Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 вересня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 вересня 2023 року

18 Вересня 2023
513
18 Вересня 2023
16:30

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 вересня 2023 року

513
Звільнення Андріївки на Донеччині, мобілізація в Росії, кома Кадирова.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 вересня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 вересня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей і тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» і «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «1+1».

У ранковому блоці каналу «FreeДом» доцент катедри міжнародного права КНУ імені Тараса Шевченка Захар Тропін, відповідаючи на запитання ведучих, наскільки реально, що Путін, який уже боїться виїжджати з Росії, опиниться на лаві підсудних, запропонував згадати приклад Слободана Мілошевича, якого теж не сподівалися дістати з Сербії, однак таки судили. «Це складно, але немає нічого неможливого», — сказав Тропін. За його словами, перед судом має опинитися також Лукашенко як співучасник злочинів Путіна. 

Заступник головного редактора російського видання «Верстка» Олексій Левченко коментував повідомлення телеграм-каналу «Верстка» про те, що «з початку війни не менше 90 жителів Криму публічно вибачилися перед громадянами Росії за дискредитацію її армії». Вочевидь, малося на увазі «з початку повномасштабного вторгнення», однак ведучі необхідного уточнення не зробили. «Крим став одним із лідерів за репресіями, кримська влада активно репресує кримчан, змушує відмовлятися від своїх висловлювань», — сказав Левченко. Знову ж таки, лідером серед кого — серед інших окупованих Росією територій? Чи гість мав на увазі «серед російських регіонів», приписуючи тим самим тимчасово окупований Крим Росії? І знову ведучі нічого не уточнили.   

Тему репресій Кремля продовжив директор Фонду «Вільна Росія» на Південному Кавказі Єгор Куроптєв.

Політичний коментатор Ігор Рейтерович говорив про реакцію росіян на обмеження їх в’їзду до деяких європейських країн: дехто розуміє причини, декому байдуже, бо ніколи нікуди не виїздив і не матиме такої можливості, дехто ставиться агресивно, мовляв, а нас за що? Водночас, за словами Рейтеровича, створена російською владою інформаційна блокада, судячи з соцмереж, серйозно хитається.  

У блоці каналу «1+1» у старшого радника Світлани Тихановської Франака Вячорки запитали, чому Євросоюз зробив жорсткішою позицію щодо Лукашенка. На думку гостя, ЄС довго загравав із білоруським диктатором, думаючи, що його можна відтягти від Росії. Вячорка також сказав, що Лукашенкові не сподобалася зустріч Путіна з Кім Чен Ином на Далекому Сході: «Він хотів, щоб і його взяли».

Начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш розповів про звільнення Силами оборони Андріївки на Донеччині, відзначивши героїзм наших захисників, зокрема 3-ї штурмової бригади.

Головний редактор «Нової газети. Європа» Кирило Мартинов прокоментував заяву депутата Держдуми Євгена Федорова щодо того, що Росія має намір «відновити» Радянський Союз шляхом окупації сусідніх країн, які нібито «незаконно» вийшли з його складу. За висловом Мартинова, керівник вкрай шовіністичної організації «Національно-визвольний рух» Федоров наразі «перетворюється з безумця на носія мейнстрімних ідей», не чужих Путіну.

За словами інгуського журналіста Магомеда Торієва, якщо Рамзан Кадиров справді при смерті, то він буде «в комі», аж поки не призначать «нового Кадирова», а тоді вже попередньому влаштують похорон із почестями. «Кандидатів у наступники три, один одного гірше, — сказав Магомед Торієв. — Однак Кремль непередбачуваний, можуть витягти козир із рукава». На думку гостя, реакції населення не буде жодної: «Чечня сьогодні фактично концтабір, а зміна начальника концтабору може викликати хіба що шепіт у бараках».

Правозахисниця, радниця віцепрем'єр-міністра України з питань євроінтеграції Олена Сотник, коментуючи відкриття в Києві польового офісу Міжнародного кримінального суду, припустила, що в МКС наступною після справи щодо викрадення Росією українських дітей може бути справа про руйнування росіянами української цивільної інфраструктури.

Журналістка з Вашингтона Каріна Орлова повідомила, що зусиллями ультраправого республіканського флангу Палати представників фінансування Сполученими Штатами допомоги Україні опинилося під загрозою, і Володимир Зеленський їде до США, «щоб особисто переконати в необхідності продовження». За висловом гості, «багато залежатиме від поведінки президента Зеленського». Каріна Орлова згадала «роздратований твіт» перед самітом НАТО у Вільнюсі, після якого буцімто «люди в оточенні Байдена були готові відвернутися від України», і почала переповідати, як «Зеленський нахамив Байдену телефоном», але її зупинив ведучий, поставивши цю історію під сумнів як таку, що надто схожа на кремлівську пропаганду. Гостя намагалася сперечатися, посилаючись на Washington Post, однак тему розмови все одно змінили — на Ілона Маска з його Starlink’ами.  

У вечірньому блоці каналу «FreeДом» науковий співробітник Atlantic Council Пітер Дікінсон і воєнний експерт Владислав Селезньов коментували визнання Великою Британією угруповання «Вагнер» терористичною організацією. На думку Селезньова, це є підтвердженням того, що Росія — країна-спонсорка тероризму.

Головна консультантка НІСД Аліна Гриценко, говорячи про зустріч Путіна з Кім Чен Ином, висловила думку, що КНДР може поставити Росії лише старе озброєння ще радянського виробництва. Водночас, на думку гості, Північна Корея, яка через санкції перебуває на межі гуманітарної катастрофи, може в обмін на послаблення санкцій відмовитися від співпраці з Росією.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
513
Читайте також
24.09.2023 14:32
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
304
23.09.2023 13:22
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
378
22.09.2023 12:37
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
182
21.09.2023 18:00
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
482
21.09.2023 14:12
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
948
11.09.2023 11:00
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
370
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду