Харківські журналісти звернулись до керівництва країни з проханням зупинити створення Мінінформполітики

Харківські журналісти звернулись до керівництва країни з проханням зупинити створення Мінінформполітики

9 Грудня 2014
6170
9 Грудня 2014
12:34

Харківські журналісти звернулись до керівництва країни з проханням зупинити створення Мінінформполітики

6170
Харківські журналісти звернулись до керівництва країни з проханням зупинити створення Мінінформполітики
Харківські журналісти звернулись до керівництва країни з проханням зупинити створення Мінінформполітики

Журналісти Харкова і Харківської області закликають владу зупинити процес створення Міністерства інформаційної політики України, оскільки вважають такий крок наступом на свободу слова. Про це йдеться у відкритому зверненні журналістів до керівництва країни, повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

«Ми, співробітники засобів масової інформації міста Харкова та Харківської області, як і більшість наших колег по всій Україні, висловлюємо своє обурення та несприйняття перспективи створення так званого Міністерства інформаційної політики України», - заявляють медійники.   

 

Журналісти стурбовані, що Мінінформполітики створюється кулуарно, непрозоро, без залучення до дискусії представників медіаспільноти.

 

«Викликає підозру процес створення цього органу виконавчої влади - у кулуарах, закрито, без залучення та консультацій з медіаекспертами. Такий спосіб прийняття нововведень, які стосуються життя всієї країни, нагадує символічну та сумнозвісну дату 16 січня 2014 року - коли так само напівтаємно та швидко приймалися диктаторські закони», - йдеться у зверненні.

 

Журналісти також обурені, що голосування щодо призначення народного депутата Юрія Стеця міністром інформаційної політики відбувалось попри протести журналістської спільноти.

 

«Ідея створення Міністерства суперечить усім стандартам професії журналіста та провокує зникнення професії журналіста в Україні як такої. Оскільки вважаємо, що першою ознакою цієї професії є відповідність стандартам та відповідальність за кожне слово перед аудиторією», - зазначають журналісти і просять керівництво країни зважити на ці потенційні загрози.

 

Журналісти закликають Президента України, Прем'єр-міністра та Голову Верховної Ради України зупинити процес створення міністерства. Мейдійнки вважають, що це «ганьбить честь професії журналіста та становить реальну загрозу для демократичних цінностей».

 

«Ми вважаємо, що такі дії є наступом на свободу слова, утиском демократичних свобод, спробою встановити контроль над ЗМІ та створити новий інструмент пропаганди, подібний до того, який діяв за часів СРСР... Свободу слова ми відстоювали у боротьбі і не хочему втрачати це демократичне надбання!», - йдеться у зверненні.

 

Нагадаємо, 2 грудня Верховна Рада 288 голосами призначила «пакетом» новий склад Кабінету Міністрів України і, зокрема, призначила народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Юрія Стеця на посаду міністра інформаційної політики (такого міністерства дотепер не існувало).

 

Наміри влади створити міністерство інформаційної політики викликали гострокритичну реакцію журналістів.

 

3 грудня новопризначений міністр презентував проект положення про Міністерство інформаційної політики, що спричинило ще більшу дискусію щодо доцільності створення відомства та його ймовірних повноважень.

 

Своє занепокоєння створенням в Україні державного органу з контролю інформації висловили представниця ОБСЄ з питань свободимедіа Дуня Міятович, Міжнародна і Європейська федерації журналістівКомітет захисту журналістів«Репортери без кордонів».

 

В Україні протии створення так званого «міністерства правди» виступили рух «Стоп цензурі!», Незалежна медіапрофспілка України.

 

Про свій протест проти створення Міністерства інформполітики заявили українські журналісти в регіонах - у ЧернівцяхКіровоградіЗапоріжжі, Миколаєві, Сумах.

 

8 грудня низка українських журналістів та експертів, залучених у роботу з міжнародною аудиторією, висловили категоричну незгоду з ідеєю створення Міністерства інформаційної політики. Про це йдеться в їхньому відкритому зверненні до Президента України, Прем'єр-міністра та Голови Верховної Ради.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6170
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду