«Балада про бомбера»: високотехнологічний екшн

16 Травня 2011
43138

«Балада про бомбера»: високотехнологічний екшн

43138
Третій поспіль проект компанії Film.UA на військову тематику впевнено виправдовує сподівання та витрати
«Балада про бомбера»: високотехнологічний екшн

Зважаючи на те, що прем'єра на IСTV нового восьмисерійного фільму «Балада про бомбера» (режисер Віталій Воробйов, виробництво Film.UA, Україна, та кінокомпанії «Шпиль», Росія) 9 травня пройшла, як і прогнозувалося продюсерами, вдало, варто спробувати розібратися, що саме глядачі хочуть бачити, не перемикаючи своїх телевізорів під час демонстрації такого кіно. І чому вже третій поспіль проект компанії Film.UA на військову тематику впевнено виправдовує сподівання та витрати, попри скептицизм шанованого мною Сергія Грабовського стосовно того, що «окопної правди» нам тут не показують.

 

Як зазначив продюсер стрічки Віктор Мирський, представляючи «Баладу про бомбера», ті, хто бачив війну на власні очі, кіно «про війну» не дивляться. Причому в мене є глибоке переконання: навіть стрічки, котрі заслужено стали золотим фондом військового, тепер уже без лапок, кіно, знятого в Радянському Союзі (серед них два шедеври, знову без лапок - виробництва студії імені Довженка), очевидці війни теж не дуже-то й дивилися. Ну, а картини, котрі взагалі показували «не радянську» правду про минулу війну, були незручними не лише для ідеологів, а й для ветеранів. Адже справжня правда - у документальній хроніці, фотографіях та людській пам'яті, про неї не завжди хочеться говорити (наприклад, об'єктивно в Санкт-Петербурзі ще довго не розкажуть уголос, що справді відбувалося під час блокади), і головне - вона не завжди підкоряється драматургії, вимогам до написання сценарію та відповідає очікуванням тих, хто зручно вмощується перед телевізорами в прайм-тайм.

 

Сьогоднішні сценарії ґрунтуються на уявленнях про минулу війну тих, хто бачив її тільки в кіно. Принаймні, Віктор Мирський цього не заперечує, а отже, таке лекало цілком можна застосувати до «Балади про бомбера». Як казав колись Володимир Висоцький, пояснюючи, як варто сприймати його «військовий» поетично-пісенний цикл: «Это не ретроспекции, это ассоциации». Саме тому сучасний фільм про війну - це насамперед високобюджетне, високотехнологічне та свідомо полегшене видовище, чітко прописана лінійна історія про «наших» та «німців», де на перший план виходять дії, котрі згаданий уже Висоцький свого часу описав однією фразою: «Стреляют, прыгают - с ума сойти!».

 

Молодого льотчика-аса Андрія Гривцова (Нікіта Єфремов) було збито під час виконання завдання самого товариша Берії - закинути в ворожий тил радистку Катю (Катерина Астахова), яка повинна взяти участь у забезпеченні зриву випробувань ракет «ФАУ». Потрапивши в полон, він тікає з табору, потім знову потрапляє в ворожі лабети, цього разу через зраду, черговий раз тікає, зустрічається з групою диверсантів, відіграє ключову роль у виконанні бойового завдання, після чого після повернення до своїх «трійка» НКВС засуджує його до розстрілу за зраду батьківщини. Нагадую: згідно з відповідною директивою товариша Сталіна, кожен, хто потрапляв у полон, автоматично вважався зрадником. Як, зрештою, кожен, хто лишився на окупованій німцями території. Є в фільмі справжній зрадник - штурман Жора Линько, котрий погоджується служити німцям і у виконанні актора Олександра Давидова нагадує зрадника всіх часів та народів Миколу Кротова з радянського телехіта «Протистояння».

 

В основі стрічки - невеличка однойменна повість Михайла Веллера та, як зазначено в прес-релізах, реальні події. Хоча реальна основа тут - факт, що війна 1941-1945 років таки була, радянські льотчики-аси були зовсім молодими хлопцями, а НКВС нищив своїх активніше, ніж чужих, ламаючи людські долі сильніше, ніж самі воєнні роки. Таку реальну основу можна знайти і в американських вестернах. Дикий Захід справді підкорювали, бандити справді грабували, шерифи справді ловили бандитів, а містами та преріями вешталися ганфайтери - вільні стрільці-найманці, такі собі кілери Дикого Заходу. Мало кого тепер хвилює, що ковбої - це скотарі на конях: вестерни назавжди зробили з представників мирної професії лицарів без страху та сумління. Нарешті, коли почали з'являтися перші вестерни, героїзуючи американських поселенців, живих учасників підкорення Дикого Заходу не було серед їхніх глядачів: вони просто не дожили до прем'єри, наприклад, «Великого пограбування поїзда». Але вестерни в Америці ніхто не скасовував, хоча в них так само мало того, що називається «окопною правдою».

 

Подібну функцію в нас ще з радянських часів виконують стрічки про війни ХХ століття - починаючи від Першої світової та закінчуючи афганською, по яку знімали бойовики за часів перебудови. В нинішній Росії цю естафету продовжили фільми та серіали про війну в Чечні. Повертаючись до «Балади про бомбера», я схильний вважати: цю стрічку, як і попередні фільми з «військового» циклу від Film.UA («Паршиві вівці», «Полювання на Вервольфа», «Третього не дано»), варто сприймати насамперед як розважальне кіно, зразок масової культури. Не шукати тієї самої «окопної правди», а просто абстрагуватися і зосередитися на пригодах Гривцова та видовищі як такому.

 

Ризикуючи знову отримати порцію анонімних звинувачень в упередженості та підігруванні виробникам, все ж таки скажу: цього разу зразок, як на мій смак, вийшов досить якісним. Поясню: у потрібних місцях ваш автор справді переймався та напружувався, фіксуючи викид адреналіну. Втече чи не втече Гривцов від поліцаїв, котрі ганяють його між дерев? Помітить чи не помітить німецький майор розвідницю Катю, яка заховалася в його кабінеті за сейфом? Як скоро виведуть зрадника Жору на чисту воду партизани? Повірить НКВС у невинність Гривцова? Взагалі - переможуть «наші» «німців» цього разу чи ні. До того ж видовищна сторона фільму сама по собі приваблива: новітні технології відтворюють «у натурі» як масштабні повітряні бої, так і пущений у повітря міст. Словом, якщо розглядати «Баладу про бомбера» через призму екшену на військову тематику, то як раз екшен мені сподобався.

 

Звісно, без запитань не обходиться, але вони насправді надто незначні, щоби відповідь на них показувала якісь суттєві недоліки. Наприклад, допитуючи зрадника Жору, командир партизанського загону, начальник розвідки та досвідчений партизан чомусь виходять для обговорення ситуації з землянки, залишаючи підозрюваного у штабі самого, без конвою, з розв'язаними руками та зброєю в командирській кобурі. Чи мотивація втечі Гривцова з полону: він захотів на волю, коли побачив по той бік колючого дроту Катю. Ну, а якби не побачив, то що - пропав би в таборі, про втечу не думав би? Або використання сексу як тесту на вошивість. Скажімо, раз Жора Линько легко заводить із молоденькими медсестрами, котрі обіцяють інтим, стосунки, які ні до чого не зобов'язують,- значить, він і батьківщину може зрадити. Натомість цнотливий Андрій Гривцов - незламний, катування витримує, німцям не служить, на пропозицію соковитої вдови зайнятися сексом відмовляє (може, я розбещений, але не віриться), чим налаштовує її проти себе (а тут - на сто відсотків правда!), словом - береже себе для коханої. Як, до речі, і Катя демонстративно тяжіє до моногамії, тому й виконує завдання командування з честю.

 

Взагалі історія кохання бомбера та радистки відповідає суті казенної фрази «подружній обов'язок». Тобто, «про любов» обов'язково, неодмінно треба сказати, хоча головне для героїв цієї історії - лишитися живими. Й оця обов'язковість помітно напружує: мені здалося, що виконавці як головних, так і другорядних ролей охочіше грають та граються на знімальному майданчику у війну та пригоди, ніж зображують закоханих. Хоча другорядні любовні історії, розказані ніби між іншим, викликають більше довіри. Це і партизанська медсестра Лєна, котра спочатку нікому з бійців не відмовляє в пестощах, потім переосмислює своє життя, зійшовшись із набожним Григорієм, і її історія відсилає нас відразу до Марії Магдалини, котра грішила та покаялася. Або партизанська розвідниця, лікар Пархоменко, яка ще до війни розлучилася з чоловіком, котрий тепер воює в тому ж загоні, але чужими людьми вони навіть після сварки не лишилися, вболіваючи одне за одного (виконавці цих ролей практично не переграють).

 

Але може так бути, що ваш автор - типовий товстошкірий продукт нашого цинічного часу, до якого любовними кіноісторіями просто не достукатися. Значить, цю романтичну піонерську лінію краще оцінить хтось інший: я ж сприймав історію кохання в цьому фільмі як доважок, без якого хороший і дорогий пригодницький фільм (не лише на військову тематику) просто стане неформатним, а отже - не відбудеться. І тішу себе тим, що в даному випадку мелодраматичну складову можна і навіть треба винести за дужки. Бо основне в «Баладі про бомбера», заради чого я витратив чотири вечори - повітряні бої, погоні, втечі, стрілянина, трюки, словом - пригоди збитого льотчика-аса та його бойової подруги в тилу ворога.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
43138
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Sofo
4730 дн. тому
Все, кому не нравится "Баллада о Бомбере" - олени.
кокотюха
4731 дн. тому
Запитання дуже просте: а чому українські телеканали не використовують можливості цих студій, аби поставити їх собі на "побігушки"? Працювати для внутрішнього споживача? Чому за це ніхто не платить?
Глаз Народа
4732 дн. тому
И вообще, заипали уже этой темой. Опять неземная любофф на фоне злодейских фошшистов, героических партизанцев и злобных нквдстов. Ну сколько можно уже? Да вся история Украины - это ж клондайк, эльдорадо. Только бери и черпай разнообразные и увлекательные сюжеты для вестернов и приключенческих фильмов. Но нет же, обязательно надо прогнуться под мацковский рынок и выблевать очередной "шедевр" про "великую пабеду". Фильм.юа - это второе "СрамМедиа" Влада Ряшина. Еще одни колониальные ниггеры на побегушках у российских телеканалов.
Глаз Народа
4732 дн. тому
Сценарий и постановка Бомбера - это бред пьяного маразматика. Причем от "продукта" к "продукту" у украинских студий маразм все более прогрессирует. И дело здесь вовсе не в пресловутой "окопной правде". Даже сказку можно сделать увлекательно и логически непротиворечиво. Чтобы сюжетные ходы не выглядели высосанными из пальца, а поступки и мотивации героев - взятыми с потолка.
сліпий
4732 дн. тому
Не знаю, наскільки аналіз професійний, але здається мені, що головне для критика (кіно-, літературного чи будь-якого іншого) це все-таки наявність СМАКУ. Якщо художній твір - зразок нЕсмаку, то і аналіз його, очевидно, становитиме інтерес тільки для автора та його особистих ворогів/друзів.J
кокотюха
4732 дн. тому
а де несмак? і що таке смак - тарковський? як на мій смак, з екшеном і пригодами все окей,з любоввю - як завжди... для проекту, розрахованого на цільову аудиторію любителів пригодницького жанру, все вийшло. шанувальникам фестивального кіно краще їхати на фестивалі. або придумати ноу-гау - фестивальний серіал :)
сліпий
4732 дн. тому
Не знаю, наскільки аналіз професійний, але здається мені, що головне для критика (кіно-, літературного чи будь-якого іншого) це все-таки наявність СМАКУ. Якщо художній твір - зразок нЕсмаку, то і аналіз його, очевидно, становитиме інтерес тільки для автора та його особистих ворогів/друзів.J
Дописувач
4732 дн. тому
Дурноверхе кіно від першого до останнього кадру. P.S. "я ж сприймав історію кохання в цьому фільмі як доважок, без якого хороший і дорогий пригодницький фільм (не лише на військову тематику) просто стане неформатним, а отже - не відбудеться" - ви це розкажіть Девіду Ліну про його "Лоуренса Аравійського"( в головній ролі Пітер О'Тул ).
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду