detector.media
04.09.2012 10:30
АП не знає, яке місце Україна посідає за рівнем свободи слова?
АП не знає, яке місце Україна посідає за рівнем свободи слова?
Відповідь на репліку Дениса Іванеска «"Стоп-цензура!" не знає, яке місце Україна посідає за рівнем свободи слова?»

Денис Іванеско, керівник головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації президента України, у своєму блозі на «Українській правді» закинув представникам «Стоп цензурі» ігнорування начебто покращення ситуації зі свободою слова в Україні. 

 

Маю на це зазначити, у свою чергу, що насправді це президентська Адміністрація не знає, яке місце посідає Україна за рівнем свободи слова в рейтингах міжнародних організацій. Мало того, Денис Іванеско не просто ігнорує факти, він їх перекручує.

 

У 2010 році Україна впала в рейтингу «Репортерів без кордонів» із 89-ї позиції на 131-шу. Це карколомне падіння було зумовлене різким погіршенням свободи слова, яке почалося після приходу до влади Віктора Януковича. Незначе покращення рейтингу України в 2011 році (до 116-ї позиції) відбулося за рахунок того, що у 2010-му було вбито журналіста Климентьєва, а у 2011-му, на щастя, не було вбивств журналістів, повязаних із журналістською діяльністю. Другою причиною стало погіршення свободи слова в інших країнах. Адже рейтинг – це, перш за все, порівняння з іншими країнами, у той час як в окремо взятій Україні свобода слова й надалі погіршувалася.

 

Ми робили кілька відповідних заяв із поясненнями з цього приводу, але, очевидно, це пройшло повз увагу пана Іванеска. Проте, якщо мати час і бажання просто погуглити, їх можна почитати за багатьма посиланнями, зокрема тут і тут.

 

Стосовно 2012 року ми констатували різке погіршення свободи слова. За весь 2011 рік було 24 випадки нападів, у 2010-му – 21 напад. За 8 місяців 2012-го – вже 40. Із 9 загальнонаціональних телеканалів вісім не подають об'єктивної інформації, замовчують теми та не критикують влади. Згідно з моніторингами «Детектор медіа», з початку 2012 року цензура на цих телеканалах зросла на 30% і продовжує зростати. Замовчується широкий спектр тем починаючи із соціально-економічних проблем, акцій протесту, критики влади, падіння стандартів життя до міжнародних подій. В країні практично повністю відсутній медіаринок. З 2015 року регіональні мовники будуть позбавлені наземного віщання внаслідок корумпованого розподілу частот у цифровому мультиплексі. Справа Гонгадзе слухається за закритими дверима, немає жодного прогресу у встановленні замовників убивства ані Гонгадзе, ані Александрова. Медіаплюралізм під найбільшою загрозою за всі роки незалежності. Прямо зараз по всій Україні вимикають телеканал ТВі, який критикує владу.

 

Президентська адміністрація вбачає в цьому покращення?

 

Ми – ні. Вже сьогодні можна прогнозувати подальше падіння України в різноманітних міжнародних рейтингах. Тому що, пане Іванеску, скільки не кажи «халва», в роті солодше не стане. І скільки не повторюй про покращення, об'єктивні факти й цифри свідчать про збереження тенденції до погіршення свободи слова в Україні.

 

Оксана Романюк, представник «Репортерів без кордонів» в Україні 

Фото - www.gart.org.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY