«Стоп цензурі!» протестує проти намірів влади створити Міністерство інформаційної політики

«Стоп цензурі!» протестує проти намірів влади створити Міністерство інформаційної політики

1 Грудня 2014
5737

«Стоп цензурі!» протестує проти намірів влади створити Міністерство інформаційної політики

5737
«Стоп цензурі!» протестує проти намірів влади створити Міністерство інформаційної політики
«Стоп цензурі!» протестує проти намірів влади створити Міністерство інформаційної політики

Журналістський рух «Стоп цензурі» виступив категорично проти намірів влади створити Міністерство у справах інформаційної політики. Відповідну заяву рух поширив 1 грудня.

 

На думку членів «Стоп цензурі!», в Україні вже достатньо бюрократичних установ, які мають повноцінні ресурси, щоб боротися з російською пропагандою.

 

Також члени руху говорять про незаконність ініціативи прес-центру АТО щодо запровадження додаткових обмежень для роботи журналістів у зоні бойових дій.

 

Для того, щоб виграти інформаційну війну, на думку членів «Стоп цензурі!», потрібно:

- розвивати медіа-ринок, суспільне мовлення, провести повноцінну медіа-реформу і відновити довіру населення до українських ЗМІ;

- максимально залучати закордонних потужних мовників, які користуються довірою на міжнародній арені і можуть створити ефективний ресурс для протидії російській пропаганді на міжнародній арені;

- розвивати власне іномовлення;

- розвивати інфраструктуру, щоб ширші кола населення мали доступ до інтернету і їх не можна було так легко відрізати від джерел інформації в умовах окупації, як це сталося в Криму та на сході України;

- будувати державну політику, яка має полягати у забезпеченні прозорості, справедливості, економічних реформах, а не у створенні їх видимості.

 

Водночас шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважає, що владі необхідно займатися проблемою поширення правдивої інформації на тимчасово окупованих територіях і розвінчування міфів російської пропаганди. Але для цього не потрібно створювати міністерство, а достатньо потужного державного продакшну в структурі будь-якого з уже наявних органів.

 

Наводимо повний текст заяви «Стоп цензурі!»:

 

«Заява

 

Журналістський рух «Стоп цензурі!» виступає категорично проти будь-яких форм запровадження державної цензури в Україні, навіть військова агресія Російської Федерації не може бути виправданням. Ми розцінюємо як небезпечні та шкідливі для держави нещодавно задекларовані представниками влади плани по створенню нової структуру з назвою «Міністерство у справах інформаційної політики».

 

Ми звертаємо увагу Президента, лідерів парламентських фракцій та членів правлячої Коаліції, що в Україні уже достатньо бюрократичних установ, які мають повноцінні ресурси, в тому числі, закріплені в законодавстві, щоб боротися з російською пропагандою - зокрема, це МВС та СБУ, які за поданням Національної ради з питань телебачення та радіомовлення або у рамках кримінального провадження по справах щодо тероризму, пропаганди, фінансування терористичної діяльності, а також суди мають усі повноваження захищати інформаційний простір України.

 

Для того, щоб вказані органи почали ефективно виконувати свої функції, ми закликаємо органи влади якнайшвидше провести люстрацію та призначення нових фахівців. Ми звертаємо увагу представників влади на те, що створення органу, що дублює повноваження інших - неприпустиме, особливо в умовах, складної економічної ситуації в країні.

 

Ми також розцінюємо як загрозливу ініціативу щодо введення додаткових обмежень для роботи журналістів у зоні бойових дій, яка була озвучена у понеділок прес-центром АТО. По-перше, це суперечить українському законодавству, зокрема статті 15 Закону України «Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів», статті 25 Закону України "Про інформацію", які не дозволяють обмеження доступу журналістів навіть до місць воєнних дій. І по-друге, завданням прес-центру АТО має бути створення журналістам, зокрема закордонним, якнайкращих умов для висвітлення точки зору України під час військового конфлікту, фіксації дотримання Україною своїх зобов'язань та міжнародних і міждержавних угод.

 

Ми, члени руху «Стоп цензурі!», виступаємо проти замовчування помилок керівництва держави, ігнорування фактів корупції, приховування реальної ситуації у зоні бойових дій.

 

Ми розглядаємо вказані ініціативи як капітуляцію перед старими радянськими форматами, замість творення нових стартів і впровадження реальних реформ.

 

Ми закликаємо владу зосередитись на реальних реформах, зокрема, на забезпеченні прозорості, підзвітності, боротьбі з корупцією, економічних реформах - на побудові реальної державної політики, а не лише красивого фасаду. Всьому цьому сприяє вільна журналістика, яка є запорукою розвитку сильної і демократичної країни.

 

Для того, щоб виграти інформаційну війну, потрібно:

 

- Розвивати медіа-ринок, суспільне мовлення, провести повноцінну медіа-реформу і відновити довіру населення до українських ЗМІ.

 

- Максимально залучати закордонних потужних мовників, які користуються довірою на міжнародній арені і можуть створити ефективний ресурс для протидії російській пропаганді на міжнародній арені.

 

- Розвивати власне іномовлення.

 

- Розвивати інфраструктуру, щоб ширші кола населення мали доступ до інтернету, і їх не можна було так легко відрізати від джерел інформації в умовах окупації, як це сталося в Криму та на сході України.

 

- Будувати державну політику, яка має полягати у забезпеченні прозорості, справедливості, економічних реформах, а не у створенні їх видимості».

 

 

Нагадаємо, як повідомляла народний депутат від «Народного фронту» Вікторія Сюмар, у провладній коаліції активно дискутується питання створення міністерства інформації, однак воно не може бути створене на базі Держкомтелерадіо як конституційного органу, і чим воно буде займатися невідомо.

 

Згодом народний депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко повідомив, що в структурі Кабінету Міністрів може з'явитися Міністерство у справах інформаційної політики, головне завдання якого - захист інформаційного простору України від російської пропаганди та контрпропаганда у Росії на території тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

 

Тим часом 1 грудня, прес-центр АТО заявив, що журналістів не будуть пускати у зону бойових дій без супроводу військових.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5737
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду