Андрій Халпахчі однією з версій пожежі у «Жовтні» називає провокацію політичних сил проти євроінтеграції України

Андрій Халпахчі однією з версій пожежі у «Жовтні» називає провокацію політичних сил проти євроінтеграції України

30 Жовтня 2014
6052
30 Жовтня 2014
20:12

Андрій Халпахчі однією з версій пожежі у «Жовтні» називає провокацію політичних сил проти євроінтеграції України

6052
Андрій Халпахчі однією з версій пожежі у «Жовтні» називає провокацію політичних сил проти євроінтеграції України
Андрій Халпахчі однією з версій пожежі у «Жовтні» називає провокацію політичних сил проти євроінтеграції України

Директор міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі вважає, що підпал кінотеатру «Жовтень» міг бути ініційований якоюсь з політичних сил, аби дискредитувати Україну на шляху до євроінтеграції. Про це він сказав на зустрічі з журналістами ввечері 30 жовтня.

 

Нагадаємо, 29 жовтня, увечері, під час сеансу фільму «Літні ночі» з програми Київського міжнародного кінофестивалю (МКФ) «Молодість» Sunny Bunny (програма фільмів про ЛГБТ) невідомі підпалили зал «Гегемон» кінотеатру «Жовтень». Відбулася евакуація глядачів, жертв немає, але кінотеатр зазнав серйозних руйнувань.

 

«Те, що відбулося вчора, стало для мене знаковою подією - я вбачаю в цьому і політичний підтекст. У нас є політичні сили - і серед тих, що пройшли до парламенту і тих, що не пройшли, які хочуть зірвати європейську інтеграцію України. Саме тому вони обрали сеанс з програми Sunny Bunny, хоча це ніяка не пропаганда, а серйозні та глибокі картини. Вони могли використати це як привід», - вважає пан Халпахчі.

 

Він також нагадав, що в минулі роки проти програми МКФ «Молодість» Sunny Bunny виступало ВО «Свобода». Однак пан Халпахчі заявив, що переговорив з її представниками, і вони запевнили його, що не мають стосунку до підпалу.

 

Також директор кінофестивалю припускає, що це могла бути й ініціатива певних груп людей, яким властива гомофобія. «На жаль, у нас є такі кола людей», - сказав він.

 

Можливою він називає і версію щодо захоплення земельної ділянки кінотеатру, адже впродовж кількох років директор «Жовтня» Людмила Горделадзе неодноразово заявляла, що прокуратура, Київрада і Департамент комунальної власності через суд намагаються виселити кінотеатр.

 

Андрій Халпахчі також підкреслив своє особливо тепле ставлення до кінотеатру, і закликав Київську міську держадміністрацію (КМДА) допомогти у відновленні приміщення.

 

«Ми багато років проводимо тут кінофестиваль «Молодість», дуже дорожимо цим місцем. «Жовтень» має свого глядача і атмосферу. Попри появу «Блокбастерів» та «Мультиплексів» у багатьох європейських країнах, там лишаються такі старі та дуже особливі кінотеатри. Я вважаю, що потрібно ставити питання про відбудову насамперед перед КМДА. Я сподіваюсь, що буде якісне розслідування і винні будуть покарані», - зазначив пан Халпахчі.

 

Він також повідомив, що під час пожежі у кінотеатрі згоріли офіційні копії іноземних фільмів, серед яких зокрема і «Німфоманка» Ларса фон Трієра. Ще сім копій стрічок перевіряють на ушкодження, так само, як і апаратуру, яка надає субтитри. Їх вартість оргкомітет «Молодості» має відшкодувати власникам. Кожна копія коштує від 500 до 1000 євро, сказав пан Халпахчі.

 

Директор кінофестивалю «Молодість» підкреслив, що всі заплановані покази МКФ відбудуться в інших приміщеннях. «Деякі покази перенесуться в кінотеатр «Кінопанорама» - цей кінотеатр сам запропонував нам збільшити там кількість показів, хоча технічно це важко зробити. Також свій зал нам запропонували у кінокомпанії Film.ua», - сказав пан Халпахчі.

 

Покази в рамках програми Sunny Bunny вже завтра відбудуться в приміщенні «Кінопанорами» о 17 та 21 годині.

 

Андрій  Халпахчі також повідомив, що сьогодні міністр культури України Євген Нищук сказав йому, що наступного року покази «Молодості» неодмінно відбуватимуться у відремонтованому «Жовтні».

 

Нагадаємо, Людмила Горделадзе закликала громадськість об'єднатися та створити ініціативну групу, яка б визначила шляхи, як можна відновити кінотеатр.

 

30 жовтня Віталій Кличко заявив, що остаточна інформація щодо причин учорашньої пожежі у кінозакладі очікується завтра, 31 жовтня. Договір оренди з ТОВ «Кіноман», якому належить «Жовтень» та який перебуває у комунальній власності, буде продовжено.

 

Як повідомила вранці 30 жовтня прес-служба ГУ МВС України в Києві, відомості про пожежу були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу). Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

 

Нагадаємо, у п'ятницю, 31 жовтня, об 11.00 під стінами Київської міської держадміністрації кияни зберуться з вимогою «Поверніть "Жовтень"!». Про це повідомляється на сторінці організаторів акції у Facebook.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6052
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду