Повна «пінчукізація»

5 Вересня 2009
15717
5 Вересня 2009
19:39

Повна «пінчукізація»

15717
Репортаж із церемонії вручення премії «Телетріумф-2009»
Повна «пінчукізація»

«Дивися, і Пінчук тут», - «Невже той самий?» - «Ні, скульптор». Таку розмову почула кореспондент ТК біля Жовтневого палацу, зустрічаючи гостей церемонії «Телетріумф-2009». Скульптор Олег Пінчук прийшов сюди вручати нагороду. Та не було би дивним, якби на телетріумфівський вогник зазирнув Віктор Михайлович. Бо цього вечора тріумфували канали саме його холдингу.

 

Сергій Созановський та Ірина Костюк прямують червоною доріжкою до зали 

 

Церемонія вшанування лауреатів дев'ятої національної премії «Телетріумф» розпочалася з 20-хвилинним запізненням. Диктор спеціально запрошував гостей, які з більшим задоволенням спілкувалися в кулуарах, зайняти свої місця в залі. Коли до старту лишалися лічені хвилини, а в партері ще були порожні місця, білетери дозволили охочим сідати на вільні крісла - аби не було «білих плям». Маленький, у порівнянні з торішньою Оперою та позаторішнім палацом «Україна», зал Жовтневого лишався незаповненим. Навіть не всі переможці з'явилися на церемонію: не було, приміром, Сергія Попова, Віталія Лінецького, Костянтина Стогнія...

 

Вечір вели обличчя «1+1» Лідія Таран і Юрій Горбунов

 

Почалося все з танцювальної постановки, що обігрувала знімальний процес на каналі. Після бурхливих оплесків, що засвідчили готовність публіки до дійства, на сцені з'явилися ведучі вечора - Юрій Горбунов і Лідія Таран. Традицію ротації пар ведучих із різних каналів цього року було порушено: плюсівський тандем провів церемонію від початку до кінця. Можливо, в такий спосіб «1+1», який транслюватиме церемонію сьогодні о 22:30, вирішив заповнити ефір своїми обличчями. І добре, що прийняв таке рішення, бо інших облич «Плюсів» на сцені так і не було, адже канал «пролетів» у всіх номінаціях - вперше в історії премії, якщо не брати до уваги «Телетріумфу-2005», у якому «великі» канали взагалі не брали участі. Генеральний директор групи «1+1» Олександр Ткаченко, змушений як господар вечора сидіти до кінця, виглядав збентеженим і навіть не посміхався на жарти ведучих. «А йому цю ганьбу ще й транслювати завтра», - шепотілися телевізійники в кулуарах після завершення дійства.

 

Навіть у номінації «Найкраща промокампанія» «1+1» поступився СТБ

 

Не пощастило вчора й «Інтеру». Дві нагороди, одна з яких для традиційного «Найрозумнішого» Володимира Оселедчика, який перейшов на «Інтер» із «Плюсів», а друга - для трагічно загиблого режисера Богдана Коровченка, з точки зору найрейтинговішого каналу - абсолютна невдача. Навіть у документалістиці, на яку напевне  ж розраховував «Інтер», - і небезпідставно, - перемогу здобула стрічка «Фаїна» Костянтина Стогнія (ICTV), обійшовши інтерівського номінанта «Война и мир. Эвакуация». «Созановський, ображаєшся?» - поглузував із конкурентів Олександр Богуцький, нагадавши, що Стогній до приходу на ICTV працював на «Інтері». Не дивно, що по завершенню роздачі статуеток, коли «пінчуки» дружно святкували в буфеті, голова правління «Інтера» Сергій Созановський  самотньо курив на вулиці.

 

Оксана Соколова перед початком церемонії сказала кореспондентам УТР, що робить ставку на свою підсумкову програму. І не помилилася

 

З інших національних  каналів  одну премію отримала  «Україна» - за найкращу спортивну програму, якою став «Футбольний вікенд». 5 канал не отримав жодної статуетки - хоча був у числі номінантів із проектами «Київський час» (номінація «Найкраща регіональна програма») та «Я так думаю з Ганною Безулик» («Ток-шоу»).

 

 
Олександр Денисов радіє єдиній нагороді ТРК «Україна» - за «Футбольний вікенд»

 

«Пролетіли» у своїх номінаціях і ті особистості, яких багато хто вважав фаворитами: Євген Кисельов (той, що «Наверху»), Оксана Марченко (прийшла на «Телетріумф» у супроводі дітей і охоронця та явно розраховувала на перемогу), Савік Шустер (програв двічі - у номінаціях «Ведучий інформаційної програми» і «Ток-шоу»). Кисельов і Марченко одразу після вердикту у своїх номінаціях покинули зал. Савік Шустер теж пішов, але для того, щоб вийти на сцену: він оголошував найкращу розважальну програму - «Україна має талант!». Додамо також, що з повним правом на «Телетріумф» міг розраховувати ще один інтерівський номінант, у категорії «Оператор телепрограми, телевізійного фільму/серіалу», Сергій Ролик - за цікаву роботу в документальній стрічці «Молода гвардія - лічильник смерті». Але й тут переміг представник ICTV - відомий оператор Сергій Соловйов.

 

 
Савік Шустер програв в обох своїх номінаціях 

 

Непередбаченість переможців, очевидно, свідчить про посилення конкуренції на «Телетріумфі». ТК попросила прокоментувати рівень змагальників продюсера студії «07 продакшн» («Інтер») і експерта премії Іларіона Павлюка. «Цього року непоганий рівень конкуренції. Шкода, наприклад, що деякі документальні роботи не стали номінантами. Мені особисто дуже сподобалася робота Олексія Мустафіна, присвячена подіям 2004 року. Я очікував, що вона буде номінована, навіть голосував за неї як експерт», - відповів Іларіон і зауважив, що номінації, на його думку, визначено правильно. «Але те, що в "Телефільм" приймають документальні стрічки, не дуже правильно. Я так розумію, що телефільм - це те, що називають "телемувік" на телевізійному жаргоні», - додав він.

 

Танцювальний номер у виконанні Василя Бондарчука й Олени Шоптенко 

 

Натомість в іншого експерта - ведучого «Свободи слова» Андрія Куликова - виникли зауваження до визначення номінацій: «У категорію "Ток-шоу" звалені всі ток-шоу, а я не вважаю, що це правильно. Категорія "Пізнавальна програма" дуже суперечлива і невизначена, що дозволяє туди висувати найрізноманітніші програми. Були й номінації, де бракувало кандидатів («Телесеріал» - лише дві заявки. - Авт.)».

 

Друга перемога «Свободи слова» свідчить, що формат - вдалий, ідеологія - правильна, а команда - професійна, вважає Андрій Куликов

 

Безумовно, в декого такий реванш каналів умовного холдингу Віктора Пінчука викликав і підозри (які час від часу виникають протягом усієї історії «Телетріумфу») щодо «невипадковості» такої запрограмованості. Масла у вогонь підлив Олександр Богуцький, який, отримуючи премію замість відсутнього Стогнія, нагадав не лише про те, що Костянтин брав безпосередню участь у визволенні наших моряків із піратського полону, а й про те, хто на визволення судна «Фаїна» дав гроші. Як відомо, це був Віктор Пінчук - тож навряд чи цю репліку Олександра можна вважати вдалою.

 

Олександр Богуцький не сумнівався в перемозі 

 

Втім, більшість експертів, із якими кореспонденту ТК довелося переговорити, вважали, що все ж таки цього разу голосування відбулося принаймні без умисного зовнішнього втручання. А успіх «пінчуків», мовляв, можна, з одного боку, пояснити справді досить великим обсягом власного виробництва на каналах холдингу. Також безперечною яскравістю двох фаворитів минулого сезону - шоу СТБ «Україна має талант!» (яке отримало аж три нагороди) та Нового каналу «Хто проти блондинок?», і тим, що фаворити «Плюсів» та «Інтера» в розважальному жанрі (відповідно, «Танцюю для тебе - 2» та «Вечірній квартал») уже отримували «Телетріумф» у минулих сезонах. З іншого ж боку - і можливими особливостями голосування самих членів експертного журі, коли, наприклад, могли голосувати не стільки «за», скільки «проти» (наприклад, проти перемоги того ж Савіка Шустера, який теж уже неодноразово  був тріумфатором).

 

Детальніше номінантів і переможців «Телетріумфу» буде проаналізовано в іншій публікації ТК.

 

А тепер про подробиці «шоу». Юрій Горбунов і Лідія Таран розпочали доволі мляво: пішли строго за сценарієм із дивакуватими і не зовсім смішними жартами. Репліку на адресу вбрання Діми Коляденка й анекдот «Були часи, коли телебачення працювало на ідею» публіка не сприйняла, тому далі ведучі дозволили собі трохи волюнтаризму. Виявилося, що експромти Горбунова набагато кумедніші за прописаний текст. «Наче вона на тих барабанах буде грати», - язвив він на адресу Світлани Лободи, команда якої затягувала дійство, монтуючи барабанну установку. Про вокаліста гурту «Бумбокс», якого Ліда для різноманітності спитала про героїню пісні «Поліна», Юра зауважив: «Та він під фанеру нічого тобі не скаже» - і, виявилося, мав рацію. «Молодець, Юра!», - почулося із залу, коли Горбунов покривлявся з міс Україна-Всесвіт Христини Коц-Готліб, яка чомусь заговорила на сцені з прибалтійським акцентом.

 

Світлана Лобода заспівала російськомовну версію Be My Valentine 

 

Коли Наталя Соколенко дякувала за нагороду в номінації «Репортер», вона попросила всіх колег підтримати СТБ і парламентську журналістку Ольгу Червакову у процесі проти депутата-комуніста Олександра Ткаченка. «Якщо ми їм це подаруємо, то потім вони попросять нас дихати набік, а на знак подяки за інтерв'ю - танцювати гопака», - заявила вона. «Я думаю, комуністи просто бояться свинячого грипу», - одразу зреагував Горбунов.

 

Наталя Соколенко й Ольга Червакова радіють нагороді 

 

Між іншим, Наталя Соколенко змушена була ще двічі підніматися на сцену - забирати статуетки Сергія Попова і «Вікон-новин». Про Сергія вона сказала: «Він людина дуже скромна, інтроверт, жодних інтерв'ю не дає («Детектор медіа», на жаль, це добре відомо. - Авт.), про особисте життя не розповідає, тому, напевно, і не сподівався на перемогу». Насправді неявка ведучого пояснювалася більш банальною причиною: він нині у відпустці. Що ж до команди «Вікон», то Наталя дякувала випусковим редакторам Людмилі Маркіз, Еллі Соловйовій, Марії Адамській і, знов-таки, Сергієві Попову та шеф-редактору Олексію Мустафіну зі словами: «У нашому ньюзрумі все набагато цікавіше». Щойно Соколенко з третьою статуеткою сіла на місце, до зали увійшло подружжя Олексія Мустафіна та Валерії Семенюк, які, спізнившись буквально на 10 хвилин, проґавили свої номінації - три з семи, отриманих учора СТБ...

 

Босоногій Насті Приходько кричали «браво»

 

Називаючи номінантів на звання найкращої регіональної програми, Лідія Таран у черговий раз нагадала, що чимало ведучих вийшли з регіонального телебачення. «Багато телеведучих продовжують працювати на регіональних каналах, і нічого ганебного в цьому немає», - парирував екс-обличчя «Інтера» Ігор Пупков, який разом із Людмилою Король (теж колишня інтерівка) отримували «Телетріумф» за проект «День-Сіті» на київському міському каналі «Сіті».

 

Свою дотепність публіці намагалися продемонструвати не тільки Горбунов із Таран і Дядя Жора, котрий вигулькував то тут, то там, все шукаючи приводу отримати «Телетріумф», а й номінанти. Андрій Доманський, якого визнали найкращим ведучим розважальної програми, повідомив, що в нього з Оксаною Марченко схожі родини. «Жінки цікавляться статуетками, а чоловіки заробляють гроші (у цей момент Ліда Таран розсміялася. - Авт.). Але оскільки через нинішню кризу я став заробляти менше, то вирішив зайнятися статуетками. Ти не проти, Лідо?». Втім, можливо, це був не тільки жарт у бік коханої дружини, але й натяк на те, що на «1+1» - новому місці роботи Лідії Таран - платять більше, ніж на Новому?

 

Тепер у родині Лідії Таран і Андрія Доманського в кожного по статуетці

 

В очікуванні офіційного старту передвиборної кампанії нерідко кепкували на політичні теми. «Може, політики там і зарплату отримують?» - спитала Ліда в Юри, оголошуючи номінацію «Ток-шоу». «Ні, вони її там залишають», - відповів він. Зовсім інакше, досить цинічно, прозвучала репліка редактора «Шоуманії» Валерія Корсунського. Отримуючи нагороду з Дмитром Коляденком, він радісно привітав колег із початком «сезону жнив», натякаючи на грошові потоки політичної джинси. І публіка проковтнула цей жарт: частина - мовчки, частина - радісно сміючись.

 

Дмитро Коляденко на радостях підхопив Остапа Ступку на руки

 

Нелогічним у деяких номінаціях виглядав підбір осіб, які оголошували переможців. Який зв'язок, скажімо, між репортерством і Сергієм Бубкою, режисурою й Тіною Кароль та В'ячеславом Узєлковим, операторством і міс Україна-Всесвіт Христиною Коц-Готліб,  ток-шоу і Борисом Ложкіним, музичними програмами й Остапом Ступкою, телефільмами й Анастасією Приходько, найкращою промокампанією й Олегом Пінчуком? Здавалося, що й перекладацька майстерність не пов'язана зі Святославом Вакарчуком, аж виявилося, що він - фанат «Доктора Хауса», який став переможцем. А Ігор Суркіс і Андрій Шевченко часто бували гостями проекту «Гордість країни», який нагородили як найліпшу навчальну, пізнавальну, культурологічну, соціальну програму.

 

Оксана Панасівська подякувала Андрієві Шевченку за те, що ніколи не відмовляється нагороджувати «Гордість країни»

 

Не викликала здивувань участь в оголошенні лауреатів Олени Притули, Олександра Пономарьова, тандему «Кроликів», Савіка Шустера, Андрія Халпахчі, Олега Фіалка, Олександра Мартиненка, Сергія Рахманіна, Лілії Подкопаєвої, Івана Малковича, Ольги Герасим'юк, Вікторії Гресь, Тетяни Лебедєвої, Тетяни Цимбал із Андрієм Мирошніченком (нагородили посмертно Ігоря Пелиха за особливий внесок у телебачення).

 

Володимир Оселедчик привів перших учасників «Найрозумнішого». Діти виросли і навчаються на режисерів телебачення

 

Але все-таки залишаються запитання до режисерів церемонії. Чому в одних номінаціях лауреата називає один гість, а в інших - двоє? Чому гостям давали змогу лише відкрити конверт і зачитати ім'я переможця, але саму нагороду вручала дівчинка-модель, а гість лишався осторонь? Чому гостей просили нічого не казати, крім, власне, імені, тож доки вони відкривали конверт, виникала пауза, котру мусили заповнювати ведучі? Утім, ці дрібні зауваги - лише невеликий привід придертися. Бо загалом церемонія справила враження динамічного, насиченого дійства. Промови не затягувалися, підводки ведучих завдяки імпровізації та експромту веселили глядачів, музичні номери вчасно перебивали процедуру відкриття конвертів. І хочеться подякувати тим, хто співав наживо, - ТНМК, Святославу Вакарчуку, Урсулі, Джамалі.

 

Найкращі продюсери - Галина Пілютікова та Руслан Городничий - три роки тому працювали режисером і журналістом

 

Незважаючи на динаміку шоу, чимдалі тривало дійство - тим менше ставало глядачів. Але ж так відбувається щороку: тусовка мігрує до буфету. Найдружніше поводився колектив Нового каналу: їхні номінанти мали найбурхливішу підтримку. Та, зрештою, під кінець церемонії оплески вже зовсім не звучали. Стоячи, хвилиною мовчання зал згадав лауреатів, яких уже немає з нами, - Ігоря Пелиха і Богдана Коровченка. За Ігоря приз отримав його колега й товариш Іван Ясній, за Богдана - Іларіон Павлюк та Олексій Бобровніков. Останній чомусь згадав випадок, як Богдан розбив йому вухо, й додав, що вірить у переселення душ, тому чекає, що товариш повернеться.

 

Іван Ясній отримав від Андрія Мирошніченка і Тетяни Цимбал нагороду за особистий внесок у телебачення для покійного друга Ігоря Пелиха

 

Залишається додати, що більш «у тему» трансляція церемонії виглядала б на котромусь із каналів Пінчука, а не на «1+1». У загальному підсумку СТБ, ICTV і Новий канал здобули 18 статуеток із 23. «Це ваш реванш? Із чим ви пов'язуєте таку кількість нагород вашої групи?» - поцікавилася ТК у продюсера програми «Свобода слова»  Михайла Павлова, згадуючи, як торік холдинг Пінчука бойкотував «Телетріумф». «Я це пов'язую з тим, що ми працюємо, незважаючи на всі проблеми, які в нас існують. Мені дуже приємно, що колеги це оцінили. Безумовно, ми задоволені результатом», - відповів він. І ще ТК цікаво, чи поріжуть режисери телевізійної версії цю фразу Олександра Богуцького: «Цей фільм («Фаїна». - Авт.) прискорив повернення наших моряків додому. І ви знаєте, чиї гроші також»?

 

Повний список лауреатів «Телетріумфу - 2009»

 

Історія «Телетріумфу»

Національну премію в галузі телебачення «Телетріумф» було засновано рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення 14 грудня 2000 року. Ініціатором створення премії був тогочасний член Нацради Микола Баграєв - засновник групи компаній «Таврійські ігри», у співпраці з якою в перші роки проводилась церемонія нагородження «Телетріумфом».

 

«Телетріумф-2001» мав 14 номінацій. Оргкомітет отримав 115 заявок від 51 телерадіокомпанії; переможців визначали 72 експерти. Церемонія нагородження відбулася 25 квітня 2001 року в палаці «Україна» у Києві. Ведучою першої, другої і третьої церемоній була  Тетяна Цимбал.

 

У 2003 році співорганізатором конкурсу стала асоціація «Індустріальний телевізійний комітет». Кількість номінацій щороку змінювалась. У 2004 році канал «Інтер» провів першу трансляцію церемонії нагородження.

 

У 2005 році «Телетріумф» вперше (і поки що востаннє) проводився поза межами столиці - у Запоріжжі.

 

У 2006 році церемонія нагородження пройшла у формі музично-розважального шоу, що транслювалося телеканалом «1+1».

 

«Телетріумф-2007» відбувся 23 серпня 2007 року у палаці «Україна». Телеверсію демонстрував у записі Новий канал. Під час «Телетріумфу-2007» було вручено премію «Фаворит телепреси» - першу в Україні нагороду медіа-журі в галузі телебачення, організатором якої є «Детектор медіа».

 

Перелік лауреатів «Телетріумфу» попередніх років можна побачити тут.

 

Положення про Національну премію «Телетріумф» затверджено Національною радою 6 червня 2007 року.

 

Офіційний сайт «Телетріумфу» - http://www.teletriumf.org/

 

Привітання голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віталія Шевченка з відкриттям урочистої церемонії нагородження премією «Телетріумф-2008».

 

«Детектор медіа» про «Телетріумфи»:

2002

«Телетриумф» на безрыбье»- Анна Шерман

2003

«На чьей улице «Телетриумф»? - Анна Шерман

2004

«Корпорация монстров» - Наталья Лигачева, Анна Шерман

«Телетріумфаторів визначатимуть по понятіям?» - Анна Шерман

2005

«Опять не триумф» - Ирина Чемерис

«Телетриумфу» нужна «Телеакадемия» - ТК

2006

«Перетриумфили...» - Наталья Лигачева

«Не стоит волноваться» - Денис Жарких

Влад Ряшин: «Мы потеряли год. «Телетриумф» мог быть совершенно другим»

«То недо, то пере» - Віталій Шевченко

«Телетріумф»: урожай лаврів для «1+1» - Ольга Денисенко

2007

«Нестыдный триумф» - Наталья Лигачева

«Тріумф телевізійної дотепності» - Леся Ганжа

2008

«Телетріумф» на двох - Леся Ганжа

Цю премію відмиємо чи нових наробимо? - опитування експертів

2009

«Проти кого будемо тріумфувати?» - Леся Ганжа, Світлана Остапа

 

 

Фото Павла Старостенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15717
Читайте також
03.11.2009 14:30
Мар'яна Закусило
40 792
07.09.2009 10:47
Мария Хализева, «КоммерсантЪ»
5 827
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кабыздох
5343 дн. тому
Алеграфу - ваши зубные претензии это сугубо ваши психологические проблемы, нашли в чем "1+1" обвинить.
43
5344 дн. тому
Ну да- графика у 1+1 никакущая. А за что ж тогда на всемирном конкурсе бронзу взяли? Причем с этой "никакущей" графикой. и заметьте- единственные из Украины. Тот же Маркус Шмидт, который оформлял СТБ и номинировался в этой категории на Телетриумф- на PROMAX World Gold пролетел. А о графике Нового канала вообще трудно судить- это же не их собственное производство, а "Revolution".
Алегарф
5344 дн. тому
Ну и чё, за что 1+1 было награждать? Передач не осталось, ведущих нет, графика - и та ни-ка-ку-ща-я! (Про анонсы Крем/Маргоша-2 вообще нечего говорить - отталкивает, хотя, по ходу, было задумано наоборот : ) У меня, к примеру, 1+1 за последнее время ни с чем, кроме как с зубной болью не ассоциируется. Перед Новым Годом лечил зубы, а у врача возле кресла на денежном дереве висела новогодняя игрушка с их логотипом, белые циферки на красном фоне... Вот, пожалуй, и всё, что можно вспомнить о "плюсах" : /
Абдуллаев
5345 дн. тому
Шоу хорошее, но пинчуковские каналы странно/нестранно много премий получили. Мы все взрослые люди, понимаем, но надо ж и совесть иметь.
Зритель
5345 дн. тому
Номінація «Найкращий україномовний переклад»: Переможець - т/с «Доктор Хаус», СТБ Какой сезон??? Ведь первые два делали "Так Треба Продакшн"
Пятий Кут
5345 дн. тому
Судя по фотграфиям, нормальные люди должны открещиваться от этой премии. Цирк уродов.
Заец Побегаец
5345 дн. тому
Телетриумф еще в прошлые годы был покупной лажей, а в этом году Пинчук вообще там все купил
bumbastic
5345 дн. тому
"Телетриумф" показав дві проблеми. Перша, коли організатори впевнені, що телебачення може існувати без телекартинки, бо на перший план висуваються журналісти та ведучі. Друга, було відчуття, що транслювалося дійство з Росії. Мені як українцеві було шкода, що більшість, хто працює на ТБ, - це не українці, а люди без роду і племені. Це стосується і більшості музичних виконавців. Але ведучі молодці.
//
5345 дн. тому
Ничего, он выкрутился - показал не в 22.15, а час ночи...
....
5345 дн. тому
«А йому цю ганьбу ще й транслювати завтра»
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду