Проти кого будемо тріумфувати?

21 Серпня 2009
50510
21 Серпня 2009
18:40

Проти кого будемо тріумфувати?

50510
Цьогоріч «Телетріумф» розривається між традиційним гаслом «Ані кроку без скандалу» та новим «Стороннім вхід заборонено»
Проти кого будемо тріумфувати?

Національна премія у галузі телебачення «Телетріумф» залишається вірною собі - тільки-но десь в перспективі зблискує ерзац-золото телетріумфальних статуеток, як вибухають перші скандали довкола премії.

 

Щоправда, усі чвари нинішнього року - лише блідий спогад про 2008-й, коли співорганізатори - Індустріальний телевізійний комітет та Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зійшлися не на життя, а на смерть. Трохи не дійшло до суду за ТМ «Телетріумф», але Нацраді вдалося вгамувати принциповість ІТК і домовитися із власником ТМ - «Таврійськими іграми», що їх пов'язують із народним депутатом та потужним гравцем на медійному ринку Миколою Баграєвим. А от подолати бойкот каналів групи Пінчука - ІСTV, СТБ та Нового -  так і не вдалося. 2008-й залишиться в біографії премії як «"Телетріумф" без "пінчуків"».

 

2007-й проходив більш-менш спокійно, у 2006-му роздратування корпорації викликало зухвальство «1+1», який на правах господаря церемонії (у 2006-му саме «Плюси» робили телеверсію) наколядував собі 11 з 19 нагород. У 2005-му волосина, на якій висіла доля «Телетріумфу», була ще тоншою, ніж у 2008-му. Тоді премію ігнорували «Інтер», «1+1», Новий, ICTV, СТБ, а всі нагороди отримав революційний 5-й. Ну і церемонію нагородження від безгрошів'я провели в Запорізькому музично-драматичному театрі. Ще раніше -  у 2004-му з оргкомітету вийшов Віталій Шевченко; причина - незгода з діями колег і непрозорість нагородження.

 

Треба сказати, що «Телетріумф» завжди  був заходом не так рейтинговим, як дипломатичним. Праця, за версією матеріалістів, перетворила мавпу на людину, а спільна праця здатна перетворити на людей найзапекліших опонентів. У цьому розумінні, якби «Телетріумфу» не було, то його варто  було б вигадати: тому що це, за великим рахунком, чи не єдина оказія, коли індустрія здатна парирувати претензії регуляторного органу. І навіть - нечувана річ - виставляти йому свої умови.

 

До певного часу  «Телетріумф - 2009» намагався не порушувати ту хистку рівновагу, яка усталилася між Нацрадою та ІТК після зміни керівництва регуляторного органу. Холодний мир, звісно, кращий за добру сварку, але коли організаторам стало ясно, що мир між стратегічними партнерами теплішає, вони вирішили тут же остудити надії партнерів нестратегічних.   

 

Зрозуміло, що Нацраді, яка пережила кадрову революцію і помітно лібералізувала стосунки з мовниками, очки за вдало проведений «Телетріумф» вкрай потрібні.  Так само, зрозуміло, що торішній екстрім з нагинанням Національної телекомпанії уже навряд чи пройде - для цього треба мати міць обіймів Шевченка та гостроту зубів Куруса. Очевидно, що Нацрада нового штибу буде не диктувати, а домовлятися. А отже, у грі амбіцій - якою премія, по суті, і є, - можуть з'явитися розмінні монети: ті, чиї амбіції цьогоріч вирішили не погладжувати. З дипломатичних міркувань. Адже поки головний закон нашого  «Телетріумфу»: принципи - ніщо, амбіції - все.

 

Перший пішов...

 

Перший скандал 2009-го виник навколо робіт продакшн-студії Star Media. Ще минулого року генеральний продюсер компанії Юрій Мінзянов заявляв, що продукти Star Media не подаватимуться більше на «Телетріумф». Ці заяви було зумовлено тим, що експерти «Телетріумфу» другий рік поспіль не могли обрати переможця у номінації «Телекіно» - основному продукті Star Media.

 

Тим не менш роботи було подано. Що відбувалося далі - тут офіційна і неофіційна точки зору розходяться.

 

Неофіційно говорять, що на одному із засідань оргкомітету досить жорстку позицію зайняли «плюси» - цьогоріч телеверсію премії робитимуть саме вони. Кажуть, що саме вони ініціювали укрупнення номінацій і натякнули, що телеверсія цього разу - не буде трансляцією, а буде монтажною версією, яку канал змонтує на свій смак. А смак, як показує історія премії, канали мають до перемог і ні до чого більше.

 

Кажуть, укрупнення номінацій зачепило інтереси телекіно. До того ж - як виявилося - в телекіношній номінації було подано лише роботи Star Media. Відтак розлучення Влада  Ряшина (голова ради директорів Star Media)  з «Телетріумфом» відбувалося за обопільною згодою: Ряшину не хотілося змагатися з телепрограмами, а оргкомітету, перед яким Олександр Ткаченко поставив завдання скоротити кількість номінацій, було досить зручно «коротнути» перелік за рахунок муві.

 

Обидві сторони коментують ситуацію стримано. При цьому Ряшин каже, що й саме висування робіт  Star Media було не те щоби помилкою, але неузгодженістю дій.

 

«Справа в тому, що минулого року ми  зазначали, що не дуже розуміємо принципи проведення "Телетріумфу". Тож наше висунення - це наслідок певної неузгодженості дій між департаментами компанії», - сказав він у коментарі ТК.

 

Також пан Ряшин зазначив, що виробники телекіно мають намір заснувати власну премію, альтернативну до «Телетріумфу».

 

«Я неодноразово наголошував, що  необхідно створювати телеакадемію, яка у свою чергу має організувати премію.  Тому ми спільно з компаніями Film.ua та "Про ТБ" вирішили заснувати асоціацію виробників кінотелепродукту. В цю асоціацію, ми з задоволенням запросимо й інші виробничі компанії. Наступний крок - організація премії, яка, на наш погляд, більше б відповідала реаліям сьогодення, як мінімум на ринку виробництва кіно, телевізійних фільмів та серіалів», - пояснив він свою позицію.

 

Тетяна Мокріді, член Нацради та голова оргкомітету «Телетріумфу», зазначила, що офіційної інформації щодо відкликання робіт Star Media до оргкомітету не надходило. Проте про намір Ряшина вона чула. На її думку, основним мотивом його вчинку може бути «відсутність конкуренції у номінації». І додає хоч і з повагою та без жалю: «Я Ряшина розумію...».

 

Катерина Котенко, виконавчий директор ІТК, теж не висловлювала досади, що такий важливий для ТБ продукт, як телекіно, яке займає левову частку телевізійного прайму, залишиться поза межами головної (!) телевізійної премії.

 

«Я точно не знаю, в зв'язку з чим Star media відкликав свої роботи. Є декілька версій. Перше - тому що неправильна конкуренція: вони хотіли конкурувати з телесеріалами, телефільмами, а не з телевізійними програмами. Друга - продюсери телевізійного і кінопродакшну зараз планують зробити свою премію», - сказала вона в коментарі ТК.

 

Схоже, що в цьогорічному «Телетріумфі» перемагає не намір оцінити ситуацію на телеринку і відзначити важливі тренди, а консюмерський девіз «усе для членів ІТК». Мовляв, ви не члени ІТК? То заведіть собі свою премію та й вручайте.  А нам чужих не треба.

 

Мінус «Фаворит телепреси»

 

Зайвою на пароплаві «Телетріумфу» виявилася і премія «Фаворит телепреси», яку 2007-го року з ініціативи Нацради організувала «Детектор медіа», об'єднавши медійних оглядачів з провідних друкованих та інтернет-видань.

 

Механізм премії є надзвичайно простим: кожному з експертів пропонується назвати одну програму, яка, на його погляд, стала помітним явищем у телепросторі, продемонструвала новий професійний рівень, нову якість. Неодмінною умовою є  сформулювати, чому експерт пропонує саме цю програму. З пропозицій формується шорт-лист, який обговорюється за круглим столом. Переможця обирають після обговорення всіх номінантів  відкритим голосуванням.

 

Про те, що нагорода преси не вручатиметься цьогоріч у рамках «Телетріумфу», організатори дізналися випадково. 

 

«Так, дійсно, ця номінація зникла. Було вирішено оргкомітетом, що премія «Телетріумф» професійна, а це насамперед означає професійне журі. Тому всіх тих, хто, як ми думали,  був раніше учасником експертного журі «Фаворит телепреси», було вписано в експертну колегію, для того, щоб їх оцінки були частиною всіх оцінок експертної колегії. Чому було прийняте таке рішення? Бо, якщо Детектор медіа від телепреси оцінюватимуть окремо, то це вже інша премія, вона має інше значення. Для того, щоб не розпилювати значення  і не пояснювати, чому там абсолютно інші експерти, й було прийняте таке рішення», - так відповіла на запитання ТК Катерина Котенко.

 

Тетяна Мокріді так само повторила слова про те, що експертів-журналістів увели до складу «великого журі», а відтак «окремої премії телепреси не може бути як такої, бо виходить масло масляне» і тут же додає, що, на її думку, оргкомітет прийняв рішення на користь «престижності премії».

 

«Я считаю  ликвидацию этой номинации глупостью по одной простой причине: чем больше людей задействовано в оценке телевизионных программ, тем -  в итоге -  у зрителя будет больший выбор и выше планка качественного телевидения. Я не думаю, что это хороший шаг. Я затрудняюсь проследить в этом решении логику, но  я не стал бы говорить здесь о какой-то цензуре. Наверное, наш Нацсовет посчитал нужным больше не прислушиваться  к мнениям журналистов», - вважає Валерій Калниш, заступник головного редактора «КоммерсантЪ-Украина», один з експертів «Фавориту телепреси».  

 

Також він повідомив, що всупереч заявам членів оргкомітету, його ніхто не запрошував до експертів «Телетріумфу».

 

Олексій Мустафін, заступник голови правління СТБ з інформаційного мовлення, який обидва роки існування премії «Фаворит телепреси»,  отримував нагороду - за оновлені «Вікна» (2007) та «За вікнами» (2008), що задали новий ринковий тренд, теж вважає, що «ліквідовувати цю номінацію було не зовсім обачно».

 

«Я вважаю, що цікаво дізнаватися думку людей, які професійно займаються висвітленням медійної теми. Ми добре пам'ятаємо, що торік був конфлікт між Нацрадою й телеіндустрією, наш канал не подавав свої роботи. Однак телепреса була поза цією грою і це виявилося важливим. Взагалі-то, медійні журналісти з преси є менш заангажованими, бо не є представниками телеканалів, тому їхнє рішення додавало "Телетріумфу"  якоїсь різноманітності», - сказав Мустафін.

 

А тепер трохи історії: у 2007-му році до «Детектор медіа» звернулася Нацрада з проханням підтримати «Телетріумф». У пам'яті ще був і пам'ятний 2005-й,  і скандальний 2006-й. Тоді Нацраді потрібні були партнери. 

 

Коли ТК звернулася до оргкомітету з пропозицією щодо нагороди «пишучих» медійників для телевізійних колег, то положення було затверджено одноголосно, а у відповідь  ТК почула лише одне побажання - «зробіть нам таку премію, як FIPRESSI». І ми зробили.

 

Тепер Катерина Котенко так само, як і виробникам телекіно, радить пресі заснувати окрему премію.

 

«Ми вважаємо за доцільне, щоб телепреса зробила свою окрему премію, може, навіть з декількох номінацій, де  б і  визначала своїх фаворитів», - говорить вона.

 

Між іншим, на великих кінофестивалях поруч із премією великого журі вручається нагорода кінокритиків. І нікого не дивує, що її вручає окреме журі. І що в системі цієї премії немає номінацій. І що очки не рахує аудиторська компанія.

 

Очевидно, що у «Телетріумфу» змінилися не тільки друзі, а й орієнтири: тепер нікому вже не треба як на світових фестивалях. Треба, як в Україні. Тобто між собою, і побільше.

 

Але «Фаворит телепреси - 2009» все одно відбудеться. Уже названо претендентів, сформовано шорт-лист. Незабаром відбудеться обговорення і голосування. Як завжди відкрите. Ми переконані, що цінність визнання колегами не вимірюється тим, у якому залі відбудеться нагородження переможця і чи покажуть його по телевізору.

 

 

Плюс «Ключовий момент»

 

Єдиний зі скандалів «Телетріумфу - 2009» з гарним кінцем - це історія «Ключового моменту» («Інтер»).

 

Як відомо, програма «Ключовий момент» подала конкурсні заявки у трьох номінаціях - ведуча, сценарій, спецпроект. А потім з'ясувалося, що «Інтер» має намір відкликати програму з «Телетріумфу».

 

«Спочатку нам щодо «Телетріумфу» було сказано "так". Але дій не відбувалось ніяких, скоро мав початися конкурс, і, я вважаю, нічого зазорного немає в тому, що ми подали самі себе. А далі... Нам стало відомо з неофіційних джерел, що канал шукає шляхів зняти нашу програму з розгляду експертів. І тоді трапилася та розмова з керівником прес-служби каналу, про яку «Детектор медіа» вже писала», - розповідає ведуча «Ключового моменту» Наталя Сумська.

 

Пізніше канал обґрунтував свій намір: рішення про те, які саме проекти візьмуть участь у конкурсі, приймалось колегіально, експертною радою телеканалу. Усього розглядалося 70 заявок, з яких на здобуття «Телетріумфу» телеканал «Інтер» офіційно висунув 36 робіт у 21 номінації. Ну і ще, як сказала Ірина Павлик, керівник прес-служби каналу, програма «Ключовий момент», яка виходить в ефірі  «Інтера» з жовтня 2003 року, у 2007 році висувалась на здобуття премії «Телетріумф», але лауреатом не стала.

 

Проте є невеличке уточнення для прес-служби «Інтера»: програма таки була лауреатом «Телетріумфу» - в 2007 році вона отримала 2 місце у номінації «Соціальний проект». А подано тоді було, між іншим, близько 40 робіт.

 

Цілком імовірно, що на здобуття головної телевізійної премії країни телеканал висунув саме ті роботи, які вважає брендоформуючими, проте все одно не зрозумілим лишається  позиція щодо самовисуванців - здавалося б, не помагаєте, так хоч не протидійте.

 

Про це говорить і Наталя Сумська, натякаючи, що причиною незрозумілого конфлікту стали хворі амбіції окремих посадових  осіб на каналі.

 

«Можна сказати, що видалась прекрасна можливість познайомитись нарешті з прес-середком на каналі, з яким ми не мали раніше щастя бачитися і спілкуватися, що, чесно кажучи, дивно. Мало би бути навпаки, чи не так? Між іншим, я завважила цей момент пані завідуючій прес-відділом - мовляв, ви би навпаки мали всіляко просувати програму, хапатися за найменший привід її рекламувати, надсилати її на кожен конкурс чи фестиваль», - розповіла вона ТК.

 

Оргкомітет «Телетріумфу» у цій ситуації, з одного боку, визнавав правоту Сумської, з другого - намагався не ускладнювати стосунки з «Інтером».

 

«Ми з оргкомітетом вирішили, що треба зробити офіційний запит з приводу цієї ситуації, але поки що в мене немає офіційної відповіді «Інтера». Тому що пані Наталя хоче брати участь, але нам треба знати позицію «Інтера», - каже Тетяна Мокріді й зауважує, що «по-людськи хотіла б, щоб це було вирішено на рівні телеканалу».

 

«Наталя Сумська подала заявку сама, вона могла це зробити. Але обов'язковою умовою участі, крім ефірної довідки, заявки і сплати внеску учасників, є подача відео програми. Все це пані Наталя Сумська зробила, але виявилось, що вона не має права використовувати відео, бо воно належить "Інтеру". Ми розглядали на оргкомітеті ці документи і виходить так, що Сумська просто не виконує одну з умов, бо вона не має права використовувати відео, без якого неможливо оцінювати програму», - каже Катерина Котенко.

 

Втім,  в історії премії є чудові приклади тріумфальних самовисуванців. Одна з блискучих історій минулого року - телетріумф репортера Лесі Сакади-Островської («1+1»), яка у піку і новому керівництву каналу, і його новій інформаційні політиці отримала премію за серію сюжетів про українські реліквії у шведських архівах, зроблені для «старого» ТСН.

 

«Авторське право поділяється на майнові та немайнові права. До майнових прав в розумінні ст.15 Закону України «Про авторське право та суміжні права» належить: перше - виключне право на використання твору; друге - виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами. До немайнових прав належать права автора на визнання свого авторства шляхом зазначення належним чином імені автора на творі і за будь-якого публічного використання твору.  Закон України «Про авторське право та суміжні права» не передбачає заборону автора на участь в конкурсах, навіть якщо майнові права передані іншій особі, оскільки участь в конкурсі не є комерційною діяльністю, а є можливістю автора отримати додаткове визнання за свій твір», - наполягає саме на такому потрактуванні самовисування продюсер Галина Храпко, керівник проекту «Ключовий момент».   

 

У даному разі в історії з «Ключовим моментом» переміг здоровий глузд. Дізнавшись про конфлікт, який набув розголосу завдяки публікації на ТК, генеральний продюсер «Інтеру» подзвонила до прес-служби.

 

«Я вообще не понимаю, почему возникла эта проблема. Когда я узнала, что нас в чем-то обвиняют, то очень удивилась, и тут же сказала пресс-службе дать официальный комментарий, что мы не против самостоятельного участия программы в "Телетриумфе"», - сказала Ганна Безлюдна в інтерв'ю ТК.

 

Проте на наступний рік «Телетріумф», вочевидь, побореться не тільки із зайвими номінаціями, а й із зайвими номінантами.

 

«Така проблема може виявитися й у інших,  і може трапитися наступного року. Скоріше всього, ми проситимемо учасників, щоб вони підтверджували своє право на використання відео, намагатимемося правильно прописати правила подачі заявок», - говорить Катерина Котенко.

 

Тож є цілком обґрунтовані побоювання, що із національної телевізійної премії «Телетріумф» загрожує перетворитися на премію для членів ІТК, де нагороди розподілятимуться згідно сплачених внесків.

 

P.S.

Після публікації статті, ми отримали уточнення від виконавчого директора ІТК Катерини Котенко:

 

«Окрема премія кіно та телепродакшну - це не ідея оргкомітету «Телетріумфу» чи ІТК, це ідея самих кіно та телепродакшнів. І сама така відповідь звучала від представників цих продакшнів, коли оргкомітет та я особисто зверталась до них з пропозицією подати роботи до «Телетріумфу». Для ринку це добре, коли буде існувати декілька премій, але шкода, що цього року роботи теле та кінопродакшнів будуть мінімально висвітлені у конкурсі «Телетріумфу».

 

Довідка ТК:

 

 

Історія «Телетріумфу»

Національна премія у галузі телебачення «Телетріумф» була заснована рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення 14 грудня 2000 року. Ініціатором створення премії був тогочасний член Нацради Микола Баграєв - засновник групи компаній «Таврійські Ігри», у співпраці з якою в перші роки проводилась церемонія нагородження «Телетріумфом».

«Телетріумф-2001» мав 14 номінацій. Оргкомітет отримав 115 заявок від 51 телерадіокомпанії; переможців визначали 72 експерти. Церемонія нагородження відбулась 25 квітня 2001 року в палаці «Україна» у Києві. Ведучою першої, другої і третьої церемонії була  Тетяна Цимбал.

У 2003 році співорганізатором конкурсу стала асоціація «Індустріальний телевізійний комітет». Кількість номінацій щороку змінювалась. У 2004 році канал «Інтер» провів першу трансляцію церемонії нагородження.

У 2005 році «Телетріумф» вперше (і поки що востаннє) проводився поза межами столиці - у Запоріжжі.

У 2006 році церемонія нагородження пройшла у формі музично-розважального шоу, що транслювалось телеканалом «1+1».

«Телетріумф-2007» відбувся 23 серпня 2007 року у палаці «Україна». Телеверсію демонстрував у записі Новий канал. Під час «Телетріумфу-2007» було вручено премію «Фаворит телепреси» - першу в Україні нагороду медіа-журі в галузі телебачення, організатором якої є «Детектор медіа»

Перелік лауреатів «Телетріумфу» попередніх років можна побачити тут.

Положення про Національну премію «Телетріумф» затверджене Національною радою 6 червня 2007 року.

Офіційний сайт «Телетріумфу» - http://www.teletriumf.org/

Привітання голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віталія Шевченка з відкриттям урочистої церемонії нагородження премією «Телетріумф-2008».

 

«Детектор медіа» про попередні «Телетріумфи»:

2002

«Телетриумф» на безрыбье»- Анна Шерман

2003

«На чьей улице «Телетриумф»? - Анна Шерман

2004

«Корпорация монстров» - Наталья Лигачева, Анна Шерман

«Телетріумфаторів визначатимуть по понятіям?- Анна Шерман»

2005

«Опять не триумф» - Ирина Чемерис

«Телетриумфу» нужна «Телеакадемия» - «ТК»

2006

«Перетриумфили...» - Наталья Лигачева

«Не стоит волноваться» - Денис Жарких

Влад Ряшин: «Мы потеряли год. «Телетриумф» мог быть совершенно другим»

«То недо, то пере» - Віталій Шевченко

«Телетріумф»: урожай лаврів для «1+1» - Ольга Денисенко

2007

«Нестыдный триумф» - Наталья Лигачева

«Тріумф телевізійної дотепності» - Леся Ганжа

2008

«Телетріумф» на двох - Леся Ганжа

Цю премію відмиємо чи нових наробимо? - опитування експертів

 

Фото Яни Новосьолової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Світлана Остапа
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
50510
Читайте також
10.09.2009 08:10
Олексій Кужельний
6 693
08.09.2009 17:18
Маша Томак, Олена Рябець, «День»
16 902
07.09.2009 10:47
Мария Хализева, «КоммерсантЪ»
5 826
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
раздражительный
5347 дн. тому
мышинная возня
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду