Журналісти вимагають від Януковича гарантій безпеки на показах фільму «Відкритий доступ»

Журналісти вимагають від Януковича гарантій безпеки на показах фільму «Відкритий доступ»

1 Жовтня 2013
8790
1 Жовтня 2013
17:29

Журналісти вимагають від Януковича гарантій безпеки на показах фільму «Відкритий доступ»

8790
Журналісти вимагають від Януковича гарантій безпеки на показах фільму «Відкритий доступ»
Журналісти вимагають від Януковича гарантій безпеки на показах фільму «Відкритий доступ»

Організатори презентації документального альманаху «Відкритий доступ» заявляють, що до системних зривів показу фільму може бути причетна влада. Адже  у першій новелі альманаху  йдеться про журналістське розслідування щодо президентської резиденції «Межигір'я». Про це йдеться у прес-релізі, який надійшов на адресу «Детектор медіа».

 

Журналісти та громадські активісти вимагають від президента України Віктора Януковича особисто відреагувати на ситуацію та гарантувати конституційне право громадян на доступ до інформації, а саме подальший безперешкодний показ документального альманаху «Відкритий доступ».

 

Таку заяву зробили організатори після зриву показу «Відкритого доступу» у восьми з 20 міст України, зокрема, також і в столичному кінотеатрі «Кінопанорама», інцидент у якому відбувся 27 вересня.

 

Автори та герої документального альманаху «Відкритий доступ» закликають правоохоронні органи:

- забезпечити публічність розслідування кримінальних справ, порушених у зв'язку із зривом показу документального альманаху «Відкритий доступ» 25 вересня у Черкасах та 27 вересня у Києві, та інформування про притягнення порушників до відповідальності;

- провести службове розслідування щодо перевищення повноважень оперативним співробітником відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків Печерського райуправління столичної міліції Андрієм Лапком та притягнути його до дисциплінарної відповідальності;

- гарантувати безпеку організаторам показу та глядачам під час наступних презентацій «Відкритого доступу» в українських містах.

 

Організатори повідомляють також про системні спроби завадити показу фільму в Україні.  «Організованість та скоординованість цих дій, а також відсутність належної реакції з боку органів влади свідчить про причетність влади до зриву показів фільму», - кажуть ініціатори звернення.

 

27 вересня напередодні Міжнародного дня права знати, якому була присвячена презентація альманаху в кінотеатрі «Кінопанорама», відбувся брутальний зрив показу. Перед початком заходу до зали організовано зайшли близько 30 осіб, ззовні схожих на безпритульних, які мали при собі підроблені посвідчення преси «БОМЖ-ТВ». Вони сіли в залі, почали курити, пити алкогольні напої та провокувати присутніх, які прийшли на показ фільму.

 

Коли на виклик організаторів прибули міліціонери, щоб вивести цих людей із зали, провокатори почали кидати димові шашки. Після того, як приміщення кінозалу провітрили від диму і почали показ альманаху, до місця проведення заходу приїхала вибухотехнічна лабораторія, оскільки до міліції нібито надійшов дзвінок про мінування приміщення. Працівники МВС зупинили показ фільму і попросили присутніх залишити приміщення начебто для пошуку вибухівки в будівлі.

 

Водночас організатори повідомляють, що співробітники міліції спочатку дружньо спілкувалися з правопорушниками на території кінотеатру, а потім відпустили їх. Також співробітник відділу з протидії обігу наркотиків Печерського райуправління міліції Андрій Лапко, який був складі слідчо-оперативної групи Печерського райуправління міліції, яка виїхала на місце подій після повідомлення про замінування, намагався силою відібрати телефон співорганізатора заходу аби завадити зйомці подій на камеру.

 

Аналогічна ситуація відбулася 25 вересня, коли під час показу альманаху «Відкритий доступ» у Черкасах у приміщенні зникло світло. Проте коли організатори підключили генератор і продовжили захід, до будівлі приїхали представники МВС, пожежники та сапери, які заявили, що у приміщенні закладена вибухівка.

 

Раніше повідомлялося, що на показі альманаху «Відкритий доступ» у Донецьку і Севастополі відімкнули світло. У Сімферополі під двері приміщення, в якому відбувався показ альманаху, кинули димову шашку, і глядачів евакуювали. В Миколаєві показ альманаху намагалися зірвати двічі, зокрема працівники МНС заборонили проведення заходу через нібито несправний електрощит. Зірвати показ намагалися і в Одесі. У Броварах місцева влада перешкоджала показу фільму, запровадивши ремонтні роботи у парку та заборонивши проводити захід «з метою збереження громадського спокою».

 

Перед показом альманаху у Берліні, активістку, яка прямувала на захід, затримали для додаткового митного контролю в аеропорту «Бориспіль» та без дозволу скопіювали альманах з її персонального диску, чим порушили її право на приватність.

 

Події, зображені в альманасі, розгортаються після вступу в дію Закону України «Про доступ до публічної інформації», за ухвалення якого впродовж кількох років боролися громадські організації, журналісти та експерти.

 

Нагадаємо, фільм-альманах складається з п'яти  новел: «Межигір'я» (автор - Володимир Тихий), «Афганець» (автор - Дмитро Коновалов), «Школа» (автор - Сергій Андрушко),  «Дім з химерами» (автор - Жанна Довгич), «У кутку» (автор - Дмитро Тяжлов).

 

Світова прем'єра альманаху відбулась в березні на Міжнародному фестивалі з прав людини Docudays UA в Києві. Попри перешкоди загалом фільм було показано в 20-ти містах України: Вінниця, Донецьк, Житомир, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Ізюм, Київ, Миколаїв, Одеса, Кременчук, Львів, Полтава, Тернопіль, Севастополь, Сімферополь, Умань, Феодосія, Харків, Черкаси, Чернівці, а також в Берліні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8790
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду