Джазмени від медіа: «Єдиний критерій джазової фотографії – у ній має бути музика»

Джазмени від медіа: «Єдиний критерій джазової фотографії – у ній має бути музика»

29 Червня 2014
9268
29 Червня 2014
13:00

Джазмени від медіа: «Єдиний критерій джазової фотографії – у ній має бути музика»

9268
Київський джазовий фотограф Олександр Зубко та його іноземні колеги Хенрик Малеса (Польща) й Аркадій Мітнік (Нідерланди) – про популяризацію джазу та знімки, через які їх не виженеш із концерту
Джазмени від медіа: «Єдиний критерій джазової фотографії – у ній має бути музика»
Джазмени від медіа: «Єдиний критерій джазової фотографії – у ній має бути музика»
Джазова фотографія – найдавніший та найпотужніший інструмент просування музики, до якої тяжіє невелика порівняно з бритпопом аудиторія. З культурним розвитком людства  рівень техніки зростав, а самі фотографи ставали сміливішими щодо знарядь праці, експериментів і дистанцій. 

На даному витку еволюції, здавалося б, меж для ідей та імпровізацій не існує. Однак первісні інстинкти нікуди не поділися: як і свідки народження новоорлеанських ритмів на початку ХІХ сторіччя, ми досі реагуємо, здебільшого, на емоційні сигнали саксофона чи, скажімо, збиваємося докупи під трансові «погрози» ударних. Так само люди не змінилися і щодо фотографії. Досить глянути та добірку фіналістів одного з основних українських фотоконкурсів Jazz in Kiev, і ми зауважимо кілька портретів невтримних у своєму натхненні музикантів – ніби автором виступає одна людина.

«І в Польщі, й всюди редакторів цікавить джазова фотографія, яка би передавала всю суть події – від настрою публіки до кількості музикантів на сцені», – без зайвого оптимізму оповідає фотограф і письменник Хенрик Малеса із Польщі. Його ноу-хау – робити два репортажі з концерту – для журналу і для себе. Цей чоловік веде подвійне життя: у редакціях його знають як спеціального кореспондента, а в Польській асоціації арт-фотографії й правлінні фонду «Центр фотографії» – як художника, якого цікавить тема «людина і її середовище».

Його колега Аркадій Мітнік разом зі своїми неординарними світлинами з України переїхав до Нідерландів. Однак ситуація щодо джазової фотографії в тамтешніх ЗМІ теж не буржуйська: «Найчастіше редактори мені кажуть: "Менше сюру, будь ласка"».

Український фотограф Олександр Зубко розповідає, що для нього опублікувати фото з джазового концерту у пресі чи на сайті не питання. «Питання в тому, чи існує у фотографії тема, за ведення якої автори отримують ще менші гонорари», - каже він. Аби займатися улюбленою справою, після 14 років роботи у ділових ЗМІ Олександр Зубко залишив штатну посаду. Натомість заснував власний сайт для поціновувачів вина.

За словами піар-менеджера продюсерського центру Jazz in Kiev Юрія Руднєва, в Україні чимало фотографів, які цікавляться джазовою темою. В Києві таких професіоналів і любителів, щонайменше, кілька десятків. А от постійних джазових фотокорів лише кількаро.

«Джазових журналістів набагато менше – Віктор Віннер, який раніше писав для порталу UA Jazz, який зараз не функціонує, Вячек Кшиштофович-молодший, який пише для музичного додатку “Українського тижня” – “Контрапункту”, Анна Вовк, Ольга Кизлова, яка пише для “Дзеркала тижня. Україна”, Олександр Юдін, який друкується в “Українській правді. Життя”», – каже Юрій Руднєв.

З Олександром Зубком та його колегами автор познайомилася на Alfa Jazz Fest 2013 у Львові. Творчим куратором фестивалю є відомий журналіст Олексій Коган.

«Цього року увага з боку фотокорів до Alfa Jazz Fest була такою, що ми змушені були багатьом відмовити. Але що вдієш – місце для роботи не гумове», – каже Юрій Руднєв. Його ж колега з прес-служби Alfa Jazz Fest 2014 Юліанна Гуменецька додає, що завдяки географічному розташуванню та рівню учасників фестивалю до Львова охоче їдуть фотографи з Європи. Чому вони тут щороку, «Детектор медіа» розпитала в самих джазменів.
 


Олександр Зубко: Звісно, в джазі треба розуміти й музику
 
 
 


Олександр Зубко має численні публікації в київських та загальноукраїнських ЗМІ. За плечима автора – дві фотовиставки в 2013 році. Перша, в рамках місцевого джазового фестивалю, відбулася у Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Т. Шевченка та в Обласному художньому музеї імені Г. Галагана. Наступну експозицію, в листопаді, влаштував у Києві в розважальному центрі «Ультрамарин».


– Олександре, як ви знаходите можливість постійно знімати джаз?
– Я є фрілансером. І я майже штатний фотограф Jazz in Kiev. Статус «майже» дає мені можливість обирати для себе події й прогулювати окремі концерти – на відміну, наприклад, від піар-директора Jazz in Kiev, який зобов’язаний бути на всіх :)

– У яких джазових виданнях маєте можливість публікувати свої роботи?
– Взагалі, є «Контрапункт», де публікації про джаз виходять більш-менш системно, є журнал «Джаз», культурні рубрики в пресі. Але саме там я давно не публікуюся. Натомість постійно віддаю роботи до вітчизняних інформаційних агентств. 

До речі, все цікавішими для читача стають блогери з великою власною аудиторією. Наприклад, з Jazz in Kiev співпрацює Дмитро Тюляков на прізвисько Туйон, який представляє UA Jazz. Так от, його блог – це постійна стрічка про джаз. 

– Чи публікувалися ваші світлини в закордонних виданнях?
– А хто його знає – може, мої роботи фотоагенції й продавали за кордон. Наприклад, в «Укрінформу» джаз колись купували фіни. 

– Наскільки цінується ця фотографія?
– Я навіть не знаю, за які роботи можна ще менший гонорар отримати. Почнімо з того, що видання, які пишуть про культуру на рівні, ніколи не мають грошей. Розплачуються вони з фотографами хіба запрошеннями на концерт. І це чудова можливість відвідувати такі заходи, яких в Україні, на щастя, багато. Стільки, що я навіть можу обирати найцікавіші для себе. 

– Які фотографії мають найбільшу цінність для редакторів щодо джазу?
– Гарна картинка, її відповідність матеріалу та смакам того, хто обирає. 



«Джаз – це музика людей із межовою організацією психіки, між неврозом та психозом. Оскільки це музика свободи, то в музикантів проблеми з кордонами весь час, тому вони так люблять експериментувати з тактами, гармоніями, ритмами. Адже в них ці кордони плавають» 

– Як часто джазові події в Україні висвітлюють іноземні ЗМІ?
– Зустрічав одиниці таких фотографів, і вкрай рідко – фотокорів із іноземних агенцій. Це не продається, вони йдуть на концерт тільки якщо їм дуже подобається подія. 

Мені, наприклад, українські музиканти подобалися часто більше, ніж іноземні зірки. Може тому, що я їх розумію краще. Пам’ятаю, перед першим концертом Маркуса Міллера в переповненому Жовтневому палаці дали виступ проекту Ігоря Закуса з програмою українських коломийок. Так от, мегазірка бас-гітари вразив мене не так. Точніше, я мало не заснув. Найбільше сподобалася перша частина, де грали наші музиканти. В нас дуже багато цікавих джазових виконавців – більше, ніж фотографів, які постійно займаються цією темою. 


«Більшістю в конкурсі Jazz in Kiev перемагають любителі»

– Чи часто подають свої роботи на фотоконкурс Jazz in Kiev фотографи з київської трійки, яка постійно працює в джазовій фотографії – ви, Ігор Снісаренко і Дмитро Туйон-Тюляков (Ірпінь)? 
– На всіх цих конкурсах ця трійка жодного разу не потрапила в призери. Ми були вже в «трійках» найкращих. Перші два роки Ігор Снісаренко потрапляв у фінал, на третій рік у фінал потрапив я, у 2013-му я знову опинився у фіналі. Зараз я, як співорганізатор цього конкурсу, переформатував призові місяця: замість першого, другого й третього місць визначається переможець за результатами окремих голосувань музикантів, фотографів та музичних організаторів із журналістами. Тож тепер фінал ширший. Але й тут я не став призером, оскільки в категорії «Найкращий знімок за версією музикантів» поділив місце з Деннісом Аду.

І це наштовхує на думку про справді об’єктивний конкурс. Бо всі ми в Jazz in Kiev друзі, просунути когось свого у призери нам нібито нескладно. Однак ми цього не робимо. 

Здебільшого в цьому конкурсі перемагають любителі. Аматори виходять у переможці в рівних пропорціях із професіоналами – навпіл. Може тому, що для нашої трійки джаз – це вже серйозна робота? А для вдалого фото досвід часом не найголовніше. От Олексій Карпович зі Львова, приміром, геть не дружить із технікою, але дуже оригінально знімає. 

– Чи відкриває конкурс нові імена?
– Ненадовго… Про джаз завжди хтось щось писав, хтось щось знімав, і цього ніколи не було багато.

У джазовій журналістиці нічого не змінюється. Якщо є 13 років один і той самий ведучий, то він так і лишається. Якщо є три фотографи, які системно знімають джаз, їх ніхто не змінює. І це дуже дивно. Я коли починав, думав, що в мене з’являться конкуренти – немає нікого. Радий, що у Львові, Харкові та Одесі є хлопці, які системно знімають джаз.
 

 
 
 
 
 
За словами Юрія Руднєва, взяти участь у щорічному конкурсі Jazz in Kiev може кожен. Оскільки конкурс відбувається в Києві, це здебільшого українські фотографи. В попередні роки долучалися їхні колеги з Росії та Європи. Зазвичай кількість конкурентів близько п’ятдесяти. 

Мета Jazz in Kiev – виявляти нові прийоми та імена у джазовій фотографії. «З джазовою журналістикою в нас в Україні проблема – часто фотографам навіть ніде публікувати свої репортажі. Виставок дуже мало в Україні відбувається, Ігор Снісаренко презентував свої роботи в Краснодарі. Сподіваємося, зможемо представити ці світлини і в Києві», – коментує Юрій Руднєв.

Подібні фотоконкурси проводить Art Jazz Cooperation, що відбувається в Рівному та Луцьку.



«Загалом, зйомки джазового концерту найближчі до репортажу»

– Що визначає ваш формат роботи під час зйомки джазової події?
– Думаю, тут немає нічого специфічного. Закони всюди однакові – що музику знімати, що прес-конференцію, що портрет студійний. Критерії всюди аналогічні: завжди має бути вибудуваний кадр, й решта чинників за підручниками. Теорія однакова для всього, а практика в кожного індивідуальна. 

Звісно, треба розуміти й музику, й хто за ким вступає, коли закінчується «квадрат», коли в кого завершується партія, коли хто пересяде... Загалом, зйомки джазового концерту найближчі до репортажу.

– Однак джаз – це ще й близька вам тема. Коли своїх кумирів знімаєте, у вас руки не тремтять?
– Я вже не знаю, чим мене можна здивувати. 10 із 14 років роботи у діловій пресі я працював фотографом. Довелося знімати всіх майже Президентів України, більшість прем’єрі-міністрів. А до них же просто страшно наближатися! Я і Медвєдєва знімав, і мільярдерів, поправляючи їм краватки. 


– Все-таки, я бачила ваше обличчя крупним планом на екрані сцени в момент, коли Лакі Пітерсен пішов у зал, а ви схопили камеру :) Чи просто було конкурувати зі слухачами, які кинулися до гостя з Африки з айфонами й любительськими камерами?
– Неважко було навіть знайти шпарину в натовпі, та ще й з потрібного боку. Багато речей виявляються простішими, ніж здаються. Рідше – складнішими.


 
Фото Олександра Зубка
 

– Минулого року багато хто приїхав на Alfa Jazz Fest заради Ела ді Меоли. Чим запам’ятався видатний гітарист фотографам?
– У кріслі на сцені він сидів майже нерухомо. По-друге, виступав, втупившись у ноти. Це головна біда академічних музикантів: вони страшенно зайняті цими нотами. Виняток становлять хіба піаністи – час від часу вони закочують очі та закидають голови. 
 

 
 
Фото Олександра Зубка
 

Знімати виступ Ела ді Меоли було нелегко – тут не було динаміки, емоцій навіть для знімка, якого вимагає фоторедактор-початківець. Найвдаліші світлини були у другій частині програми – коли музикант уже відволікався (в тому числі, висловлював захоплення львівськими комарами. – ТК), виконував щось із незапланованого.



Фото Олександра Зубка
 

– Чи був цікавим для вас момент, коли Ел ді Меола підносив гітару над головою?
– Я погано ставлюся до поставлених шоу. А от будь-який прояв спонтанності цікавий, бо це частина обробки психікою отриманої інформації. Найпростіше його обробляти рухом, тому це найбільше вражає. 
 


Фото Олександра Зубка
 

– Ви, мабуть, знаєте про джазових виконавців більше, ніж пересічні слухачі. Завжди було цікаво – наскільки демократичні зірки музики вільні у спілкуванні з пресою чи поза сценою?
– Джаз – це музика людей із межовою організацією психіки, між неврозом та психозом. Оскільки це музика свободи, то в музикантів проблеми з кордонами весь час, тому вони так люблять експериментувати з тактами, гармоніями, ритмами. Адже в них ці кордони плавають. Я дотримуюся рекомендації Станіслава Садальського: «Артиста лучше любить на расстоянии». Мене більше цікавить їхня робота на сцені. Хоча в мене є кілька друзів і серед музикантів. Ох, але і доросла дружба не така, як її малюють у дитинстві чи навіть юності.

– А як можна зробити портрет, не заглибившись у психологію героя?
– Можливо, такі знання корисні для постановочної зйомки. У своїй репортерській роботі, як правило, обходжуся першими враженнями.


«Формуючи правила для фотографів, організатори виходять із вимог артистів і людей, які сидять у першому ряду» 


– Що є для вас правилами етики щодо зйомок на джазовому концерті? Як ви ставитеся до таких явищ, як клацання затвора? :) Що для вас є табу – вимоги організаторів чи маєте й власні правила?
– Погано ставлюся й сам клацаю. Мене роздирають протиріччя як засіб існування – як у Енгельса. Щоправда, в мене вже нова камера, яка має тихий затвор. Дуже тихий затвор. Дякувати Canon, навіть його напівпрофесійні нові моделі мають тихий режим, у них вийшли дві моделі камери, в яких затвора майже не чути. 

Моє завдання як джазового кореспондента – донести цю подію назовні. В ідеалі, щоби люди зацікавилися джазом і пошкодували, що не прийшли. 

Аби щоби зробити гарну картинку, треба мати умови й багато часу. А таке буває рідко. Коли ми працюємо в залі, ми так чи інакше комусь заважаємо – вже своєю присутністю поблизу сцени, навіть якщо нічого не робимо. Люди в залі отримали гроші й хочуть отримати задоволення. 

Але з іншого боку, є така соціальна складова, як пропагування джазу. І тут треба шукати компромісів. Дуже неприємно, коли в паузах, неголосних переходах чи тиші клацають затвори. Але дуже часто цікавий стан музиканта саме в ці моменти. І втримуватися дуже важко. І ще часто, обираючи хорошу точку, треба піднятися – і таким чином перекрити кисень оператору чи заступити сцену перед глядачем. 

Корективи вносять і організатори. Приміром, на Вінницькому фестивалі майже немає обмеження на зйомки. Тому там можна свою появу «рознести» в часі, не поспішати зі зйомкою. 
 
 
 

Завдяки рівню виконавців та географічному розташуванню, Alfa Jazz Fest користується увагою ЗМІ. «Саме для таких музичних подій і вдається залучити таких серйозних медіа партнерів, як телеканал «Україна» чи і «Forbes-Украина. Загалом же до джазової музики увага ЗМІ не надто велика», - коментує Юрій Руднєв. 


На Alfa Jazz Fest обмежень щодо зйомок на денній сцені зовсім немає. Щодо вечірньої програми на головній сцені, організатори зазвичай оголошують, у якій частині концерту можна знімати. 

Найцікавіше, коли, як робить Jazz in Kyiv, визначають трьох-чотирьох найцікавіших фотографів, які знімають весь час. В такій ситуації й мені ніхто не заважає, і я нікому не заважаю – тим більше, що я знаю, де в якій точці знімаю. 

Щодо всього іншого, нерідко джазові фотографи домовляються, розподіляючи між собою час. На щастя, це люди, з якими можна домовитися.

– Які були наслідки того, що ви мимоволі порушили правила зйомки концерту?
– В мене такого не траплялося. Хіба Наталя Лєбєдєва одного разу попросила не підлазити так близько й не знімати в тихі моменти. І йшлося про невеликий концерт у київському «Майстер-класі». 

З досвіду інших фотографів, дуже часто зважає спалах. Особливо якщо йдеться про якийсь клуб, де освітлення не передбачено взагалі. Ми знаємо, що спалахи збивають музикантів. Але до редакції треба принести картинку.

– Хто найбільше впливає на правила роботи фотографів під час джазових концертів?
– Добре, що ці правила є. Це краще, ніж заходи, на яких знімати заборонено взагалі. Крім того, чув, що деякі організатори вимагають за можливість акредитуватися на концерт віддавати їм або всю зйомку, або значну її частину. 

Цього року була окрема угода з менеджментом Еліані Еліаш (бразильська джазова співачка, піаністка, композиторка, брала участь у цьогорічному Alfa Jazz Fest. – ТК). Фотографії можна було публікувати лише після узгодження з ними. Загальні плани вони схвалили, а от крупняки піддали ретуші. Для журналу то не дуже страшно, але для репортажу неприпустимо. Довелося в агенції давати «вид здаля». Виходить, я дарма готувався: діставав та віз великий об’єктив. Ну, вона зірка й жінка, вона уявляє себе іншою. Повторюся: так краще, ніж би ми зовсім нічого не знімали.

Найчастіше організатори виходять із вимог артистів і людей, які сидять у першому ряду. 


«Щоби інтернет-сайт цікавило відео з джазового концерту – такого не чув»
 

– Які прояви технічного прогресу найсприятливіші для джазової фотографії?
– Зміни найкращі. Навіть напівпрофесійна техніка має дуже високу якість. 

Я би не займався зараз фотографією, якби вона не була цифровою. За останні 10 років прогрес такий, якого не було за всю історію фотографії. Окрім зручності, все краще й краще вдосконалюється, наприклад, опція автофокусу. Мені довелося знімати ще камерами, в яких це треба було робити вручну. І на сьогодні виробниками фототехніки значно посилено чутливість світлоприймача: 4000 ISO – це реальність. Для концертів, коли світла може катастрофічно не вистачати, це часто єдиний порятунок. Бо «блимання» ніколи не вітається. 

– Як ви ставитеся до мультимедійних технологій? Чи цікавитеся відеонапрямом?
– Будь-яка дзеркалка непогано пише звук, а комп’ютерна техніка все більше пристосована до обробки таких записів. Відео в Full HD сьогодні може зробити кожен. Інша справа, що я, наприклад, знаю небагато журналістів, які би й писали тексти, і знімали однаково вдало. Василь Пєсков та Юрій Рост гарно і фотографували, й писали. Ідеальний мультимедійний журналіст має опанувати кілька спеціальностей, витративши на кожну хоча би кілька років.

Найбільша складність при підготовці таких відеозаписів – звук. Найкраще його писати із пульту звукорежисера. Якщо ж користуватися мікрофоном камери, може вийти що завгодно. Аудіо цікаве якістю музики, а джазова музика потребує високих стандартів: дуже часто бувають нарікання на звук навіть у залі. 

І ще – в самому інтернет-просторі не з’явилося вдалого формату для публікації таких записів. Бо сайти дублюють або телеканали, або друковані ЗМІ. В одній фотографії може бути зафіксовано всю подію. Щодо відеозапису – я не певен. 

В мене на фейсбуку та на ютьюбі є вже кілька відеозаписів. Половина – це зустрічі з фотографами, половина – музика. Роблю їх просто для історії. 

А щоби інтернет-сайт цікавило відео з джазового концерту – такого не чув. Виняток становлять такі портали, як Jazz in Kiev, де всі концерти є в запису. Так само музичний портал RockYou, з яким я співпрацюю, намагається супроводжувати публікації відео й вітають такі матеріали.

Щодо зиску, я не знаю, хто купуватиме джазове відео взагалі. Бо й фотографію таку не дуже купують. 

Серед фотографів давно ходить припущення, що музиканти й виконавці зацікавлені в публікації їхнього відео в інтернеті. Бо для них це реклама, тизер, який спонукає слухача придбати квиток на їхній концерт. Наприклад, Вінницький джазовий фестиваль обов’язково записується на відео. Також виступи артистів транслює телебачення. Досить багато джазових концертів фрагментами чи цілком бувають на каналі «Культура». 
 
 
 
 




15 хвилин із життя іноземних джазменів Аркадія Мітніка й Хенрика Малеси


Аркадий Митник: Мы познакомились на Гаагском джазовом фестивале, который, к сожалению, умер. Приглядывались к друг другу, но еще не разговаривали. Вместе оказались на саундчеке – музыканты задерживались, и мы снимали происходящее на сцене. Я снимал больше, Хенрык меньше. 

Ну, Хенрык – мужчина солидный, это во Львове он в футболке ходит. А я в Гааге был в джинсах, как шантрапа. Наверное, поэтому ко мне подошёл голландец такой важный, менеджер сцены, и заявил: «Снимать нельзя». Я говорю: «Почему? Я аккредитован». Он в ответ: «Я вам сказал – снимать нельзя. Вы откуда вообще?» – и берёт у меня бейдж. Я тут же объяснил, что представляю Индийскую джазовую ассоциацию. Он на меня странно посмотрел и ушёл.
 
 
 

Аркадий Митник. Фото Олега Маковского 


Хенрык, узнав, в чём дело, возмутился: «Как это?». Достал свой Canon и начал прямо расстреливать этого менеджера сцены. Тот поворачивается, а Хенрык – солидный мужчина, как я сказал – продолжает в него целиться. Тот возвращается и повторяет: «Я же сказал, снимать нельзя. А вы откуда?» – и смотрит на бейдж Хенрыка. А тот говорит «А я из Китайской джазовой ассоциации». Менеджер совершенно потерялся, посмотрел на нас и ушёл.
 
 
 
 

Хенрык Малеса
 

– Аркадий, вам более интересна художественная или репортажная фотография?
Аркадий Митник: Как сказал один из джазових музыкантов: «Ребята, вы, когда слушаете нашу музыку, не стройте сложных конструкций, это наш язык, и мы просто так говорим». Я занимаюсь не только фото, но и пишу. Для меня это способ самовыражения. Поэтому назови это художественным. Если я делаю репортаж, всё равно делаю его о себе. Я снимаю музыкантов, в которых вижу что-то своё, и поэтому они мне интересны. То же самое и зрители – в последнее время я делаю больше фото зала.

А как это назвать и какой стикер наклеить, я просто не знаю. 

– Для каких изданий вы пишете?
Аркадий Митник: Кроме русского, знаю ещё украинский, английский, иврит и немного голландский. Но писать о джазе могу только на русском, иначе надо прилагать очень большие усилия. Сотрудничаю с несколькими СМИ. А фотографии чаще всего музыканты публикуют где-то в интернете. 

– Какие темы из украинского джаза  интересуют зарубежные издания? 
Аркадий Митник: И Jazz In Kiev, и Alfa Jazz Fest очень пропагандируют Украину. У музыкантов, задействованных на фестивалях, прекрасные впечатления об этой стране. Вот Хенрык – один из организаторов польского джазового фестиваля. Так и в Польше, и в других странах мои коллеги-фотографы приветствовали меня фразой: «Ты откуда-откуда? Из Киева? Jazz in Kiev? А музыканты ваши где?». Кроме пары бэндов, некого называть, многие уехали.
 
 
 


Хенрык Малеса: Я рад снимать джаз на фестивале в Украине. Вот у вас все знают, что есть Польша, что есть польский джаз. А я на протяжении длительного времени и не подозревал, что в Украине есть джаз. Однажды зашёл в ваш музыкальный магазин, долго искал диски с украинскими исполнителями. Наконец подошёл спросить девушку-продавщицу. Она крепко задумалась и ответила: «А в Украине джаза нет!».

– Это, наверное, был маленький городок! Или попсовый молодёжный магазин! В таких и правда проще найти французский рэп, чем украинский джаз.
Хенрык Малеса: Нет, это было в большом магазине крупного города. Возможно, поэтому я не знал ни одного джазового музыканта. С первым украинским саксофонистом познакомился в Кракове на Академджазе. 

– Какие требования у бильд-редакторов европейских изданий к джазовой фотографии? Как вам условия работы на европейских джазовых фестивалях?
Аркадий Митник: Главное различие между Западом и Востоком – там работают профессионалы. Они знают заранее, на каких инструментах кто из музыкантов будет играть и где кто будут стоять. Подошли, отстреляли свои пять минут, потому что им нужно бежать дальше. 80 процентов в Европе таких и 20 – таких сумасшедших, как я. 

В Украине ровно наоборот. Здесь джаз приходят снимать те, кто его очень любит. И мы все уважаем друг друга, работаем вместе. Мне сюда приятно приезжать еще и потому, что я чувствую локоть, понимание коллег и друзей, которые это любят точно также, как и я. В этом принципиальная разница. 

Еще одна особенность – зеркальные фотоаппараты, издающие много шума. Фотографы суетятся, а люди, которые покупают билеты, наше «движение» ненавидят. Мы всё это понимаем. На Западе толерантность к фотографам намного ниже: «Я заплатил свои 40 евро, я пришёл на концерт, пшёл вон». И они к съёмкам очень агрессивно относятся. У меня доходило несколько раз до драк на Западе, хотя я был аккредитован, и у меня был и пропуск, и всё было. 

В Украине зрители намного более толерантны. И когда я со своим рюкзаком пропихиваюсь в каком-нибудь клубе на джем сейшн, меня всегда пропустят. А на Западе возмутятся: «Мы заплатили деньги». 

Хенрык Малеса: Разница в том, что на Востоке аккредитованный фотограф – это важная персона. На Западе это рабочий. 

Как журналист-спецкорр, могу сказать, что в Польше в тренде такая же фотография, как и в мире – редакторы любят, чтобы в одном снимке было всё – и музыканты, и суть события. Поэтому одну фотографию я всегда снимаю для редактора – как журналист. Вторую же делаю для себя. 

– Хенрык, сложно ли добиться успеха именно в джазовой фотографии в Польше?
– Не думаю, что здесь есть что-то сложное, если ты делаешь хорошие фотографии. Технологии идут вперёд. Сегодня невозможно представить, что человек произносит фразу: «Нет возможности сфотографировать». Сегодня у каждого есть мобильный телефон с камерой. 

Сейчас джазовые концерты снимает много фрилансеров. Но некоторые события можно фотографировать только если есть аккредитация, это такой эксклюзив. В этом случае фрилансерам намного сложнее. На некоторые фестивалях фотографам, у которых нет аккредитации, вход с камерой запрещён.

Аркадий Митник: Я думаю, вопрос, ещё и в том, каковы критерии оценки, и что значит для фотографов добиться успеха. Хотя в каком смысле – финансовом? Популярности? Известности?

– Думаю, все хотят стать известными. :)
Аркадий Митник: Здесь не обойтись без настойчивости, любви к искусству, джазу. И ещё ты должен долбить в направлении networking, как говорят на Западе, – обзаводиться связями, контактами с организаторами. Потому что если тебя никто не знает и ты никого не знаешь, получить аккредитацию довольно сложно. Как правило, организаторы аккредитовывают только известных профессиональных фотографов. 

Хорошие контакты в профессиональной среде – отличный способ стать известным. 

Конечно, я намеренно забыл сказать о таланте. Но талант – это штука такая… Кому-то дано, у кого-то он наработан. У кого-то его нет и близко, но сегодняшними техническими средствами это можно компенсировать. 

Хенрык Малеса: Я бы ещё одну фишку добавил. Тот, кто делает снимки на тему джаза, должен сам быть в душе джазменом – понимать музыкантов с одного взгляда и очень любить эту музыку. И чувствовать, как джазмен. 

Аркадий Митник: Но это не обязательно принесёт известность! Известность могут принести и более прагматичные вещи!

А в остальном я, конечно, согласен. Ведь понятие «джазмен» относится не только к музыкантам. Вот я, к примеру, не владею никаким инструментом, кроме фотокамеры. Но я себя считаю джазменом по духу, по настроению…

Хенрык Малеса: Очень часто случается: музыканты, у которых очень дорогая техника высокого класса, начинают играть джаз. И ничего у них не получается. Потому что джаз состоит из души. Точно так же и в фотографии – есть люди, которые делают безукоризненные технические снимки. Лишь в фотографиях, которые они приносят с концерта, нет музыки, нет духа джаза.

Аркадий Митник: И вот это, наверное, один из ответов на твой вопрос: «Что нужно редактору?». Даже серьёзные, неглянцевые издания, в основном, предпочитают красивую картинку. Редко какое СМИ оценит серьёзную работу. Чаще замечают: «В твоих фотографиях слишком много сюрра», а об отзывах о концерте говорят: «Нам не нужны твои наблюдения, нам нужна информация о событии».

– Как вы оцениваете уровень украинской джазовой фотографии?
Аркадий Митник: Очень хорошо. Ребятам, с точки зрения искусства и джаза в душе, стесняться нечего. У вас очень хорошая команда профессиональных джазовых фотографов.

Когда после 18-летнего отсутствия я впервые приехал в Украину несколько лет назад, Алексей Коган мне сказал: «Мы немножко боялись, а примут ли тебя наши. У нас команда слаженная, все друг друга знают. А тут приезжает какой-то непонятный иностранец». 

А приняли меня очень хорошо. После западных стандартов работы меня вот что поразило: у кого- то закончилась батерея – все побежали за батареей. Кто-то потерял объектив, тут же всей командой начинают его искать. Такое есть разве что в Польше, которая между Украиной и Западом. Но и там можно найти пару фотографов, с которыми неприятно общаться. На Западе каждый фотограф в своей нише. Ты поговоришь, но спросят у тебя разве что о размере гонорара, технике.

– Хенрык, однажды мне пришлось побывать на летнем джазовом фестивале в Кракове. Обратила внимание, что музыканты работают чётко по таймингу. В Украине, мне кажется, отношение бэндов к зрителю более душевное... 
Хенрик Малеса: Alfa Jazz Fest – всё-таки крупный международный фестиваль, на который музыканты приехали целенаправленно и готовы отдаваться концерту полностью. У нас тоже есть такие музыкальные события. Но выступление на фестивале, о котором вы говорите, - одно из событий дня, график музыкантов тщательно расписан. Так что они отыграли и спешат в другое место.

Аркадий Митник: В Украине на Alfa Jazz Fest и Jazz in Kiev, музыкантов и принимают по-другому. В Европе всё холодно и стандартно. Поэтому зачастую бэнды так привыкли – «отработали и поехали». 

– Какие тенденции международной джазовой фотографии вы могли бы отметить?
Хенрык Малеса: Я думаю, джазовая фотография как началась, так до сегодняшнего дня она не изменилась. Техника поменялась, фестивали поменялись. А фотография всё та же же, единственный критерий – она должна показывать музыку.

Аркадий Митник: А я с тобой не соглашусь, извини. Мне кажется, что эта массовая фотография, которая появилась из-за доступной автоматизированной техники и развития соцсетей, влияет на профессию. Появилась целая армия фотографов, которые всё упрощают в кадре. Снимают по принципу ломографии – авось что-то выйдет. И на этой фишке паразитируют многие, выдавая случайные «кривые фото» за оригинальные композиции.

– В современном джазе модно сочетать классику и актуальные веяния музыки. Сложно ли это отобразить это в фотографии?
Хенрык Малеса: Я думаю, нет. Мне случалось видеть работы, где авторы экспериментировали с резкостью, акцентировали на движениях музыкантов. Главное, самому понимать, что ты хочешь выразить.

В этой связи мне вспоминается комичный случай из жизни моего друга-фотографа. Однажды он пришёл совсем расстроенный: «Снимал джазовый концерт по контракту. Отсмотрел работы и понимаю – что-то случилось с объективом, ни одного чёткого снимка. Что же делать? Надо найти этих музыкантов и всё отснять заново». А второй друг говорит: «Не волнуйся. Бери эти снимки и говори, что это – арт-фотография».

– Чем вам запомнился Эл ди Меола на Alfa Jazz Fest во Львове?
Хенрык Малеса: Я бы сравнил его с гитарными струнами. Я думаю, что у меня есть удачный снимок Эла – струны, немножко гитары, его лицо и руки. Вот и всё, что нужно, он великий музыкант.

Аркадий Митник: Ты спрашиваешь о фотографии, музыке или о нём? Когда ты сидишь перед человеком, произведения которого слушаешь 386 лет, как музыкант он уже неинтересен. Пожалуй, только как личность. 

Я был на мастерклассе Эла ди Меолы. И для меня мастеркласс был важнее, чем сам концерт. Потому что там я видел настоящего Меолу, который говорил о своём детстве. 

А что касается музыка, я не понял, почему Меола играл The Beatles. Он уже многих переиграл. Но The Beatles – зачем?


Перша світлина – фото Лакі Пітерсена, зроблене Олександром Зубком на Alfa Jazz Fest-2014

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9268
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду