Юрій Луценко є найпопулярнішим політиком у рівненській пресі

29 Серпня 2007
3343
29 Серпня 2007
12:51

Юрій Луценко є найпопулярнішим політиком у рівненській пресі

3343
Рівненщина напередодні виборів-2007: телекомпанії збільшують покриття, кабельники ділять ринок, газетники змагаються за бренд «Провінційка».
Юрій Луценко є найпопулярнішим політиком у рівненській пресі

Характерною тенденцією останнього часу на Рівненщині стало освоєння нових частот у районних центрах. Річ у тім, що програми вітчизняних телеканалів у багатьох прикордонних районах стали тут доступні лише кілька років тому. Подейкують, процес пришвидшився після того, як високопосадовці довідалися, що ще на президентських виборах дехто з місцевих селян дивувався відсутності у виборчому бюлетені кандидатури Олександра Лукашенка. Завдяки доступності прийому програм білоруського ТБ він був тут значно популярніший, аніж вітчизняні політики...

 

За останній рік у райцентрі Сарни на півночі області на 41-му телеканалі почала працювати київська телекомпанія «Гравіс», відтак місцеві жителі отримали змогу переглядати програми телеканалу «Кіно». З вежі в Зарічному – найвіддаленішому райцентрі Рівненщини, що практично межує з Білоруссю, вийшли в ефір відразу три мовники – Національна радіокомпанія України (УР-1), радіо «Люкс» та радіо «Мелодія». Це можна вважати суттєвим інформаційним проривом, оскільки донедавна в цьому районі місцеві жителі мали змогу прослуховувати переважно програми білоруського радіо, а переглядати – відповідно програми так само білоруського телебачення.

 

Рівненська обласна державна телерадіокомпанія (РОДТРК) упродовж минулого року збільшила обсяг власного мовлення з трьох до дев’яти годин на добу. Нині РОДТРК, програми якої виходять в ефір на каналі РТБ, має ліцензію на право мовлення 24 години на добу і цілісну сітку мовлення. Значні бюджетні асигнування дозволили впродовж року провести повне технічне переоснащення телекомпанії, яке пов’язують із «інвентаризацією» ресурсу обласних державних телекомпаній Едуардом Прутніком та створенням Першого громадського каналу України.

 

Напередодні виборів-2007 телерадіокомпанія «Рівне 1», мережевим партнером якої є канал НТН, зробила ставку на розвиток прямоефірного мовлення. Чотири рази на тиждень виходить програма «На часі», де журналіст спілкується з гостями студії; періодично готуються програми у форматі ток-шоу та прес-клубів за участю посадовців, депутатів, експертів у різних галузях, у тому числі й загальноукраїнського рівня. Певний час виходила й ранкова прямоефірна програма, проте згодом від її випуску відмовились – імовірно, через невисокий рейтинг. Останнім часом телеканал поглиблює співпрацю з видавничим домом «ОГО», який вважають лідером газетного ринку області. (Обидві структури відносять до сфери впливу депутата обласної ради від «Нашої України» Віктора Данилова, який є віце-президентом Української асоціації видавців періодичної преси). Навесні було проанонсоване створення мультимедійного ньюзруму на базі обох структур. На даний час результати роботи в цьому напрямку помітні переважно у кросмедійних посиланнях, які почали практикуватись у згаданих ЗМІ, та появі телевізійних журналістів на сторінках газет згаданого видавничого дому в якості авторів матеріалів.

 

В основному, на FM-частотах у Рівному транслюються програми мережевих київських радіостанцій із місцевими рекламними включеннями. Серед суто місцевих FM-ок поза конкуренцію залишається радіо «Трек» – перша в області радіостанція з цілодобовим обсягом мовлення. Традиційно вона привертає увагу глядачів регулярними випусками місцевих новин та добре розвиненими інтерактивами. Впродовж останнього року згадана радіостанція ще й посилила піар-складову. Так, на День Незалежності на центральній площі Рівного було організовано акцію «Вишитий рекорд», яка мала на меті зібрати в один час і в одному місці рекордну кількість людей у вишиванках. Директор радіо «Трек» Галина Кульчинська є депутатом обласної ради і входить до фракції БЮТ, найчисельнішої в раді.

 

Інтенсивно розвиваються на Рівненщині мережі кабельного телебачення. Останнім часом доступ до перегляду кабельних телеканалів отримали жителі п’яти райцентрів – Березного, Дубна, Здолбунова, Радивилова та Сарн. Причому в останньому з перелічених райцентрів за абонентів конкурують два оператори – приватне підприємство «Про-ТВ Сарни» та ТРК «Примор’я» з міста Балта Одеської області.

 

Тим часом в обласному центрі ринок кабельного ТБ вже вступив у нову стадію – укрупнення й переділу. Нещодавно вітчизняний інвестор придбав три із п’яти рівненських операторів мереж кабельного телебачення – підрозділ ЗАТ «Побутрадіотехніка», ТРК «Рівне-ТВМ» та ТРК ЗАТ «Промінь». Тепер у місті залишилися ЗАТ «Рівненське кабельне телебачення», ТОВ ТРК «Лан-ОТК» та «Рівне-ТВМ». Директор ТРК «Рівне-ТВМ» Микола Марисюк запевняє, що укрупнення його підприємства не призведе до монопольного становища у наданні телевізійних послуг, бо в місті залишилися кілька менших операторів. За рахунок інвестицій «Рівне-ТВМ» модернізує передані йому на баланс мережі, впровадить оптично-волоконний кабель. «Новий-старий» оператор має обслуговувати сім тисяч абонентів – власне своїх та колишніх абонентів ЗАТ «Побутрадіотехніка» та ТРК ЗАТ «Промінь».  

 

На газетному ринку області з’явилося декілька нових проектів, які, втім, поки що не стали потужними гравцями ринку. Так, навесні 2006 року почав виходити громадсько-політичний тижневик «Літопис Заходу», який вважають близьким до секретаря Рівненської міської ради Юрія Торгуна (голова міської організації НРУ і, на думку місцевих аналітиків, один із імовірних кандидатів на наступних виборах міського голови Рівного). Журналіст і підприємець Олег Кордонець започаткував випуск тижневика «Рівненський репортер». А приватний підприємець Василь Абрамчук, відомий своїм тривалим судовим протистоянням із видавничим домом «ОГО» стосовно права на видання газети «Провінційка», започаткував, паралельно з «Провінційкою», випуск ще одного громадсько-політичного тижневика – «СВ» («Сектор вістей»). Тим часом видавничий дім «ОГО» відновив випуск газети «Провінційка», вважаючи саме себе законним власником реєстраційного свідоцтва на це видання. В результаті, нині на Рівненщині виходить дві газети під назвою «Провінційка». А судове протистояння між ВД «ОГО» і приватним підприємцем Василем Абрамчуком (до речі, колишнім працівником згаданої структури) тим часом триває.

 

Між тим, лідери газетного ринку області не змінилися – це видавничий дім «ОГО» з газетами «ОГО» та «Рівненська газета», а також газета «Рівне вечірнє» з виданням-сателітом «Рівне-експрес». При цьому «ОГО» та «Рівне вечірнє» орієнтуються переважно на міського читача й на розповсюдження вроздріб, а «Рівне-експрес» і «Рівненська газета» значний акцент роблять на залученні передплатників та розповсюдженні в районах Рівненської області.

 

Серед загальноукраїнських видань найпопулярнішими в регіоні експерти вважають газети «Експрес» (Львів), «Факти» та «Газету по-українськи» (остання зробила акцент на розповсюдженні за передплатою).

 

Значну еволюцію пережила газета «Волинь», яка є близькою до голови обласної організації УНП, депутата Рівненської облради Василя Червонія – екс-губернатора Рівненщини (2005-2006) і народного депутата (1-3 скликання). За часів його губернаторства вона збільшилася в обсязі, покращила якість паперу, перейшла на кольоровий друк, а також підсилила журналістський склад. Місцеві аналітики припускають, що значне поліпшення матеріального стану газети та стрімке зростання її тиражу саме в цей період могли бути пов’язані із застосуванням адміністративних важелів при передплаті та прагненням окремих бізнес-структур продемонструвати лояльність новій обласній владі. Проте, після звільнення Василя Червонія з посади голови ОДА газета зменшила обсяг, повернулася до дешевшої схеми друку, втратила окремі журналістські кадри. У місцевих медійних колах подейкували про затримки з виплатою зарплатні журналістам, які певний час мали місце в газеті. На сьогодні «Волинь» згорнула свої претензії на статус головної газети області й обмежилася роллю суто партійного видання.

 

Тим часом новий голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук не робить ставки на одну окремо взяту газету, прагнучи підтримувати рівні стосунки з усіма (хіба що, можливо, крім газети свого затятого політичного опонента Василя Червонія «Волинь»). Неодноразово губернатор декларував відсутність намірів облдержадміністрації засновувати власне друковане видання. Втім, справедливості заради слід відзначити, що від співзасновництва в друкованому органі облдержадміністрації ОДА відмовилася ще в останні дні губернаторства Миколи Сороки (останній голова Рівненської ОДА часів Кучми). Дехто подейкує, що це могло бути зроблено для того, аби ймовірному наступнику Сороки – Василеві Червонію – не дісталося готове ЗМІ...

 

Нині колишній орган ОДА газета «Вільне слово» вважається близькою до Партії регіонів, яка була представлена у Верховній Раді 5-го скликання трьома нардепами від Рівненщини – Василем Берташем, Юрієм Кичатим та Павлом Сулковським.

 

Слід зауважити, що місцеві газети загалом охоче друкують позитивно забарвлену інформацію про діяльність Рівненської облдержадміністрації, яку можна потрактувати як піар-матеріали останньої. Частково це можна пояснити особистою популярністю нинішнього губернатора в журналістських колах (чим не міг похвалитися його попередник Василь Червоній, відомий численними судами з пресою), його відкритістю до спілкування з журналістами та активною роботою прес-служби. Частково ж – прагненням власників і менеджерів ЗМІ не псувати стосунків зі впливовою в регіоні «Нашою Україною» (Віктор Матчук очолює на Рівненщині її обласну організацію та обласний виборчий штаб). Можна припустити, що ряд власників і менеджерів ЗМІ розраховують використати напрацьований упродовж періоду лояльної співпраці «кредит довіри» як додатковий аргумент на користь своїх ЗМІ під час прийняття рішень щодо розміщення агітаційних матеріалів НСНУ в тому чи іншому друкованому виданні безпосередньо під час виборчої кампанії.

 

Напередодні офіційного старту виборчої кампанії слід зауважити, що саме блок «Наша Україна – Народна самооборона» лідирує за кількістю згадувань у місцевих ЗМІ. У телерадіопросторі не перший тиждень розміщуються агітаційні ролики блоку, подібні до тих, які виходять в ефір на центральних телерадіоканалах. У друкованих виданнях із завидною регулярністю виходять матеріали, які в позитивному контексті висвітлюють діяльність лідера згаданого блоку Юрія Луценка.

 

Активно представлений в інформаційному просторі БЮТ. Окрім власне реклами блоку, виходить велика кількість інформаційних матеріалів про діяльність, зокрема благодійну, посадових осіб, депутатів різних рівнів та підприємців, які належать до БЮТ. Приналежність останніх до блоку згадується де помітно, де ненав’язливо, проте в будь-якому випадку в загальній інформаційній картині області така присутність виглядає доволі помітною. По деяких районах, де бютівці переважають у райрадах, позитивний інформаційний супровід БЮТу є регулярним і неуникним. Аж до того, що у статті про газове господарство раптом згадується, що його начальник є депутатом від БЮТ і т. д.

 

Останнім часом пожвавилась активність в інформаційному просторі Народної партії. Її розкрутка здійснюється за кількома напрямками – агітаційні матеріали про лідера партії Володимира Литвина та створення інформаційних приводів для розкрутки місцевих «народників». Серед останніх виділяється народний депутат-«мажоритарник» двох скликань (1990-1994 та 2002-2006) Микола Шершун. Нині він очолює обласну організацію Народної партії та Товариство лісівників Рівненщини. Впродовж багатьох років працював гендиректором об’єднання «Рівнеліс» і вважається впливовою фігурою в місцевому владно-політичному середовищі, особливо в північних районах Рівненщини, від яких двічі обирався до парламенту. Останнім часом Микола Шершун є також героєм агітаційного радіоролика, а на каналі РТБ вийшов в ефір позитивно забарвлений фільм про його життя. Слід сказати, що Народна партія, так само як БЮТ і «Наша Україна», має фракцію в Рівненській обласній раді, а ряд її представників обіймають посади у виконавчій владі регіону, в тому числі посаду заступника голови ОДА.

 

Менш помітною, проте з тенденцією до наростання, є присутність в інформаційному просторі області Партії регіонів. Зокрема, останнім часом у місцевих газетах почастішали публікації, підготовлені прес-службою обласного відділення ПР.

 

Значно зменшилася нині медіа-присутність Української народної партії, обласну організацію якої очолює екс-губернатор Василь Червоній. Останнім часом чи не найпомітнішим представником згаданої партії, про якого активно говорили місцеві ЗМІ, є депутат облради Мирослав Семанів, який бореться за своє поновлення на посаді головного лікаря обласної клінічної лікарні. (Звільнили його вже за часів губернаторства Віктора Матчука – політичного опонента Червонія). За гіркою іронією долі, діяльність місцевих представників УНП чи не найактивніше висвітлюють ЗМІ з так званої медіагрупи Віктора Данилова (ВД «ОГО» та ТРК «Рівне 1»), чиї стосунки з Червонієм далекі від райдужних. Менеджери ЗМІ, які відносять до сфери впливу Данилова, пояснюють це елементарними міркуваннями об’єктивності й необхідністю збалансованого висвітлення політичного життя регіону.

 

Партія «Відродження», представлена в облраді трьома депутатами, в тому числі екс-губернатором часів Кучми (1997-2004) Миколою Сорокою, нині першим заступником міністра регіонального розвитку та будівництва України, після виборів березня 2006 року не «світиться» в інформаційному просторі області. Сам Микола Сорока увійшов до виборчого списку Партії регіонів і значиться в ньому вже як член згаданої партії.

 

Щодо комуністів, то вони майже не представлені в місцевих органах влади Рівненщини. Зате останнім часом нагадали про себе серією інформаційних повідомлень у місцевих газетах з приводу зміни керівника обкому КПУ та двома телеефірами на каналі «Рівне 1» – за участю нового першого секретаря обкому КПУ Олександра Вознюка та першого заступника голови Верховної Ради 5-го скликання Адама Мартинюка, який нещодавно перебував на Рівненщині.

 

Цікавим ноу-хау на Рівненщині є те, що публікації політично забарвлених матеріалів за квотами відповідних депутатських фракцій у комунальних ЗМІ маркується відповідними значками, а час від часу в окремих виданнях ще й виділяється іншим шрифтом – вочевидь, на думку редакцій, це підкреслює їхнє відсторонене ставлення до даних текстів.

 

На старті виборчої кампанії політичне протистояння окремих партій (політиків) і обласних ЗМІ у Рівному не є відчутним. Проте, редактори настроєні тривожно і готові до різноманітних несподіванок під час виборчого процесу. На круглому столі з питань редакційно-видавничого менеджменту під час виборчої кампанії, який відбувся 1 серпня у Рівному за підтримки УАВПП та «Інтерньюз», редактори обласних і районних газет говорили про наближення виборів із занепокоєнням. Їх тривожить можливість «наїздів» з боку окремих політичних сил, звинувачення в упередженості, ризик зловживання окремими політсилами «правом на відповідь», а відтак – втягуванням ЗМІ в політичні «розборки». Помітним у Рівному є зростання попиту з боку ЗМІ на юридичні послуги. Особливо це турбує редакторів районних комунальних газет, які зазнають труднощів в умовах політичного структурування районних рад, перебуваючи «між молотом і ковадлом» співзасновників – райради та райдержадміністрації – і окремих місцевих політиків, представників депутатських фракцій, кожна з яких прагне використати районну газету для донесення до виборців власної політичної позиції, часто супроводжуючи це різкою критикою опонентів.

 

 

«Детектор медіа» продовжує моніторинговий проект, що проводиться за фінансової підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки. У проекті передбачено обмін матеріалами і досвідом між «Детектор медіаю» та низкою громадських організацій і видань у кількох регіонах України (Львів, Донецьк, Сімферополь, Рівне, Кременчук (Полтавська область), Запоріжжя). Предметом моніторингу є стан регіонального медіаринку, становлення медіа як бізнесу, рівень свободи слова, правового захисту журналістів та професійних стандартів у період виборчої кампанії та у післявиборчий період.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3343
Теги:
Читайте також
26.12.2007 13:18
Віталій Голубєв
Олена Толочик, для «Детектор медіа»
9 531
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду