detector.media
29.03.2014 17:12
НЕК виявила у фільмі Аксіньї Куріної насильство і жорстокість
НЕК виявила у фільмі Аксіньї Куріної насильство і жорстокість
Досліджували кіно два інститути: психології імені Г.С. Костюка й соціальної та політичної психології

Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі винесла рішення, що фільм «Ґауді» режисера Аксіньї Куріної містить елементи жорстокості та насильства. Про це йдеться у рішення комісії від 27 лютого цього року, пише «Українська правда. Життя».

 

Як зазначається у висновку Нацкомісії, «Ґауді» «відповідно до ст. 2 Закону України «Про захист суспільної моралі», може розповсюджуватися на території України виключно за умов дотримання обмежень, встановлених законодавством».

 

Комісія досліджувала фільм з кіноальманаху «Україна, Goodbye!» за зверненням з Інституту психології імені Г.С. Костюка та Інституту соціальної та політичної психології Національної академії психологічних наук.

 

Розглянувши листи, експерти Нацкомісії вирішили погодитись з висновками обох Інститутів.

 

«Можна звичайно весело провести час коментуючи висновки людей неосвічених і некомпетентних, що, власне, мої знайомі останню добу і роблять. Однак мені не весело, я згадую одного з моїх улюблених українських письменників - Олеся Ульяненка, конфлікт з комісією із захисту суспільної моралі коштував йому життя», - розповіла «Українській правді. Життя» Аксінья Куріна.

 

«Консультуюся з юристами, можливо буду вирішувати цей конфлікт у суді. Хоча сподіваюся, до цього не дійде, і комісію ліквідують. В демократичній країні існування таких організацій та закону про мораль - нонсенс», - додала режисер.

 

«Ґауді» - стрічка, яка увійшла до альманаху «Україно, Goodbye!», упорядником якого є Володимир Тихий. Автором сценарію виступила театральний кінокритик Марися Нікітюк. За сюжетом, студент архітектурного факультету Віктор закоханий в Барселону і роботи Ґауді. Він прагне здобути ґрант на навчання в Барселоні і чекає відповіді з іспанського університету. Поки в барселонському університеті вирішують, чи приймати до своїх лав студента з України, він карколомно котиться на самісіньке дно... Чи встигне рятівний лист прийти вчасно?

 

Переглянути «Ґауді» можна тут.

 

Це вже третя робота режисера. У 2010 році вийшла короткометражна стрічка «Кончєна», в над якою Аксінья Куріна працювала як сценаристка і як режисер. Ця робота також увійшла до проекту Володимира Тихого «Мудаки. Арабески». За плечима пані Куріної - короткометражна стрічка «Мрія». Вона є автором численних статтей та інтерв`ю щодо подій і тенденцій  українського та міжнародного кінематографа.

 

До 2010 року Аксінья Куріна входила до складу Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Міністерстві культури України. Однак вирішила залишити її після заборони Комісією виходу у прокат стрічки «Пилка 7». «Метою моєї роботи у складі цього органу була саме протидія розгулу цензури. Однак експерти, які знаються на кіно та його сучасному контексті, тут у меншості», - прокоментувала тоді режисер і кінокритик своє рішення «Детектор медіа».

 

«Детектор медіа»

Фото - «Українська правда. Життя»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY