В СРСР свобода слова квітнула й буяла?

11 Лютого 2013
11210
11 Лютого 2013
12:40

В СРСР свобода слова квітнула й буяла?

11210
Звісно ж, убивства журналістів – то крайній прояв несвободи. От тільки що переважає на терезах – крайні випадки чи загальна задушлива атмосфера? Продовження дискусії навколо статті Костя Бондаренка
В СРСР свобода слова квітнула й буяла?

Стаття Костя Бондаренка «Ще раз про рейтинги свободи слова», у якій було піддано сумніву результати рейтингу свободи слова в Україні від «Репортерів без кордонів» за 2012 рік, викликала резонанс. Ми вже опублікували відповідь представника «Репортерів без кордонів» в Україні Оксани Романюк. Сьогодні до дискусії долучився наш постійний автор Борис Бахтєєв.

 

Після першого прочитання стаття Костя Бондаренка «Ще раз про рейтинги свободи слова» видалася аргументованою й такою, що має рацію. Втім, не полишало враження: щось тут не те. Надто вже категоричними були висновки, надто вже проглядали у статті не сумніви, а звинувачення.

 

Невдовзі стало зрозуміло чому. Передусім, через застосовану автором методологію. Що таке, взагалі, рейтинги? Не чітка табель про ранги об'єктивних показників, а саме рейтинги оцінок? Вони завжди є більш-менш приблизними. Більш-менш відносними. І чи можуть вони бути іншими? Боюся, що ні: «перевірити алгеброю гармонію» (а чи відсутність такої) взагалі навряд чи можливо. Навряд чи можливо розробити таку шкалу оцінювання, яка давала б чіткі абсолютні цифри з точністю до сотих і тисячних.

 

Але чи так уже вона потрібна, ота шкала абсолютних показників? У нинішньому рейтингу «Репортерів без кордонів» Україна посідає 126-те місце. Уявімо собі, що вона посідала б 125-те, а то й навіть - ото вже була б радість! - 124-те місце, випередивши-таки й Алжир, і Гондурас. Тішилися б, мабуть, ми з того - просто не знали б, куди подітися від утіхи! Та хай навіть Україна посіла б «ювілейну» 100-ту позицію - чи був би цей факт таким уже великим приводом до оптимізму?

 

У тому самому ключі варто сприймати й зниження позиції України на десять пунктів порівняно з минулорічним рейтингом. Чи так уже, зрештою, важливо: було те зниження на десять пунктів, а чи лише на п'ять? Уявімо: Україна втратила в рейтингу не десять місць, а лише ті самі п'ять. Ну то й що? Чи цей факт так уже нас надихнув би? Ми б ходили й вітали одне одного: ото, мовляв, могли втратити десять місць, а втратили лише п'ять, ото вже молодці?

 

Головне ж не в кількості місць, а от у чому: тенденція, що панує в Україні, сприймається сторонніми спостерігачами як погіршення. І цього досить, аби робити висновки.

 

Спостерігачі є не надто кваліфікованими й женуть халтуру? Але ж «Репортери без кордонів» - то дуже авторитетна у світі організація. Якби вона, за прикладом деяких наших «громадських організацій», систематично видавала на-гора казна-що, аби лише відчепилися - чи набула б вона свого авторитету? Ідею ж про те, що буцімто «Репортери без кордонів» на догоду комусь зловорожому, якійсь злокапосній усесвітній силі, навмисне ганьблять нашу слов'яно-православно-багатостраждальну Україну, облишмо для професійних конспірологів і, відповідно, для видань іншого штибу.

 

Кость Бондаренко пише: «Південний Судан - одна з наймолодших держав світу - на два пункти випереджає Україну у рейтингу свободи слова за версією "Репортерів". Для інформації: у Південному Судані дві газети, два телеканали, які покривають трохи більше половини території країни, і радіо, яке через проблемний ландшафт місцевості "ловлять" не всюди».

 

Ганьба, та й годі? Не поспішаймо. Чи можна з наведеної цитати робити висновки про свободу слова в Південному Судані? Ні, жодним чином не можна. Бо йдеться всього лише про рівень розвитку ЗМІ. Натомість без відповіді залишається запитання про причини такого стану речей: чи влада (а чи якась стороння сила) навмисне перешкоджає розвиткові ЗМІ в Південному Судані, а чи той низький розвиток є наслідком об'єктивних причин і об'єктивної ситуації?

 

Зрештою, якщо в Індії чимало неписьменних, які не можуть читати газети, - чи цей прикрий факт автоматично знижує рівень свободи ЗМІ в цій країні? Якщо в Україні є низькою, порівняно з розвиненими країнами, кількість постійних користувачів інтернету - це як, свідчить про несвободу слова? Чи доречним у даному разі взагалі є такий от формально-бюрократичний підхід, такий от «план по валу»?

 

«У Нігерії вбили трьох журналістів - вона на десять пунктів вище за рівнем журналістських свобод, ніж Україна. Скільки в Україні журналістів, що перебувають за ґратами через виконання свого професійного обов'язку? Скільки телеканалів і газет, закритих за опозиційну діяльність чи тому, що муляли владі?» - запитує Бондаренко. Абстрагуймося на мить від сонячної Нігерії й пригадаймо СРСР - ні, не сталінський, а респектабельно-брежнєвський. Винесімо за дужки самвидав: по-перше, за журналістику його офіційно не вважали (так само, як і сьогодні блогерство, а то й публіцистику як жанр), а по-друге, якщо брати улюблені Бондаренком абсолютні показники кількості безпосередньої аудиторії, самвидавом тим можна було знехтувати без найменших сумнівів.

 

Так от: чи багато журналістів у брежнєвському СРСР було вбито? А кинуто за ґрати? А скільки видань було закрито? Ну, скільки? Скільки журналістів кинуто за ґрати в сьогоднішній Північній Кореї? Он вони де були й є - заповідники свободи слова! Он вона де, та свобода слова, квітнула й буяла! Так, виходить?

 

Коли влада прагне впокорити журналістів, вона вдається до насильства. Коли журналісти впокорені або не надто опираються, потреби в насильстві немає ніякої. Усе чинно й благородно, журналісти самі виявляють «глибоке розуміння» разом із «глибоким задоволенням». А якщо журналісти трапляються не надто кмітливі, є на них редактори й інша адміністрація. Може, недаремно чимало ЗМІ змушують згадати старе радянське прислів'я: «На кожного раба десять прорабів»? Може, недаремно чимало ЗМІ нагадують театр, у якому гардеробниці й монтери сцени отримують зарплатню, на порядок більшу за акторів?

 

Звісно ж, убивства журналістів - то крайній, кричущий вияв несвободи. От тільки що переважає на терезах - один (два, три) крайніх випадки, а чи загальна задушлива атмосфера? Чи коли люди звикли до постійного смогу й не вважають його за щось екстраординарне - це є свідченням чудової екології?

 

Акти прямого насильства проти журналістів, до речі, скоює не лише влада, не лише держава. А й звичайні злочинці та злочинні організації, політичні екстремісти, навіть офіційно заборонені й офіційно переслідувані державою. Це, звісно ж, відбивається на рейтингових показниках свободи слова в тій чи іншій країні. От тільки чи можна ставити на одну дошку, з одного боку, скоєні антидержавниками-екстремістами акти насильства, а з іншого боку - постійний, хай навіть і формально ненасильницький, тиск із боку держави? Чи можна їх порівнювати в суто кількісному ключі?

 

А як оцінити загальну політику держави - зокрема, у сфері податків? Коли газети й журнали стають надто дорогим задоволенням (а отже, й предметом економії для багатьох громадян), коли ті самі газети й журнали не можуть вижити без спонсорської допомоги? Як оцінити загальні стосунки держави й бізнесу, за яких бізнесмен тричі подумає, перш ніж дати рекламу в надто вже незалежному виданні? А загальновідомий факт: значна частина друкованих ЗМІ й переважна більшість телеканалів належать людям, що мають безпосередній стосунок до політичної діяльності й власні політичні інтереси?

 

Чи є все це штрихами до портрету тієї самої свободи слова, а чи ні? А чи не впливає на рівень свободи слова корупція? Як загалом оцінити заадміністровану, забюрократизовану державу, де ледь не головним джерелом права є рішення чиновника й де без чиновницького дозволу й сонце не зійде?

 

Бондаренко пише: в Україні можна знайти протилежні думки й різноманітні оцінки. «Якщо добряче пошукати», - так і хотілося б додати, принаймні, щодо висвітлення чималої кількості подій у телеефірі. Але погляньмо на все це з іншого боку, з боку журналістів. Візьмімо співробітника телеканалу. Чи може він, створивши матеріал, бути впевненим, що той матеріал не відправлять у кошик із політичних мотивів і саме з них? Редакційна політика? Коли власниками ЗМІ є люди, що мають власні політичні інтереси (й здебільшого асоціюються з владою), чи так уже редакційна політика відрізняється від цензури? Мабуть, відрізняється так само, як інтереси відрізняються від поглядів та принципів.

 

А як там у нас із місцевими ЗМІ? Там картина взагалі сумна - й це теж добре відомо.

 

Звісно ж, можна розробити чітку шкалу вимірювання свободи слова - за характером порушень: перманентні - окремі; насильницькі - ненасильницькі; такі, що йдуть від держави - такі, до яких держава й влада не мають стосунку; тощо й тощо. Але в будь-якому разі результат залишиться рейтинговим, оцінковим. Вимагати якоїсь чіткої формули, за якою свободу слова можна було б виміряти автоматично, - це ніщо інше, як примітивізація проблеми.

 

Фото - nnm.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11210
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
соло
4112 дн. тому
Вимкнення телеканалу TVI з загальнодоступних мереж - це що ?! Сподівалися, що нова-стара Рада в перший же день роботи виправить цю нісенітницю. А зась !!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду