Гріхи Тетяни Вергелес

Гріхи Тетяни Вергелес

24 Вересня 2014
12923
24 Вересня 2014
14:02

Гріхи Тетяни Вергелес

12923
Заступниця головного редактора сайту ZIK написала книгу спогадів про журналістів і для журналістів
Гріхи Тетяни Вергелес
Гріхи Тетяни Вергелес

Журналістика професія безстрокова. Так сміливо завершує свою книгу Тетяна Вергелес, львівська журналістка, заступниця головного редактора інформаційної агенції ZIK. «Моя грішна журналістика» побачила світ улітку, але презентували її на Форумі видавців у середині вересня. У книзі історії про журналістів, портрети тих, хто вирішував долю країни у 90-х, безліч особистих історій про Львів і його сприйняття, про розвінчання стереотипів і про професію, яка розкриває перед тим, хто її обрав, цілий світ.

 

Тетяна Вергелес не раз чула від колег і друзів щось на кшталт: «та напиши вже нарешті книгу!». Й написала. Сконструювавши при цьому свою розповідь на зразок багатоповерхового будинку. В ній і про Львів та його корінних мешканців, і про роботу в газеті «Високий замок», і про безліч інтерв'ю зі знаковими людьми — наприклад, Ліною Костенко... А головне — жива журналістика. Досвід, який не має вигляду сухої інструкції для молодого покоління. Особисті історії, які будуть корисні старшим — тим, хто пам'ятає, як ставала на ноги держава, а з нею й журналістика, в 90-х. І молодшим, які можуть багато дізнатися про імена, чуті в дитинстві, й про ті, яких не чули ніколи.

 

До «Моєї грішної журналістики» ввійшли кілька цікавих інтерв'ю, переважно з початку 2000-х, із вагомими на той час політичними діячами. Наприклад, у Юлії Тимошенко авторка питає про стосунки з чоловіком та строгий стиль одягу, а Юлія Володимирівна відповідає на запитання геть незвично. «Може, це прозвучить занадто емоційно, але я відчуваю любов до людей, до їхніх дітей, навіть до їхніх домашніх улюбленців», - відповіла Тимошенко авторці на запитання про сенс поняття «люблю». Тетяна Вергелес аналізує свою поведінку в інтерв'ю — як вона була зачарована Юлею (що не є припустимим для журналіста) і як потім, сівши розшифровувати матеріал, зрозуміла, що в кожній відповіді політика — суцільний пафос. Тоді матеріал було розкритиковано редактором за надмірну прихильність до Тимошенко; за іронією долі, згодом цей редактор — Степан Курпіль — став народним депутатом від «Батьківщини», а «Високий Замок» — протимошенківським.

 

Окремим есеєм у книзі йде історія про Тараса Чорновола, знайомство з ним та еволюцію образу від «спочатку він здавався мені ніяким» до поваги й розуміння. Розповідає Тетяна Вергелес також про свій досвід спілкування з Іваном Плющем. Спогади й інтерв'ю допомагають простежити витоки теперішніх і колишніх героїв української політики, зрозуміти, що вони не взялися нізвідки, й краще розібратись у теперішніх негараздах.

 

Про журналістську місію, про те, що журналіст повинен передовсім правдиво інформувати людей, і про його громадянську позицію Тетяна Вергелес пише в контексті Майдану. За її словами, тоді журналісти іноді ставали поширювачами неправди й пропаганди. Майдан і став поштовхом для написання «Моєї грішної журналістики» — самоаналізу і сповіді водночас. Авторка жартує: «Журналіст залишається журналістом доти, доки не впаде в маразм, доки його не перестає цікавити життя».

 

На окремому «поверсі» багатоповерхової книги Тетяни Вергелес — відчуття та сприйняття Львова. Місто в різних іпостасях — як живий організм, як хранитель пам'яті й атмосфери. Водночас авторка критикує «вузьколобість» і провінційність деяких своїх земляків, згадує історії з дитинства й відзначає, як змінилося місто за роки. Львів у книзі — то повноцінний герой, то тло, на якому кипить журналістська робота.

 

«Моя грішна журналістика» могла би сміливо претендувати на статус посібника для студентів. У ній не розмиті журналістикознавчі концепції, не теоретизування, а жива журналістська практика: як виживати, бути дотепним і начитаним, як не боятися запитувати й отримувати достойні відповіді. У багатьох молодих людей після прочитання цієї книги зникне й романтичне сприйняття журналістської професії, й бажання вступати на журфак. Інших, натомість, вона ще більше мотивує.

 

Цікавий хід: кожна історія книги розпочинається постом у фейсбуку, що слугує своєрідним епіграфом і вводить читача в контекст. «Я обрала імпресіоністичний підхід ішла за певним спогадом, асоціацією, враженням, а не за хронологією. Спочатку присвятила книгу фейсбучному другу, бо зрозуміла, що люди на фейсбуку знають мене більше за тих, із ким я вітаюся щодня на вулиці. Отже, я писала, орієнтуючись на узагальнений образ френда», — розповідає Тетяна Вергелес. Цей підхід допомагає фотографічно уявити кожну історію та скласти пазл із окремих шматочків. А «Моя грішна журналістика», вчасно потрапивши до рук майбутнього журналіста, може допомогти зрости й переступити через відсталість, провінційність і відірваність від життя, що характеризує наші ЗМІ. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Гладка, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12923
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду