Подерв’янському погрожують через АнтиНЕК?

26 Лютого 2010
20774
26 Лютого 2010
17:50

Подерв’янському погрожують через АнтиНЕК?

20774
Останнім часом українська інтелігенція перебуває в очікуванні різного роду репресій…
Подерв’янському погрожують через АнтиНЕК?

25 лютого пізно ввечері додому на стаціонарний телефон відомого художника та письменника Леся Подерв'янського подзвонив невідомий чоловік і попередив, щоби той припинив свою діяльність, спрямовану на дискредитацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Цей чоловік не назвався. Попередження звучало як неприхована погроза.

 

За словами самого Подерв'янського, незнайомому чоловікові відповів він. Але співрозмовник, не назвавшись, попросив до телефону Марію Олександрівну (Марія Ганженко - дружина Леся Подерв'янського. - А.К.). Далі, зі слів Марії, відбулася наступна розмова: «Ви мене не знаєте. Ваш чоловік Лесь почав займатися державними справами, які його не стосуються. Він почав брати участь в акціях проти Комісії по моралі. Я маю на увазі АнтиНЕК. То ви йому скажіть, що це взагалі не його бізнес. Щоб у нього не виникло проблем. Ви ж розумієте». На запитання Марії, чому цю тему обговорюють із нею, а не з чоловіком, відповідь, з її слів, була такою: «Письменники - люди творчі. Вони як діти, не розуміють, що роблять. Ви йому краще поясните!».

 

Нагадаємо: 15 січня відбулася мистецька акція «АнтиНЕК: ні цензурі!», серед ініціаторів та організаторів якої був Лесь Подерв'янський. Під час акції НЕК було неофіційно переіменовано на Нацкоммор. З неофіційних джерел також відомо, що голова НЕК Василь Костицький не раз негативно висловлювався персонально на адресу Подерв'янського. У НЕК мистецьку акцію назвали «піаром письменників, про яких забувають, на доброму імені НЕК».

 

Між тим домашній телефон Леся Подерв'янського не обладнаний визначником номерів, на відміну від мобільного. Його можна знайти через телефонну довідку, перед тим встановивши домашню адресу митця. Дзвінок на стаціонарний телефон можна відстежити, отримавши на телефонній станції роздруківку. Але лише за постановою слідчого після того, як заведено відповідну кримінальну справу за фактом телефонних погроз.

 

«Детектор медіа» вдалося отримати коментар з приводу того, що відбувається, особисто від пана Костицького. Як слід було чекати, причетність НЕК до телефонних погроз він заперечує. «Якщо якийсь ідіот подзвонив і налякав жінку, то причому тут НЕК? НЕК не має відношення до ідіотизму, в нас працюють шановні люди, деякі доктори наук. Якщо з'ясується, хто це дзвонив, то я перший подаватиму в суд на цю людину, яка використовує ім'я національної комісії по моралі», - сказав державний чиновник та фаховий юрист (повну версію телефонної розмови з паном Костицьким можна завантажити звідси). Серед іншого, в коментарі він непрямо закликав організаторів подібних акцій протесту запрошувати на них членів НЕК і його особисто, щоби відбувалася дискусія. А також зізнався, що шанує журналістів, але готовий судитися за наклепи, ще раз наголосивши: на Нацкомсії нині багато хто піариться, і йому не подобається, як хтось робить собі ім'я за його рахунок.

 

З огляду на те, що Подерв'янському чи його дружині навряд чи потрібен спеціальний піар у зв'язку з діяльністю НЕК, варто нагадати: останнім часом українська інтелігенція перебуває в очікуванні різного роду репресій, заборон, обмежень і всього того, що передбачає процес «закручування гайок» у гуманітарній сфері, якого чекають від нової влади.

 

А тим часом Лесь Подерв'янський має намір найближчими днями подати в міліцію заяву за фактом погроз.

 

Фото - www.newsru.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20774
Читайте також
21.10.2010 10:48
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 890
15.09.2010 09:45
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 599
30.07.2010 10:51
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
41 408
26.07.2010 14:57
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 283
10.06.2010 14:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 500
11.05.2010 07:45
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
37 620
14.04.2010 12:56
Андрій Кокотюха
20 153
18.03.2010 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 033
16.03.2010 12:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 004
01.02.2010 12:14
Ксенія Мелешко, «Главред»
15 887
20.01.2010 15:23
Дмитро Десятерик, «День»
30 131
18.01.2010 10:29
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 211
15.01.2010 11:57
Олексій Радинський, «Українська правда. Життя»
17 397
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ОлеКо
5097 дн. тому
Знову за рибу гроші! Ну чому критерієм культурної країни є свобода порнографії? Невже немає інших критеріїв, таких як Шекспір, Достоєвський, Ліна Костенко? Чому тексти Подерв*янського, яким місце на стінах громадських туалетів - це ознака української культури і свободи слова? Він займається просто порнографічним бізнесом, а не мистецтвом. Хай пише свою "туалетну літературу", але хай її читають у туалетах, а не у таких громадських місцях як книжкові магазини і бібліотеки. Ці "твори" треба ховати у туалетах, так само як ми ховаємо там свої природні "надобності", а не виносимо це у громадські місця...
WSG
5171 дн. тому
Лесь - дуже крутий художник та шанований громадянин.
yamaha
5171 дн. тому
Подервянський послєдував примєру ульянова і роздуває піар навколо своєї нікчемної персони. Ганьба таким "письменникам" і таким українцям
Цікавий
5172 дн. тому
Оце так! Терористи, які захищають мораль! Підпільна інквізиція! Українські ілюмінати! Звісно, Лесеві траба піднімати хай - як і кожному, кому будуть погрожувати з будь-якого приводу. Проте комісія з моралі тут і справді ні до чого, це очевидно. Як казала Пепі Довагопанчоха, чого тільки не наслухаєшся, поки оглухнеш!
Пилип з конопель
5174 дн. тому
Це ще дрібнички, панове. Дитячі забавки. Ще навіть півня не досмажили. Але якщо шановний Лесь та його коллеги, а також свідома інтелігенція замість дурня валяти - типу, тексти у Могилянці читати тощо, - не почнуть негайно ДІЯТИ, то прийде справжній капєц. Але вони ще навіть не збагнули, що треба. Ось що (але інакші думки тільки на користь): - знайти якісних юристів і спробувати довести, що Нацкоммор - антиконституційний - розгорнути широку інформаційну кампанію пропаганди проти Нацкоммору на прикладі зарубіжного досвіду - типу "у Чехії вільно дозволена порнографія, але Прага - культурна столиця Європи". - залучити до підтримки ширше коло людей - митців, молодь, пресу, бо збоку для плебсу Уляненко, Подервянський енд Ко виглядають купкою непристойників-маргіналів, чого Костицькому й треба. Розумію, важко уявити, що шанований Подя почне раптом статті писати чи людей збирати... Але і у нього, і у всіх нас натепер нема іншого виходу. Або - або... І нема часу на роздуми... Після сьогоднішнього круглого столу у Британській Раді з подальшої долі культурної журналіститки це стало надто очевидно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду