Ще раз про рейтинги свободи слова

1 Лютого 2013
10484
1 Лютого 2013
11:54

Ще раз про рейтинги свободи слова

10484
Через недосконалість методик оцінки ситуації зі свободою слова беруться до уваги валові показники – сукупність усіх виявів порушень прав журналістів, без градації на особливо важкі, важкі та незначні...
Ще раз про рейтинги свободи слова

Різноманітні рейтинги, які складаються і пропонуються загалу міжнародними агенціями та громадськими організаціями, - незмінний предмет дискусій в інтелектуальному середовищі. Хоча іноді виникає чимало запитань щодо досконалості методології оцінки тих чи інших проблем, вироблення шкали критеріїв та оцінок. Саме через недосконалість методик іноді самі рейтинги виглядають неправдоподібно й відверто смішно.

 

30 січня з'явилася інформація про те, що за даними щорічного рейтингу «Репортерів без кордонів», Україна опустилася у світовому рейтингу свободи слова на десять пунктів порівняно з минулим роком і посідає 126-ту позицію - між Алжиром і Гондурасом. Як сказано в інформаційному повідомленні, «за словами представника Репортерів без кордонів в Україні Оксани Романюк, у 2012-му було зафіксовано рекордну кількість порушень прав журналістів за останні 10 років. Зокрема, кількість випадків фізичної агресії у 2012-му зросла майже у три рази порівняно з попереднім роком, в українських ЗМІ зафіксовано факти політичної цензури, та зросла кількість замовчуваних тем».

 

Очевидно, що недосконалість методик оцінки ситуації зі свободою слова ставить на один щабель і факти вбивств журналістів, арештів представників ЗМІ, побиття, цензури, перешкоджання їхній журналістській діяльності та ненадання необхідної інформації. Тобто, беруться до уваги валові показники - сукупність усіх виявів порушень прав журналістів, без градації на особливо важкі, важкі та незначні, - я так розумію? Одним словом, убивство журналіста Казбека Геккієва у Росії та інциденти між Наталією Розинською і співробітниками ДАІ - це рівноцінні вияви порушень свободи слова, я так розумію?

 

Чимало запитань до коректності шкали оцінок та інформованості «Репортерів без кордонів». 17 грудня минулого року в Женеві міжнародна неурядова організація Press Emblem Campaign (PEC) презентувала своє аналогічне дослідження, у якому згадувалося про 139 журналістів, які загинули протягом 2012 року, виконуючи свої професійні обов'язки. Через два дні «Репортери без кордонів» заявили, що у світі протягом 2012 року загинуло 88 журналістів. Відчуйте різницю - 53 невраховані особи. При цьому «Репортери» кажуть, що загинуло на 33% більше журналістів, ніж у 2011 році. РЕС стверджують, що цифра зросла на 30%. До речі, за даними Світового інституту преси, у 2012 році у світі загинуло 119 журналістів. Цікаво, які дані є коректними?

 

Знову ж: за даними «Репортерів без кордонів», у 2012 році було заарештовано 144 журналісти, за даними РЕС - 232. Відчуваєте різницю? Дуже би хотілося, щоби автори рейтингових досліджень внесли ясність у те, як проводяться підрахунки.

 

Тепер поглянемо на висновки щодо позиції тих чи інших держав у рейтингу свободи слова.

 

У Бразилії протягом минулого року загинуло 11 журналістів. Вона у рейтингу свободи слова за версією «Репортерів» посідає 108-ме місце (на 17 пунктів вище, ніж Україна). Скільки загиблих журналістів у 2012 році в Україні? Слава Богу, жодного. Гондурас перебуває практично на одному рівні з Україною (126-та позиція). Протягом 2012 року - 6 загиблих журналістів. Цифри взято з офіційного звіту РЕС, доступного для вивчення і дослідження. У Нігерії вбили трьох журналістів - вона на десять пунктів вище за рівнем журналістських свобод, ніж Україна.

 

Скільки в Україні журналістів, що перебувають за ґратами через виконання свого професійного обов'язку? Скільки телеканалів і газет, закритих за опозиційну діяльність чи тому, що муляли владі? Скільки фактів грубого втручання у редакційні справи, коли представники влади змушували знищити тираж видання або зняти матеріал?

 

Порівняйте перелічені вище злочини проти журналістів і повідомлення ЗМІ про те, що комусь розбили телефон чи камеру, когось облили фарбою чи підкинули «жучка» (до речі, до подібних фактів є чимало запитань і скептичних зауважень), когось не пустили на той чи інший захід, відмовили в акредитації. Скільки було тем, які не знайшли свого висвітлення у ЗМІ? На які теми було накладено табу аж так, що не знайшлося майданчика для їх висвітлення? Кожна редакція тією чи іншою мірою встановлює свої обмеження - в тому числі на Заході. То чи можна казати, що якась тема, заборонена для обговорення на одному з телеканалів, не була донесена до громадськості за посередництвом інших носіїв?

 

Південний Судан - одна з наймолодших держав світу - на два пункти випереджає Україну у рейтингу свободи слова за версією «Репортерів». Для інформації: у Південному Судані дві газети, два телеканали, які покривають трохи більше половини території країни, і радіо, яке через проблемний ландшафт місцевості «ловлять» не всюди. Минулого року в Південному Судані загинув журналіст. У них - краща ситуація зі свободою слова, ніж в Україні?

 

Здається, що є питання до Оксани Романюк, яка представляє «Репортерів без кордонів» в Україні і постачає їм інформацію про ситуацію в державі. Цікаво, якщо в мене є журналістське посвідчення і мого водія протягом минулого року було двічі оштрафовано за перевищення швидкості - чи це вплинуло на показники рівня свободи слова в Україні? А якби було долучено до інших фактів, ми би вже перебували на рівні Еритреї чи Іраку?

 

Мені не надто зрозумілий той мазохізм, який ми демонструємо, бажаючи показати, наскільки у нас, в Україні, все погано. До речі, це не лише моя думка - її дуже часто висловлюють мої колеги. При цьому її доводилося чути і від людей, лояльних до влади, і від відвертих опозиціонерів.

 

Думаю, необхідно у своєму професійному середовищі - журналістів, експертів, аналітиків - провести серйозну дискусію щодо коректності оцінок ситуації зі свободою ЗМІ, вироблення шкали стандартів оцінки та системи балів, які ляжуть в основу подальшого рейтингування. Інакше виникне проблема довіри до подібного роду рейтингів та оцінок.

 

І ще один момент. Я не бачу катастрофи в питаннях свободи слова в Україні - споживач інформації може знайти сьогодні найрізноманітніші інформаційні матеріали, а журналіст при бажанні донести інформацію до споживача може знайти способи і майданчики. Було би бажання в одних і в інших. Мене (і я про це неодноразово писав) більше хвилює падіння професійного рівня журналістів та ЗМІ, їхнього впливу на громадську думку.

 

Своїми спостереженнями я ділився з багатьма колегами-експертами як в Україні, так і за її межами. Вчора я розіслав листи колегам із Франції, Великобританії, Німеччини, Росії, Польщі, Хорватії, США, Ізраїлю та Литви з пропозицією обговорити критерії, встановити шкалу оцінок та щорічно оцінювати рівень професійності ЗМІ у різних країнах світу. Приблизно за тиждень матиму поїздку низкою європейських країн, під час якої зможу чимало практичних питань обговорити безпосередньо з тими, кому запропонував участь у проекті. В мене наразі немає єдиного цілісного бачення системи оцінок та підходів. Сподіваюся, ми їх виробимо спільно. Розумію, що подібні рейтинги можуть бути доволі суб'єктивними і викличуть неоднозначну реакцію. Але - як бачимо - запропонована «Репортерами без кордонів» система оцінки свободи слова теж не надто об'єктивна. Тому давайте спільно працювати над досягненням досконалості, і не варто з мазохістським задоволенням кричати про те, як нас черговий раз «опустили» у світі.

 

P.S. від «Детектор медіа». Очевидно, що піднята Костем Бондаренком проблема недосконалості, а іноді й закритості методологій оцінювання рівня свободи слова різними міжнародними організаціями, до речі, не лише західними - існує. «Детектор медіа» сподівається на продовження конструктивної дискусії фахівців на наших сторінках. Готові ми також підтримати й цікаві ініціативи щодо розробки та впровадження в життя нових систем оцінки, критеріїв, за якими вимірюються рейтинги свободи слова.

 

Кость Бондаренко, Інститут української політики

Фото - politrada.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кость Бондаренко, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10484
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду