Українські журналісти та міжнародні організації виступають проти «Мінпропаганди» і наступу на свободу слова

Українські журналісти та міжнародні організації виступають проти «Мінпропаганди» і наступу на свободу слова

9 Грудня 2014
6633
9 Грудня 2014
16:32

Українські журналісти та міжнародні організації виступають проти «Мінпропаганди» і наступу на свободу слова

6633
У Києві та Кіровограді відбулись акції протесту, у Чернівцях, Запоріжжі, Сумах, Луцьку, Харкові та Миколаєві журналісти підписують колективні заяви та звернення
Українські журналісти та міжнародні організації виступають проти «Мінпропаганди» і наступу на свободу слова
Українські журналісти та міжнародні організації виступають проти «Мінпропаганди» і наступу на свободу слова

Журналісти по всій Україні протестують проти створення Міністерства інформаційної політики. Зокрема, у Києві та Кіровограді відбулись акції протесту, у Чернівцях, Запоріжжі, Сумах, Луцьку, Харкові та Миколаєві журналісти підписують колективні заяви та звернення. Також проти виступили українські та міжнародні медіа-організації, такі як «Стоп цензурі!», «Репортери без кордонів», «Комітет захисту журналістів», ОБСЄ. Про це повідомляє Інститут масової інформації.

 

 

Фото з акції протесту в Києві

 

Так, 3 грудня представники ЗМІ Чернівецької області заявили, що обурені та не сприймають ініціативу влади щодо створення Міністерства інформаційної політики. Такі дії вони вважають наступом на свободу слова, спробою встановити контроль над ЗМІ та створити новий інструмент пропаганди, подібний до того, який діяв в часи совєтчини.

 

4 грудня у Кіровограді журналісти вийшли на акцію протесту проти створення Міністерства інформаційної політики.

 

4 грудня близько 20 запорізьких медіа підтримали звернення представників Інституту масової інформації та заяву руху «Стоп цензурі!» про недопущення створення Міністерства інформації України як нового органа пропаганди, націленого на утиск свободи слова.

 

5 грудня у Миколаєві десять редакцій засобів масової інформації та 17 журналістів підписались під відкритим зверненням до Президента України, прем'єр-міністра України та голови Верховної Ради України з вимогою зупинити процес створення так званого Міністерства інформаційної політики України, вбачаючи в цьому спробу наступу на свободу слова, державного втручання та контролю за ЗМІ.

 

Представники ЗМІ Сумської області звернулися до керівництва держави з вимогою негайно припинити процес створення Міністерства інформаційної політики України та ліквідувати посаду міністра інформаційної політики. Сумські журналісти вважають такий крок наступом на свободу слова.

 

Журналісти Харкова також оприлюднили заяву, в якій закликають владу зупинити процес створення Міністерства інформаційної політики України, оскільки вважають такий крок наступом на свободу слова.

 

 

 

 

Фото з акції протесту в Кіровограді

 

Як писала «Детектор медіа», рух «Стоп цензурі!» виступив категорично проти будь-яких форм запровадження державної цензури в Україні, та розцінив як небезпечні та шкідливі для держави плани влади по створенню Міністерства інформаційної політики.

 

Низка журналістів та експертів-міжнародників висловили категоричну незгоду з ідеєю створення Міністерства інформаційної політики.

 

Незалежна медіапрофспілка України висловила жаль з приводу того, що нове Міністерство інформаційної політики було створено без консультацій з масовими журналістськими організаціями, без урахування точки зору журналістів і медіа-експертів. НМПУ вважає, що ще не пізно провести громадське обговорення.

 

Міжнародна організація «Репортери без кодонів» заявила, що надання повноважень щодо «інформаційною політики» в руки уряду буде серйозним регресом та може прокласти шлях для серйозних зловживань. «У демократичному суспільстві, регулювання засобів масової інформації є обов'язком самих ЗМІ, або, можливо, незалежного органу, але у жодному разі це не є функцією виконавчої влади. Створення Міністерства інформація є гіршою відповіддю на серйозні проблеми для української влади», - наголосив Крістоф Делуар, генеральний секретар «Репортерів без кордонів».

 

Загрозою свободі засобів масової інформації назвали Міністерство інформаційної політики в ОБСЄ. «Ініціатива України створити Міністерство інформації несе явну загрозу для свободи медіа, це не спосіб контрпропаганди» - заявила представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович.

 

Міжнародна та Європейська федерації журналістів розкритикували рішення української влади про створення інформаційного міністерства і висловили стурбованість можливими утисками свободи ЗМІ в країні.

 

Комітет захисту журналістів звернув увагу на загрозливі тенденції у медійній сфері України, пов'язані зі створенням Міністерства інформаційної політики.

 

Як відомо, про наміри влади створити міністерство інформаційної політики журналісти і громадськість дізналися наприкінці листопада. 2 грудня Верховна Рада 288 голосами призначила «пакетом» новий склад Кабінету Міністрів України, у тому числі депутат від «Блоку Петра Порошенка» Юрія Стеця - на посаду міністра інформаційної політики (такого міністерства дотепер не існувало).

 

Наміри влади створити міністерство інформаційної політики викликали гостро критичну реакцію медійників і журналістів. Призначення міністра відбулося без жодних обіцяних переговорів із журналістами, які виступають категорично проти утворення подібного міністерства.

 

Зокрема, в день голосування під Верховною Радою «Стоп цензурі!» провів пікет, а всередині Ради в ложі преси вивісили плакат «+ Міністерство - Правда. Зупиніть голосування!». Це викликало бурхливу реакцію як української, так і міжнародної журналістської спільноти.

 

3 грудня новопризначений міністр презентував проект положення про Міністерство інформаційної політики, що спричинило ще більшу дискусію щодо доцільності створення відомства та його ймовірних повноважень.

 

У народі Міністерство інформаційної політики вже отримало назву «Міністерство правди» за аналогією з романом-антиутопією «1984» Джорджа Оруела.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6633
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Минправды
3395 дн. тому
Министерству правды на вас плевать, журналюхи. Будете писать то, что скажут сверху. Шаг влево, шаг вправо - расстрел на месте
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду