Мінкульт заявив, що «Жовтень» треба відбудувати, а його підпал – «вища міра цинізму»

Мінкульт заявив, що «Жовтень» треба відбудувати, а його підпал – «вища міра цинізму»

30 Жовтня 2014
5674
30 Жовтня 2014
16:50

Мінкульт заявив, що «Жовтень» треба відбудувати, а його підпал – «вища міра цинізму»

5674
Мінкульт заявив, що «Жовтень» треба відбудувати, а його підпал – «вища міра цинізму»
Мінкульт заявив, що «Жовтень» треба відбудувати, а його підпал – «вища міра цинізму»

Міністерство культури України звертається до правоохоронних органів з проханням якнайшвидше і всесторонньо розслідувати пожежу в київському кінотеатрі «Жовтень», який є «одним з осередків розвитку альтернативної культури» . Про це йдеться у заяві міністра культури Євгена Нищука, яку опубліковано на офіційному сайті міністерства.

 

«Дуже тривожним сигналом є те, що сталося сьогодні вночі з одним з осередків розвитку альтернативної культури, кінематографічного майданчику, кінотеатру "Жовтень" - знакового місця і для професійних митців, і, що особливо важливо, для молоді. Місця, що завжди презентувало глядачеві унікальну, неповторну кіно-програму і яке розвивалося та підтримувалося титанічними зусиллями колективу закладу та його директора - відомого кінокритика Людмили Горделадзе. Довгі роки - не завдяки, а всупереч»,  - зазначив міністр культури України Євген Нищук.

 

Він повідомив, що нещодавно мав зустріч з директором кінотеатру «Жовтень» Людмилою Горделадзе і обговорював складну ситуації, у якій нині перебуває кінотеатр через інформацію, що є ряд осіб, зацікавлених у його знищенні.  

 

«Звісно, причини цього займання будуть встановлювати слідчі, та якщо основна з версій - підпал - підтвердиться, то це вища міра цинізму. Втім, водночас - це є і виклик усій культурній спільноті столиці, яка має об'єднатися. Разом ми маємо зробити все, щоб цей кінотеатр не просто відбудувати, а й щоб він і далі продовжував працювати у напрямку просування високої мистецької кінокультури», - сказав Євген Нищук . 

 

Міністерство культури України звернулося до правоохоронних органів із проханням якнайшвидшого та всестороннього розслідування пожежі в кінотеатрі «Жовтень». «Тут має працювати незалежна комісія з  неупередженого, попри велику кількість зацікавлених сторін, розслідування. Також ми сподіваємося на повне та вчасне інформування представниками МВС громадськості щодо результатів оперативно-розшукових робіт та інших деталей перебігу справи», - йдеться у повідомленні Мінкульту.

 

Міністерство культури нагадує, що кінотеатр «Жовтень» був відкритий у 1930 році та отримав назву «Дев'яте Держкіно». За час свого існування «Жовтень» жодного разу не змінював свого призначення. Навіть у роки фашистської окупації будівля зберегла своє призначення була змінена тільки назва . А в 1943 році, після визволення Києва, кінотеатр отримав свою нинішню назву. Цікаво, що його російськомовний переклад - «Октябрь» - так і не прижився.

 

«Жовтень» є одним із  двох українських кінотеатрів, прийнятий в міжнародну асоціацію європейських кінотеатрів Europa Cinemas. Членством в цій організації він і кінотеатр «Київ» зобов'язані увагою до європейського кіно, постійним включенням його в свої програми.

 

Сьогодні, 30 жовтня,  директор кінотеатру Людмила Горделадзе заявила, що столичний кінотеатр «Жовтень», який зруйнований у результаті пожежі 29 жовтня, зазнав серйозних збитків, грошей на його ремонт - немає.

 

Нагадаємо, 29 жовтня, увечері, під час сеансу фільму «Літні ночі» з програми Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» Sunny Bunny (програма фільмів про ЛГБТ) невідомі підпалили зал «Гегемон» кінотеатру «Жовтень». Відбулася евакуація глядачів.

 

Сьогодні, 30 жовтня, відбулося засідання Київської міської держадміністрації (КМДА) під керівництвом мера Києва Віталія Кличка, де обговорювалася доля кінотеатру. Під час наради чиновники КМДА заявили, що збитки від пожежі орієнтовно становлять 7 млн грн.

 

Як зазначала «Детектор медіа», директор кінотеатру «Жовтень» Людмила Горделадзе підозрює, що пожежа невипадково сталася під час трансляції фільму про ЛГБТ на кінофестивалі «Молодість», мер Києва Віталій Кличко також не виключає, що це підпал.

 

30 жовтня Віталій Кличко заявив, що остаточна інформація щодо причин учорашньої пожежі у кінозакладі очікується завтра, 31 жовтня. Договір оренди з ТОВ «Кіноман», якому належить «Жовтень» та який перебуває у комунальній власності, буде продовжено.

 

Як повідомила вранці 30 жовтня прес-служба ГУ МВС України в Києві, відомості про пожежу були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу). Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

 

Нагадаємо, у п'ятницю, 31 жовтня, об 11.00 під стінами Київської міської держадміністрації кияни зберуться з вимогою «Поверніть "Жовтень"!». Про це повідомляється на сторінці організаторів акції у Facebook.

 

Раніше кінотеатр «Жовтень» був у центрі уваги громадськості через судові позови. Директор кінотеатру Людмила Горделадзе неодноразово заявляла, що прокуратура, Київрада і Департамент комунальної власності через суд намагаються виселити кінотеатр «Жовтень» - а саме ТОВ «Кіноман», яке є правонаступником комунального підприємства-кінотеатру та власником торгової марки «Жовтень» і забезпечує сьогодні організаційну діяльність кінотеатру.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5674
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду