Телепрограма «Шустер live», ТРК «Україна», 20 січня 2009 року

21 Січня 2009
19523
21 Січня 2009
16:07

Телепрограма «Шустер live», ТРК «Україна», 20 січня 2009 року

19523
Телепрограма «Шустер live», ТРК «Україна», 20 січня 2009 року
Савік Шустер, ведучий: Доброго вечора. Ми у прямому ефірі. Прямий ефір - це свобода. А мы самая свободная программа в Украине. Наши первые гости сегодня: Нестор Шуфрич и Олег Рыбачук. И Андрей Шевченко. Значит, Нестора Шуфрича все хорошо знают и помнят. Олег Рыбачук сейчас возглавляет Евроатлантический университет. А Андрей Шевченко вернулся из Соединенных Штатов, где в Ельском университете он проходил четырехмесячную программу становления лидеров, да. Ну, вот.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Савік Шустер, ведучий: Да, Барак Обама сегодня стал Президентом 44-м. Итак, наши хроникеры: Евгений Киселев, Маргарита Сичкар и гость хроникер Михайло Винницкий. Михайло родился в Канаде, занимался бизнесом в Канаде. Потом защитил докторскую диссертацию в Кембридже, в английском Кембридже. А вот уже семь лет в Украине, и преподает в Могилянке.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Савік Шустер, ведучий: Петр Мага, я до сих пор не знаю, что он закончил, но не важно. Итак, только что завершил свою инаугурационную речь Барак Обама - 44-й Президент Соединенных Штатов, первый афроамериканец в истории страны. Значит, вот я записывал очень тезисно. Значит, глядя в глаза уходящему Президенту Бушу и вице-президенту Чейни, он сказал, что та экономическая ситуация, в которой мы оказались, очень трудная, это потому что безответственность некоторых. А вообще-то страна оказалась неготовой к тем вызовам нового века, экономически не сумела на них найти ответы. Он сказал, что люди теряют работы, предприниматели теряют свои предприятия, люди теряют дома, то есть, жилье. Что система здравоохранения не работает, она дорогая, система образования неэффективна и неконкурентоспособна. Он сказал, что Америку ждут очень трудные решения, глубокие реформы, и будет очень больно. Он сразу, будет очень и очень больно. Но, он сказал, свободные люди должны иметь достаточно воображения и понимания цели, чтоб все же понять, что этот трудный путь надо пройти, другого выхода нет. Что касается внешней политики, то он сказал, что сила не причем, силу нельзя использовать так, как она была использована. Своим примером и своей свободой надо разговаривать с другими. Вот, в принципе, такова, ну, вот в синтезе, я там сколько ее слышал, такова, такая достаточно сильная речь. А в Украине мы обсуждаем, кто победил, кто проиграл в газовой войне. Мы так и не замечаем, что в Америке новый Президент.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Савик, раз мы начали говорить о президентах, я хочу всех нас поздравить еще с одним событием. Ведь уже буквально несколько дней, как, я честно скажу, в нашей семье отметили, что так званому руководству и президентству Ющенко уже осталось точно меньше года. Я с этим хочу всех нас поздравить. Потому что 17 января в лучшем случае для Ющенка у нас будут тоже президентские выборы. А я хотел бы верить, что раньше. Но точно, что Ющенко уже будет нас мучить, терроризировать меньше года, с чем я всех нас и поздравляю.
Савік Шустер, ведучий: Вот он пришел в хорошем, добром настроении.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Видно, що свята не пройшли даремно.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Вы знаете, вы знаете, когда говорит представитель Блока Тимошенко, что Ющенко - это позитив. Ну, это вызовет, наверное, смех во всей студии.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Ви знаєте...
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Що цікаво, що коли мене запитували різницю між Ющенко і Януковичем, яка буде різниця між Україною Януковича і Україною Ющенко, я завжди говорив, що якщо вибори виграє Ющенко і він не виправдає надії виборців, то будуть перевибори. Але якщо вибори виграє Янукович, то ми можемо не мати перевибори ще дуже довго.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Савік Шустер, ведучий: Так. Раз мы уже...
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Я извиняюсь, Савик. Одна реплика.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Нестор, сейчас, сейчас...
Савік Шустер, ведучий: Олег, я просто хочу, люди, я прошу, вчера мы начали голосование людей, наших зрителей, мы получили 12,5 тысяч звонков в общей сложности. А задали очень простой вопрос вчера, да: «Тепло ли у вас дома?». И вообще мы будем задавать такие простые вопросы людям. Так вот сегодня в связи с тем, что происходит в мире и в стране, мы задаем очень простой вопрос: «Вы бы голосовали за Обаму?». Если да, то у нас номер телефона 322, если нет - 299. Любой мобильный, только мобильный, любой оператор: да - 322, нет - 299. Не посылайте sms, потому что они не принимаются. Только звонки, пожалуйста. Итак, я бы голосовал за Обаму - 322, нет, я бы не голосовал за Обаму - 299.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Вы знаете, я понимаю...
Маргарита Січкар, хронікер: А можно про Обаму, вот, как бы. Я хороший сегодня нашла анекдот в Интернете.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Кстати, Савик.
Маргарита Січкар, хронікер: Совершенно нормальный, не черный. Значит, что в Америке...
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Не цветной сейчас принято говорить.
Маргарита Січкар, хронікер: Да. В Америке появился афоризм. Что опять грязь за белым придется убирать черному. Так что вот это к той речи, которую Обама сегодня сказал.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Маргарита Січкар, хронікер: Что придется тяжело.
Петро Мага: Я перепрошую, Савік, вибачте, будь ласка. На рахунок того, що бютівець підтримав Президента, говорить тільки про те, що у людей ще існують якісь принципи, з чим я і вітаю Андрія Шевченка.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Петро Мага: І якщо ви все-таки дозволите, я хочу показати той історичний момент, коли Барак Обама сказав: «Хай допоможе мені Господь». Будь ласка, даю картинку на екран (показує сюжет). Ми вітаємо Вас, містере Президент. Його вітає вся сім'я. Кілька пострілів з гармат, і Америка отримала 44-го Президента, з чим ми її, власне кажучи, сьогодні і вітаємо. Далі все, що було в Україні.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Савик, я извиняюсь, мы остановились на том моменте, что Олег дал такую яркую перспективу работы Ющенко. Но началось с того, что Ющенко уволил самого Олега. Я, кстати, выступил против этого, потому что я сказал, что, в принципе, очень талантливый специалист, несмотря на то, что пронатовец, ну, с этим мы еще будем бороться, обязательно должен быть востребован. Но видите, Ющенко начал отдалять от себя людей, которые действительно умеют думать. И оппонировать Олегу всегда было приятно. Окружил себя разными складовщиками, которые получили свое образование, работая на разных, там, складах. Но это факт, это биография, у Главы Секретариата.
Савік Шустер, ведучий: Нестор, Нестор, Вам сегодня ночью снились кошмары просто.
Маргарита Січкар, хронікер: Давайте больше позитива.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Вы знаете, кошмар - это для меня Ющенко, он мне не снился, это я вам скажу точно.
Михайло Винницький, хронікер: А можна чуть-чуть? Я не знаю, в мене просто таке враження, що Нестор Іванович прийшов просто грязь на Ющенка викапувать. І, в принципі, можливо, що заслужено, але такий день надзвичайний, ну...
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Для кого?
Михайло Винницький, хронікер: Для світу, для світу. Вільний світ отримав нового президента. Президента, який, ну, презентує собою щось абсолютно іншого. Так, очікування величезні. Так, так само можна говорити про можливість розчарування. Але давайте говоримо про якісь, ну, кращі речі, ніж то чи, ну, піднімся чуть-чуть.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Ви знаєте, я з Вами погоджуюсь, давайте говорити про кращі речі, ніж Ющенко. Тут я Вас підтримую. Дякую.
Маргарита Січкар, хронікер: Давайте про газ.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Маргарита Січкар, хронікер: Давайте про газ.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Я просто пам'ятаю дебати, коли вони з Макейном рубалися, ну, може, не на смерть, але кріпко рубалися. І я пам'ятаю слова, коли Обама сказав Макейну: «В мене немає жодних сумнівів, не викликає жодних сумнівів Ваша мотивація. Я знаю, що Ви так само за Америку, як і я, просто ми по-різному дивимося на її майбутнє». Я думаю, що це урок і нам, як виходити з дуже великих політичних заруб, і в цьому знаходити щось важливіше мотивації.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Андрій, ми домовились про Ющенка не говорити, тому...
ВСЕ: (Аплодисменти).
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Я скажу про Обаму. Насправді коли 4 листопада, я тоді був в Америці. І це було тотальне безумство, тому що всі студенти, вони, звичайно, були за Обаму. Коли я бачив трансляцію цієї 300-тисячної, 300-тисячного натовпу в Грандпарк Чікаго, які слухали переможний виступ Обами, я казав своїм американським друзям: «Ви знаєте», - у них сльози течуть в усіх. Вони кажуть: «Боже, це нова ера, це новий президент, ми цього ждали. Нарешті країна піде вперед». Я кажу: «Ви знаєте, ми це все проходили». І я просто скажу, що насправді я дуже бажаю Америці....
ВСЕ: (Аплодисменти).
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: І дуже бажаю Обамі пам'ятати, що шлях від такого ентузіазму, від такого підйому до розчарування, він дуже короткий. Тому що таке натхнення, яке дав зараз Обама країні і цілому світу, його не покладеш в холодильник, його не закатаєш в баночку, щоб потім ложечкою звідти діставати, коли це знадобиться. Це означає, що все тільки починається. А Обамі зараз треба навчитися казати слово «ні». Тому що він стільки разів казав: «Так, ми можемо», «Yes, we can». А зараз прийшов час, коли в умовах кризи йому дуже часто доведеться казати: «Ні, ми повинні робити щось інше».
Михайло Винницький, хронікер: І тут якраз Андрій піднімає дуже багато подібностей між тим, що було, там, 2004-го і сьогодні. Подивіться, 2 мільйони людей в Вашингтоні сьогодні вітали Обаму з його інаугурацією. Нас було мільйон. Різниця в чому? І дійсно, можливостідля розчарування фантастичні. А, ну, очікування від Обами, просто він, його сприймають як месію для нового, ну, для Америки, яка в глибокій кризі. Дійсно, шлях для розчарування дуже короткий. Але в чому різниця? Різниця в тому, що Обама не говорить про те, що полягайте на державу, полягайте на те, що будуть хороші лідери. Він каже щось інше. Він каже: залежить все від пересічного американця, залежить все від вас.
Савік Шустер, ведучий: Как Кеннеди, да, в принципе? Да? Не то, что страна вам, а то, что вы стране.
Євген Кисельов, хронікер: Да. Не спрашивайте, что Америка сможет сделать для вас, а спрашивайте, что каждый из нас может сделать для Америки.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Але що цікаво, що в нас такого в історії ще не було, коли кандидати на американські вибори у своїх дебатах згадували Україну. І коли і перший, і другий кандидат були в Україні фізично. Це для них не щось там географічне, ну, про географію Буша ми не будемо говорити. А вони тут були. І Обама тут був, як конгресмен, і Макейн тут був, як конгресмен. І тому для України відкриваються серйозні можливості. Три посли колишні України, Америки в Україні працювали з командою Обами. І тому для України, коли ми говоримо про те - нова ера Обами - нам треба говорити про свої можливості, особливо на фоні того, що відбувається зараз буквально у нових умовах геополітичних і газової війни з Росією, особливо відносно того, що нова адміністрація Обами чітко буде і, між іншим, держсекретар Хіларі, яка теж не раз була в Україні, і знає багатьох українців. Це такого в нас ще не було за історію двосторонніх стосунків. Тобто, для українців відкриваються серйозні можливості, якими ми, звичайно, можемо скористатися, а можемо ні. Але у нас є керівництво Америк, яке було в Україні, знає, що таке Україна.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Я боюся, що в нас Обама, боюся, що Обама може стати великим обломом для України, якщо ми не научимося інакше себе подавати. Тому що це правда.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Безумовно.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Правда, що в усіх трьох дебатах вони згадували, і Макейн, і Обама, про Україну. Вони знають, що це таке. Але повірте, нам треба дуже кріпко працювати, щоб вернути Україну на карту, на робочу карту світу, яка в кабінеті президента. Їм зараз не до України. Є внутрішня криза, є Близький Схід. І насправді, за великим рахунком, нам, ну, воно не прийде в руки. Пройшов той час, коли Україна самим фактом свого існування, своєї незалежності була важлива для американських президентів. Треба навчитися стояти за себе, так само, як ми в Москві стояли, і я гордий за те, що в нас єдуде достойні результати. Так само, як ми починаємо вчитися стоять за себе в Брюсселі, так само треба стояти і в Вашингтоні. Інакше буде великий облом для нас.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Правда.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Ви знаєте, я думаю, всі звернули вже увагу, що новообраного і вже сьогодні інаугурованого Президента Сполучених Штатів порівнюють з Лінкольном, він говорить, що це його вчитель, з Джоном Кенеді, з Мартіном Лютером Кінгом. Давайте всі разом побажаємо, щоб цей дійсно талановитий політичний діяч, якого полюбив весь світ, щоб він сприяв все найкраще, що було в житті цих реформаторів, і довів свою справу до кінця. І я хотів би вірити в те, що ця справа буде служити як громадянам Сполучених Штатів, так і громадянам інших країн, і, безумовно, без перебільшення, в першу чергу українцям. Хай їм щастить і щастить всім нам з новообраним Президентом.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Михайло Винницький, хронікер: Я не мав сумніву, що Нестор Іванович спроможний піднятися на нормальний рівень розмови. Я Вас вітаю.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: А це ми прізвище Ющенко не називаємо, то так.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Я мрію про час, коли ми про українського президента будемо говорити і бажати йому того, чого Нестор зараз бажає американському президенту.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Правильно.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Дай Бог, щоб це було пошвидше.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: І коли в Україні з'явиться клуб президентів? Я пам'ятаю, коли Віктор Андрійович був кандидатом, в мене тоді була ідея - хай з Новим Роком Україну привітає три президенти. Ну, в Україні їх всього три. Але чому в Україні немає клубу президента? Чому там президенти, які начебто були жорсткими опонентами, тримають цю традицію? Чому там президент, колишній президент виконує функції особливого посланника в Європі? А у нас, ми через це вже пройшли, у нас вже програти вибори - це не смерть. Але знову це завдячуючи Майдану.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Просто на трьох, збиратися на трьох перед Новим Роком - це ризикована затія.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Чотирьох далі.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Ви знаєте, я сьогодні спостерігав за інаугурацією, і було дуже приємно, коли було написано: «Former presidents of the United States».
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Правильно.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Тобто, повага до попередніх президентів існує. Ви знаєте, це дійсно прийде і в Україну. Щось мені здається, що, ну, як мінімум ми ще почекаємо, можливо, нового третього, можливо, четвертого, п'ятого президентів, але, безумовно, у нас повага буде не тільки до інституції президентства, як би ми не обирали наших президентів, а й до тих, хто носив це високе звання. Сьогодні ми не можемо не поважати Леоніда Кравчука, незважаючи на багато його точок зору, які не всі сприймають. Але він приніс нам незалежність. Що б ми не говорили про Леоніда Кучму, але сьогодні вже все суспільство визнає, що він був дуже, мав дуже багато протиріч, але він приніс в країну стабільність.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: І Ющенко теж.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Дестабільність. Я погоджуюсь, Андрій, да.
Михайло Винницький, хронікер: А я хочу звернути увагу, там якраз на екрані, якраз на екрані показали Макейна, який є на трибуні разом з Обамою. Зверну увагу, що в 2005-му році в січні Януковича на інаугурації Ющенка не було.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Я ще одну тезу хочу сказати.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Ми вчимося, ми вчимося.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Я думаю, що він дещо знав, і просто, як кажуть, не вступив в халепу. Тому він і не прийшов.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Несторе, він дечого боявся просто, але прийшла інша влада.
Маргарита Січкар, хронікер: Вы знаете, мне кажется, вот...
ВСЕ: (Аплодисменти).
Петро Мага: У всякому разі, Андрію, вибач, будь ласка, важко уявити, що після цього Макейн вийде на трибуну і скаже, що там було не 2 мільйона чоловік, а він нарахував особисто всього 20 тисяч. Як нам весь час говорять про Майдан, що там було в 5 або в 8 разів більше. Хоча люди бачили те, що вони бачили. Врешті-решт разом з тим американці вміють рахувати гроші. Я просто малесенький сюжет, щоб було трохи цікаво в плані того, як оцінювали вибори. Сьогодні пробували наші журналісти вияснити, скільки коштувалаінаугурація в Росії, сказали, що це конфіденційна інформація, і її не видали. А от що стосується інших інаугурацій, будь ласка.
Сюжет: За даними ЗМІ, захід обійшовся у 800 тисяч доларів, Президент присягав двічі, у січні 2005-го року він прочитав присягу Глави держави спочатку в Парламенті, поклавши руки на Конституцію і Євангеліє XVI століття, а потім на Майдані. Скромніше за всіх виглядає бюджет Президента Грузії. Церемонія інаугурації Михайла Саакашвілі обійшлася країні всього в 100 тисяч доларів.
Петро Мага: Так от, шановні друзі, інаугурація Обами обійшлася Америці в 57 мільйонів доларів, в 57 мільйонів.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Это так мало, потому что кризис, вы не понимаете.
Євген Кисельов, хронікер: Там огромные деньги потрачены, насколько я знаю...
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: На безпеку.
Євген Кисельов, хронікер: На безпеку, да, на обеспечение безопасности, скажем, да.
Савік Шустер, ведучий: В Штатах.
Євген Кисельов, хронікер: Да, в Штатах.
Савік Шустер, ведучий: Конечно.ю
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Я ще хотів про людський вимір Обами сказать.
Савік Шустер, ведучий: А я думаю, Андрей, что нам надо уходить на рекламную паузу короткую. Поэтому я просто скажу, что сейчас у нас за Обаму голосовало бы примерно 2,5 тысячи, а не голосовало бы за Обаму 600 человек. Поэтому, в общем-то...
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Переможець.
Савік Шустер, ведучий: Да, он реально, я это...
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: В Украине его бы тоже выбрали.
Савік Шустер, ведучий: Ну, мы говорим, когда мы говорим, мы говорим, если бы вы, понимаете, как лидера мира, как лидера свободного мира, да, вот как...
Маргарита Січкар, хронікер: Если Черновецкий выдвинет проповедника своего, его еще...
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Так, про тепло мы будем говорить?
Савік Шустер, ведучий: Про тепло будем говорить сразу после рекламной паузы (реклама). Мы вновь в прямом эфире. Напоминаю нашим зрителям, телезрителям мы задаем вопрос: «Вы бы голосовали за Обаму?». Если да, то 322, любой мобильный телефон, любой мобильный оператор, если нет - 2999. Не посылайте sms. Пока 2,5 тысячи - да, 624 - нет. Ну, в общем, не так интересует вопрос, как вчерашний, где тепло или холодно дома, да. Но все равно это показательно достаточно.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Я для телеглядачів, які зараз думають про Обаму, хотів би сказати ще просто дуже просту людську штуку. Обама нагадав світу, що головна робота політика - це давати країні надію, давати країні віру. Тому що так, ми можемо хотіти від політиків, щоб вони були ідеальними менеджерами, прекрасними економістами - це все важливо. Але головна робота політика, головна робота лідера - дати силу, надію, віру своїй країні. І історія Обами - це історія Попелюшки, так. Син кенійського студента кинув виклик своїй партійній машині. Наскільки це сильна, сильне послання для всіх, хто думає, іти в політику, наприклад, чи не іти. Обама каже: не бійтесь, не бійтесь великих партійних машин, навіть коли вам здається, що вся політика розподілена, що всі посади поділені наперед, на сто років вперед, не бійтеся, заходьте в великі партії, і цей шлях може бути не таким довгим, як здається. І я думаю, що це дуже хороша установка для українських політиків. Тому що ми, звичайно, чекаємо знову ж таки розмову про економіку, про тепло, про соціальні речі дуже важливо. Але найголовніша робота лідера такого масштабу - це давати віру, давати надію, давати натхнення своїй країні. І я за це дуже вдячний Обамі.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Петро Мага: Це була красива промова, пане Андрію. Сьогодні тішиться Європа - пішов газ нарешті о 9 годині 5 хвилин ранку. А вся Україна збентежена: все-таки що ж таке ціна і що таке мінус 20%. І я сьогодні буквально зранку слідкую за тим, що відбувається. На початку була Юлія Володимирівна Тимошенко. Пряма мова.
Юлія Тимошенко, Прем'єр-міністр України: Ціна, яка буде діяти не поквартальна різна, а вона буде однакова на весь рік, починаючи з 1 січня 2009 року. Ця ціна на газ - це, ви розумієте, на кордоні буде складати 228,8 доларів за тисячу кубічних метрів. Для порівняння вам зараз надана таблиця, де ви можете співставити ціни, які в сусідній дружній Польщі є на природній газ, і які ціни будуть на природній газ в Україні. В той же час вартість транзиту зберігається на 2009 рій на рівні 1,7 за тисячу кубічних метрів на 100 кілометрів.
Петро Мага: Ну, це за умови - 154 долари за технічний газ. Це те, що зранку ніби порадувало всю Україну. Потім я включаю канал «РТР Вести», де сидять Президент Росії і шановний пан Міллєр, голова наглядової ради РАО «Газпром», і зовсім інша розмова.
Сюжет: Дмитрий Медведев, Президент РФ: «По каким ценам газ будет поставляться Украине в первом квартале текущего года?». Алексей Миллер, глава наблюдательного совета ОАО «Газпром»: «В первом квартале газ будет поставляться по, как и в дальнейшем, будет поставляться по рыночной формуле цены. Базовая цена на первый квартал - 450 долларов за тысячу кубов с учетов понижающего коэффициента, который принят, который составляет 20%, цена в первом квартале для Украины составит 360 долларов за тысячу кубометров».
Петро Мага: І сьогодні я був свідком, як Савік Шустер і Мустафа Найєм пробували вивести формулу, як же має знижуватися ціна до кінця року, щоб вийти на такий рівень, про який говорила Юлія Володимирівна. І буквально щойно я записав частинку інтерв'ю Віктора Андрійовича Ющенка, і от що сказав він.
Віктор Ющенко, Президент України: Ціна газу 360, а уряд заявляє, що середня по року 228, то ціна російського газу в четвертому кварталі повинна бути приблизно 132 долари, щоб вийти на середню ціну по Україні 228 по року. Всім зрозуміло, що такої ціни не буде.
Петро Мага: От все. Робіть висновки.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Маргарита Січкар, хронікер: А вопрос. Кто-то видел в глаза этот контракт? Нет?
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Можно вопрос, можно вопрос?
Савік Шустер, ведучий: Да.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Андрей, вот объясните, кто прав: ваша Тимошенко или ваш Ющенко? А то мы уже, как оппозиция, запутались в этом всем. Чтоб не получилось, что в итоге нам придется заплатить в первом квартале 360 плюс 228.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Рідкісний випадок, відмовлятися буду.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Потому что так, как вы это начинаете делать, чтоб этим не закончилось.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Мінус Фірташ.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Я не знаю, чим розстроєний Віктор Андрійович. Насправді, мені здається, математика наступна. Справді ціна за, ціна на газ впаде до кінця року впаде нижче 200 доларів. Віктор Андрійович в цьому абсолютно правий. Це випливає з падіння цін на нафту, до яких прив'язутиметься ціна на газ. Справді середня ціна на рік для нас повинна скласти порядка 228,8, і це, я вважаю, хороша ціна. Що стосується 360 в першому кварталі, теж математика дуже зрозуміла. Так, це дуже дорога ціна, це достатньо висока ціна. Але нам в цих перших три місяці, ми не зобов'язані його покупати. Якщо він знаходиться Україні, ми його будемо брати по цій ціні. Дякувати Богу, у нас достатньо зараз запасів для того, щоб при відносно теплій зимі протриматися до березня місяця навіть не добираючи цей газ, в принципі. Тому мені здається, що всі ці цифри, вони складаються, вони дружать між собою. І я думаю, що насправді Україну можна вітати з достойною цифрою - 228,8.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Вы знаете, меня всегда, извиняюсь, меня всегда называли жестким оппозиционером.
Маргарита Січкар, хронікер: Можно вам...
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: И я скажу честно. Ну, «оранжевые» достали, без всякого преувеличения. Но мы всегда была объективными. Я думаю, что никогда не было такой оппозиционной силы, которую представила Партия Регионов, которая понимая ответственность ситуации, которая происходит в стране, голосовала за законы по преодолению последствий финансового кризиса, потом Ющенко на эти законы накладывает вето, а мы преодолеваем, помогаем преодолевать эти вето. То есть, чувство ответственности у нас максимальное. Мы сегодня не будем ставить под сомнение слова, которые прозвучали с уст руководителей «Газпрома», НАК «Нефтегаза» и украинского правительства. Но поверьте, и мы будем этого требовать, нас будет интересовать: сегодня, завтра, послезавтра какие будут выставлены счета на оплату за потребленный газ в январе месяце промышленными предприятиями и предприятиями нашей энергетики. Если мы увидим, что расчеты ведутся с 228-ми, это будет одна ситуация, и тогда мы сможем провести какой-то промежуточный итог всей ситуации, связанной с газовым конфликтом. Если же это будет обман, мы будем требовать извинений и, конечно же, отчета за то, что произошло. И последнее. Мы сегодня во время такой эйфории якобы не должны забывать и дать оценку тому, что произошло 31-го декабря. Почему, кто позволил сорвать уход от, фактически спровоцировать отход от меморандума, и переходной период у нас на европейские цены должен был быть не в 2010-м году, что произошло сейчас? А переход он у нас должен был быть в 2012-м году. На два года нас ускорили на переход на сто процентов рыночные цены и мировые цены на газ. Кто это спровоцировал? Кто заставил Дубину вручить довольно дубовый ультиматум руководству «Газпрома», когда уже Тимошенко якобы летела на парафирование контракта поставок газа на 2009-й год? Кто это санкционировал? Тимошенко или Ющенко - мы должны в этом разобраться, дать этому оценку, чтобы и те, кто сорвали эти переговоры, и 20 дней наша промышленность фактически стояла, должны нести сегодня, должны нести ответственность.
Михайло Винницький, хронікер: Нестор, я перепрошую, я зрозумів, що Нестор Іванович зараз історик. Це історія, це історія, яка вже має три тижні.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: «Газпром» сказав - «РосУкрЕнерго» зірвав переговори.
Євген Кисельов, хронікер: Да-да-да.
Михайло Винницький, хронікер: І це вже історія. Хочете займатися історичними розслідуваннями, ну, давайте.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Розказав, але давайте про майбутнє.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Ні, давайте розберемось. Чому в 2006-му році...
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: От Євген підтвердить. Правда?
Євген Кисельов, хронікер: Я прошу прощения. Вот это факт, вчера вечером передал слова председателя правления «Газпрома» Алексея Миллера, уж который, лучше него только Господь Бог да Владимир Владимирович Путин информированы.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: В обратном порядке.
Євген Кисельов, хронікер: Ну, или в обратном порядке, да. Он сказал, что виноват «РосУкрЭнерго».
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Да.
Євген Кисельов, хронікер: Вот говорит: «В конце декабря Премьер-министр России и Премьер-министр Украины пришли к соглашению, наши компании были готовы договориться о цене газа 235 долларов за тысячу кубометров». Правда, важная оговорка: «При условии совместных экспортных операций с территории Украины». Я, например, не вполне понимаю, о чем здесь идет речь. Но уберем это за скобки. Но «РосУкрЭнерго» тогда предложило...
Савік Шустер, ведучий: Женя, но что еще важно. Но «РосУкрЭнерго» на половину принадлежит «Газпрому».
Євген Кисельов, хронікер: Тогда предложила покупать газ для Украины по цене 285, вот. И за счет этого компания хотела на рынке остаться. А 31 декабря Президент Украины отозвал делегацию «Нафтогаза» с переговоров.
Маргарита Січкар, хронікер: А еще вот можно?
Євген Кисельов, хронікер: Вот версия.
Маргарита Січкар, хронікер: Дело в том, что вот, можно, вот все, что, как бы, говорится, почему-то не видно условий договора. То есть, говорится о 20-процентной скидке, говорится о том, что на следующий год сохраняется стоимость транзита 1,7. Но, а вы знаете, я вот искала хоть какую-то выписку из договора. Я вам хочу сказать, мы рано радуемся и рано хлопаем.
Євген Кисельов, хронікер: Сегодня я был на «круглом столе» в «Главред медиа», где был представитель «Нафтогаза», который сказал: «Мы пока цену не называем».
Маргарита Січкар, хронікер: Ну, вот есть очень интересный пункт. Я хочу просто прямую речь, прямую речь...
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Нет, как раз поэтому, как раз поэтому я и сказал.
Євген Кисельов, хронікер: Это совершенно официальная была позиция: «Мы цену пока не называем».
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Как раз поэтому я и сказал, что мы с нетерпением ждем, более того мы требуем, какие счета будут выставлены промышленности, нашему энергетическому комплексу и нашим потребителям, и нашим гражданам.
Євген Кисельов, хронікер: Кем, кем будут выставлены счета?
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: НАК «Нефтегазом», конечно.
Євген Кисельов, хронікер: Ага.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: То есть, зависит от того, какие будут счета НАК «Нефтегаза», мы сможем подвести черту.
Маргарита Січкар, хронікер: Нестор, можно я просто прочитаю прямую речь?
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Конечно.
Маргарита Січкар, хронікер: Алексей Миллер, глава правления «Газпром»: Цена в первом квартале для Украины будет 360 долларов за тысячу кубометров. Але, - ну, тут по-украински, - якщо ми, так, столкнемся, - все, я по-русски говорю, - с ситуацией неплатежей, то сразу автоматически згідно з умовами контракту мы переходим на механизм стопроцентной предоплаты.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Согласно с условиями контракта.
Маргарита Січкар, хронікер: Тобто, Україна повинна буде платити за місяц наперед. Вот это прямая речь, да.
Євген Кисельов, хронікер: Вопрос в том, что, Савик, у тебя был Немцов в пятницу на пятничной программе.
Савік Шустер, ведучий: Да, в пятницу Борис Немцов. Да-да.
Євген Кисельов, хронікер: Вот что он говорит буквально сегодня, в своем блоге в Интернете пишет. Что у Украины хватит своих запасов, в газовых хранилищах сейчас около 17 миллиардов кубов, и собственного производства - 20 миллиардов, чтоб продержаться до 1 апреля без всяких российских закупок. Цена на газ, начиная с апреля, для Украины может упасть до 160 долларов, что ниже цены на газ для Украины в 2008-м году. Почему Украина должна покупать дорогой газ?
ВСЕ: (Аплодисменти).
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Я отвечу.
Євген Кисельов, хронікер: Нет, ну, почему?
Савік Шустер, ведучий: Да, но это...
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Пусть власть ответит, а потом я посмотрю.
Євген Кисельов, хронікер: Все, все эксперты по топливоэнергетическому комплексу предсказывают, и для этого не нужно быть особым, там, специалистом даже. Мы все знаем, вчера мы об этом говорили, что цена на газ привязана к цене на нефть с лагом в примерно 6-9 месяцев.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: 9 месяцев.
Савік Шустер, ведучий: 9 месяцев.
Євген Кисельов, хронікер: Окей, в 9 месяцев.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Сказали, что в этом контракте 9 месяцев.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: На нефть и мазут выводится, на нефть, мазут.
Євген Кисельов, хронікер: Таким образом в конце года она может быть чуть больше ста долларов.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Період розвитку дитини.
Євген Кисельов, хронікер: С учетом того, сколько стоила нефть в четвертом квартале.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Почему вы купили дорогой газ? А ну расскажите.
Маргарита Січкар, хронікер: А вы знаете, мне кажется, это украинская хитрость.
Савік Шустер, ведучий: А, может, не покупают дорогой газ? В том-то все и дело.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: І запасливість, да.
Маргарита Січкар, хронікер: Обмануть россиян.
Євген Кисельов, хронікер: Возможно, для того, чтобы спасти лицо Владимиру Владимировичу Путину.
Савік Шустер, ведучий: Ну, тогда... Да? Да?
Євген Кисельов, хронікер: Да?
Маргарита Січкар, хронікер: О, как вариант, кстати.
Савік Шустер, ведучий: Может такое быть? Может такое быть?
Маргарита Січкар, хронікер: Может быть лёгко.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: І, крім того, я думаю, що ще важливий момент, просто я хочу допомогти Нестору, бо йому не просто говорити про однопартійців, які мають відношення до «РосУкрЕнерго».
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: О, очень легко будет говорить, Андрей.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Ось.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: З деякого часу це його особисті друзі.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Просто звичайно це, ця вся комбінація, коли фактично зараз з ринку виводиться посередник «РосУкрЕнерго», який попсував багато крові. І як ми зараз це розуміємо, приніс колосальні проблеми, заходячи на цей ринок. Це історія, вона все одно не відміняє необхідності зрозуміти політичні, політичний механізм, який за цим був. Тому що я розумію зараз настрій, який не дуже хороший може бути в деяких людей з Партії Регіонів і в деяких людей в Секретаріаті Президента. Бо це люди, які прямо прикривали або опосередковано «РосУкрЕнерго». І я думаю, що ця історія матиме подальші колосальні політичні наслідки тут в Україні.
Савік Шустер, ведучий: А какие колоссальные, вот какие колоссальные последствия может это иметь?
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Ну, ви знаєте, я все-таки сподіваюсь, що...
Савік Шустер, ведучий: Вы сами говорили об Оранжевой революции, да, бандиты в тюрьмах. Ну, никто нигде не сидит, кроме нас в этой студии, да.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Нет. Мы не бандиты.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Нестор на слові «тюрми» щось так...
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Нет, так к тюрьмам мы уже привыкли. Вы только говорить, ничего сделать не можете. Я хочу сказать...
Савік Шустер, ведучий: Так, если бы вы голосовали за Обаму - 322, если нет - 299. Не очень нравится сегодняшний вопрос, но...
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Савик, Вы знаете, вот я бы, я очень корректно, действительно, сегодня можно сказать в определенной мере и праздник - инаугурация американского Президента - действительно надежды. Но давайте так, корректно.
Євген Кисельов, хронікер: Твой чужой.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Да, чужой праздник все-таки и наш. Ну, и нам приятно, что у других есть праздник. Так я хочу сказать, вот давайте осторожно со словами «РосУкрЭнерго» и Партия Регионов. Владелец «РосУкрЭнерго», некто Фирташ, не является членом Партии Регионов.
Євген Кисельов, хронікер: А говорят, спонсирует ее.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Он больше, секунду, он больше живет в Секретариате, судя по всем заявлениям Секретариата, чем где бы то ни было. Второй вопрос. Вот давайте...
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Льовочкін.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Я думаю, це вже українська хитрість.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Давайте не...
Євген Кисельов, хронікер: Это не я придумал, это я прочитал в украинских средствах массовой информации. Фирташ является одним из главных спонсоров в последнее время.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Ну, у нас такое прочитаешь, что... Но я вам могу сказать точно, что нет.
Євген Кисельов, хронікер: Больше того, говорят, даже сменил Ахметова на этом почетном посту.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Больше того в 2006-м году...
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Він спонсорує не всіх в Партії Регіонів.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Подождите, коллеги.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Євген Кисельов, хронікер: Левочкин, Волков.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Тільки керівництво, да.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Вы знаете, Евгений, с максимальным уважением к Вам.
Євген Кисельов, хронікер: Но это же ваши депутаты.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Но я ж пока еще живой и вменяемый человек. Вы, к сожалению...
Маргарита Січкар, хронікер: Вам «еще» не надо говорить.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Вы знаете, Вы немножко поздно приехали.
Савік Шустер, ведучий: С первым согласимся все.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Вы немножко поздно приехали в Украину, и не знаете, что в 2006-м году...
Євген Кисельов, хронікер: Я давно слежу за событиями в Украине.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Да, в 2006-м году был некто Премьер-министр Ехануров, сегодня министр обороны. И был такой народный депутат, и есть он еще сегодня - Нестор Шуфрич. Который за такие же проделки в 2006-м году внес постановление на отставку правительства Еханурова, и оно было проголосовано и отправлено в отставку. Как раз из-за «РосУкрЭнерго», как раз из-за Фирташа и как раз из-за того, что были разорваны прямые контракты между «Газпромом» и НАК «Нефтегазом». И когда мы увидели, что потеряла Украина.
Михайло Винницький, хронікер: Нестор Іванович, якщо у Вас з політикою не вдаться, Вас чекає просто блискуча кар'єра...
Євген Кисельов, хронікер: О чем Ваша речь-то?
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: И я хочу сказать...
Маргарита Січкар, хронікер: В шоу, шоу-бизнесе.
Михайло Винницький, хронікер: Ні-ні-ні, історика, історика. Все з історії.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Історика.
Михайло Винницький, хронікер: Дивіться, сьогодні, друзі, давайте сьогодні...
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Савік, давайте про майбутнє.
Михайло Винницький, хронікер: Давайте сьогодні дійсно будемо святкувати те, що в нас є перемога. Перемога в чому? Перемога величезна. І, до речі, щоб мене не звинувачували в тому, що я підтримую Ющенка. Бо тому що його в даному випадку, його розрахунки абсолютно неправильні. Він виходить з того, що ми будемо купувати в першому, другому, третьому, четвертому кварталі ту саму кількість газу. Ясна річ, що так не буде.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Що в першому можна його майже не купувати.
Михайло Винницький, хронікер: В першому взагалі майже не будемо його купувати, в другому він буде дешевший, в третьому буде ще дешевший.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Так.
Михайло Винницький, хронікер: Ще побачимо, де він буде в четвертому.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Але є проблема - тиск.
Михайло Винницький, хронікер: А в четвертому, дійсно, кварталі, тут є певний ризик, і в зв'язку з тим ми не знаємо, яка буде ціна на газ.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Друже мій, я скажу, чому нам треба купувати газ в першому кварталі. В системі нема тиску.
Михайло Винницький, хронікер: Друзі, ми сьогодні маємо величезну перемогу.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Так ви запитайте у людей. У людей вже на конфорках не було тиску. І це правда. У нас, вы знаете, теоретически...
Михайло Винницький, хронікер: Та не було, знову минулий час.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Как в том анекдоте: теоретически мы миллионеры, а на самом деле вы в курсе. Поэтому я хочу вам сказать, что произошло. Да, у нас было 30 миллиардов кубов газа в хранилищах, в украинских хранилищах 30 миллиардов. Чей газ, мы бы забрали бы, чей бы он ни был, если бы нам надо было. Кроме этого, у нас 20 миллиардов собственной добычи. Если бы народу Украины нужен был бы газ, чей бы он ни был, поверьте мне, мы бы в Парламенте проголосовали забрать и отдать его людям, чтобы греть людей. Но есть технологическая необходимость обеспечить давление поднятия этого газа. И без газа извне, без газа в системе обеспечить это давление невозможно.
Михайло Винницький, хронікер: Так він вже пішов. Газ вже пішов.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Газ уже пішов.
Михайло Винницький, хронікер: Вже давленіє є, вже все.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Савік, от хочу підтримати, в чому різниця. Бо ми будемо минуле слухати.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Ні. Ні.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Вперше в історії незалежної України ми вийшли на прямі, без посередників...
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Ні, не так. Вперше після приходу Ющенка ми прийшли до прямих переговорів.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Так, так. Друге.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Тому що до прихода Ющенко...
Маргарита Січкар, хронікер: Нестор, ну, перестань.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Нестор, не збуджуйся, було все так гарно. Савік, Савік...
Петро Мага: Я перепрошую, пане Олеже, можна тільки клин вибити клином. Я зараз Нестору Івановичу...
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: А я просто хочу сказати, що це...
Петро Мага: Я Нестору Івановичу зараз Ющенка покажу, це так, це буде прямо туди, куди треба.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Петро Мага: Нестор Іванович, у той момент, коли Ви сказали: нікого вони не посадили, бо тільки розмовляти можуть. Чоловік 20 сказало: «А жалко», - ви знаєте, в оцей момент, от.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Петро Мага: От. А зараз я хочу сказати, що сьогодні газові питання обговорювали ще і в Чернігові, де зустрічалися, хто не знає, два президенти: Президент України і Президент Білорусії. Зараз скажу, чому я це показую.
Сюжет: Лише потім перемови продовжилися у складі делегацій. Крім економічної співпраці сторони говорять і про використання транзитних можливостей обох країн. Тим часом українські посадовці вже відреагували на прагнення Білорусії побудувати газопровід «Ямал Європа-2» в обхід України. Перший віце-прем'єр назвав проект нездійсненним.
Петро Мага: Пане Андрію, так чому Турчинов вважає, що «Ямал Європа-2» не буде побудований, і нікуди Росія від нас не дінеться?
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Я досі під враженням, цих двох людей бачити поруч, дуже така картинка особлива, специфічна.
Петро Мага: Я розумію, після того, як у Борисполі зустрічали Лукашенка плакатом: «Білорусь в Європу, Лукашенко - в рифму» - я думаю, дуже тяжко було б помиритись, да.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Але я, Петре, хотів сказати, що насправді мене цікавить в цьому не тільки питання ціни. Ми розуміємо, що теоретично цей газ нам могли дати і безкоштовно, тільки питання - навіщо рабам безкоштовний газ, і що за це взамін Росія могла би попросити. Мене, мені здається, що вся ця ситуація важлива в іншому. Це була велика перевірка, чи Україна нарешті навчилася стояти за себе, проявляти характер, буди в переговорах послідовними, іти до кінця, проявляти винахідливість і гнучкість навіть в умовах, коли за спиною, коли ти ведеш переговори, дуже важкі переговори, а в тебе за спиною «РосУкрЕнерго» пропонує ціну, там, на 40 чи на 50 доларів вищу. І я в цьому сенсі дуже задоволений Україною, тому що Україна вперше за багато-багато років показала характер, вона показала, як можна дуже непрості переговори доводити до цілком пристойного результату. Я думаю, дуже важливо...
ВСЕ: (Аплодисменти).
Михайло Винницький, хронікер: Але Андрію, Андрію, перепрошую. Погодься, що інформаційну війну на Заході, а ти щойно повернувся з Заходу, інформаційну війну ми чисто програли.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Чисто програли. Програли, і так само...
Михайло Винницький, хронікер: І в даному випадку це докір до шефа Блоку Юлії Тимошенко.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Ну, це правда, що інформаційна війна була програна. Хто у нас за зовнішню політику відповідає - це вже окрема філософська розмова. Але я згоден, і тут, можливо...
Євген Кисельов, хронікер: В каком смысле она была проиграна? Простите, я перебиваю.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Ну, це теж таке, така теорія існує, що...
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Я скажу, в якому.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Що світ, мовляв, переконаний в тому, що і Україні, і Росія однаково винні в цій війні.
Савік Шустер, ведучий: Нет, в принципе...
Євген Кисельов, хронікер: Нет, я совершенно с вами не соглашусь.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: І я теж з цим незгоден.
Євген Кисельов, хронікер: Вы знаете, если посмотреть на то, что писали основные средства массовой информации о газовом конфликте между Россией и Украиной, главный виновник для Европы и для Соединенных Штатов, главный виновник того, что произошло в январе месяце - это Россия.
Маргарита Січкар, хронікер: Россия.
Євген Кисельов, хронікер: Это абсолютно, посмотрите на заголовки, на комментарии в основных средствах массовой информации.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Євген Кисельов, хронікер: Понимаете, когда вы покупаете мебель в свою квартиру, и она не приходит вовремя, вы претензии предъявляете к той компании, с которой у вас договор на поставку мебели, да. Или, там, если холодильник вам, который вы купили, не привезли, претензии к магазину, а не к транспортной компании, где какой-то бардак, да. Да, разумеется, есть репутационные потери для Украины, они, безусловно, существуют. Но, допустим, когда Ангела Меркель выходит и говорит: «В результате того, что происходит, Россия теряет доверие, как поставщик энергии». Когда выходит глава Международного энергетического агентства и говорит, что Россия отныне не может считаться надежным поставщиком энергии на мировой рынок, то все-таки трудно говорить, что, там, Россия эту войну выиграла, а Украина проиграла.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Михайло Винницький, хронікер: Точно, де Росія програла інформаційну війну - це в самій Україні. Тому що я думаю, що багато років Росії доведеться пояснювати, наприклад, людям в Донецьку, в Луганську, чому Росія була готова привнести мешканців насамперед східних регіонів в угода зараз цим переговорам. Тому що ми знаємо, що якби уряд не зміг скерувати газ назад, то почали би замерзати в першу чергу Луганська область, Донецька область, Харківщина, і так далі. І я думаю, що вся ця історія показала, що Росія в таких ситуаціях не буде церемонитись, і всі заяви про те, що вона буде дбати і дбає про українців мало не більше, ніж вся українська влада разом узята, гріш ціна, гріш ціна.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Маргарита Січкар, хронікер: Я, вы знаете, смотрела германскую, ну, в Германии ж вот это Балтия, да, то, что они хотят через Балтийское море проводить газ, уже начинается, где Шредер, по-моему, возглавляет эту историю. И вот уже, как бы, средства массовой информации Германии говорят о том, что надо задуматься, а стоит ли нам втягиваться в эту историю для того, чтобы Россия могла потом каким-то образом воздействовать.
Михайло Винницький, хронікер: Ну, да.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Звичайно. Ми кажемо, що виграла, ми кажемо, що програли. Дивіться, що змінилося в Україні. З точки зору європейців ми вперше стали європейською країною з точки зору вибудовування газових стосунків. У нас не буде посередників політичних, це вже і Путін сказав, і хто б не був би наступним Президентом України чи Прем'єром. Бо в нас не тільки президенти рвуться до труби. У нас кожен печерський пагорб мріє про те, а чий посередник буде на трубі. Це колосальна перевага. І хоча немає такого поняття, як середня європейська ціна, як немає Асоціації стоматологів, правильно. Але все рівно ми вийшли...
Михайло Винницький, хронікер: До речі, є.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Асоціація стоматологів є, можливо. Але ми вийшли на формулу, ми вийшли на формулу, яка зрозуміла всьому світу, яка, можливо, буде нам спочатку важкою, але це європейська практика. І Україна має справжню незалежність. Тому що, дійсно, було смішно говорити, або іноді соромно говорити про те, що з одного боку ми реально заявили про свої євроінтеграційні прагнення, про те, що ми хочемо бути в безпеці і в органі коаліційної безпеки Європи. А в іншому випадку мати якийсь там умовно дешевий газ, бо він був дуже умовно дешевий. І вся корупція в Україні творилася навколо цього. Ми це покінчили, це, як по мені, дуже велика перевага. І наступним урядам буде, з чим працювати.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Вы знаете, вот, шановний колега сказав, що не треба згадувати історію. Ну, я змушений зараз ще раз звернутись саме до історії. Тому що, ну, вы знаете, я рыдаю, когда они говорят, что в конце концов мы избавились от посредников. Так вот я хочу, чтобы мы вспомнили, что с 2000-го года по 2005-й посредников не было, были прямые межгосударственные отношения между Украиной и Турменистаном, между...
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: І прозора ціна на газ була?
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Сейчас я расскажу и про прозору ціну. Между Украиной и «Газпромом». Да, можно задать вопросы Бакаю, почему он за туркменский газ рассчитался в Туркмению украинскими калошами.
Маргарита Січкар, хронікер: Нестор, а зачем вот Вы это? Это же было давно.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Была такая история. Но давайте лучше мы заплатим за газ калошами и получим выгодную цену на газ, то, что сделал Игорь.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Нестор...
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Чем то, что происходит сейчас.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: У нас не було європейських стосунків. Не було.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: То есть, что произошло? Олег, но не перебивай, ты же нервничаешь, помолчи чуть-чуть.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Я за тебя переживаю. Ты заплаканный.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: За меня можешь не переживать.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Так я хочу сказать. В 2005-м году, когда было правительство Тимошенко, разорвали прямые договора, заключенные до девятого, отдельные - до одиннадцатого, двенадцатого и даже четырнадцатого года на разные позиции с «Газпромом» на поставку газа в Украину по так называемой бартерной схеме. Мы должны были получать 21 миллиард кубов газа за прокачку 110 миллиардов кубов. Сейчас за прокачку 110 миллиардов кубов газа на те деньги, что нам платят, мы можем купить максимум 10 миллиардов кубов. И вот все эти четыре года...
Маргарита Січкар, хронікер: Нестор, мы уже запутались в цифрах.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Я извиняюсь, все эти четыре года...
Савік Шустер, ведучий: Вот пока он говорил о галошах, я понимал. А потом все.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: 10 миллиардов кубов украденного у украинского народа газа делили «оранжевые» руководители. Раньше такого не было. И мы, и сейчас...
Савік Шустер, ведучий: Ого.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Раньше делили другие руководители просто, ну и все.
Михайло Винницький, хронікер: Нестор, я пропоную, Нестор Іванович, я пропоную, послухайте ще раз інаугураційну сьогоднішню промову Барака Обами. Він якщо говорить про історію, він говорить про історію столітню, п’ятдесятилітню, і так дальше.
Михайло Винницький, хронікер: У нас тисячу років історії, ви поганий історик.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Я не историк. Я знаю, что у нас пока еще нет сто лет истории.
Михайло Винницький, хронікер: Він не говорить про це.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: А то бы я, может быть, начал оттуда.
Маргарита Січкар, хронікер: Вы знаете, огромная мудрость.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: У нас если незалежна Україна, то 17.
Маргарита Січкар, хронікер: Можно я, как женщина здесь среди мужчин, можно...
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Так я хочу закончить. Давайте, буквально два слова.
Маргарита Січкар, хронікер: Нестор, пожалуйста, давайте мудрыми будем.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Давайте не будем оперировать, ну, сегодня двойными стандартами. Посредники появились при Ющенко, сегодня, Слава Богу, мы от них избавились. А сегодня ваша семья напоминает детей, которые подожгли дом, а теперь обрадовались, что он в конце концов догорел.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Нестор, та нема, у нас тут, давайте... Поговоріть, жінки, поговоріть про майбутнє, виведіть Нестора, щоб він не плакав по ночам.
Маргарита Січкар, хронікер: Да. Я хочу сказать, да, я хочу сказать, что, вы знаете, в чем прелесть. Нужно работать над ошибками. Вы говорите о том, что сделал кто-то плохо. Знаете, это мне напоминает историю вот: «Дурак». - «Сам дурак». То есть, на самом деле были ошибки.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Да. Це український парламентаризм.
Маргарита Січкар, хронікер: Нужно сделать правильные выводы и двигаться вперед, и не делать, не наступать на те же грабли. Вы же политики, понимаете, за вас люди голосовали.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Я согласен.
Маргарита Січкар, хронікер: Извинитесь и скажите: «Мы были неправы».
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Но когда, хорошо. Но когда в очередной раз «оранжевые» политики станут на грабли, вы мне зададите вопрос: а почему вы нас не предупредили. Так я вас сегодня предупреждаю.
Маргарита Січкар, хронікер: Нестор, так вы, ваша задача оппозиции - как раз указывать на ошибки. А не кричать: а вот когда мы были, при нас было хорошо.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Потому что тогда была система прямых междугосударственных отношений.
Маргарита Січкар, хронікер: Мы же в машину времени не сядем, не поедем никуда.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Непрозрачных.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Прозрачные были отношения, такие же, как сегодня, заключила на десять лет вперед Премьер-министр Тимошенко. Мы пришли...
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Значить, Путін каже неправду. Путін сказав, що вперше Україна була єдиною країною, з якою Росія не мала ринкових стосунків.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Правильно.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Путін це заявив. Якщо ти кажеш, що цього не було, що це було раніше, то Путін погано інформує.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Петро Мага: Шановні політики, ми, якщо ми зараз не зупинимось, ми знову наступимо на ті граблі. А нашим політикам для того, щоб доходило, треба на граблі прив'язати 16-кілограмову гирю, розумієте. Сьогодні київські політики спустилися під землю, в метро. Тому що там презентували українські вагони. Я просто хочу, щоб пораділи кияни.
Денис Басс, заступник мыського голови Киэва: В таких вагонах, я думаю, можно возить даже не только чиновников КМДА, а Премьер-министра и Секретариат Президента.
Петро Мага: Оце моя мрія - побачити в метро Прем'єр-міністра і весь Секретаріат Президента.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: А де кінцева зупинка?
Савік Шустер, ведучий: Хорошо.
Маргарита Січкар, хронікер: Мерия, мерия, Крещатик.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: А у меня вопрос. Я даже догадываюсь, куда Черновецкий хочет всех отвести, у меня сомнений нет.
Маргарита Січкар, хронікер: Вот это?
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: У Черновецького буде особистий метрополітен просто, я так все розумію.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Вы знаете, у меня один вопрос. Вопрос к нашим зрителям. Скажите, что вы хотите: вы хотите получить газ по 50 копеек, но без рыночной цены, или по 5 гривен по европейской цене? Вот скажите, что лучше?
Маргарита Січкар, хронікер: Но что Вы говорите, Нестор? Ну...
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: Я скажу, як буде. Україна і Росія приречені разом займатися газовим бізнесом, як надійні партнери. Росія цього не може робити без України, Україні потрібен російський газ. Ми приречені...
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: І ціни будуть тільки риночні, і ніяких дешевих цін не буде.
Андрій Шевченко, народний депутат, БЮТ: І я впевнений, що рано чи пізно ми станемо партнерами. І зрозуміємо, що таке взаємозалежність. І я думаю, що від цього виграють обидві країни. Це перспектива.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Савік Шустер, ведучий: В принципе, в принципе, то, что спрашивает, вопрос, который задает Нестор, - это вы готовы быть независимыми и платить высокие цены за газ?
ВСЕ: Готовы (аплодисменти).
Савік Шустер, ведучий: Ну, половина, пятьдесят на пятьдесят.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Кто как. А вы готовы, а вы хотите быть независимыми и платить низкую цену за газ?
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: А так не буває. А так не буває. Сир в мишоловці - оце ж народна мудрість.
Савік Шустер, ведучий: Хорошо. Так.
Нестор Шуфрич, народний депутат, Партія регіонів: Но сыр в мышеловке - это НАТО бесплатное.
Олег Рибачук, директор Євроатлантичного університету: Не буває, не буває.
Савік Шустер, ведучий: Значит так. Мы вопрос, который мы задали, так: «Голосовали ли бы вы за Обаму?». 3395 - да и 900- нет. Ну, примерно один к трем. Гораздо меньше людей голосовало. Но это всегда так, когда мы задаем как бы, как бы внешнеполитический вопрос, да, который интересует гораздо меньше. Но пропорция такая, да, один к трем. Так что Обама у нас тоже лидер.
ВСЕ: (Аплодисменти).
Савік Шустер, ведучий: До свидания. Завтра в 19.30.
 
 
Стенограма надана компанією Sourcer.
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Sourcer
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19523
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду