Телепрограма «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 29 травня 2008 року

30 Травня 2008
31435
30 Травня 2008
10:46

Телепрограма «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 29 травня 2008 року

31435
Телепрограма «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 29 травня 2008 року

ВЕДУЧА: Добрий вечір. Я вітаю всіх глядачів каналів «1+1» та «1+1 International» в Україні, в Канаді, в Сполучених Штатах Америки та Ізраїлі. В живому ефірі програма «Я так думаю». В Україні черговий політичний скандал. Президента обвинувачують в репресіях та намаганнях зруйнувати коаліцію, фігурантів кримінальних справ у неадекватному сприйнятті дійсності та брехні, а уряд в цілодобовому піарі. Отже, скільки правди в заявах наших із вами можновладців, і за що дійсно йде боротьба у владному ешелоні? Якраз це ми і спробуємо сьогодні зрозуміти. «Сьогодні Україна проходить випробування або, не дивлячись на всі помилки демократів, на весь розбрат, який вони, нажаль, постійно демонструють, ми залишаємося на єдиній дорозі до Європи, до демократичних стандартів, або нас знову заганяють в імперське минуле без жодних перспектив для кращого життя людей», - про це у вівторок заявив лідер «Народної самооборони», а сьогодні цю позицію захищатиме його партнер, як говорять, по «Народній самообороні» Давид Жванія. Вітаю Вас, Давид Важевич. Прошу, проходьте, будь ласка. «В коаліції продовжуються процеси розпаду, які були закладені від початку її формування. Це неприродний союз, оскільки не можуть конструктивно співробітничати два лідери, що претендують на одну і ту ж саму посаду на президентських виборах 2010-го року. Коаліція приречена на припинення свого існування», - так говорять «регіонали». Сьогодні їх представляє Олександр Лавринович. Прошу, будь ласка. Свої оцінки ситуації та запитання сьогодні вам пропонуватимуть: Ксенія Ляпіна, народний депутат України, член народного союзу «Наша Україна». Добрий вечір. Лілія Григорович, народний депутат України і також представлятиме сьогодні народний союз «Наша Україна». Вітаю. Юрій Мірошниченко, народний депутат України, фракція «Партії регіонів». Вітаю, пане Юрію. Валерій Писаренко, народний депутат України, фракція Блоку Юлії Тимошенко. Та Володимир Стретович, народний депутат України, член групи «Народна самооборона». Добрий вечір. До того ж сьогодні до нашої розмови матиме можливість приєднатися заступник керівника фракції БЮТ у Верховній Раді Микола Томенко. Добрий вечір, Миколо Володимировичу.

Микола Томенко, заступник керівника фракції БЮТ у Верховній Раді України: Добрий вечір.

ВЕДУЧА: Добрий вечір. І до всього ми зможемо ознайомити вас із позицією начальника головного управління із розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України Коваля Петра Андрійовича, але це пізніше. А поки що про найбільш гучні заяви тижня стисло Наталя Гичка.

 

Сюжет: «Вчора Районний суд міста Києва призупинив досудове слідство кримінальних справ, в яких міністра внутрішніх справ Юрія Луценка обвинувачують у нанесенні легких тілесних ушкоджень меру Києва Леоніду Черновецькому та у зловживанні службовим становищем у зв’язку із використанням службового літака. Ще у понеділок після допиту у Генпрокуратурі Юрій Луценко заявив, що всі обвинувачення проти нього інспіровані Президентським Секретаріатом із метою усунути його від посади. «Абсолютно очевидним і доконаним став факт того, що президент Ющенко підтримує план Балоги і Колєснікова по розвалу обраної народом в 2007-му році демократичної коаліції, яка сформувала більшість в українському Парламенті. План дуже простий – пан Балога і пан Колєсніков переконали Президента, що, якщо Черновецький зміг купити небідний і достатньо освічений Київ, то донецький клан легко зможе купити не дуже заможну цілу Україну», - Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України. У відповідь у Секретаріаті Президента обвинувачення Міністра назвали спробою прикрити свою ганьбу відвертою брехнею. «Протягом останніх тижнів Юрій Луценко використовував, як приводи для самореклами, посилання на фрази, які нібито говорив Президент України. При цьому міністр перейшов межу відвертої брехні, слова Глави держави не просто виривалися із контексту, а свідомо перекручувалися», - Андрій Кислинський, заступник глави Секретаріату Президента, УНІАН, 29.05.2008. У середу свою думку із цього питання висловив уряд. Прем’єр-міністр заявила про політичні переслідування і висловила стурбованість, що Генпрокуратуру використовують для здійснення тиску на членів Кабміну. «Я хочу просто звернутися і до «Партії регіонів», і до Секретаріату Президента, і до Президента України. Якщо ви хочете створювати широку коаліцію, то створюйте її, але для цього не потрібно знищувати Україну просто, а просто чесно створіть і все», - Юлія Тимошенко, прем’єр-міністр України. Тим часом члени «Партії регіонів» заявляють, що Прем’єр-міністр сама хоче, щоб її відправили у відставку, але на переконання «регіоналів» це має зробити народ. «У людей має з’явитися відчуття, що цю політичну силу (БЮТ) треба списувати із рахунків і тоді треба ставити це питання», - Микола Азаров, народний депутат України від «Партії регіонів», Інтерфакс, 29.05.2008. У свою чергу Президент порадив не шукати проблеми там, де її не існує. «Коаліція не розпадеться. І той, хто тішить себе надією, що він відійде від відповідальності, то такої послуги я не надам. Люди будуть відповідати за ту справу, за яку вони взялися, в тому числі Міністр внутрішніх справ», - Віктор Ющенко, Президент України. Віктор Ющенко закликав уряд повернутися із виборів і зайнятися практичною роботою на благо нації. У свою чергу за даними Центру соціологічних досліджень «Софія» майже половина українців, 46,4 відсотки, вважають, що демократичної коаліції фактично вже не існує. І понад 52 відсотки опитаних припустили, що коаліція розпадеться через кілька місяців».

 

ВЕДУЧА: В ефірі «Я так думаю». Панове, ми розпочнемо спочатку із того, що на поверхні, очевидно, а далі спробуємо із вашою допомогою, сподіваюся, зануритися в причину. Спочатку я хочу зауважити, що зрозуміло, із якою причиною ми запрошували до цієї розмови представників Секретаріату Президента, а вони відмовилися представлятися, а це означає, що я буду багато сьогодні цитувати. Так само, як, власне, відмовився від участі у нашій програмі Юрій Луценко. Цитат буде багато, перепрошую. Почнемо із Вас, Давиде Важевичу. Заяви Юрія Віталійовича щодо так званого палацового перевороту, спрямованого на руйнування уряду та демократичної коаліції, в Секретаріаті вже назвали брудними і хворобливими. І справжньою їхньою причиною є програш «НУ-НС» на київських виборах. Кримінальні справи проти Луценка та його нинішнього партнера по «Народній самообороні», тобто, Вас малося на увазі, Жванії не мають ані найменшого політичного підґрунтя. Так було заявлено в Секретаріаті. А використання імені Ющенка для посилення гучності своїх словесних заяв – це звичайне шахрайство. В мене запитання просте, переказувати і переповідати, тим більше розмови у владних кабінетах, Ви ж знаєте, справа невдячна. У Вас є якісь факти, які на Вашу думку, свідчать на Вашу користь і на користь зокрема Юрія Віталійовича? Наведіть їх, будь ласка, до всіх.

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Я, наверное, буду больше говорить о том уголовном деле, которое возбуждено, на самом деле, по поводу моего паспорта и гражданства Украины. У меня есть факты, которые заложены в самом документе, на основании чего оно возникло и обращение в Генпрокуратуру самой администрации Президента. И во всех беседах, по сути, в Генпрокуратуре не скрывают, что на них оказывается давление напрямую из администрации Президента.

ВЕДУЧА: Хто саме? Ви можете назвати людей?

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: По сути, весь следственный отдел. Я, к сожалению, не имею права называть их фамилии, но все это выписано в самом документе. Господин Пукшинов, заместитель Секретариата Президента, который расписал это письмо, через 15 лет обнаружил вдруг, что у него есть какие-то сомнения. Он расписал на Генпрокуратуру с просьбой возбудить уголовное дело и передать дело в суд с лишением гражданства. Я не знаю, какие еще должны быть факты, или какие еще должны быть намеки на то, что администрация Президента этим занимается собственноручно. Это все выписано в документе, который и является основанием возбуждения всех этих дел. Я думаю, что тут хватило мудрости и у работников прокуратуры это все выписать в том документе, на основании чего они обращались в суд.

ВЕДУЧА: Ясно. Із свого боку ми, очевидно, запросили до участі у програмі представників Генеральної прокуратури. Вони не погодилися брати в ній участь, оскільки це некоректно, вони проводять слідство, але вони погодилися надати нам коментар. Ми записали дослівно, як було, власне. І ми зараз хочемо вам його запропонувати. Ми навіть не дозволили собі маленький монтаж, а просто цілком шматок зараз піде в ефір. Це коментар Петра Івановича Коваля, який є начальником Головного управління із розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України. Давайте його покажемо, а потім Ви продовжите, Давид Важевич. Прошу.

 

Сюжет: «Я можу відверто вам сказати, що мені безпосередньо від свого керівництва, ні від Генерального прокурора, ні від нині виконуючого обов’язки голови генерального прокурора, ні від заступника Генерального прокурора, який являється куратором по справі, ніяких вказівок не було, що зробити ті чи інші, як кажуть, слідчі дії відносно Луценка. Мені лише було доручено розслідувати цю справу і в процесі розслідування дати об’єктивну оцінку, що трапилося. На превеликий жаль, я тільки лише почав її розслідувати. Я прийняв її 21-го травня. І мені її послано на підставі тих даних, які були в матеріалах в Києві, із прокуратури Києва і ті, що нами розслідувалися. Я іще хочу сказати, вони розслідувалися не мною. У подальшому я би хотів розслідувати окремі ці епізоди і сам допитати Луценка, потерпілого Черновецького, з’ясувати ці факти, щоб своїми руками відчути і головою, в першу чергу, що в дійсності трапилося і дати тоді належну оцінку. Це першочергово було. Однак, із незрозумілих причин Юрій Віталійович не став до мене більше приходити. А те, що політика, то політики ніякої немає. Я повторюю ще раз, що моє завдання – лише об’єктивно розслідувати справу, а політикою нехай займаються інші», - Петро Коваль, начальник головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури України».

 

ВЕДУЧА: Є Ваше слово і те, що Ви не можете послатися на конкретних людей. Очевидно, що це якась інсайдерська інформація. Я розумію, чому Ви не посилаєтеся, але є офіційний коментар.

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Я, на самом деле, могу просто сказать несколько слов, что больше всего удивляет в этом уголовном деле и в действиях прокуратуры. Дело в том, что свидетели, которые, по сути, участвуют в деле о получении гражданства…

ВЕДУЧА: Це Ваша справа. Я перепрошую, цей коментар був із приводу справ Юрія Віталійовича, я хочу це підкреслити.

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Да, я, наверное, прокомментирую, наверное, по поводу Юрия Витальевича.

ВЕДУЧА: Будь ласка, я все ж таки прошу Вас повернутися до неї.

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Дело в том, что как раз все эти дела прокуратурой были переданы в суд, поэтому я не знаю, каким образом, или почему еще раз допросить Юрия Витальевича, или какие основания были. На самом деле, эти все дела уже были переданы в суд, и дело рассматривается в суде.

ВЕДУЧА: Друга частина – це обвинувачення у перевороті. У Вас є щось на доказ цих обвинувачень, окрім версії Юрія Віталійовича щодо розмови із Президентом? Я кажу версії, тому що ми почули вчора інше від заступника Глави Секретаріату Андрія Кислинського. Прошу.

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: На самом деле, у нас есть прямые разговоры и Юрий Витальевич об этом прямо заявлял, что беседы проводили с ним лично и напрямую ему показывалось, указывалось, что нужно делать. Поэтому, когда он говорит о перевороте, то я считаю, что это и есть полное основание так думать, потому что иначе, если бы так не было, то почему собственная, по сути, команда, почему администрация Президента против собственного же министра возбуждает уголовные дела. И они все сфабрикованы. И знаете, еще, что самое страшное, что произошло, дело в том, что это было еще самое унизительное – отбеливание Черновецкого. Дело в том, что это еще огромный пласт, я не знаю… Даже Черновецкий ликует, потому что все уголовные дела, которые были собраны и, по сути, переданы в прокуратуру по поводу злоупотреблений в городе, они благополучно исчезли. Их были сотни. А надуманное дело про Луценко выросло из прокуратуры и из этого делается пиар на всю страну. На самом деле, можно сказать, что сегодня администрация создала такое большое…

ВЕДУЧА: А для кого робиться піар на всю країну?

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Он делается для того, чтобы признать, что сегодня, скажем так, поход Луценко, хотя он представлял «Нашу Украину – Народную самооборону», это есть поражением не Луценко, а поражение всех.

ВЕДУЧА: Київські вибори, Ви маєте на увазі?

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Київські вибори, да. Но на самом деле, видимо, интересы Черновецкого превыше, чем позиция собственной политической силы на этих выборах в городе Киеве.

ВЕДУЧА: Олександре Володимировичу, скажіть, будь ласка, а що Вам відомо про план Балоги-Колєснікова? Ваш коментар, оскільки йдеться насправді про…

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Мені відомо тільки те, що Ви озвучили, більше нічого.

ВЕДУЧА: І тільки?

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Так.

ВЕДУЧА: Ви навіть газет не читаєте, керуючись порадами професора Преображенського, я маю на увазі.

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: В газетах написано те ж саме, що хтось думає, що є такий план, і що хтось знає, що ці двоє посадових осіб зустрічаються і про щось домовляються. Ні фракція «Партії регіонів», ні уповноважені люди, ніхто не веде переговорів ні із «Нашою Україною», ні із Блоком Юлії Тимошенко і тим більше із Президентом. Тому що про що може парламентська фракція вести переговори із Президентом?

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, на Ваш погляд, як досвідченого політика, чи дають київські вибори дійсно підставу розраховувати, що «донецький клан зможе купити не дуже заможну Україну»? Я цитую Юрія Віталійовича.

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Взагалі я би сказав, що це хвороблива вже уява Юрія Віталійовича. Насамперед київські вибори показали перше, що це незаконне дійство і політичне дійство, яке ухвалювалося іще до парламентських виборів, і ставилося на меті замінити керівництво міст Києва і Харкова без доведення будь-яких моментів порушення законів із боку чи міських голів, чи місцевих рад. І те рішення, яке було прийнято всупереч українській Конституції, українським законам, я думаю, належним чином оцінено киянами. Перш за все, це стосується їх участі у цих виборах по кількості. І по-друге, ставлення до тих політичних сил, які ініціювали це. Обидві вони суттєво втратили і я не є великим прихильником Київського міського голови, але можу сказати, що в цій ситуації, власне, «Наша Україна» і Блок Юлії Тимошенко самі зробили так, щоб збільшити максимально можливі симпатії до чинного Міського голови.

ВЕДУЧА: І все ж таки, механізм спрацював? Тобто, йдеться насправді про виборчий механізм. Як Ви вважаєте, він є достатньо ефективним? Його можна буде застосовувати на всеукраїнських виборах? Я просто не хочу, щоб ми переходили до аналізу міських, оскільки багато вже про це говорилося. Давайте виходити на події цього тижня.

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Я також не хочу йти до аналізу, тим більше, що я думаю, що ніхто із присутніх тут не знає тих механізмів, які застосовувались різними політичними силами. Але якщо хтось дозволяє собі говорити про київські, про харківські і про донецькі клани, які можуть купити громадян України, то громадяни України таким політикам дадуть таку ж саму відповідь, як вони дали в Києві на цих виборах. Тому що ставити українських громадян за ніщо можуть тільки ті, хто є дуже недальновидними політиками.

ВЕДУЧА: Микола Володимировичу, дозвольте до Вас запитання. І до Вас, Давиде Важевичу, буде одночасно запитання. От сьогодні відомий політолог Кость Бондаренко в інтерв’ю УНІАН повідомив, що є інформація про те, що Юрій Луценко кілька тижнів тому отримав запрошення від Юлії Тимошенко щодо близької співпраці із перспективою на наступних виборах йти до парламенту єдиним списком, єдиним блоком. Це повідомлення, я ще раз кажу, із УНІАН. І що саме нібито із цієї причини Юрій Луценко зараз хоче використати те, що в нього давно загострені відносини із Головою Секретаріату. Ваші, панове, коментарі щодо цього. Микола Володимирович, була така пропозиція? Йдеться про політичне об’єднання двох структур. Прошу.

Микола Томенко, заступник керівника фракції БЮТ у Верховній Раді України: Я думаю, що нам зараз важливіше говорити не про те, що якийсь визначний політолог сказав іншому визначному політологу чи хтось почув в машині, а нам треба сказати, що відбувається в Україні. І чесно кажучи, я трішки стурбований ситуацією, яка відбувається, оскільки в мене склалося враження, що в нас лозунг «бандитам - тюрми» замінений на «Майдану -тюрми». І це відбулося після того, як Віктор Ющенко попрацював водієм у Рената Ахметова у Донецьку. Пам’ятаєте, був такий період, коли він возив Рената Леонідовича? І коли Луценка почали згадувати і їхні кримінальні справи, то якраз воно добре співпадає. Тому для мене сьогодні є несподіванкою, що вся країна обговорює, що трапилося із Жванією 15 років назад, і що було із Луценком півтора чи два роки назад. Мені здається, треба обговорювати, як зупинити хаос в країні, тому що ціна нинішнього хаосу і нестабільності – це ціна добробуту 46-ти мільйонів людей. От Ви цитували із самого початку наших визначних діячів Секретаріату і в «Партії регіонів». І що вони говорять? Вони говорять: «Ви знаєте, в Україні погано, але ще не дуже погано, щоб звільняти Тимошенко. Давайте ми доведемо країну до ручки, а тоді звільнимо Тимошенко, щоб БЮТ викреслити із списків». В даному випадку мені не за БЮТ шкода і не за Тимошенко. Але якщо ціна питання боротьби з урядом і з БЮТ, щоб опустити країну, як найнижче, то мені здається, що це головна проблема. І мене зараз не цікавить, хто, кому, що обіцяє, хто веде переговори. Сьогодні треба всім вести переговори, щоб зупинити цей хаос в країні, і щоб в країні настала стабільність. Стабільність може бути двома шляхами: або дайте можливість працювати уряду, як вчить наш Президент України, щоб сантехніки в Секретаріаті Президента йому доповіді писали, а не вчили український народ, або легалізуйте нову широку коаліцію і беріть відповідальність за країну. Ситуація, коли всі заважають всім – ситуація антинародна і антиукраїнська.

ВЕДУЧА: Микола Володимирович, і все ж таки, я дозволю собі повторити своє запитання. Була пропозиція чи ні? Я поясню, чому я на ньому наполягаю. Тому що багато, насправді, серйозного відбувається, а із іншого боку, багато піни, зокрема і в інформаційному просторі. От ми відштовхнулися від достатньо гучного скандалу, від прес-конференцій із серйозними обвинуваченнями. Я хочу зрозуміти чи це дійсно думки щирі людини, проти якого репресії проводяться, чи це знову політична гра? Можливо, це багато людям розповість і про політиків, яких ми знаємо і про Вас зокрема. Іще раз відповідь на запитання, чи ви плануєте співробітничати? Це дрейф в бік БЮТ чи ні?

Микола Томенко, заступник керівника фракції БЮТ у Верховній Раді України: Ми не плануємо співробітничати, ми співробітничаємо із Юрієм Луценком, із «Народною самообороною», із «Нашою Україною», як мінімум із 2002-го року. В уряді сьогодні, уявіть собі, як Тимошенко і Томенко не будуть співробітничати із Луценком, який є ключовим міністром уряду.

ВЕДУЧА: Микола Володимировичу, єдиним блоком та єдиним списком ви підете на наступних виборах? А відповідь після реклами. Все, спасибі. Після реклами.

 

Реклама

 

ВЕДУЧА: В ефірі знову «Я так думаю». Ми повернемося до відповіді Вашої, Микола Володимировичу, і Вашої, Давиде Важевичу. Я Вас зупинила. Єдиний список буде на наступних виборах разом із «Народною самообороною» у БЮТ?

Микола Томенко, заступник керівника фракції БЮТ у Верховній Раді України: Поки що це неактуальна тема, оскільки я не чув про початок дострокових виборів.

ВЕДУЧА: Тема неактуальна?

Микола Томенко, заступник керівника фракції БЮТ у Верховній Раді України: Тема неактуальна, як і неактуальні дострокові вибори. Тема актуальна для нас, для Юрія Луценка, для всіх членів уряду, для «Нашої України – Народної самооборони» в Парламенті, як нам зробити, щоб ми почали платити пенсії пенсіонерам, тому що після рішення Конституційного суду і не підписання Президентом Законопроекту «Про упорядкування доходної додаткової частини», не дай Бог, так станеться, що Президент накладе вето і нам не буде пенсії, чим платити, то це актуальна тема. Актуальна тема іще – як шельф Чорного моря повернути.

ВЕДУЧА: Повернемося до цього трішки пізніше, я Вам обіцяю. Прошу, Ваша версія, так, ні?

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: На самом деле, хочу подтвердить, что это неактуально, потому что, если бы какие-то переговоры шли, то мы не прошли бы отдельным списком и на выборы в Киев. Мы шли «Наша Украина – Народная самооборона», так как и сложена фракция, поэтому вопрос неактуален.

ВЕДУЧА: І у Вас було запитання?

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Так, я трішки здивувався коментарю Миколи Володимировича, що фракція «Партії регіонів» якимось чином заважає роботі уряду тим, що не ставить питання про його відставку. Трішки якось дивно те, що опозиція не бажає створювати проблеми для уряду, а навпаки бере участь в тому, яким чином ухвалювати рішення, які будуть допомагати вирішувати завдання, які стоять перед Кабінетом Міністрів, що це перешкоджає його роботі. Тобто, очевидно, має бути можливість уряду показати всі свої можливості, свої здібності. І зрештою, коли настане час, що уряд скаже: «Ми більше не будемо працювати, оскільки ми зрозуміли, що нам пора йти, бо в нас нічого не виходить»… Так само, що стосується рішення Конституційного суду. Таке саме рішення Конституційного суду слово в слово було ухвалено за ініціативою Блоку Юлії Тимошенко минулого року. І тоді самі ініціювали і аплодували, навіть організували громадські приймальні по всій Україні, щоб допомагати людям заповнювати заяви до суду, щоб сплачували все, що належить по всіх законах України, із державного бюджету. А сьогодні це, виявляється, вже погано, це вже заважає. Тобто, або треба жити за законом, дружити із правом, або дати відповідь на питання, що для всіх вимоги будуть завжди однакові.

ВЕДУЧА: Я розумію, Микола Володимирович, що Ви хочете апелювати. Давайте зафіксуємо Конституційний суд і за десять хвилин до нього повернемося. Ви хотіли зауважити?

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Я, на самом деле, хотел два слова вставить. Дело в том, что сегодня, что самое смешное, что как раз оппозиция в Парламенте очень пассивная. Как раз оппозиция с администрацией очень активная. К сожалению, они даже не успевают догонять или успевать оппонировать. Такими темпами и ритмами происходит оппонирование с администрации Президента, поэтому демократы сами и оппозиция, и власть… У нас уникальный случай, когда оппозиция совершенно пассивна.

ВЕДУЧА: А я сподіваюся, що наші глядачі розуміють складність цієї ситуації. Ви заперечуєте? Ви хочете сказати, що вона активна? Спочатку, будь ласка, за «Нашу Україну». Сьогодні Ви відповідаєте за неї.

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Я хочу констатувати, що висвітлені проблеми віртуальні, хоча лякають всю країну.

ВЕДУЧА: Можна уточнення?

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Я поясню. Тобто, проблема розпаду коаліції абсолютно віртуальна, тому що я заявляю на 100 відсотків, що «Наша Україна – Народна самооборона» із коаліції не вийде. Наскільки я розумію, БЮТ також не збирається виходити із коаліції. Коаліція залишиться і буде працювати, якщо, власне, ми всі збираємося працювати, а я маю надію, що збираємося. Але принаймні, не розпадеться. Друге, про що я хочу сказати, що найбільше ганьблять Україну оці п’ятихвилинки ненависті, які влаштовують наші колеги одне одному. Я категорично завжди, Давид Важевич, буду захищати Ваше право на українське громадянство і я Вам свою руку тут гарантую. Більше того, я переконана, що вся «Наша Україна» буде це робити. Але я категорично проти того, щоб ганьбити Президента. Якщо в нас є внутрішні протиріччя, питання, то ми маємо інструмент їх, принаймні, обговорення і спроб вирішення. Я проти того, щоб влаштовувати шоу під назвою «п’ятихвилинка ненависті до Президента». Це ганьбить Україну значно більше, ніж будь-що інше. Крім того, хочу вам доповісти, що ми провели цей тиждень в округах, спілкуючись із нашими громадянами безпосередньо в живих бесідах. Я хочу вам доповісти, що всі громадяни кажуть одне: «Припиніть це ганьблення один одного. Припиніть цю ганьбу на всю Україну». Найбільше підриває довіру громадян до всіх політиків, зрозумійте всі, хто тут знаходяться, шановні мої колеги-політики, до всіх однаково підриває довіру оця наша ненависть один до одного і постійна ганьба. Люди мають дуже чіткі і зрозумілі проблеми. Вони мають проблему інфляції і її треба вирішувати. Вони мають проблему недостатніх заробітних плат і цю проблему треба вирішувати. І в нас є конституційний інструмент і механізм це робити. Тепер із приводу тої пам’яті…

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, а Ви розумієте, чому ця проблема не вирішується? Ви ж розумієте, що насправді ось цими п’ятихвилинками, як Ви кажете, ненависті підміняється справжня робота, причому, з усіх боків?

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Нажаль, так.

ВЕДУЧА: Чому? Напевно, що люди, які цього не роблять, мають свою мету. Як Ви це розумієте? Пояснення у Вас є?

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Я хочу сказати, що зрозуміло, що кожен має якусь свою мету, але я хочу сказати одне, що «Наша Україна» гарантує, що ми, як стояли, як скала, так і будемо стояти, як скала. І ми змусимо всіх наших колег відкинути свої особисті мотиви і працювати на Україну – це наше завдання.

ВЕДУЧА: В яких питаннях ви будете стояти, як скала? От було зокрема зауваження, це просто цікаво і важливо зрозуміти, що 109 законопроектів передані до Парламенту, з них два проголосовані коаліцією, а десять із допомогою інших фракцій. В даному випадку, чим може допомогти «Наша Україна», і чому не допомагає?

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: «Наша Україна» не просто не може чи може допомогти, а робить це щоразу, коли є дуже важливі голосування. Давайте розглянемо поетапно. За бюджет, скільки говорили, що «Наша Україна» не проголосує? «Наша Україна – Народна самооборона» повним складом проголосувала за бюджет. От остання проблема – всі ми знали, що буде рішення Конституційного суду, знали. Ми знали, що треба проголосувати окремий законопроект, яким буде поправлено відповідним чином законодавство податкове і деякі аспекти соціального законодавства. «Наша Україна – Народна самооборона» повністю віддала свої голоси за цей законопроект. Які ще докази потрібні? Як тільки йдуть законопроекти…

ВЕДУЧА: Тобто, два зі 109? Я все це розумію. Ксенія Михайлівна, скажіть, будь ласка, от Ви сказали, що Ви протягнете руку Давиду Важевичу.

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Так.

ВЕДУЧА: А скажіть, будь ласка, Міністру внутрішніх справ Ви протягнете руку? Як Ви вважаєте, те, що проти нього відбувається – це репресії, які він стверджує, чи ні?

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Я не можу оцінити юридично репресії це чи ні.

ВЕДУЧА: А як політик?

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Але я переконана, що, оскільки всі громадяни вимагають припинити взаємну ганьбу, так само я протягну руку міністру Луценку, тому що я вважаю, що треба припинити будь-які справи необґрунтовані проти нього. А я так розумію, що ці справи необґрунтовані.

ВЕДУЧА: Давайте, все ж таки, до фактів. От Юрій Віталійович згадував зокрема про зустріч, нараду Президента, яка була в перших числах травня за участі Балоги, Яценюка, представників фракції «НУ-НС». Ви там були чи ні?

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Ні.

ВЕДУЧА: А Ви там були?

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: На такій нараді не були і ніхто тут із присутніх не був там.

ВЕДУЧА: Лілія Степанівна?

Лілія Григорович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Тільки керівництво.

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: І я хочу ще одне слово сказати.

ВЕДУЧА: Тоді не коментуємо, якщо не були.

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: На цій нараді був дуже короткий список людей, жоден із яких не підтвердив ці слова, тому я і кажу, що треба припинити цю ганьбу. Вона викликає підозру, що під нею немає об’єктивних підстав.

ВЕДУЧА: От Ви сказали: «Наша Україна» буде стояти, як скала», правильно?

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Так.

ВЕДУЧА: Сьогодні керівник фракції «Наша Україна» у Закарпатській облраді Іван Балога вийшов із «Нашої України», склав повноваження голови Закарпатської обласної партійної організації і заявив зокрема таке: «Мені не по дорозі із такими, як Луценко, Жванія і їм подібними, що нині співпрацюють із Медведчуком та СДПУ(О), обманюють народ і відкрито паплюжать діяльність Глави держави». Потім, одразу скажу, з’явилося спростування вже від СДПУ(О), яке сказало, що такої співпраці немає. Тепер Ви, будь ласка, Ліліє Степанівно. В якому сенсі «Наша Україна» стоїть, як скала? Ось це ознака, чого? Прокоментуйте ці висловлювання.

Лілія Григорович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Ксенія Михайлівна мала на увазі фракцію, Ксенія Михайлівна мала на увазі нашу політичну силу, яка має разом, як коаліція із урядом, дати результат. Справа у тому, що Ви на початку своєї розмови, а я хочу засвідчити, що ваша передача – це є честь і чесність нашого ЗМІ, засвідчили, що дуже багато піни.

ВЕДУЧА: Спасибі.

Лілія Григорович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Жодного значення для роботи коаліції, для нашого стійкого голосування 227 голосів заява молодшого Балоги не має. Вона не має жодного значення, я ще раз кажу, вона не має абсолютно жодного значення. Натомість я хочу сказати більш конкретні фрази. Я так само повернулася за 400-500 кілометрів від округів. Оця заяложена платівка, на якій із одного боку скріпить пісенька «Коаліцію мають зруйнувати», а на другому ще більш рипучий речитатив «Нам заважають працювати» вже всім надоїв. Я не можу сказати, які там є змови, із ким, але угода Болога-Тимошенко спрацювала і відбулися вибори. Трьома указами Президента ця коаліція сіла у свої крісла, цей уряд зайняв свої місця. Ми маємо нашого Прем’єра, за якого я мала честь голосувати двічі. Якщо ми чуємо, що у нас бідні люди і боїмося, що їх може хтось купити, як у Києві, то ця коаліція має закатати рукави, кляп на рота і, як бурлаки на Волзі волочити два роки так роботу, щоб не наші рекламні ролики через 100 днів, а наші люди по своїх зарплатах, по свіжому м’яску вітчизняному через кілька років могли сказати: «А ви знаєте, а вони-таки дещо зробили». Те, що в нас сьогодні відбувається – це є пікетування, такі піки, тому що йдеться не про це. Я прийшла працювати в коаліцію на п’ять років. Але якщо хтось думає, що коаліція – це трамплінчик швидкий, що продали «Припортовий», по тисячу гривень роздали і пішли знову ще більше брати у владі, то я хочу сказати, що ми маємо, тобто коаліція, стільки влади, що дай Боже спожити. Одна репліка іще. Ви знаєте, міністри Соцпартії, екс-міністри, вихідці із Соцпартії мають таку тенденцію - багато коментувати, то запрошувати на чай і казати, що посадимо, не посадимо, то пост президента країни чомусь зводити до якоїсь такої, знаєте, кімнатної розмови із усією аудиторією. Я хочу сказати, чому засоби масової інформації не говорили про те, що цілий тиждень не дали виступити Президентові. Оце тема, а не ось ця піна. Чому не знявся крик і ледь не до неба, що мало бути після Паски 330 голосів за парламентську олігархію, яка не прописана у конституційній угоді – оце супер теми. І тому це сьогодні таке пікетування, яке для людей і незрозуміле.

ВЕДУЧА: Ліліє Степанівно, Ви говорите про працездатність коаліції та її уряду, про те, що мали честь голосувати за Прем’єра. А для того, щоб закрити, власне, цей виток і перейти безпосередньо до обговорення роботи уряду, скажіть, будь ласка, як Ви вважаєте, чи зможуть відсторонити від виконання обов’язків Міністра внутрішніх справ, і чи буде це, власне, перший пролом в роботі уряду Тимошенко і демократичної коаліції?

Лілія Григорович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Я би так абсолютно не розцінювала, тому що, на превеликий жаль, кілька місяців тому вся країна бачила, що, нажаль, був неприємний, як на мене, інцидент, який трактувався, чи як побутове хуліганство, чи як щось інше. Там прокуратура мовчала. Мені здається, що ця сторінка буде вивчена і перегорнута. У нас в країні ніколи нікого не саджали і не відсторонювали, не переживайте, нічого не буде.

ВЕДУЧА: Це Ви, кому кажете?

Лілія Григорович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Нічого не буде.

ВЕДУЧА: Кого Ви запевняєте, що не треба переживати, нічого не буде?

Лілія Григорович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Я могла би сказати, що нажаль нічого не буде. Мені здається, парадоксом є інше, що є 321-а стаття Кримінального кодексу, щоб не продавали дітям «Трамадол» без рецептів по всій Україні, а вони продають. То я кажу, Юрій Віталійович має так багато роботи, що його не можна відсторонювати. Нехай викликає із Донецька міліцію до Києва, із Києва до Львова і нехай саджають провізорів.

ВЕДУЧА: Це я зрозуміла. Спасибі.

Лілія Григорович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: До першого червня, як до Дня захисту дітей.

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: А можна маленьке доповнення?

ВЕДУЧА: Ні, ні, ні. В мене ще три людини взагалі нічого не говорили. Тому, будь ласка, Ваша оцінка ситуації довкола Міністра внутрішніх справ. А потім переходимо до урядової. Будь ласка, Юрію Романовичу, дуже стисло.

Юрій Мірошниченко, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Ви знаєте, якщо подивитися на те, що зараз відбувається, то мені здається, що той прецедент, який створила і коаліція ця, і ті політики, які її уособлюють ще у 2005-му році, а саме нехтування правом, законом, через які вони переступали не один раз. І вони не помічали позицію «Партії регіонів», тому що вони вважали, що це не ті люди, які повинні говорити про закон. І ми пам’ятаємо дострокові вибори, ми пам’ятаємо вибори до Київради, про що говорив Олександр Лавринович. Сьогодні по них самих вдарило їхнє ігнорування закону. Згадайте того Луценка, який закликав через телевізор на допити, який звинувачував без достатніх підстав, який, власне, і був втіленням отакої безпардонної незаконної поведінки людини, яка повинна захищати закон. Сьогодні він отримав те ж саме. А у мене питання, як у правника. Скажіть, будь ласка, а чим відрізняється Луценко від Рудьковського? Адже йдеться про одні і ті ж самі речі - про використання службового літака. І якщо, вибачте, Рудьковського із лікарні витягували не без участі того ж самого Луценка, то сьогодні він піднімає ґвалт щодо того, як його тільки запрошують на те, щоб із ним порозмовляти. От сьогодні, мені здається, він отримав те, що він сам і заклав. Таке ж саме нехтування рішеннями суддів, вони отримають такі ж самі наслідки. Такі самі речі вони будуть отримувати завжди і в тому числі у своїй роботі.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Володимире Миколайовичу, Ви, будь ласка.

Володимир Стретович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Із чого почати?

ВЕДУЧА: Ви починайте і закінчуйте із оцінки ситуації довкола Міністра внутрішніх справ. Дуже швидко, а потім окремо будемо розмовляти ще про ситуацію довкола уряду.

Володимир Стретович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Ситуація навколо Міністра внутрішніх справ була відома нам ще за тиждень до проведення виборів у місті Києві і це звучало в засобах масової інформації, лунало на прес-конференціях, що після виборів наступить такий етап, що цілі слідчі групи будуть працювати по Міністру внутрішніх справ із єдиною метою – усунути його від керівництва Міністерством внутрішніх справ. Це було прогнозовано. Це вже було відомо кулуарно, нам зокрема, і цей момент наступив. Звичайно, є конфлікт, який склався між Главою Президентського Секретаріату і Міністром внутрішніх справ. Я вам скажу відверто, що я, як той, що має певний досвід у політиці, знаю дуже добре, що все має свій початок і все має свій кінець. Я доклав зусиль для того, щоб цей конфлікт був у зародковій стадії після того, як пролунала відома прес-конференція Міністра внутрішніх справ. І сторони знайшли порозуміння, бо є трішки алогічною ситуація, коли десять місяців назад, дев’ятого серпня ми вирушали у виборчу кампанію, були разом всі, говорили про велике і раптом черговий конфуз. Зрозуміло, що це не красить владу і праві тут ті, хто говорять від імені людей, щоб припинили публічно сваритися. І оскільки вольтметр політичної напруги між ними досяг червоної мітки, то я докладав зусиль для зустрічі із Секретаріатом Президента, його Главою, Міністром внутрішніх сил для того, щоб цей конфлікт уладнати. І сьогоднішня наша зустріч, нажаль, не принесла бажаного результату, але про це, я думаю, що український народ дізнається трішки згодом.

ВЕДУЧА: Ваша зустріч, із ким?

Володимир Стретович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Із Главою Секретаріату.

ВЕДУЧА: Сьогоднішня зустріч у Вас була із Главою Секретаріату?

Володимир Стретович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Так, була.

ВЕДУЧА: А про що повинен трішки пізніше дізнатися український народ?

Володимир Стретович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Про те, що ми сьогодні не досягли компромісу із Главою Секретаріату в улагодженні конфлікту, який не повинен носити, на моє переконання, публічного характеру між вчорашніми соратниками, тому що за цим щось стоїть, про що ми дізнаємося разом із Вами трішки пізніше. Тому я оцінюю ці дії…

ВЕДУЧА: А не можемо спробувати зараз дізнатися?

Володимир Стретович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Можна спробувати зараз.

ВЕДУЧА: То скажіть, будь ласка.

Володимир Стретович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Але прогнози в політиці – річ невдячна, тому я не буду розумніший за Нострадамуса.

ВЕДУЧА: А на яких підставах пропонували компроміс Ви і пропонувався компроміс Вам?

Володимир Стретович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Компроміс пропонувався такий, що чим швидше ми погасимо конфлікт і знайдемо порозуміння, тим краще буде для української молодої демократії і для демократичної коаліції, для демократичних сил в Україні. І рано чи пізно цей конфлікт буде погашений, але із якими наслідками для сторін, то можна лише здогадуватися. Але про все по порядку. Моя оцінка ситуації навколо Міністра внутрішніх справ – зрозуміло, що своєю поведінкою, своєю позицією Юрій Віталійович викликав гнів на свою голову і цей гнів обрушується на нього, на превеликий жаль, із допомогою слідчого апарату, який є у розпорядженні Генеральної прокуратури. Адже парадоксальним є той факт, що справа приватного обвинувачення, яким є конфлікт, який стався на засідання Ради національної, переведена в розряд кримінально-правових. Для цього призначені спеціальні слідчі. Більше того, слідчий змінений. Минулого понеділка відразу після виборів вона передана іншому слідчому із іншою кваліфікацією. До цього два місяці була тиша і тут раптом ескалація такої напруги. Зрозуміло, що тут є суб’єктивні підходи до цієї ситуації. І ми повинні це визнавати прямо перед всією аудиторією.

ВЕДУЧА: Тобто, оскільки зустріч, все ж таки, була… От сьогодні на «Українській правді» з’явилася інформація із посиланням на джерело в «Народній самообороні» про те, що нібито Вам порадили менше товаришувати із Юлією Володимирівною. Це відповідає дійсності чи ні? Я розумію, що Ви не хочете говорити, але мені навпаки треба витягти із Вас інформацію.

Володимир Стретович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: А я скажу. Ви знаєте, я маю тенденцію ніколи не брехати і моє сумління зі мною, і мій суддя на небі, тому я скажу, що такої розмови взагалі не було. І той, хто викинув цю провокацію, то нехай цей журналіст візьме собі на совість те, що сказав. Ситуації щодо співвідношень із Блоком Юлії Тимошенко абсолютно не було. Ми говорили лише про одне – як дати можливість сторонам сісти за один стіл і домовитися. При цьому ми просили посередництва Президента, як гаранта Конституції, прав і свобод людини-громадянина, а двоє громадян вступили між собою у полеміку, разом із тим, щоб «Народна самооборона» брала в цьому участь. Ми цього компромісу не досягли. Так що вибачте, журналісти або дали маху, що загальновизнано в українській мовній практиці, або хтось вміло зіткав провокацію, яку зараз будуть всі обговорювати. Мова про Юлію Володимирівну, про контакти із ними, про погрозу начебто Балозі, що нам дали термін визначитися не було. Це чистої води провокація.

ВЕДУЧА: Я Вас почула і, сподіваюся, наші телеглядачі. Пане Валерію, чому, поясніть, будь ласка, в цій ситуації БЮТ розпочав збір підписів за відставку Генерального прокурора?

Валерій Писаренко, народний депутат України, фракція БЮТ: Ви знаєте, ми вважаємо, що сьогодні немає якогось конфлікту між Луценком і Президентом, між Жванією і Президентом, а є більш ширша проблема. Те, що сьогодні робить Президент взагалі із цією ситуацією, зводиться вже до не однієї або двох порушених кримінальних справ. Є кримінальна справа, порушена проти Луценка, Жванії, Портнова, Голови Держказначейства, ще ряду урядовців. І ви знаєте, мене турбує не той факт, що сьогодні саме Президент і його адміністрація роздає накази, проти кого порушувати справу, а мене турбує, а яка доля буде і подальших політиків, які сьогодні будуть виконувати свої посадові обов’язки. Я не буду дивуватися, якщо, наприклад, завтра проти Жванії порушать кримінальну справу за нанесення тілесних ушкоджень, наприклад, коли він у дитячому садочку, ще будучи маленьким, смикав за косичку якусь дівчинку. Ось проти нього порушать кримінальну справу. Це буде те ж саме, що зараз роблять.

ВЕДУЧА: Пане Валерію, це надзвичайно приємна картинка, яку Ви змалювали, але маленькі дівчатка та хлопчики не ходять на засідання Ради національної безпеки і оборони. А якщо Ви із маленькими дівчатками та хлопчиками порівняли склад Ради національної безпеки та оборони України, то нам всім варто плакати.

Валерій Писаренко, народний депутат України, фракція БЮТ: Ні, ви знаєте, плакати мені хочеться, коли наші тут сидять колеги такі добрі і вони про злагоду, про єднання говорять, тому що проти них не порушують кримінальної справи. Всім добре про це говорити. А коли поруч стоїть та людина, яка сидить із ними в одному залі за сусіднім кріслом і на це ніхто не реагує, як до речі, на це і не реагує «Партія регіонів», проти якої були порушені кримінальні справи, якщо ви пам’ятаєте, в 2005-му році і був просто ґвалт, що руйнується держава. Сьогодні «Партія регіонів» фактично вже підтверджує, що є широка коаліція, тому що всі мовчать. Ви знаєте, ось це дуже страшно. Коли проти них порушують кримінальну справу, то вони говорять, а коли продовжуються ці процеси, то тоді всі мовчать. Тому, ви знаєте, потрібно сьогодні визнати, що широка коаліція сформувалася, в Раді національної безпеки Голова із «Партії регіонів», в адміністрації Президента… Я не можу сам підтверджувати, але пан Луценко говорить, що там вже сидять двоє: Балога і Колєсніков. В Парламенті йде повністю підтримка тих ініціатив, які ідуть проти уряду. Тому широка коаліція є, але це потрібно визнати, набратися сміливості і визнати, що в 2010-му році президента Ющенка буде балотувати саме «Партія регіонів».

ВЕДУЧА: Ми запитаємо про це «Партію регіонів», очевидно.

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Ми вже не члени коаліції, скажіть, будь ласка?

Валерій Писаренко, народний депутат України, фракція БЮТ: Члени, члени.

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: А якщо ми члени коаліції, то яка в нас коаліція? Я вже тут заплуталась.

ВЕДУЧА: Я не можу втриматися. Заплуталася вся країна, а не тільки Ви. Це просто так репліка до всього. Запитання дозвольте до Вас спочатку, Микола Володимирович. От зокрема Юлія Володимирівна дала інтерв’ю журналу «Русский ньюз-вик». І на запитання: «Чи досі є шанси, що на майбутніх президентських виборах Тимошенко підтримає Ющенка?» глава уряду сказала: «Я б так не трактувала мої слова». Чи означає це, що насправді це остаточна відмова від такої ситуації? І чи можна вважати, що на сьогодні?.. Я думаю, ми всі відчуваємо, яке загострення якраз виникає із боку членів БЮТ по відношенню до позиції Секретаріату. Так от скажіть, будь ласка, чи можна говорити про те, що відносини Президента і Прем’єра пройшли точку неповернення? І можливо, Ви знаєте, про що, все ж таки, встигли домовитися, якщо домовилися Президент і Прем’єр сьогодні вранці в аеропорту? А відповідь на це запитання після реклами, будь ласка.

 

Реклама

 

ВЕДУЧА: В ефірі «Я так думаю». Микола Володимирович, отже, чи пройшли відносини Тимошенко-Ющенко точку неповернення? І чи відомо Вам, про що сьогодні вранці домовилися, якщо домовилися, Президент із Прем’єром?

Микола Томенко, заступник керівника фракції БЮТ у Верховній Раді України: Я точно знаю, про що йшла розмова, оскільки я говорив із Прем’єр-міністром після того. Для нашої команди надзвичайно важливо, щоб Президент невідкладно підписав відповідний законопроект. І тут я дозволю собі не погодитися із «Партією регіонів». Особливістю рішення Конституційного суду є суттєва відміна від попередніх, оскільки йдеться не лише про видаткову частину, а йдеться про джерела доходів. Рішення Конституційного суду заблокувало акциз на алкоголь, тютюн, заблокувало доходи в Пенсійний фонд, в Фонд соціального страхування. Тому Прем’єр переконувала Президента невідкладно підписати законопроект, щоб хоча би чітко знати, що у нас буде відповідно наповнення бюджету і виплата тих соціальних речей, що передбачені законом. Давайте думати, як виплачувати ті пільги, які були призупинені, які призупиняються кожним урядом. Немає питань. Ми готові дебатувати, але зламати бюджетну систему – це треба страшно не любити український народ, розумієте. Тому я думаю, що Юлія Володимирівна переконала Президента. Якщо завтра ми побачимо підписаний закон, значить, вони знайшли спільну мову. Якщо побачимо вето на закон, то ситуація, очевидно, не є такою простою, як тут говорили наші колеги, із «Нашої України» в тому числі. Стосовно президентських виборів, знаєте, для нас, я вже повторюю, це неактуальна тема. Може, так, а може, не так. Я думаю, що є різні версії. Якщо, наприклад, ви знаєте, що у розробці зараз на відкриття кримінальної справи багато членів уряду. Тимошенко, може, мала на увазі, що, якщо проти неї кримінальну справу відкриють, то вона фізично не зможе підтримати Ющенка на президентських виборах. Дійде справа до президентських виборів, то тоді будемо приймати рішення.

ВЕДУЧА: Будь ласка, Олександре Володимировичу, я Вас зупинила, а Ви хотіли це прокоментувати.

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Я хотів сказати, що відмінність невелика є в рішенні суду, але суть-то, в чому полягає - що констатовано порушення Конституції Законом «Про державний бюджет». І ми говорили під час його прийняття, що неможливо так робити, неможливо одним законом за п’ять хвилин змінити податкову базу в країні, змінити систему платежів, систему виплат, яка передбачена 102-ма законами і все це вирішити так, як зручно Кабінету міністрів. Це було зрозуміло, і тому ясно, що і для депутатів, які голосували за такий проект бюджету, також було зрозуміло, що він є неконституційним і вразі звернення до суду він буде таким визнаний. Це і сталося. Тут немає нічого несподіваного.

ВЕДУЧА: Але Прем’єр взагалі сказала, що це рішення – це політичне замовлення Секретаріату та «Партії регіонів».

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Звичайно, якщо говорити про подання, то це подання «Партії регіонів». Причому тут Секретаріат, я не знаю. Якщо минулого року подавав Блоку Юлії Тимошенко, то це замовлення, значить, Блоку Юлії Тимошенко. Тобто, у нас суд вже працює тільки на замовлення чи він працює тільки за поданням тих суб’єктів, які мають право звертатися?

ВЕДУЧА: Без Секретаріату не можна? Я Вас не почула.

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Замовлення минулого року було від Блоку Юлії Тимошенко і Секретаріату, а цього року від Секретаріату і ще когось. Я так розумію, що в нас принцип - «Хто винен?», «Невістка», «А чому?», «Тому що вона молодша».

Лілія Григорович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Так воно і є.

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, як Ви вважаєте, Давиде Важевичу, будуть дострокові вибори чи ні, і чи існує інший вихід із цієї ситуації, що склалася? Тому що всі наші милі або не дуже милі розмови – це одна історія, а життя країни – це інше. У нас існують інші паралелі.

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Я считаю, что сегодня ситуация реально находится в реальном тупике и это лишь политические реверансы, чтобы об этом не говорить, чтобы не оказаться виноватым. «Кто первый сломает песочницу?» называется. «И кто будет в этом виноват?». Одни стараются обвинить других или сделать виноватыми, а это, по сути, набирание баллов и, скажем так, не выплескивание внутреннего конфликта, который уже накопился. И, по сути, он находится еще в более тяжелой стадии, чем находился до прошлых парламентских досрочных выборов.

ВЕДУЧА: В чому полягають ці конфлікти?

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Потому что, на самом деле, на кону стоят президентские выборы, которые уже очень близко. И всем прекрасно понятно, что на эти выборы, не внеся изменения в Конституцию, то есть, не завершив конституционную реформу, по сути, ничего не поменяется. Конфликт, который заложен во власти, когда есть, по сути, две-три вертикальные формы исполнительной власти, и они всегда будут конкурировать, и всегда будет битва за пространство электоральное. И это никогда не закончится. То есть, это, по сути, переворачивание одного и того же. Ничего не меняется. Все политики прекрасно понимают, что людям уже надоело ходить на выборы, после чего ничего не меняется, и нет никакого результата. Поэтому, я думаю, что все дружно сядут за стол переговоров, и будут принимать те решения, которые необходимо будет принимать для внесения изменения в Конституцию и уже выход на парламентские и президентские выборы.

ВЕДУЧА: Між іншим , в ЗМІ також була проголошена версія з приводу того, що претензії до Вас пов’язані зокрема із Вашою здатністю акумулювати гроші в передвиборчі проекти.

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Я не думаю, что это так. На самом деле, первая проблема и так называемая репрессия, о чем все говорят, начались тогда, когда мы приняли позицию, скажем, заняли позицию, что мы будем участвовать в комиссии по рассмотрению Конституции, которая тогда была, по сути, собрана из «Партии регионов», БЮТ и «Народной самообороны». После появления наших фамилий в этой комиссии и начались все эти дела.

ВЕДУЧА: Конституційна комісія Парламенту України, Ви маєте на увазі?

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Парламенту Украины, конечно.

ВЕДУЧА: Верховної Ради?

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: По сути, это единственный орган, который должен принимать. Это была наша декларация о том, что мы вступим в любую комиссию, которая будет создана в рамках Парламента, потому что мы считаем, что любые изменения имеет право вносить только лишь Парламент. И по сути, это была защита парламентаризма в целом и, в общем, для того, чтобы любые изменения, которые когда-либо будут вноситься в Конституцию Украины, они будут вноситься только в рамках Парламента Украины и только за счет создания так называемой комиссии, которая должна рассматривать все варианты возможные, которые будут попадать в зал Верховного Совета. А форма внесения – это 150 подписей народных депутатов. Поэтому такие формы выписаны и закон один для всех, и его нужно соблюдать. Если есть такой закон, то мы в этой комиссии будем участвовать. Это не понравилось, к сожалению, многим. И после этого начались, по сути, первые движения в плане репрессий.

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, Ви зауважили, що люди вже не мають сили ходити на ті вибори, після яких нічого не міняється?

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Абсолютно.

ВЕДУЧА: Зокрема сьогодні Олександр Морозов оприлюднив достатньо цікаву статтю, суперечлива, очевидно, думка, але цікава. Він зауважив, що найефективнішою політичною технологією на цей час стала купівля голосів виборців, і що виборці-українці хочуть аби із ними ділилися награбованим, а в протилежному випадку масово абстрагуються від ринку голосів. Тобто, власне, має сенс тільки передвиборча роздача. Прокоментуйте, будь ласка. це до всіх запитання.

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: На самом деле, это результат, который мы получили на киевских выборах. И я тут могу смело назвать, что сегодня киевские выборы показали, что реально голоса продают. И, по сути, политические силы, которые находятся в первой тройке, в четверке, они все занимались скупкой голосов.

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: А можете їх перелічити.

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Да. Это Блок Черновецкого, это так называемый «ГАК».

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: А це друга партія була після Черновецького?

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Нет, второй был БЮТ, я имел в виду, но БЮТ не покупал голоса, я вас уверяю.

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: А третя?

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Это, все-таки, парламентская политическая сила. Я имел в виду те политические силы, которые реально созданы на базе покупки голосов. И все они известны. И это ужас, на самом деле, то, что состоялось в Киеве. И как раз речь идет о том, чтобы это не повторилось по всей Украине, чтобы разочарование не достигло того уровня, когда люди будут принимать решение, что лучше продать голос, потому что от выборов или от того, что происходит сегодня на политическом поле, ничего меняться в лучшую сторону не будет.

ВЕДУЧА: Ви згодні, що це ефективно? Я повертаюся зараз до виборчого процесу, оскільки це один із виходів із кризи, який обговорюється.

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Виборчий процес, як вихід із кризи тоді має сенс, коли зміна політичної сили чи зміна глави держави гарантовано дає нову ситуацію. В Україні існує проблема. І мені дуже дивна була тут зараз гіпотеза Миколи Володимировича, що «Партія регіонів» буде підтримувати Віктора Ющенка на наступних президентських виборах. Я думаю, він щось сильно переплутав, оскільки «Партія регіонів» має свого кандидата, який має найбільш реальні шанси стати президентом України. Я думаю, що Юлія Володимирівна і Віктор Андрійович нехай з’ясовують і далі свої стосунки, хто із них більш демократичний, а український народ дасть оцінку тому, хто вміє працювати.

ВЕДУЧА: Тобто, а ви в цей час будете із задоволенням спостерігати, як піднімається рейтинг Віктора Федоровича?

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Ні, ми не будемо спостерігати, а ми будемо працювати, не заважати працювати чинному уряду і будемо готувати свої пропозиції, у будемо їх оприлюднювати, і будемо їх швидко реалізовувати відразу після того, коли зміниться в Україні формат влади. І що стосується технологій, то неможливо в жодній країні, і в Україні також, купити голоси на загальнонаціональних виборах. Це, можливо, в якомусь невеликому сегменті і це нікому не приносить щастя, ні тим, хто їх продає, ні тим, хто їх купує. Тому оцінка в межах України буде дана по результатам роботи тих політиків, які декларують одне, роблять друге, а потім влаштовують шоу в середині своїх коаліцій, всередині свого уряду.

ВЕДУЧА: Микола Володимирович, ефективність цієї технології, тобто, покупка голосів, підкуп виборців, так би мовити?

Микола Томенко, заступник керівника фракції БЮТ у Верховній Раді України: Я фразу Олександра, можливо, не до кінця зрозумів. Я так чув і люди підтверджують, що ніби в «Партії регіонів» не все гаразд. Є і прагматичні люди, є революційні люди. Я знаю, що є багато в «Партії регіонів» прагматичних багатих людей, які Віктора Ющенка переконують, що вони готові були б його підтримати на виборах президента у Парламенті. Такий сценарій обговорюється і це ні для кого не таємниця. Ви ж знаєте, зайти можна в Парламент і там все розкажуть. Але зараз це мене менше цікавить, чи підтримає прагматичне крило Ющенка, чи не підтримає. Значить, повернемося до виборів. Я думаю, звичайно, це супер геніальні схеми були застосовані, геніальність зі знаком мінус, тому що так як вчений я думаю, що можна було не одну дисертацію захистити, як діяв так званий релігійний мережевий маркетинг. І те, що Віктор Ющенко із Канади назвав блискучою перемогою демократії, то чесно кажучи, я перевернувся в кріслі вдома, що Президент України те, що в кожний будинок заходили по три-чотири партії і по списку давали спочатку одну суму, а потім біля дільниць, де я ловив цих хлопчиків, бо вони фіксували чи прийшли по списку ті люди, які отримали аванс, щоб отримати другу частину, що це блискуча перемога демократії. Я вважаю, що це ганьба української демократії, але ми самі винні. Я зараз не входжу в деталі. Я думаю, що нам всім треба зробити так, щоб на наступних виборах мільярдери в ресторанах не хвалилися, що вони за 20, 30 чи 40 мільйонів можуть купити п’ять, десять чи вісім відсотків киян. Це ганьба не лише для Києва, а і для України. Тому однозначно купувалися голоси, однозначно. Ніхто нічого не робив, щоб це зупинити. І я думаю, всі разом ми повинні зробити так, щоб не дай Бог, у нас ще не купувався президент чи Верховна Рада так, як це було у Києві.

ВЕДУЧА: Микола Володимирович, а це добре, коли мільярдери хваляться тим, що вони купують місця у виборчих списках? Ви згодні із тим, що пропорційна система виборів себе дискредитувала?

Микола Томенко, заступник керівника фракції БЮТ у Верховній Раді України: Я думаю, що не в системі виборів проблема, а проблема виборів у тому, що всі повинні свою роботу робити: правоохоронні органи, Центральна виборча комісія, суди. Хабарі не треба брати, тому що можна купити місце і в списку, а можна купити місце і в мажоритарному окрузі, купити скрізь можна. І коли тут мої колеги говорять про те, що Україна у нас сильна, то сильна Україна, але якщо далі у нас, наприклад, у Києві люди ще за два роки зароблять собі десятки мільярдів доларів, то я не знаю, може, вони, наприклад, мільярд викинуть. Порахуйте, мільярд на президентську виборчу кампанію по 200 гривень в руки, і що із цього буде. Тому на мою думку, вибори, підкуп на виборах – це є наслідком фантастичної корупції, яка демонструється на кожному кроці. Якщо не буде корупції в державі, то не буде підкупу виборців.

ВЕДУЧА: Спасибі. Я хочу поставити своє фінальне запитання. Вибачте, що Вас перебиваю. Воно до всіх абсолютно. Сьогодні «Соціовимір» оприлюднив результати опитування 25-ти провідних українських політологів та політичних експертів. Загальний висновок – в Україні замість відкритої політики домінує тіньова. Це перша інформація, яку би я хотіла зокрема і до глядачів довести. Так от експерти вважають, що під впливом тіньової політики перебувають всі основні державні інститути, що зменшує їхню ефективність, довіру до них з боку громадян. Власне, те, що ми спостерігаємо в телевізійних шоу – це, так би мовити, зовнішній бік, який можна показати цієї політики. Шановне панство, як змінити цю ситуацію? Тому що, дійсно, може з’явитися «хтось», як написав Олександр Морозов, який кине клич «грабуємо награбоване» і невідомо, як для вас, для всіх можновладців ця ситуація обернеться. Це запитання до всіх. Ми виходимо на проект проекту. Будь ласка, не дуже довго. Прошу, Юрію Романовичу, Ви хотіли, почитайте Ви. І ми в зворотному напрямку і підемо.

Юрій Мірошниченко, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Але я хотів поставити запитання до Миколи Володимировича.

ВЕДУЧА: Дуже стисло. Він нас дожене.

Юрій Мірошниченко, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Адже він звинувачує в корупції, я не знаю, кого він звинувачує. Адже Міністр внутрішніх справ балотувався, людина, яка очолює правоохоронний орган. Мали би ловити тих порушників, заводити ці справи і карати. І саме говорячи про корупцію у владі, кого він має на увазі?

ВЕДУЧА: Добре. Микола Володимирович відповість на це запитання.

Юрій Мірошниченко, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Як міністри і є та влада.

ВЕДУЧА: Все, ми почули. А тепер Ваша версія?

Юрій Мірошниченко, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Я сказу, із чого я починав. Треба повернутися до виконання закону і не керуватися політичною доцільністю, бо все, що ми бачимо в телешоу – це намагання перекласти провину за те, що не виконуючи закони, а свої якісь домовленості, хтось не дотримується зобов’язань, із одного на інше всередині в коаліції. Ви звинувачуєте опозицію в тому, що ми начебто пасивно поводимося. Шановні, ми проводимо засідання тіньового уряду, ми даємо висновки, ми даємо пропозиції. Але хто їх зараз слухає? Хто буде слухати опозицію, коли виходить Міністр внутрішніх справ і починає ганьбити Президента? І хто буде слухати опозицію сьогодні, якщо Прем’єр-міністр починає звинувачувати Президента? Про яку опозицію сьогодні говорити? «Партія регіонів» сьогодні поставлена в дуже цікаву ситуацію, коли ми вимушені працювати, не як опонент, а як та політична сила, яка намагається стабілізувати ситуацію, якось її утримати від колапсу. Ось в чому проблема. І в цьому контексті я хочу сказати одне.

ВЕДУЧА: Шляху виходу я не почула.

Юрій Мірошниченко, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Повернутися треба до закону і згадати, що саме коаліція несе відповідальність за те, що відбувається в країні. І це виклик для них. І це пляма на їхній репутації. І це буде відповідати саме БЮТ і «Наша Україна – Народна самооборона».

ВЕДУЧА: Валерій Володимирович, Ви готові відповідати? Спасибі. Недовго, панове.

Валерій Писаренко, народний депутат України, фракція БЮТ: Так, ми готові. Ми ніколи не ухилялися від відповідальності, але тут, знаєте, дуже чітко Ви сказали про те, що політологи сказали, що є тіньова політика. Так знаєте, у нас в країні ніде не підходила тіньова економіка. В нас от є тіньовий уряд. В нас є тіньові схеми, які працюють. І слово «тінь», нажаль, в нас у всьому домінує. Ось це є проблемою сьогодні.

ВЕДУЧА: І все ж таки, проблема не лінгвістична.

Валерій Писаренко, народний депутат України, фракція БЮТ: Так, я хочу сказати, чому це відбувається. Тому що політики на екрані всі красиві і вони багато говорять. А чому я звинуватив «Партію регіонів» в тому, що вона буде підтримувати Ющенка на наступних виборах? Це не просто так. Ось ми, наприклад, із Олександром Володимировичем займаємося конституційним процесом, так, от Ви із «Партії регіонів», а я займаюся в БЮТ. От скажіть мені, будь ласка, чому зараз конституційний процес зупинений? Він зупинений лише через одне, тому що Секретаріату Президента не подобаються ті ініціативи, які відходять від Парламенту через те, що в них є свої ініціативи, а це двопалатний парламент. А це зовсім інша реформа.

ВЕДУЧА: Я просто намагаюся почути рецепт. Проблема чи це вихід – реформа Конституції?

Валерій Писаренко, народний депутат України, фракція БЮТ: Це проблема.

ВЕДУЧА: Проблема, добре.

Валерій Писаренко, народний депутат України, фракція БЮТ: В тому, що політики, коли приходять, то говорять одне, а насправді відбувається зовсім інший процес.

ВЕДУЧА: Нечесні політики. Будь ласка, Ксенія Михайлівна, Ваш вихід.

Ксенія Ляпіна, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Тут моя порада моїм колегам із БЮТ бути чесними політиками і це значно покращить ситуацію. По-друге, я хочу сказати, друзі, не питання, чому хтось може купити голоси виборців, а питання, чому люди продали свої голоси. Я доповідаю вам, вони дали на це відповідь. Вони сказали: «Ми продали свої голоси, тому що ми зневірились у всіх політиках, тому ми готові продати свої голоси і хоч якась користь буде». Наша функція – як боротися із цією системою? Та дуже просто – повернути довіру людей. А чим повернути? Та роботою, друзі. Не конституційним процесом, а роботою сьогодні уряду нормальною, а не пошуком, хто, де винний, а роботою нормальною уряду, роботою нормальною коаліції. Чесні політики, чесна коаліція і люди знову повернуться із довірою.

ВЕДУЧА: Спасибі. Володимир Миколайович?

Володимир Стретович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Два дні назад Держкомітет статистики оприлюднив жахливу цифру, що за перший квартал нас стало на 200 тисяч менше. І вже 46 мільйонів 194 тисячі станом на перше квітня. Якби політики всі уважно вдумувалися, про що говориться, що ми - вимираюча нація, то я думаю, що запал їх протистояння і буцування один одного за булаву трішки би зменшилося і всі подумали би про те, а заради чого це все відбувається. Ми – вимираюча нація. Тому, відповідаючи на Ваше запитання, Аню, скажу, що нам треба терміново змінити політичну еліту. Ці позачергові вибори не привели до зміни політичних еліт. Не прийшли нові люди, нові мислення, нові концепції, нові ідеї. Сподіваюся, що, коли вибори будуть планові 2012-го року, відразу після Євро-2012, то з’являться нові молоді перспективні патріотичні люди, яких треба сьогодні. Вони прийдуть самі в політику, тому що ми вже повинні йти на смітник, раз ми не можемо навести лад у своєму домі. І треба це визнавати самокритично, що та еліта, яка виборювала незалежність, яка становила засади демократії, повинна уступити місце зовсім іншим. І останнє скажу. Нам треба відійти від партії зірок до ідеологічних партій, коли люди будуть за ідею, за принцип побудови суспільства і держави віддавити свої голоси, а не віддавати тому, хто краще себе пропіарить, розкаже, покаже.

ВЕДУЧА: Спасибі. Завершуйте, будь ласка.

Володимир Стретович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: І продемонструє.

ВЕДУЧА: І Ліліє Степанівно?

Лілія Григорович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Поза всяким сумнівом, нова еліта не прийде, якщо не буде змінена система виборів. Ми чомусь забули, як наш Прем’єр перед Великоднем сказала, що буде 339 голосів за якусь парламентську чи канцлерську, якщо я не помиляюся, форму правління. Якщо до цього додати імперативний мандат і семивідсотковий прохідний бар’єр, то ми виходимо дуже гарно на двопартійну виборчу систему, Україну розриває на двоє разом із Кримом на схід, як, може, і передбачалося. Чому? Тому що сцена, що хтось комусь заважає працювати продовжується і далі.

ВЕДУЧА: А вихід? 20 секунд, будь ласка.

Лілія Григорович, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Із огляду на те, якщо ми хочемо, щоб коаліція не була приречена, то виконувати закон потрібно із самих себе. Коли я читаю на сайтах декларацію у високого посадовця немає хати, машини немає, а їде джипами із охоронцями, то ніколи нова якість не народиться, якщо не почнемо із себе.

ВЕДУЧА: Прошу, Микола Володимировичу.

Микола Томенко, заступник керівника фракції БЮТ у Верховній Раді України: Я думаю, що це дуже важливо. І я сподіваюся, що Президент України буде декларувати, скільки у нього машин і так далі. Але це дрібниці, порівняно із тим, що відбувається в країні. Друзі, я дивлюся, як смішинки у нас виникають, але чесно кажучи, давно не смішно, давно сумно, тому що насправді тіньова влада, дійсно, є в Україні, експерти праві. В нас же тіньовий уряд. У нас що, уряд має повноваження? Ми що, уряду дали можливість хоч одне кадрове призначення зробити? Ми що, уряду провели хоча б один законопроект? Уряд що, почав приватизацію? І сам сім чи вісім карток «Єдиного центру». При кожному голосуванні одна людина приходить и виймає із зали. Давайте скажімо правду, що відбувається. Значить, два шляхи є тільки: легалізується нова коаліція, формується новий уряд, який керує країною і далі працюємо, а ми будемо працювати в опозиції або дайте можливість нам і нашому уряду спокійно працювати. І ми покажемо, що треба робити. Приходити тут посміятися і розповідати байки – це навіть не смішно. Тепер стосовно Луценка. Я так розумію, що там у студії сидять ті люди, яких Луценко провів у Парламент. Я так розумію, що він, якщо я не помиляюся, був першим номером в списку в «Нашій Україні – Народній самообороні», а Віктор Ющенко був почесним президентом, який сказав, до речі, що була блискуча перемога демократії і його блок набрав два відсотки. Це ж не Луценко набрав, а його блок набрав два відсотки у місті. Тому не мені, напевно, треба розповідати, але я вам можу сказати, що в мене лежать матеріали, передані в прокуратуру, студентів, яких використовували на підкупах виборців, яких першого жовтня використовували, продаючи на мільярди землю у Києві. От є заяви студентів, їхні свідчення. І при чому тут міліція? Міліція передала це в прокуратуру. Жодна справа не відкрита. Студентів повідпускали. При чому тут до відкриття кримінальної справи міліція, яка оперативно передає матеріали до прокуратури? Тому, я думаю, напевно, «Наша Україна» повинна захищати свого лідера або виключати його із партії, а не БЮТ його повинен захищати. А ми повинні сказати те, що відбувається в Україні і зупинити цей маразм, я перепрошую, коли ми на засіданні коаліції посміхаємося, а потім збирається тіньове зібрання і каже: «А в кого ще якийсь компромат є проти Тимошенко чи проти БЮТ?». Тому, друзі, або уряд працює, або збирайтеся і відправляйте у відставку, формуйте нову коаліцію і працюйте так, як ви хочете працювати.

ВЕДУЧА: Спасибі. Це рецепт для колег. Я сподіваюся, що країна також чує і робить свої висновки. Будь ласка, Олександре Володимировичу, тепер Ви. Ваша рецептура?

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Найперша рецептура - дивитися щоранку в дзеркало, тому що, коли мова йде про те, що уряду не дають працювати, то є дві обставини. Обставина перша – сам уряд і Блок Юлії Тимошенко одностайно проголосували в Парламенті для того, щоб позбавити себе повноважень і підкорити себе не тільки Президенту, а і його Секретаріату і Раді національної безпеки та оборони. Це рішення БЮТ.

ВЕДУЧА: Ви маєте на увазі Закон «Про Кабмін»?

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Закон «Про Кабінет міністрів», який є.

ВЕДУЧА: Правильно, БЮТ підтримав Закон «Про Кабмін».

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Він серйозно обмежив можливості уряду і це є правда. А все решта в середині, так розбирайтеся із своїми партнерами по коаліції. Або працюйте, або скажіть, що ви недієздатні і хочете йти. Друге, що стосується конституційного процесу – це шлях до серйозних змін. Я не знаю, у кого конституційний процес зупинився. У «Партії регіонів» він не зупинявся. Він продовжується. В нас іде робота зараз в групах і ми виходимо вже на кінцевий тест, який ми будемо пропонувати. Наскільки мені відомо, у Президента цей процес також не зупинявся. Якщо мова йде про те, що в Парламенті не створена структура, яка б могла вже працювати, то в мене також є питання до БЮТ. Коли ми пропонували хвалити рішення щодо цієї комісії, то вам потрібно було вирішувати питання чергових виборів у Харкові. Києва вже мало. Вам тоді це було нецікаво. Тоді рецепт – треба просто думати, що є важливим, де є пріоритети і діяти завжди не тільки по закону, а діяти також і по совісті. І останній рецепт – я можу сказати, що для того, щоб ті негативні явища, які є в українській політиці, мінімізувати, то насправді потрібно змінювати виборчу систему в Україні із тим, щоб була персональна відповідальність членів парламенту не тільки перед політичною партією, але і перед виборцями.

ВЕДУЧА: Мажоритарну Ви маєте на увазі?

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: Тут є маса систем, крім мажоритарної. Ви говорили, що можна теж купити. Правда, я не знаю у мажоритарному окрузі, у кого там купують, хто продає. Але існують також і пропорційні системи із масою варіантів відкритих списків, де можна вирішувати питання відповідальності одночасно і партійної, і відповідальності перед виборцями, отримуючи право від їх імені виступати в парламенті.

ВЕДУЧА: І Ваша рецептура, будь ласка?

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: На самом деле, если мы говорим о прецеденте, о котором писал Морозов, и о чем мы так долго дискутировали…

ВЕДУЧА: Про ситуацію в країні ми говоримо.

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: О том, что случилось в Киеве, и чтобы это не распространялось на всю страну, и чтобы было доверие, все-таки, к тому, что выборы, все-таки, что-то меняют, нужно на основании этих выборов, все-таки, разобраться. Дело в том, что как раз всевозможные механизмы для того, чтобы эти дела были рассмотрены или доведены о том, что каждый киевлянин знает, что покупали голоса, потому что к 65-ти процентам киевлян подходили и предлагали деньги. Это говорит статистика, официальная статистика, которую подтверждают, по сути, все граждане Киева. Поэтому об этом не говорить или молчать, я считаю, что плохо.

Олександр Лавринович, народний депутат України, фракція «Партії регіонів»: А можете сказати, хто пропонував?

Давид Жванія, народний депутат України, фракція Блоку «НУ-НС»: Я еще раз назову эти партии, что предлагал «ГАК», предлагал Блок Кличко, предлагал Черновецкий, в первую очередь. И на самом деле, это была целая система. И предлагал Литвин. Вот эти четыре политические силы, которые проводили так называемый маркетинг, кто больше, кто меньше. Я еще раз скажу, что, к сожалению, ни одно из этих дел не доведено. Они все застряли в прокуратуре. А виновен единственный силовик, которые не находится в управление администрации. Вот и вся проблема.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. По-перше, я зараз, оскільки в мене залишилося чотири вже секунди, хочу зауважити, що всі, кого ми тут називали, і хто, очевидно, не мав можливості, не був при тому запрошений на програму і не мав можливості зреагувати, зокрема останні партії називали, політичні партії, очевидно, за першої ліпшої нагоди ми створимо відповідну програму і ви зможете висловити свою думку із цього приводу. Все. Єдине, що я можу сказати. Очевидно, що жити поза політикою неможливо, вона сама прийде до вас. А от, все ж таки, спробувати пожити поза корупцією можна. Панове, тут вже багато залежить від нас. А це я для тих українців, хто, можливо, втрачає надію і до тих 50-ти відсотків киян, які ні на що на цих виборах, як і на минулих, не сподівалися. Спасибі, шановні. Дякую. Це була програма «Я так думаю». Доброї ночі та удачі. Всім спасибі.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31435
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду