Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 січня 2024 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 січня 2024 року

1 Лютого 2024
737
1 Лютого 2024
15:03

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 січня 2024 року

737
Перемовини в Ужгороді, заяви сусідів-праворадикалів, китайсько-тайванська криза.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 січня 2024 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 січня 2024 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер», «1+1» 

У блоці каналу «FreeДом» експертка з питань Східної Азії Наталя Плаксієнко-Бутирська зазначила, що тиск Китаю на Тайвань не знижувався з того часу, як влітку 2022 року Тайвань відвідала спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі. Проте наразі гостя не бачить ознак підготовки Китаєм вторгнення на Тайвань, хоча експерти не виключають такого варіанту: Росія відкрила скриньку Пандори, показавши, що силою можна досягти бажаного.    

Депутат парламенту Республіки Молдова Оазу Нантой відзначив, що цього року президентські вибори мають відбутися і в Молдові, тож Кремль зосередився на критиці нинішньої президентки Маї Санду, яка «уособлює успіх на шляху Молдови до Євросоюзу».

Директор Центру суспільних досліджень «Український меридіан» Дмитро Левусь, коментуючи перемовини міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, керівника Офісу президента Андрія Єрмака і міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петера Сіярто в Ужгороді, позитивно оцінив уже сам факт такого діалогу. До того ж, є певна конкретика — список Сіярто з 11 пунктів «для нормалізації стосунків з Україною», більшість з яких, за словами Левуся, вже вирішено. Готується зустріч Володимира Зеленського з угорським прем'єром Віктором Орбаном, Україна демонструє готовність до переговорів, адже взаємини між сусідами мають бути нормальними. 

Політтехнолог, ексголова Громадської палати Башкортостану Ростислав Мурзагулов прокоментував запровадження «прослуховування» в російських лікарнях: «Великий Брат слідкує за росіянами скрізь». На думку гостя, записи розмов лікарів із пацієнтами використовуватимуться не лише проти пацієнтів, але й для внутрішньолікарських розбірок.  

Співрозмовником Сакена Аймурзаєва в черговому інтерв'ю з циклу «Люди доброї волі» був економіст, колишній заступник голови Центробанку Росії Сергій Алексашенко, який з 2013 року не живе в Росії, оголошений там іноагентом, а п'ять років тому — і в розшук. 

У блоці каналу «Інтер» ізраїльський політолог Михайло Пелліверт говорив про дев'ять доведених випадків співпраці співробітників БАПОР (Агентства ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт (UNRWA/БАПОР) з ХАМАС. В організації десятки тисяч співробітників, близько чверті з них перебувають в Секторі Гази, відзначив гість. «БАПОР — це плоть від плоті ООН, якщо ООН хоче зберегти обличчя, справа про причетність її співробітників до насильницького нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня має бути розслідувана», — наголосив Пелліверт.

Прессекретарка Світлани Тихановської Анна Красуліна на запитання ведучих, чи вступить Лукашенко у війну Росії проти України, відповіла, що він уже веде війну — проти власного народу. На думку Красуліної, білоруська армія не бажає вбивати і вмирати за Лукашенка чи Путіна. Прокоментувала гостя й рішення Лукашенка та Путіна створити спільний медіахолдинг: всі білоруські державні медіа працюють за однією повісткою, з моменту вторгнення Росії в Україну роспропаганда полилася на білорусів широким потоком. Жодних перепон немає, але хочуть, вочевидь, ще більше це все централізувати.  

Російський соціолог і журналіст Ігор Ейдман повідомив, що російська ЦВК вже зареєструвала перших кандидатів у президенти. За прогнозом Ейдмана, Бориса Надєждіна, єдиного кандидата з антивоєнною позицією, ЦВК не зареєструє: для Кремля це був би занадто великий ризик.  

У блоці «1+1» заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данілов висловив переконання, що Путін неодмінно приїде до Ердогана: в них на столі великий список питань, а Росія — важливий економічний партнер Туреччини, хоче Туреччина й не проти певним чином «пограбувати» партнера, купуючи енергоносії за низькими цінами. 

Засновник «Білого легіону» Сергій Бульба розповів, що у 2022 році білоруська армія не хотіла йти в Україну, і Путін розумів, що одними загородзагонами не обійдешся. Але зараз ситуація змінилася. Боєготовність білоруської армії підвищилася. Створено сім спеціальних підрозділів, які за командою Путіна зроблять все. «Український кордон дуже добре захищений, туди вони не підуть, — зазначив Бульба. — Ми вважаємо, що вони підуть на Балтію. Литовці це розуміють». Гість також констатував, що з переходом на єдину валюту, якої вимагає Росія, Білорусь як суверенна держава зникне остаточно. 

Експерт з країн Центральної та Східної Європи Іван Преображенський коментував заяви угорських та румунських праворадикалів про апетити щодо територій України. Окопи на західних кордонах рити не варто, бо армій, які становили б небезпеку, у Румунії та Угорщини немає, зауважив гість. Але варто було б, скажімо, подати позов до Європейського суду, домагатися закриття цих партій, які порушують ще й власне законодавство. Варто також усвідомлювати, що праворадикальні настрої в Європі зростають.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
737
Теги:
Читайте також
07.02.2024 16:49
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
307
30.01.2024 12:51
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
505
28.01.2024 12:39
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
254
27.01.2024 11:36
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
334
26.01.2024 10:57
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
303
25.01.2024 17:35
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
285
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду