Після випадку з журналістом «Голосу Америки» проект «Без кордонів» закликав Україну припинити утиски громадян РФ

28 Березня 2014
9540
28 Березня 2014
20:57

Після випадку з журналістом «Голосу Америки» проект «Без кордонів» закликав Україну припинити утиски громадян РФ

9540
Після випадку з журналістом «Голосу Америки» проект «Без кордонів» закликав Україну припинити утиски громадян РФ

Заяву щодо російського журналіста «Голосу Америки» Романа Ошарова, якого 28 березня не пустили в аеропорту «Бориспіль» до України, оприлюднив проект «Без кордонів».

 

Нагадаємо, офіційною причиною відмови в перетині кордону є те, що пан Ошаров не зміг підтвердити мету запланованого перебування в Україні. У коментарі «Детектор медіа» Роман Ошаров уточнив, що приїхав у Київ не як журналіст

 

Неформально проект «Без Кордонів» отримав інформацію, що причиною недопуску є громадянство, вік і стать Романа. Більше того, Роман повідомив співробітникам проекту, що в нього відібрали закордонний паспорт, а представник авіакомпанії застеріг його про те, що він ночуватиме у транзитній зоні, яка не пристосована для довготривалого перебування людей.

 

«Ми розуміємо, що в теперішній час Державна прикордонна служба України вживає додаткових заходів із попередження провокацій та агресії з боку представників спецслужб сусідньої держави-окупанта. Однак подібна діяльність має проводитися на законних підставах і у жодному разі не ставати практикою свавільного порушення прав і свобод, в тому числі дискримінації осіб, яка заборонена як чинним законодавством», - йдеться у заяві проекту «Без Кордонів».

 

Повний текст: 

 

 

Звернення Проекту Без Кордонів з приводу

затримання російського репортера в аеропорту «Бориспіль»

 

Сьогодні, 28 березня 2014 р., поблизу Києва, прикордонна служба у міжнародному аеропорту «Бориспіль» відмовила у перетині державного кордону України громадянину Російської Федерації, кореспонденту радіостанції «Голос Америки», дописувачу видання «Нью Таймс» Роману Ошарову. Причиною недопуску вказано те, що він не зміг підтвердити мету перебування в Україні - попри те, що цю мету ним неодноразово було роз'яснено співробітникам ОКПП «Київ» та представникам гарячої лінії Державної прикордонної служби.

 

Неформально проект «Без Кордонів» отримав інформацію, що причиною недопуску є громадянство, вік і стать Романа. Більше того, Роман повідомив співробітникам проекту, що в нього відібрали закордонний паспорт, а представник авіакомпанії застеріг його про те, що він ночуватиме у транзитній зоні, яка не пристосована для довготривалого перебування людей.

 

Ми розуміємо, що в теперішній час Державна прикордонна служба України вживає додаткових заходів із попередження провокацій та агресії з боку представників спецслужб сусідньої держави-окупанта. Однак подібна діяльність має проводитися на законних підставах і у жодному разі не ставати практикою свавільного порушення прав і свобод, в тому числі дискримінації осіб, яка заборонена як чинним законодавством 

 

України, так і міжнародними документами, які ратифіковані ВР України та обов'язкові до виконання на території нашої держави.

 

В приватній телефонній розмові із працівником проекту, помічник голови державної прикордонної служби України Сергій Астахов висловився дуже чітко на тему мотиву недопуску Романа в Україну «Він прилетів із Москви? Тоді нехай летить назад», таким чином підтвердивши тезу про те, що громадянам РФ віднині фактично заборонено в'їзд на територію України. Пан Астахов також несхвально висловився про роботу російських журналістів взагалі, незважаючи на те, що Роман є кореспондентом «Голосу Америки» та «Нью Таймс», які навряд є заангажовані Кремлем.

 

Подібне необґрунтоване вибіркове ставлення до громадян окремої країни розпалює ксенофобні настрої та ворожнечу проти росіян в українському суспільстві. В цей нелегкий час, найвищою метою уряду має бути збереження миру в Україні та повага до прав людини, її гідності та свободи. 

 

Стаття 3 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» вказує, що іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України. Прийняття адміністративних рішень щодо осіб виключно на основі таких ознак, як країна походження, є проявом дискримінації, яка заборонена як українським законодавством, так і документами міжнародного права. 

 

Окрім того, виходячи зі змісту ст. 29 Конституції України, якою гарантовано право кожної людини, яку затримано, заарештовано чи іншим чином позбавлено волі, користуватися послугами захисника, ст. 146 Кримінального кодексу, якою передбачено Кримінальну відповідальність за незаконне позбавлення волі, а також ст. 8 Закону України «Про прикордонний контроль», якою передбачено, що за наявності документів, перелічених у ч. 1 ст. 8 цього Закону, уповноважені особи Прикордонної служби надають іноземцю дозвіл на перетинання державного кордону в разі в'їзду в Україну

 

Проект «Без кордонів» закликає державні структури України та, зокрема, прикордонну службу України припинити утиски громадян РФ і порушувати законодавство. Ми закликаємо допустити Романа Ошарова на територію України і не застосовувати як до нього, так і до інших громадян РФ дискримінаційні практики на вибірково-свавільній основі.

 

Проект «Без кордонів» громадської організації «Центр Соціальна Дія» бере початок в Ініціативі «Без кордонів», яка виникла 2006-го року як відповідь громадських активістів на незаконну екстрадицію, оформлену як депортацію, одинадцяти шукачів притулку з Узбекистану. Ініціатива зосереджувалася переважно на проведенні вуличних акцій протесту; її активістів цікавили передовсім теми підтримки права на свободу пересування, підтримка та захист шукачів притулку та біженців в Україні, а також протидія ксенофобії та расизму в українському суспільстві.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9540
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду