НЕК виявила у фільмі Аксіньї Куріної насильство і жорстокість

НЕК виявила у фільмі Аксіньї Куріної насильство і жорстокість

29 Березня 2014
9758
29 Березня 2014
17:12

НЕК виявила у фільмі Аксіньї Куріної насильство і жорстокість

9758
Досліджували кіно два інститути: психології імені Г.С. Костюка й соціальної та політичної психології
НЕК виявила у фільмі Аксіньї Куріної насильство і жорстокість
НЕК виявила у фільмі Аксіньї Куріної насильство і жорстокість

Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі винесла рішення, що фільм «Ґауді» режисера Аксіньї Куріної містить елементи жорстокості та насильства. Про це йдеться у рішення комісії від 27 лютого цього року, пише «Українська правда. Життя».

 

Як зазначається у висновку Нацкомісії, «Ґауді» «відповідно до ст. 2 Закону України «Про захист суспільної моралі», може розповсюджуватися на території України виключно за умов дотримання обмежень, встановлених законодавством».

 

Комісія досліджувала фільм з кіноальманаху «Україна, Goodbye!» за зверненням з Інституту психології імені Г.С. Костюка та Інституту соціальної та політичної психології Національної академії психологічних наук.

 

Розглянувши листи, експерти Нацкомісії вирішили погодитись з висновками обох Інститутів.

 

«Можна звичайно весело провести час коментуючи висновки людей неосвічених і некомпетентних, що, власне, мої знайомі останню добу і роблять. Однак мені не весело, я згадую одного з моїх улюблених українських письменників - Олеся Ульяненка, конфлікт з комісією із захисту суспільної моралі коштував йому життя», - розповіла «Українській правді. Життя» Аксінья Куріна.

 

«Консультуюся з юристами, можливо буду вирішувати цей конфлікт у суді. Хоча сподіваюся, до цього не дійде, і комісію ліквідують. В демократичній країні існування таких організацій та закону про мораль - нонсенс», - додала режисер.

 

«Ґауді» - стрічка, яка увійшла до альманаху «Україно, Goodbye!», упорядником якого є Володимир Тихий. Автором сценарію виступила театральний кінокритик Марися Нікітюк. За сюжетом, студент архітектурного факультету Віктор закоханий в Барселону і роботи Ґауді. Він прагне здобути ґрант на навчання в Барселоні і чекає відповіді з іспанського університету. Поки в барселонському університеті вирішують, чи приймати до своїх лав студента з України, він карколомно котиться на самісіньке дно... Чи встигне рятівний лист прийти вчасно?

 

Переглянути «Ґауді» можна тут.

 

Це вже третя робота режисера. У 2010 році вийшла короткометражна стрічка «Кончєна», в над якою Аксінья Куріна працювала як сценаристка і як режисер. Ця робота також увійшла до проекту Володимира Тихого «Мудаки. Арабески». За плечима пані Куріної - короткометражна стрічка «Мрія». Вона є автором численних статтей та інтерв`ю щодо подій і тенденцій  українського та міжнародного кінематографа.

 

До 2010 року Аксінья Куріна входила до складу Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Міністерстві культури України. Однак вирішила залишити її після заборони Комісією виходу у прокат стрічки «Пилка 7». «Метою моєї роботи у складі цього органу була саме протидія розгулу цензури. Однак експерти, які знаються на кіно та його сучасному контексті, тут у меншості», - прокоментувала тоді режисер і кінокритик своє рішення «Детектор медіа».

 

«Детектор медіа»

Фото - «Українська правда. Життя»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9758
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Харальд
3599 дн. тому
Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі - збіговисько фальсифікаторів і лицемірів, яке намагається нав'язати Україні тоталітарну, а то і взагалі фашистську мораль.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду