Критикувати, а не розпинати

Критикувати, а не розпинати

3 Березня 2014
10613
3 Березня 2014
10:32

Критикувати, а не розпинати

10613
Демократичність влади полягає не у відсутності помилок, а в тому, щоби вчасно визнавати й виправляти їх. Демократичність ЗМІ полягає не в організації полювання на все, що рухається, а у зваженому й розсудливому інформуванні – про помилки політиків зокрема
Критикувати, а не розпинати
Критикувати, а не розпинати

Використати наданий Україні шанс на оновлення, не змарнувати його. Щоб, не дай Боже, нинішня революція не повторила долю Помаранчевої й не породила в суспільстві лише зневіру й апатію. Винести уроки з того, що сталося дев'ять років тому. Таким є основний мотив багатьох і багатьох публікацій останніх днів.

 

І все це так. Тільки хотілося б додати: ми, журналісти, мусимо не лише вимагати цього від нової влади, а й сприяти цьому. Бо нам теж є які уроки винести. Бо у зведенні на пси Помаранчевої революції є й наша, журналістів, провина.

 

Бо це ми тоді щосили накинулися на нову владу не гірше за Хічкокових птахів. Бо це ми вихлюпували на неї все, що наболіло за попередньої, кумівської, виміщали на новій владі образи й кривди, заподіяні старою. Бо замість критикувати та вказувати на помилки кинулися розпинати. Бо не розрізняли поняття «критично» та «ворожо», бо конструктивну, доброзичливу критику вважали за моветон, а за звитягу вважали критику нищівну. Бо помилки нової влади, відсутність у неї досвіду змальовували мало не як страшні злочини проти людяності. І коли хто-небудь із політиків спотикався, ми не подавали йому руку, а збивали з ніг і затоптували. Не заморочуючись із прораховуванням результатів.

 

А результати могли бути одними-єдиними - деморалізація нової влади аж до стадії «да пашлі ви», якщо не «та пішло воно все». А з іншого боку, зневіра суспільства: надто вже старанно переконували ми його, що «пропало все». А ще стіна відчуження й недовіри між політиками та журналістами. Ні, навіть не стіна - барикади. Віддаленішим результатом стали сумнозвісні джинса та ретранслятивна журналістика - бо політики почали комунікувати з журналістами лише тоді, коли розраховували мати з цього який-небудь зиск. Так, користолюбство політиків було тому головною причиною, але й перетворення журналістами комп'ютерів і телекамер на «товаришів маузерів» теж зіграло не останню роль.

 

Власне кажучи, тоді, дев'ять років тому, ми, журналісти, повелися, мов ті інспектори ДАІ, що бачать своє єдине професійне призначення в хизуванні своєю владою та своєю силою.

 

Щось дуже й дуже подібне розпочалося й нині. Свідомо вирішив не наводити жодного гіперпосилання - бо те, про що йдеться, присутнє в десятках, якщо не сотнях, публікацій.

 

Наявний і той самий пошук «сенсаціозності» там, де жодних сенсацій реально немає. Яскравий приклад - потік «викривальних» публікацій про дочку в. о. генпрокурора Олега Махніцького. Не будьмо ханжами, відкиньмо праведний гнів і спитаймо себе: а що в тих фотографіях такого вже негідного? Як, на думку наших медіаморалістів, мала б виглядати гідна поваги дочка генпрокурора? Як юна партчиновниця? Як випускниця монастирської школи? То чи в кожного з нас у вісімнадцять років не було - а чи, принаймні, не могло б бути, якби під рукою вчасно був фотоапарат - подібних знімків? У цьому віці всім і завжди хочеться ефектного, гламурного, театрального. Зветься це молодістю - й усього лише.

 

Так, ми свого часу не викладали подібні знімки на всезагальний огляд. Але це хвороба не панни Махніцької, а цілого покоління, що народилося одразу після СРСР. Вони ще по-радянськи не навчені розрізняти публічне й приватне, для них свобода ще не має обмежень. Вони не навчені культури стилю. Той самий синдром «голої випускниці» - не давати собі звіту, що наявність моделі в модному журналі не означає «дозволу» носити її скрізь і за будь-яких ситуацій. Що поробиш: батьки цього покоління не були розбещені надміром одягу.

 

Та й у «батьків» - хіба ж не те саме? Ганна Герман, Олександра Кужель, Юлія Тимошенко, Валентина Семенюк, та й далеко не лише вони, приходили й приходять до Верховної Ради, Кабінету міністрів, Адміністрації президента в суперовому, але геть недоречному в офіційних ситуаціях убранні. Оце ж воно й є - те саме.

 

Ще одна «сенсація» - щодо переговорів лідера «Правого сектору» Дмитра Яроша з Януковичем 20 лютого. То хіба ж Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Олег Тягнибок переговорів із «межигірським відлюдником» не вели? Ба більше: й задовго до тих трагічних днів були повідомлення, що представники Партії регіонів вели переговори з «Правим сектором». Бо, по-перше, чи то з подання російської пропаганди, чи то з інших джерел вони щиро вірили, що лідери офіційної опозиції й справді не мають на Майдан геть ніякого впливу, а все вирішує «Правий сектор». Ну, от не могли вони уявити, що десь може не бути «єдіноначалія» та «владної вертикалі», а стосунки між учасниками подій можуть базуватися на інших, ніж жорстка субординація, принципах. По-друге ж, дуже ймовірно, це була одна зі стратегій Януковича: якщо вже з'явився той «Правий сектор», то розкрутити його до президентських виборів і зробити «головною опозицією», у той чи інший спосіб відсторонивши від виборів «традиційну» опозицію. Бо «ПС» не лише ще правіший за «Свободу», але й дуже мало відомий - тож його представник, за задумом, уже точно програв би вибори Януковичу.

 

Головне ж: чи достеменно відомо, що Ярош знав про наміри Януковича розчинитися в тумані? А чи це здогадки й домисли? Так, був у цій історії вельми некрасивий момент - те, що про зустріч Яроша з Януковичем стало відомо далеко не одразу, та ще й не від самого Яроша. Але ж медіавинищувачі роблять наголос не на цій дивній обставині, а на самому факті зустрічі!

 

А матеріали ЗМІ рясніють висловами: «Зрада!» «Ігнорувати!» «Не подавати руки!» «Запроданці!» І все це на межі істерики, все це з більшовицькою категоричністю та без жодних ознак сумнівів і вагань - мовляв, забирайте геть свої іграшки, я з вами більше не дружу. Усе це в тональності обвинувального вироку. Усе це так, ніби голосом авторів промовляє сама Юстиція. Для чого нагнітати пристрасті? Щоб ущент розсварити тих, хто ще тиждень тому пліч-о-пліч захищав Майдан? Чи просто з любові до мистецтва - подивитися, а що воно з того вийде?

 

Старі політики в уряді - зрада Майдану. Нові обличчя, люди без політичного досвіду в уряді - зрада Майдану. То, даруйте, кого ж тоді в уряд запрошувати? Марсіан? Склад уряду формується кулуарно й непублічно. А публічно - це як? Вивалити на громадський розсуд по кількасот кандидатів на кожну посаду - нате, мовляв, подавіться? Зрозуміло ж: будь-яка робота має певний чернетковий, попередній етап, який публічним бути не може за природою своєю. Те саме попереднє, початкове відбирання кандидатур на урядові посади - хоча б на стадії визначення: де їх, ці кандидатури, шукати й за якими критеріями оцінювати. Жоден найвідкритіший телеканал, жодна найдемократичніша газета чомусь не виносять на розсуд аудиторії свої редакційні наради. Жоден найнародніший артист не запрошує публіку послухати, як він розспівується й розучує партії, та подивитися, як він прибирає у гримерці.

 

Не помиляється той, хто нічого не робить. Помилки в нової влади БУДУТЬ. Неодмінно будуть. Демократичність влади полягає не у відсутності помилок, а в тому, щоби вчасно визнавати й виправляти їх. Демократичність ЗМІ полягає не в організації полювання на все, що рухається, а у зваженому й розсудливому інформуванні - про помилки політиків зокрема.

 

Носіїв і володарів абсолютної істини немає. Ані серед політиків, ані серед журналістів. Так, серед журналістів теж немає. Й натягувати на себе тоги абсолютних праведників є щонайменше позерством. Медіанаполеончики громадянського суспільства не побудують. У бізнесі новим менеджерам дають певний час, або оволодіти ситуацією, а потім уже починають давати оцінку їхній діяльності. Мабуть, дещо з цієї практики слід було б запровадити й в політиці ЗМІ щодо нової влади.

 

Прискіпатися можна й до телеграфного стовпа. Але ж місія медіа, мабуть, полягає не лише у вишукуванні, за що б його прискіпатися. Заклювати, заплювати нову владу легко. От тільки чи стане нам усім від того краще?

 

Фото - www.capital.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10613
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду