще відбудуться і як творчі особистості [в своїх окремих роботах]». Нагадаємо, фільм «Сильніше, ніж зброя», як і інші роботи вавилонівців - колективного авторства.

 

У номінації «Найкращий анімаційний фільм» перемогла стрічка «Халабудка» Манука Депояна.

 

 


Манук Депоян

 

Премію за найкращий фільм-дебют року здобув альманах «Чорний зошит Майдану», авторами якого виступили  другокурсники КНУ імені І.К. Карпенка-Карого під художнім керівництвом Юрія Терещенка. Пан Терещенко відзначив, що автори стрічок для альманаху виявили себе і як громадяни - у період, «коли ще ніхто не знав, чим усе скінчиться».

 

 


 Юрій Терещенко приймає вітання

 

 


...студенти КНУ імені Карпенка Карого, яким на другому курсі випав екзамен на Майдані, - також

 

Окремо 28 травня було вручено мистецьку премію «Київ» імені Івана Миколайчука. Її здобули  кінорежисер Юлія Лазаревська та оператор Микола Мандрич  за документальну стрічку «Ігор Шамо. Постлюдія».

 

 


Голова НСКУ Сергій Тримбач наголосив, що кінематографічне братство має довести державі, що фінансувати треба не тільки війну, а й діячів мистецтва

 

Лейтмотивом заходу стало акцентування на тому, що українські кінематографісти працюють в умовах, коли державне фінансування кіновиробництва скорочено, а представники влади розвиток кіногалузі пріоритетним завданням не вважають.

 

На цьому акцентував голова НСКУ Сергій Тримбач і кінематографісти, які вручали премії.

 

Продовжилася ця тема у сатиричному альманаху «Йод», прем'єра якого відбулася під час церемонії нагородження. Створено збірку, як і альманахи «Сильніше ніж зброя» та «Чорний зошит Майдану», на волонтерських засадах. Цього разу - завдяки ініціативі Лабораторії проектів НСКУ під керівництвом Дмитра Томашпольського.

 

 

 

Українські кінематографісти в очікувані «Йоду»

 

Детальніше про лікувальні властивості «Йоду» читайте на «Детектор медіа» незабаром.

 

 

 Роман Ширман

 

За даними сайту  НСКУ, премія Спілки визначає найкращі фільми та відзначає кінематографістів за творчі здобутки за результатами року, що минув. Її було засновано Спілкою з метою відродження та розвитку українського кіномистецтва, підвищення творчої майстерності митців, підтримки молодих кінематографістів, пропаганди найкращих здобутків українського кіно. Ініціатором заснування премії став режисер, секретар Правління НСКУ Роман Ширман.

 

«Детектор медіа»

Фото Юрія Циглера

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3116
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду